Κόσμος

Νέα «Απόβαση στη Νορμανδία» αλλά χωρίς τη Ρωσία – Η γιορτή στη «ματωμένη» παραλία για τη D-Day – LIVE

Στη Νορμανδία οι ηγέτες του κόσμου εκτός του Πούτιν. Πλάνα από τις εκδηλώσεις μνήμης 80 χρόνια μετά την ιστορική Απόβαση.

Οκτώ δεκαετίες συμπληρώνονται σήμερα, Πέμπτη (6/6) από την εμβληματική «Απόβαση στη Νορμανδία» που έμελλε να σημάνει την αρχή του τέλους του Αδόλφου Χίτλερ. 80 χρόνια, λοιπόν, αργότερα, στη ματωμένη παραλία Ομάχα, οι Σύμμαχοι συναντώνται χωρίς τη Ρωσία, αλλά στο πλευρό του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να γιορτάσουν τη νίκη κατά του ναζισμού, την ώρα που ο πόλεμος μαίνεται και πάλι στην Ευρώπη.

Live εικόνα από τις εκδηλώσεις μνήμης στη Νορμανδία:

https://www.youtube.com/watch?v=4diy4CsXknY

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς συγκαταλέγονται στους 20 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα περπατήσουν στην εμβληματική ακτή της Απόβασης, κοντά στο Μπαγέ, όπου αποβιβάσθηκαν οι πρώτοι αμερικανοί στρατιώτες τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου 1944 και όπου οι συμμαχικές δυνάμεις έχασαν μεγάλο αριθμό ανδρών μπροστά στον κατακλυσμό του γερμανικού πυρός.

normandia_1_c441e.jpg

Η τελετή μνήμης θα ξεκινήσει στις 15.30 τοπική ώρα (16.30 ώρα Ελλάδος). Σκάφη θα πλησιάσουν στην Παραλία Ομάχα. Θα ακολουθήσει μία ιστορική αναδρομή και ένα Douglas C-47, γνωστό ως Dakota, θα πετάξει επάνω από την περιοχή.

normandia_7_7eada.jpg

Το πρωί, των τελετών μνήμης παρουσία των βετεράνων της Απόβασης προέστησαν ο βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ, ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο Τζάστιν Τριντό.

normandia_7_7eada.jpgnormandia_3_6ef5d.jpgnormandia_5_73f2a.jpgnormandia_6_23cbd.jpg

Η Απόβαση οργανώθηκε με άκρα μυστικότητα από τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς και τους Καναδούς. Άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση της Γαλλίας και την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας.

normandia_8_d5b9a.jpgnormandia_9a322.jpgnormandia_2_ae10a.jpgnormandia_4_ba102.jpg

Όμως, 80 χρόνια μετά την τιτάνια αυτή επιχείρηση, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουκρανία, χώρα-θέατρο μίας πολυαίμακτης ρωσικής επίθεσης από τον Φεβρουάριο 2022. Το τέλος αυτού του πολέμου δεν είναι ακόμη ορατό.

Παρίας η Ρωσία

Μία από τις συνέπειες αυτού του επιθετικού πολέμου, η Ρωσία, ένας από τους νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχει γίνει ο παρίας της δυτικής διεθνούς σκηνής. Φέτος, αποκλείσθηκε από τον εορτασμό.

Όμως το 2014, οι σύμμαχοι είχαν θεωρήσει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορούσε να λάβει μέρος στον εορτασμό, τρεις μήνες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Μόσχα.

Τότε, ο Πούτιν είχε συναντηθεί με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, με πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

normandia_putin_44ac3.jpgnormandia_putin_1_223f8.jpg

Τότε ξεκίνησε και ο διάλογος του ατυχούς «σχήματος της Νορμανδίας» με στόχο τον τερματισμό της σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία, η οποία εξελίχθηκε έκτοτε σε πόλεμο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να μετατρέψει τους φετινούς εορτασμούς σε μεγάλη διεθνή συνάντηση, τρεις ημέρες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές. Θα εκφωνήσει ομιλία στην Παραλία Ομάχα και θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα υποδεχθεί αύριο τον ουκρανό ομόλογό του στο Παρίσι, ενώ ο Τζο Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει το Σάββατο επίσημη επίσκεψη στη γαλλική πρωτεύουσα.

Το φάσμα του απομονωτισμού

Ο Τζο Μπάιντεν, που έφθασε χθες στη Γαλλία, θα τιμήσει τις συμμαχίες των ΗΠΑ και θα υπερασπισθεί τη δημοκρατία, συνεχίζοντας εξ αποστάσεως τη μονομαχία του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών φοβούνται, σε περίπτωση νίκης του Τραμπ τον Νοέμβριο, νέα στροφή απομονωτισμού των ΗΠΑ, που μπορεί να αποβεί μοιραία για την Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία.

Χθες, πρώτη ημέρα των εορτασμών, ο Εμανουέλ Μακρόν εξήρε το «πνεύμα της θυσίας» των απελευθερωτών και απέτινε φόρο τιμής στους αμάχους θύματα των συμμαχικών βομβαρδισμών.

Οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί στη Γαλλία προκάλεσαν τον θάνατο 50.000-70.000 αμάχων, οι 10.000 μόνο στη Νορμανδία το καλοκαίρι του 1944.

Αύριο, ο πρόεδρος της Γαλλίας θα εκφωνήσει ομιλία στο Μπαγέ, στο σημείο όπου ο στρατηγός ντε Γκωλ έλαβε τον λόγο μετά την απόβαση, στις 14 Ιουνίου 1944, και όπου δύο χρόνια μετά παρουσίασε το προεδρικό του σχέδιο για τη Γαλλία τον Ιούνιο του 1946.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
ΣΥΡΙΖΑ: Οι 42 υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές 2024
Ο Πούτιν για όλα: Τι είπε για Μπάιντεν - Τραμπ, για το δολάριο, τη Γερμανία, τα πυρηνικά και το τέλος του Ζελένσκι
Chevron Right