Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας, στην οποία όπως είπε «εισέβαλε ένας τύραννος».
Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στη Νορμανδία της Γαλλίας για την 80ή επέτειο από την απόβαση των συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων για τη νίκη ενάντια στους ναζί.
«Ο απομονωτισμός δεν ήταν η απάντηση πριν από 80 χρόνια και δεν είναι η απάντηση σήμερα», είπε, τονίζοντας ταυτόχρονα τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ.
«Oι σκοτεινές δυνάμεις δεν σβήνουν ποτέ» και «η επιθυμία για κυριαρχία, έλεγχο, αλλαγή συνόρων με τη βία» συνεχίζεται, τόνισε. «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη μάχη ενάντια στους δικτάτορες. Αυτό θα ήταν αδιανόητο», είπε και πρόσθεσε: «Το να αποστρέψουμε το βλέμμα μας από την Ουκρανία θα ήταν σαν να ξεχάσαμε τι συνέβη εδώ (σημ: στη Νορμανδία)».
«Η δημοκρατία δεν είναι ποτέ εγγυημένη και κάθε γενιά θα πρέπει να την προστατεύει και να μάχεται για αυτήν», επισήμανε.
Κατά την ομιλία του τόνισε πως οι σκοτεινές δυνάμεις τις οποίες πολέμησαν οι Σύμμαχοι πριν από 80 χρόνια δεν έχουν ξεθωριάσει. «Η μάχη μεταξύ δικτατοριών και ελευθερίας είναι χωρίς τέλος», δήλωσε και συνέχισε υποστηρίζοντας πως «η Ουκρανία παραμένει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα» για αυτό. «Ένας τύραννος εισέβαλε στη χώρα τους, αλλά οι Ουκρανοί δεν υποχωρούν. Και εμείς δεν θα τους εγκαταλείψουμε», ανέφερε.
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τον κόσμο να συμπορευθεί για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στη μνήμη όσων θυσίασαν τις ζωές τους στην απόβαση στη Νορμανδία.
«Η ιστορία μας διδάσκει πως η ελευθερία δεν είναι δωρεάν. Όποιος θέλει να μάθει το τίμημα της ελευθερίας μπορεί να κοιτάξει τη Νορμανδία. Μπορεί να επισκεφτεί τα υπόλοιπα νεκροταφεία στην Ευρώπη, όπου αναπαύονται οι πεσόντες ήρωές μας. Το τίμημα της ανεξέλεγκτης τυραννίας είναι το αίμα των νέων και των γενναίων. Στη γενιά τους, στην ώρα της δικής τους μάχης, οι συμμαχικές δυνάμεις έκαναν το καθήκον τους. Τώρα το ερώτημα για εμάς είναι: Στη δική μας δοκιμασία τι θα κάνουμε;».
«Πρέπει να αναρωτηθούμε: Θα σταθούμε ενάντια στο κακό, ενάντια στη συντριπτική βαρβαρότητα; Θα υπερασπιστούμε την ελευθερία, θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία; Θα σταθούμε μαζί; Η απάντησή μου είναι “ναι” και μόνο “ναι” μπορεί να είναι», είπε.
«Η D-Day απέδειξε ότι η δημοκρατία είναι ισχυρότερη από οποιονδήποτε στρατό στον κόσμο, αλλά και την άρρηκτη ενότητα των συμμάχων». «Αυτό που έκαναν οι σύμμαχοι πριν από 80 χρόνια, ξεπερνά κατά πολύ οτιδήποτε θα μπορούσαμε να κάνουμε μόνοι μας», ανέφερε και αυτό υπενθυμίζει σε όλους την αξία της συνεργασίας.
«Στη μνήμη αυτών που πολέμησαν εδώ, πέθαναν εδώ, στη μνήμη αυτών που έσωσαν κυριολεκτικά τον κόσμο εδώ – ας φανούμε αντάξιοι της θυσίας τους». «Ας είμαστε η γενιά για την οποία γράφει η ιστορία σε 10, 20, 50, 80 χρόνια από τώρα. Ας πει: όταν ήρθε η στιγμή, γνωρίσαμε τη στιγμή και σταθήκαμε δυνατοί», κατέληξε.
Δείτε τις εκδηλώσεις για την D-Day:
Οι εκδηλώσεις για την D-Day πραγματοποιήθηκαν παρουσία σχεδόν 20 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, περίπου 4.500 καλεσμένων, αλλά και με τιμώμενα πρόσωπα τους περίπου 200 βετεράνους πολεμιστές που έλαβαν μέρος στη στρατιωτική επιχείρηση.
Από ελληνικής πλευράς παρών είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρόντες ήταν επίσης: Ο οικοδεσπότης πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ο βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας Πετρ Πάβελ.
Η Μέττε Φρεντέρικσεν για τη Δανία, ο Λυκ Φρίντεν για το Λουξεμβούργο, ο Μαρκ Ρούτε για την Ολλανδία, ο Ολαφ Σολτς για τη Γερμανία, ο Ρισι Σουνακ για το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Γιόνας Γκαρ Στέρε για τη Νορβηγία, και ο Τζάστον Τριντό για τον Καναδά, ενώ την Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσωπεί ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Παρόντες είναι επίσης οι πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό, ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος της Ολλανδίας, ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου, ο βασιλιάς της Δανίας Φρειδερίκος, ο γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας Ντέιβιντ Χέρλι, ενώ ο βασιλιάς της Νορβηγίας έστειλε τον διάδοχο πρίγκιπα Χάακον.