Κόσμος

Σε συναγερμό οι Βρυξέλλες για το «σενάριο – εφιάλτης»: Μια Γαλλία της Λεπέν

Ενόψει των εκλογών της Κυριακής, το κόμμα της Λεπέν διατηρεί ισχυρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Τρίτος ο Μακρόν.

«Η σχεδόν βέβαιη νίκη του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές μπορεί να αποδειχθεί εξίσου επιζήμια για την ΕΕ, θέτοντας υπαρξιακά ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο της χώρας στην Ένωση», σημειώνεται σε δημοσίευμα του Guardian που αναφέρεται στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

Τη νύχτα που το κόμμα της κατέκτησε μια συντριπτική νίκη στις Ευρωεκλογές και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, προκάλεσε πολιτικό σεισμό διαλύοντας το κοινοβούλιο, η Μαρίν Λεπέν, η επί σειρά ετών ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού (RN), δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο σαφής. «Το αποψινό μήνυμα -συμπεριλαμβανομένης της διάλυσης- απευθύνεται επίσης στους ηγέτες των Βρυξελλών», δήλωσε και πρόσθεσε: «Αυτή η μεγάλη νίκη των πατριωτικών κινημάτων ευθυγραμμίζεται με την κατεύθυνση της ιστορίας… Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την εξουσία, αν ο λαός το επιθυμεί».

Η έξοδος από την ΕΕ και την Ευρωζώνη δεν περιλαμβάνεται πλέον στις προεκλογικές διακηρύξεις του Εθνικού Μετώπου- την τελευταία φορά που το έκαναν, στις προεδρικές εκλογές του 2017, ο Μακρόν υποχρέωσε το ακροδεξιό κόμμα σε μια ήττα εξίσου ταπεινωτική με αυτή που του επιφύλαξε στις Ευρωεκλογές, νωρίτερα αυτό το μήνα, αναφέρει ο Guardian.

Όμως, 7 χρόνια μετά, η σχεδόν βέβαιη νίκη του Eθνικού Μετώπου της Λεπέν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα μπορούσε να αποδειχθεί σχεδόν εξίσου επιζήμια για την ΕΕ, θέτοντας υπαρξιακά ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο της Γαλλίας και περιορίζοντας σοβαρά την ικανότητα του μπλοκ να κάνει πράγματα.

WhatsApp_Image_2024-06-26_at_9.52.53_PM_62ab7.jpeg

Στην Ευρώπη, «η άνοδός μας στην εξουσία θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή σκηνή -για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά της», υποσχέθηκε στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα ο Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος του κόμματος και πιθανός πρωθυπουργός, εάν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Το Εθνικό Μέτωπο ήταν έτοιμο, είπε, να διαπραγματευτεί «εξαιρέσεις» σε μια σειρά από κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Γαλλία -ιδρυτικό μέλος της ΕΕ, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της και το ήμισυ της ζωτικής (αν και προς το παρόν σταματημένης) γαλλογερμανικής μηχανής που την τροφοδοτεί από τη δημιουργία της.

Διασπασμένο Κοινοβούλιο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Όλες οι δημοσκοπήσεις, εκτός από μία, έχουν μέχρι στιγμής δείξει ότι το ακροδεξιό κόμμα είναι απίθανο να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των τουλάχιστον 289 βουλευτών στις εκλογές δύο γύρων στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, και ο Μπαρντελά έχει δηλώσει ότι θα ήταν διατεθειμένος να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο αν το έκανε.

Ωστόσο, το Εθνικό Μέτωπο βρίσκεται σε πορεία για ποσοστό μεταξύ 32% και 35% των ψήφων, το οποίο -αν και η μετάφραση του ποσοστού ψήφων σε αριθμό εδρών είναι επικίνδυνη υπόθεση- θα το καθιστούσε σχεδόν σίγουρα μακράν τη μεγαλύτερη δύναμη στην εθνοσυνέλευση.

 lepen-bardella-aggalia-gallia_98ffa.jpeg

Με τον συνασπισμό της Αριστεράς και των Πρασίνων, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) στο 28% με 30% και τον κεντρώο συνασπισμό του Μακρόν να βρίσκεται περίπου το 20%, το πιθανότερο αποτέλεσμα των εκλογών είναι ένα Κοινοβούλιο ακόμη πιο διασπασμένο και πολωμένο από το απερχόμενο.

