Κόσμος

Μπάιντεν – Σι Τζιπίνγκ: «Φταίμε και οι δύο» – Απέκλεισε νέο Ψυχρό Πόλεμο ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Τρεις ώρες κράτησαν οι συνομιλίες του Τζο Μπάιντεν με τον Σι Τζινπινγκ. Ταϊβάν και Βόρεια Κορέα στο «τραπέζι» των συνομιλιών.  

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε τη Δευτέρα στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ ότι είναι και οι δύο υπεύθυνοι για να αποτρέψουν τον ανταγωνισμό των υπερδυνάμεων τους από το να μετατραπεί σε σύγκρουση, σε σπάνιες συνομιλίες με στόχο την «απόψυξη» των σχέσεων που βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους εδώ και δεκαετίες.

Ενόψει των πρώτων τους προσωπικών συνομιλιών από τότε που ο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος, οι δύο ηγέτες χαμογέλασαν και έκαναν θερμή χειραψία μπροστά στις εθνικές τους σημαίες σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Μπαλί της Ινδονησίας, μία ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής των G20 που αναμένεται να είναι γεμάτη με εντάσεις λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Είναι απλά υπέροχο που σε βλέπω», είπε ο Μπάιντεν στον Σι, καθώς τον αγκάλιασε, πριν από μια συνάντηση που διήρκεσε λίγο περισσότερο από τρεις ώρες.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν έθεσε μια σειρά από δύσκολα θέματα κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης, σύμφωνα με το κείμενο που διάβασε ο Λευκός Οίκος, περιλαμβανομένης της προβολής των αντιρρήσεων των ΗΠΑ για τις «καταναγκαστικές και όλο και πιο επιθετικές ενέργειες της Κίνας προς την Ταϊβάν», τις «οικονομικές πρακτικές του Πεκίνου που δεν βασίζονται στην αγορά» και τις πρακτικές στο «Σιντζιάνγκ, το Θιβέτ και το Χονγκ Κονγκ, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα ευρύτερα».

Ο Μπάιντεν δήλωσε εκ των προτέρων ότι δεσμεύτηκε να διατηρήσει ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας σε προσωπικό και κυβερνητικό επίπεδο.

«Ως ηγέτες των δύο εθνών μας, μοιραζόμαστε την ευθύνη, κατά την άποψή μου, να δείξουμε ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να διαχειριστούν τις διαφορές μας, να αποτρέψουν τον ανταγωνισμό από το να μετατραπεί σε σύγκρουση και να βρουν τρόπους να συνεργαστούν σε επείγοντα παγκόσμια ζητήματα που απαιτούν την αμοιβαία συνεργασία μας», δήλωσε ο Μπάιντεν σε δηλώσεις του ενώπιον δημοσιογράφων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει για να δώσει συνέχεια στις συζητήσεις, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Μπάιντεν: Κανένας νέος ψυχρός πόλεμος με την Κίνα

Η πρώτη ερώτηση που του έγινε από δημοσιογράφο είναι αν ο Μπάιντεν πιστεύει ότι μπορεί να αποφευχθεί ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος με την Κίνα – ειδικά στο θέμα της Ταϊβάν – και αν πιστεύει ότι η Κίνα ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ταϊβάν. Ο Μπάιντεν ερωτάται επίσης αν έχει απευθύνει ιδιαίτερες προειδοποιήσεις προς την Κίνα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απαντά: «Πιστεύω απόλυτα ότι δεν θα υπάρξει νέος Ψυχρός Πόλεμος… Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια επικείμενη απόπειρα της Κίνας να εισβάλει στην Ταϊβάν». Ο Μπάιντεν λέει επίσης ότι ξεκαθάρισε ότι η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει καθόλου και ότι οι ΗΠΑ θέλουν να δουν τα ζητήματα να λύνονται ειρηνικά».

«Είμαι πεπεισμένος ότι [ο Σι Τζινπίνγκ] κατάλαβε ακριβώς τι έλεγα».

Ο Μπάιντεν προσθέτει ότι οι ΗΠΑ είναι η πιο καλά τοποθετημένη χώρα στον κόσμο για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές και πολιτικές αλλαγές και ότι ο ίδιος και ο Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν ότι τα μέλη του υπουργικού τους συμβουλίου θα συναντηθούν για να συζητήσουν πολλά από τα θέματα που συζητήθηκαν σήμερα.

Η Κίνα έχει υποχρέωση να προσπαθήσει να πείσει τη Β. Κορέα να μην κάνει πυρηνική δοκιμή

Ο Μπάιντεν ερωτάται στη συνέχεια για τη Βόρεια Κορέα και τα αναφερόμενα σχέδια της χώρας για μια νέα δοκιμή πυρηνικών όπλων. Τον ρωτούν αν η Κίνα έχει τη δυνατότητα να μεταπείσει την Πιονγκγιάνγκ από οποιαδήποτε τέτοια δοκιμή.
«Είναι δύσκολο να πω ότι είμαι σίγουρος ότι η Κίνα μπορεί να ελέγξει τη Βόρεια Κορέα», λέει ο Μπάιντεν. Αλλά λέει ότι η Κίνα έχει «υποχρέωση να προσπαθήσει να αποτρέψει μια πυρηνική δοκιμή».

Σε περίπτωση οποιασδήποτε δοκιμής, οι ΗΠΑ θα «αναλάβουν ορισμένες ενέργειες που θα είναι πιο αμυντικές», λέει. Διευκρινίζει ότι οι ενέργειες αυτές δεν θα «στρέφονται κατά της Κίνας», αλλά αντίθετα θα έχουν ως στόχο να στείλουν ένα μήνυμα στη Βόρεια Κορέα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος λέει αργότερα: «Εννοώ αυτό που λέω και λέω αυτό που εννοώ». Τονίζει τη σημασία της αποφυγής οποιασδήποτε «παρεξήγησης» σχετικά με τις προθέσεις των ΗΠΑ και της Κίνας.

Σι Τζινπίνγκ: Η Ταϊβάν πρώτη κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να παραβιαστεί

Σι Τζινπινγκ, Τζο Μπάιντεν, Κίνα, ΗΠΑ

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην πρώτη απευθείας συνάντησή τους μετά το 2017 πως το θέμα της Ταϊβάν είναι «πολύ κεντρικό για τα συμφέροντα της Κίνας» και η «πρώτη κόκκινη γραμμή» στις διμερείς σχέσεις που δεν πρέπει να παραβιαστεί.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας, την πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών αφότου ο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος, ο Σι κάλεσε τον ηγέτη των ΗΠΑ να μεταφράσει τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ απέναντι στο Πεκίνο για την Ταϊβάν σε χειροπιαστές ενέργειες.

«Το θέμα της Ταϊβάν είναι πολύ κεντρικό για τα συμφέροντα της Κίνας, το υπόβαθρο της πολιτικής βάσης των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ, και η πρώτη κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να παραβιαστεί στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ», είπε ο Σι, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το Πεκίνο θεωρεί πως η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Κίνας. Η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του αυτοδιοικούμενου νησιού απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Πεκίνου για κυριαρχία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούνται συχνά τα τελευταία χρόνια από την Κίνα ότι ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Τζο Μπίντεν – Σι Τζινπίνγκ: Τι είπαν για την Ουκρανία

Την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου περισσότερα στοιχεία προέκυψαν από την κινεζική πλευρά – με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα όσα είπε ο πρόεδρος Σι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών.

Ο Κινέζος ηγέτης φέρεται να είναι «ιδιαίτερα ανήσυχος» για την κατάσταση στην Ουκρανία μετά από μήνες μαχών.

Η Κίνα έχει προηγουμένως καλέσει σε αυτοσυγκράτηση κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου εκεί, αλλά έχει σταματήσει να καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας – η οποία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος.

Από την άλλη ο Τζο Μπαίντεν απαντώντας σε μια ερώτηση χαιρέτησε την πρόσφατη ανακατάληψη από την Ουκρανία της πόλης Χερσώνα.

Τη χαρακτήρισε ως «σημαντική νίκη».

«Δεν μπορώ παρά να χειροκροτήσω το θάρρος, την αποφασιστικότητα και την ικανότητα του ουκρανικού λαού», λέει ο Μπάιντεν.

«Θα δείτε τα πράγματα να επιβραδύνονται λίγο τους χειμερινούς μήνες», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Νέα κακοποίηση γάτας στη Χαλκιδική: Την κλώτσησε 66χρονος - Την έριξε στη θάλασσα
Πετρέλαιο θέρμανσης: Τέλος στην επιδότηση διυλιστηρίων - «Φουσκωμένες» οι νέες τιμές
Chevron Right