Κόσμος

Ο ΟΗΕ υιοθέτησε σχέδιο ψηφίσματος που καλεί για «άμεση και παρατεταμένη αναστολή» των εχθροπραξιών στη Γάζα

Το ψήφισμα που απέρριψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΣΑΗΕ) ενέκρινε σχέδιο ψηφίσματος που ζητά την «άμεση και παρατεταμένη αναστολή» των εχθροπραξιών στη Γάζα.

Το σχέδιο ψηφίσματος που υποβλήθηκε από τη Μάλτα ψηφίστηκε στο ΣΑ του ΟΗΕ σε έκτακτη συνεδρίαση και εγκρίθηκε με τη θετική ψήφο 12 από τα 15 μέλη και την «αποχή» 3 μελών, ΗΠΑ, Ρωσία και Ηνωμένο Βασίλειο ήταν οι χώρες που απείχαν.

Από την άλλη πλευρά, το Συμβούλιο απέρριψε την πρόταση τροπολογίας της Ρωσίας για την αντικατάσταση του όρου «ανθρωπιστικό ενδιάμεσο» με τον όρο κατάπαυση του πυρός.

Αντί για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, το ψήφισμα ζητούσε «άμεση και εκτεταμένη ανθρωπιστική παύση των εχθροπραξιών» και τη δημιουργία διαδρόμων στη Λωρίδα της Γάζας σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Το ψήφισμα επεσήμανε ότι οι διακοπές αυτές θα πρέπει να δίνουν «επαρκείς ημέρες» σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και κάλεσε τον ΟΗΕ και τους εταίρους του για αδιάλειπτη, ταχεία και ασφαλή πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το ψήφισμα καλούσε τη Χαμάς και άλλες ομάδες να απελευθερώσουν όλους τους ομήρους, κυρίως παιδιά, και ζητούσε να σταματήσει η παρεμπόδιση του εφοδιασμού των βασικών αναγκών του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα.

Επίσης επισημαίνεται ότι οι πρακτικές αυτές επιβαρύνουν ιδιαίτερα τα παιδιά και τονίζεται ότι η βοήθεια πρέπει να παρέχεται με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών και ολόκληρης της κοινότητας.

Στο ψήφισμα τονίζεται η σημασία του συντονισμού και της προηγούμενης ενημέρωσης και ζητείται η επικοινωνία με τον ΟΗΕ για τη μετακίνηση παιδιών, ασθενών και προσωπικού, ενώ ζητήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να παράσχει πληροφορίες στο ΣΑ του ΟΗΕ σχετικά με την εφαρμογή του ψηφίσματος.

Το ψήφισμα καλούσε όλα τα μέρη να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανέφερε ότι «το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο παρέχει προστασία στα παιδιά».

Υπενθυμίζοντας ότι η Σύμβαση της Γενεύης περιλαμβάνει την αρχή της «προστασίας των παιδιών σε συγκρούσεις», το ψήφισμα αντιτάχθηκε στη στέρηση των βασικών αναγκών και στον αναγκαστικό εκτοπισμό του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα, ιδίως των παιδιών.

Το ψήφισμα ανέφερε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα βλάπτει επίσης την εκπαιδευτική διαδικασία των παιδιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ψήφισμα δεν ανέφερε τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ ή τους θανάτους αμάχων που προκαλούνται από το Ισραήλ. Οι εκφράσεις καταδίκης σε διάφορα προηγούμενα ψηφίσματα δεν είχαν λάβει την έγκριση των κρατών μελών. Για τον λόγο αυτό, θεωρείται ότι η Μάλτα απέφυγε να αναφερθεί στα θέματα αυτά προκειμένου να περάσει το ψήφισμα.

Τα τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ), η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, απείχαν από την ψηφοφορία επί του σχεδίου ψηφίσματος που απαιτεί «άμεση και εκτεταμένη αναστολή» των εχθροπραξιών στη Γάζα.

Κάνοντας δήλωση μετά την ψηφοφορία, η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για τη μη καταδίκη των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων της Χαμάς. Η Χαμάς προκάλεσε αυτή τη σύγκρουση».

Η Μπάρμπαρα Γούντγουόρντ, Μόνιμη Αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να κατανοήσει κανείς τον πόνο και την απώλεια που υπέστη ο παλαιστινιακός λαός σημειώνοντας ότι «η απόφαση αυτή θα σώσει ζωές. Πρέπει να δράσουμε από κοινού, ώστε η βοήθεια να εισέλθει πιο γρήγορα», τόνισε.

Σημειώνοντας ότι λυπάται που το ψήφισμα δεν καταδικάζει ρητά «τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χαμάς», η Γούντγουορντ δήλωσε ότι απείχαν από την ψηφοφορία για το λόγο αυτό.

Η Γούντγουορντ δήλωσε ότι το ψήφισμα ήταν σημαντικό επειδή επέτρεψε στο ΣΑ του ΟΗΕ να μιλήσει με μια φωνή και άνοιξε τον δρόμο για την πρόσβαση της βοήθειας.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε ότι υπήρχαν σημαντικές ελλείψεις στο ψήφισμα που υπέβαλε η Μάλτα, αλλά δεν άσκησε βέτο επειδή έδινε έμφαση στην ανθρωπιστική διάσταση.

Ο Νεμπένζια σημείωσε ότι η κύρια έλλειψη ήταν ότι το ψήφισμα δεν περιλάμβανε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός και δήλωσε ότι αυτό θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα.

«Οι προσωρινές διακοπές θα επιτρέψουν μόνο να επιστρέψουν πιο έντονα οι στρατιωτικές δραστηριότητες», δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ άσκησε βέτο σε 4 σχέδια ψηφισμάτων σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Πρώτον, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιαπωνία ψήφισαν «όχι» στο σχέδιο ψηφίσματος που υπέβαλε η Ρωσία στις 17 Οκτωβρίου, απαιτώντας «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος της Βραζιλίας που απαιτούσε «παύση των εχθροπραξιών» στις 18 Οκτωβρίου.

Αργότερα, στις 26 Οκτωβρίου, στο σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ που αναφερόταν στο «δικαίωμα των χωρών στην αυτοάμυνα» ασκήθηκε βέτο από τη Ρωσία και την Κίνα, ενώ την ίδια ημέρα, στο σχέδιο ψηφίσματος της Ρωσίας που ζητούσε ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός ασκήθηκε βέτο από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αν και τα σχέδια ψηφίσματος δεν πέρασαν, 121 χώρες ψήφισαν «ναι» στο ψήφισμα που ζητούσε ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στη Γενική Συνέλευση των 193 μελών του ΟΗΕ.

Για να εγκριθεί το ψήφισμα στο ΣΑ του ΟΗΕ, 9 χώρες πρέπει να ψηφίσουν «ναι» και κανένα μόνιμο μέλος δεν πρέπει να ασκήσει βέτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Επεισόδιο με Ανδρουλάκη στο Πολυτεχνείο - Φωτογραφίες από το περιστατικό
Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023 από το Αθηνόραμα: Οι παραστάσεις που αποθεώθηκαν
Chevron Right