Όπως είναι κατανοητό, η απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, έχει προκαλέσει απογοήτευση και ανησυχία σε άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ, οι οποίες θεωρούν την κίνηση είτε ως λάθος, είτε ως την ρίψη μιας ζαριάς, είτε και τα δύο.

Το «στοίχημα» του Μακρόν με τις εκλογές στη Γαλλία

«Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ, προειδοποιώντας ότι ένα Κοινοβούλιο που κανένα κόμμα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία, θα μπορούσε να επιβραδύνει τη λήψη αποφάσεων σε ένα μπλοκ που ήδη αγωνίζεται να βρει συμφωνία σε πολιτικές από την προστασία της φύσης έως τις μελλοντικές δαπάνες της ΕΕ.

Μια μεγάλη νίκη του Εθνικού Μετώπου θεωρείται επίσης ότι ενδεχομένως θα ενισχύσει τις πιθανότητες άλλων ακροδεξιών, ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στις περιφερειακές εκλογές στην ανατολική Γερμανία και στις εθνικές εκλογές στην Αυστρία αργότερα μέσα στη χρονιά.

Με ένα διασπασμένο Κοινοβούλιο χωρίς κάποιος να έχει απόλυτη πλειοψηφία, η Γαλλία «αντιμετωπίζει την προοπτική μιας μακράς περιόδου χωρίς πλήρως λειτουργική κυβέρνηση -με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ικανότητά της να συμμετέχει εποικοδομητικά στην ΕΕ», δήλωσε ο Μουζταμπά Ραχμάν της εταιρείας συμβούλων Eurasia Group.

Οι διευρυμένες εξουσίες των Γάλλων προέδρων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την κοινοβουλευτική τους υποστήριξη. «Το αποτέλεσμα θα ήταν η πλήρης απουσία οποιασδήποτε ευρωπαϊκής λήψης αποφάσεων», δήλωσε ο Φρανσουά Χέισμπουργκ, του think tank του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

Οι σύνοδοι κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών θα είχαν επίσης να αντιμετωπίσουν έναν κρίσιμα αποδυναμωμένο Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος, παρά τα αναμφισβήτητα λάθη του, ήταν ένας από τους ελάχιστους που πίεζε με συνέπεια για μια ισχυρότερη, πιο ενωμένη και πιο «κυρίαρχη» ΕΕ.

Από τότε που ανέβηκε στην εξουσία με μια εκστρατεία υπέρ της ΕΕ, ο Μακρόν αποτελούσε σημαντική πηγή ιδεών για την ΕΕ, όπως η πρότασή του για μια Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα ή με τη πρόταση για τον κοινό δανεισμό προκειμένου να βγουν οι οικονομίες της Ευρώπης από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία.

Ακόμη και χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, η ακροδεξιά στο Γαλλικό Κοινοβούλιο θα προσπαθήσει να προωθήσει το ευρωπαϊκό της όραμα: μια «Ευρώπη των εθνών», με περισσότερη εξουσία να επιστρέφει στα εθνικά κοινοβούλια. Το Εθνικό Μέτωπο έχει δηλώσει ότι θέλει να παρακρατήσει μέρος της οικονομικής συνεισφοράς της Γαλλίας στην ΕΕ.

Στόχος του κόμματος είναι να νομοθετήσει μια «εθνική προσέγγιση» για τις επιχειρήσεις της χώρας και τη γεωργία, κατά παράβαση των κανόνων της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς, να επανεξετάσει τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ που δεν «σέβονται» τη Γαλλία και να αποτρέψει κάθε περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ.

