Κορονοϊός στην Τουρκία: Μυστικά και αλήθειες

Η Τουρκία δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι και σήμερα ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει και όπως μπορείτε να δείτε στον «χάρτη» του ΠΟΥ. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι αναφορές πως η Άγκυρα ίσως κρύβει την αλήθεια.
Κορονοϊός στην Τουρκία: Μυστικά και αλήθειες
iEidiseis

iEidiseis

15:58 - 09/03/2020
Τελευταία ενημέρωση: 01:07 - 10/03/2020

Κανένα κρούσμα του κορoνoϊού δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, έπειτα από συνάντηση του συμβουλίου για την αντιμετώπιση της απειλής του Covid-19, ο Κότζα τόνισε πως το υπουργείο Υγείας και η υπόλοιπη κυβέρνηση έχουν λάβει όλα τα μέτρα για την αποτροπή εισόδου κρουσμάτων του ιού στην χώρα.

«Εκείνοι με χρόνιες ασθένειες και εκείνοι άνω των 50 ετών δεν πρέπει να βγαίνουν από τα σπίτια τους αν δεν είναι απαραίτητο», ανέφερε σύμφωνα με το ΑΜΠΕ. «Αν χρειαστεί να βγουν έξω, τότε πρέπει να φορέσουν μάσκα και αν έχουν συμπτώματα γρίπης, τότε θα πρέπει να συμβουλευτούν τον κοντινότερο οργανισμό υγειονομικής περίθαλψης».

{https://twitter.com/eha_news/status/1237142091186212865}

Η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας της Τουρκίας ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο, από την πλευρά της, ότι θα ξεκινήσει έρευνες για οποιαδήποτε μορφή παραπληροφόρησης σχετικά με την παρουσία περιπτώσεων κορoνoϊού στη χώρα. Οι έρευνες θα περιλαμβάνουν οποιαδήποτε αναφορά - ακόμη και στα social media - που προκαλεί φόβο στον πληθυσμό, δήλωσε η υπηρεσία σε επίσημη δήλωση στην ιστοσελίδα της.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή έρχεται όμως να δώσει τροφή στις ανησυχίες ότι το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας, που περιβάλλεται από χώρες όπου εμφανίστηκαν κρούσματα του COVID-19, κρύβει περιπτώσεις του θανατηφόρου ιού.

{https://twitter.com/D_abdulkader/status/1236146795434172416}

Υπενθυμίζεται πως ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, του Ιράν, της Ισπανίας και της Ινδίας. Ο αριθμός των νεκρών που προκλήθηκε από τον ιό παγκοσμίως ανήλθε σε τουλάχιστον τουλάχιστον 3.500 τη Δευτέρα, με τουλάχιστον 105.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο. Εξάλλου, ο νέος ιός βρέθηκε στους μισούς από τους γείτονες της Τουρκίας, δηλαδή σε Ιράν, Ιράκ, Γεωργία και στη χώρα μας.

Και ενώ ο κορονοϊός μοιάζει να εξαπλώνεται ταχύτατα, η Άγκυρα, δια των δηλώσεων Κότζα, επιμένει πως ανά την τουρκική επικράτεια δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε ένα κρούσμα, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα ερωτηματικά για το τι πραγματικά ισχύει.

Σημειώνεται πως επισήμως η χώρα έχει κάνει τεστ σε 2000 ύποπτα κρούσματα, αλλά κανένα δεν βρέθηκε θετικό.

ttt

«Πολύ καλά προετοιμασμένη» η Τουρκία

«Αν δεν είχαμε κλείσει τα σύνορά μας με το Ιράν, περίπου 50.000 άνθρωποι κάθε εβδομάδα μπορεί να είχαν εισέλθει στην Τουρκία», πρόσθεσε ο Φαχρετίν Κότζα στις δηλώσεις του τη Δευτέρα.

Ο ίδιος επέκρινε την Ευρώπη που απέτυχε να λάβει μέτρα όταν ο ιός εξαπλώθηκε στην Ιταλία. Με την Τουρκία «πολύ καλά προετοιμασμένη ενώπιον του κορονοϊού», ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η χώρα δεν επιδιώκει βοήθεια από άλλες χώρες, αλλά μπορεί να προσφέρει ένα χέρι βοηθείας.

Πέραν των δηλώσεων Κότζα και φορέων όπως η Πολιτική Προστασία, πάντως, η κυβέρνηση είναι φειδωλή στις ανακοινώσεις της για το θέμα.

{https://twitter.com/epifenomenon/status/1236566512888152064}

Μέτρα και... «υγιεινές» συνήθειες

Από την άλλη, όλες οι πτήσεις από την Τουρκία προς την Ιταλία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα έχουν ακυρωθεί από την αρχή της περασμένης εβδομάδας, όπως και προς και από το Ιράν και το Ιράκ. Τα δε σύνορα με τις τελευταίες δύο χώρες έχουν κλείσει από τον περασμένο μήνα.

Στα μέτρα που λαμβάνει η Τουρκία περιλαμβάνονται, σταδιακά και ανά περιοχή, και ακυρώσεις διαφόρων συνεδρίων και εκδηλώσεων όπου συναθροίζονται πολλοί πολίτες, ανάμεσα σε άλλα.

Σχολιαστές των social media «απαντούν» στις αναφορές περί κρουσμάτων που έχουν αποσιωπηθεί και με την ακόλουθη στατιστική, κατά την οποία οι Τούρκοι τηρούν... ευλαβικά τους κανόνες υγιεινής:

{https://twitter.com/twittarmatthaus/status/1233868513363791872}

Έχεχι λόγους η Άγκυρα να κρύψει στοιχεία από τον ΠΟΥ;

Πάντως όσο η ροή επίσημων πληροφοριών παραμένει περιορισμένη, και ενώ οι πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο, είναι δύσκολο να «σιωπήσουν» όσοι θεωρούν πως η γειτονική χώρα πράγμματι προσπαθεί να διαμορφώσει μία εικόνα αναντίστοιχη της πραγματικότητας σε σχέση με τη νόσο που έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό.

{https://twitter.com/neokyma13/status/1235964038242340866}

Διεθνή ΜΜΕ σχολιάζουν μάλιστα πως η Άγκυρα έχει λόγους να αγωνιά για τον έλεγχο της κατάστασης μιας και που ενδεχόμενο χτύπημα του τουρισμού της χώρας θα επιδείνωνε την οικονομική κρίση που έτσι κι αλλιώς πλήττει την Τουρκία, ενώ αυτή βρίσκεται αντιμέτωπη και με πολεμικά μέτωπα.

ντεσ

Αξίζει να σημειωθεί πως μερίδα του τουρκικού τύπου ήδη προβάλλει τη χώρα ως έναν από τους λίγους ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Φωτογραφία: dailysabah.com

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων