Κόσμος

Ερντογάν: «Σφαγέας της Γάζας» ο Νετανιάχου, «κληρονομιά μας η Ιερουσαλήμ»

Νέο μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά Ισραήλ και Νετανιάχου τον οποίο κατήγγειλε για γενοκτονία των Παλαιστινίων.

Στην κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτορκατορίας στην Ιερουσαλήμ επί τέσσερις αιώνες αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέλνοντας νέο μήνυμα κατά του Ισραήλ και του Μπενιαμίν Νετανιάχου τον οποίο κατήγγειλε για γενοκτονία των Παλαιστινίων και τον χαρακτήρισε «σφαγέα της Γάζας». 

«Οι προγονοί μας βρίσκονταν στην Ιερουσαλήμ για 400 χρόνια. Η κληρονομιά τους δεν διαγράφεται», τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος από την Κωνσταντινούπολη. Υπενθυμίζεται πως η Οθωμανοί κατέλαβαν την Ιερουσαλήμ το 1517 και την είχαν υπό τον έλεγχό τους μέχρι το 1917, δηλαδή για 400 χρόνια.

Επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του για ην αποκατάσταση της ταυτότητας της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την Daily Sabah, δήλωσε: «Οι πρόγονοί μας ανοικοδόμησαν την Ιερουσαλήμ, η οποία κάηκε και καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών. Οι πρόγονοί μας την μετέτρεψαν σε χώρα ειρήνης για τέσσερις αιώνες. Παρακολουθούμε στενά κάθε αρνητική και θετική εξέλιξη στην Παλαιστίνη», είπε και πρόσθεσε: «Το Τέμενος Αλ-Άκσα (ιερός τόπος για το Ισλάμ) είναι μια κληρονομιά του Προφήτη μας. Καμία δύναμη δεν μπορεί να αφαιρέσει την αγάπη της Ιερουσαλήμ από τις καρδιές μας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται στην ιερή πόλη τριών θρησκειών, του ιουδαϊσμού, του χριστιανισμού και του μουσουλμανισμού. Σε παλαιότερη ομιλία τους προς τους Τούρκους βουλευτές είχε επισημάνει πως η πόλη χτίστηκε από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, υπογραμμίζοντας πως «οι πρόγονοί μας έκαναν την πόλη να ακμάσει και αναγκαστήκαμε να την εγκαταλείψουμε με δάκρυα κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο». «Η Ιερουσαλήμ είναι η πόλη μας», είχε τονίσει ο Τούρκος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως «οι αδελφοί μας της Χαμάς υπερασπίζονται την πατρίδα τους ενάντια στους κατακτητές, είναι η Εθνική Αντίσταση της Παλαιστίνης». «Ο Νετανιάχου, όπως και όλοι οι εγκληματίες πριν από αυτόν, έχουν χαράξει ντροπιαστικά το όνομά τους στην ιστορία ως ο “χασάπης της Γάζας”».

Σχολιάζοντας έμμεσα τις επικρίσεις που δέχεται για μεγαλοϊδεατισμό, αλλά και κάνοντας μια σύνδεση με την εβραϊκή παράδοση και ιστορία, ο Ερντογάν υπογράμμισε: «Όποιος ψάχνει για “σύγχρονους Φαράω” δεν χρειάζεται να κοιτάξει μακριά, μπορεί απλά να στρέψει το βλέμμα τους σε αυτούς που σκότωσαν ανελέητα 35.000 Παλαιστίνιους τις τελευταίες 203 ημέρες».

Από τα πυρά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ξέφυγαν ούτε οι ΗΠΑ, ενώ την ίδια στιγμή ανακοινωνόταν επίσημα η συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, στις 9 Μαΐου, στην Ουάσιγκτον. Η «άνευ όρων στρατιωτική, διπλωματική υποστήριξη προς το Ισραήλ δεν συμβάλλει στη λύση, αλλά επιδεινώνει το πρόβλημα», είπε και πρόσθεσε:

«Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που εφαρμόζει περιορισμούς εξαγωγών στο Ισραήλ σε 54 ομάδες προϊόντων. Η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της βοήθειας προς τη Γάζα, καθώς από τις 7 Οκτωβρίου στείλαμε σχεδόν 50.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω 13 αεροπλάνων και 9 πλοίων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Στην Σουηδία «απέρριψαν» το VAR – Οι σύλλογοι αρνούνται την χρήση του
Αυτή είναι η «Νεκρή Ζώνη» του Τσερνόμπιλ, 38 χρόνια μετά το πυρηνικό δυστύχημα
Chevron Right