Αντέχει η Ευρώπη μια δεύτερη… Ιταλία;

Η αντιευρωπαϊκή ατζέντα του κόμματος θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προσωρινές ελπίδες για περισσότερο κοινό δανεισμό της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της άμυνας ή της πράσινης μετάβασης. «Η ΕΕ μπορεί, αν και με δυσκολία, να καταπιεί μια κάπως ευρωσκεπτικιστική Ιταλία», δήλωσε ο Μάρκο Μπούτι, πρώην γενικός διευθυντής οικονομικών και δημοσιονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Δεν νομίζω ότι μπορεί να καταπιεί μια ευρωσκεπτικιστική Γαλλία», δήλωσε ο Μπούτι. Το Εθνικό Μέτωπο θα μπορούσε να υιοθετήσει «ένα είδος τακτικής, συνετής στάσης» βραχυπρόθεσμα, «αλλά όχι μεσοπρόθεσμα: οι αξίες τους είναι πολύ ανταγωνιστικές προς εκείνες που αποτελούν τη βάση του ευρωπαϊκού σχεδίου».

Ο Μπούτι, καθηγητής πλέον στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, δήλωσε ότι η αντίθεση του Εθνικού Μετώπου στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ θα καθιστούσε «πολύ δύσκολη» την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης ή της ένωσης κεφαλαιαγορών, «πόσο μάλλον τη μετάβαση σε μια κοινή αμυντική πολιτική».

Οι πολιτικές επιπτώσεις της απομάκρυνσης της Γαλλίας από το ευρωπαϊκό εγχείρημα «θα είναι αντικειμενικά πολύ πιο σημαντικές από… άλλες χώρες», είπε.

Οργή για το σχέδιο δαπανών του Εθνικού Μετώπου

Το κόμμα έχει ήδη υποχωρήσει σε ορισμένες πολιτικές που ενδέχεται να το φέρουν σε ευθεία σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου αμφισβήτησης της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, και ο Μπαρντελά προσπάθησε αυτή την εβδομάδα να καθησυχάσει τους ευρωπαίους εταίρους της Γαλλίας.

Οποιαδήποτε κυβέρνηση της οποίας θα ηγηθεί θα ακολουθήσει «ρεαλιστικές και αξιόπιστες» οικονομικές πολιτικές και δεν θα αποδυνάμωνε τη «φωνή» της χώρας στο εξωτερικό, δήλωσε ο 28χρονος. Ωστόσο, υποσχέθηκε να «υπερασπιστεί την αγοραστική δύναμη» μειώνοντας τους φόρους στα καύσιμα, το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια.

lepen-bardella-akrodexia-gallia_568fa.jpeg

Μαζί με τις υποσχόμενες φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις, εάν αυξήσουν τους μισθούς των χαμηλά και μεσαία αμειβόμενων υπαλλήλων, και την υπόσχεση για επαναφορά του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 έτη, τα σχέδια δαπανών του Εθνικού Μετώπου θα το έθεταν σε πορεία σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ επέπληξε την περασμένη εβδομάδα το Παρίσι για τις «υπερβολικές» κρατικές δαπάνες και οι δεσμεύσεις του RN είναι αδύνατον να συνδυαστούν με ένα σχέδιο που θα υποβληθεί από την ΕΕ το φθινόπωρο για το πώς η Γαλλία μπορεί να μειώσει το έλλειμμα που υπερβαίνει κατά πολύ το νόμιμο όριο της Ένωσης.

Αν και ο Μακρόν, ως πρόεδρος, θα παραμείνει υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της χώρας, στην πράξη, οι υπουργοί της κυβέρνησης διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην κατάρτιση των νόμων της ΕΕ, είτε πρόκειται για πράσινες πολιτικές είτε για τη μετανάστευση.

Η γαλλική εθνοσυνέλευση ελέγχει επίσης τον «τραπεζικό λογαριaσμό» της χώρας, κάτι που σημαίνει ότι μια κυβέρνηση υπό το RN μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μελλοντική βοήθεια της Γαλλίας προς την Ουκρανία. Ο Μπαρντελά υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα να μην «θέσει υπό αμφισβήτηση» τις αμυντικές δαπάνες της Γαλλίας, αλλά αντιτίθεται στην αποστολή στρατευμάτων ή όπλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Η Νύφη - La sposa: Η νέα δημοφιλής σειρά του Alpha στο καλοκαιρινό πρόγραμμα
Καλαμπάκα: Σε ύφεση η φωτιά στο Ορθοβούνι – Από αυτοκίνητο που λαμπάδιασε εν κινήσει άρχισαν όλα (βίντεο)
Chevron Right