Κόσμος

Kίνα: Κατηγορεί τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες για στρατολόγηση κατασκόπων

Η Κίνα υποστηρίζει ότι ένα ζευγάρι Κινέζων συγκέντρωνε πληροφορίες για λογαριασμό του Λονδίνου

Η υπηρεσία αντικατασκοπίας της Κίνας κατηγόρησε τη βρετανική MI6 ότι στρατολόγησε ένα ζευγάρι Κινέζων που απασχολούνταν σε μια «κεντρική εθνική υπηρεσία», σε μια κίνηση που θα εντείνει τις εντάσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο σε θέματα κατασκοπείας, γράφουν οι Financial Τimes.

Το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας δήλωσε ότι ένας άνδρας με το επώνυμο Wang και η σύζυγός του, με το επώνυμο Zhou, στρατολογήθηκαν από την MI6 για να «συλλέξουν πληροφορίες για τους Βρετανούς».

κινα κατασκοποι ΜΙ6 μυστικες υπηρεσιες

Ο Wang βρέθηκε στο στόχαστρο της MI6 λίγο μετά την άφιξή του στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2015 ως μέρος ενός «προγράμματος ανταλλαγής Κίνας – Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε η MSS στον λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης WeChat τη Δευτέρα.

«Η MI6 παρείχε στον Wang επαγγελματική εκπαίδευση κατασκόπων, οδηγώντας τον να επιστρέψει στην πατρίδα του και να συλλέξει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την Κίνα», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. 

Οι Financial Times δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Oι κατηγορίες 

Οι κατηγορίες με τις οποίες βαρύνονται ακολουθούν μια σειρά ισχυρισμών για κινεζική κατασκοπεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, όπου οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι πράκτορες που εργάζονται για τις υπηρεσίες πληροφοριών του Πεκίνου έχουν διεισδύσει στα δυτικά πολιτικά συστήματα.

Τον Απρίλιο, δύο άνδρες, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην βοηθού του κοινοβουλίου, κατηγορήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας.

Τον περασμένο μήνα, σε μια ξεχωριστή υπόθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο, τρεις άνδρες κατηγορήθηκαν ότι φέρονται ότι συμφώνησαν να αναλάβουν τη συλλογή πληροφοριών για να βοηθήσουν ουσιαστικά την υπηρεσία πληροφοριών του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.

Ένας από τους τρεις άνδρες, ο πρώην πεζοναύτης Μάθιου Τρίκετ, βρέθηκε αργότερα νεκρός σε ένα πάρκο υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Στη Γερμανία, οι Αρχές συνέλαβαν τον Απρίλιο ένα ζευγάρι που είναι ύποπτο ότι προσπάθησε να πουλήσει ευαίσθητη στρατιωτική τεχνολογία στην Κίνα, μαζί με την επαφή τους με τις κινεζικές αρχές. Ένας υπάλληλος ακροδεξιού βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνελήφθη επίσης για φερόμενη κατασκοπεία υπέρ της Κίνας.

Πέρυσι, οι Financial Times αποκάλυψαν ότι ένας ακροδεξιός Βέλγος πολιτικός χρησίμευε για χρόνια ως «asset» για τους κινεζικούς πράκτορες πληροφοριών .

Οι εντάσεις σχετικά με την κατασκοπεία απείλησαν να θολώσουν τις σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κίνας σε μια εποχή που το Λονδίνο επιθυμεί να προωθήσει διεθνείς επιχειρηματικούς δεσμούς για να βοηθήσει τη βρετανική οικονομία που αντιμετωπίζει προβλήματα. Έρχονται επίσης καθώς το MSS δημοσιοποιεί όλο και περισσότερο τον ρόλο του στον μηχανισμό ασφαλείας της Κίνας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Στην τελευταία περίπτωση, η Κίνα κατηγόρησε την MI6 ότι επίσπευσε την αίτηση του Wang για το πρόγραμμα ανταλλαγών στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2015, αφού συνειδητοποίησε την πιθανή του αξία ως πηγή. Ακολούθησε «ειδική μεταχείριση», με προσκλήσεις σε περιοδείες και γεύματα, και εκμεταλλεύτηκε την «έντονη επιθυμία του για χρήματα».

Ο Wang προσλήφθηκε ως «σύμβουλος» προτού κληθεί να παράσχει «βασικές» πληροφορίες από κεντρική κυβερνητική υπηρεσία, την οποία η MSS δεν κατονόμασε. Αργότερα, η MI6 αποκάλυψε τον ρόλο της και τον στρατολόγησε ανοιχτά ως κατάσκοπο, προσφέροντάς του περισσότερα χρήματα πριν τον εκπαιδεύσει και του ζητήσει να επιστρέψει στην Κίνα, σύμφωνα με το MSS.

Η σύζυγος του Wang, Zhou, εργαζόταν επίσης σε ένα «κρίσιμο πόστο» και η MI6, μέσω ενός μείγματος «πειθούς» «ακόμα και εξαναγκασμού», την ώθησε να αρχίσει να συλλέγει πληροφορίες για τη Βρετανία, ανέφερε η κινεζική υπηρεσία κατασκοπείας.

Η MSS είπε ότι «μετά από σχολαστική έρευνα και συλλογή αδιάσειστων στοιχείων», ανέλαβε αποφασιστικά μέτρα, «ξεριζώνοντας το ”καρφί”» που είχαν φυτέψει οι Βρετανοί».

Η συγκεκριμένη υπόθεση πάντως ακολούθησε προηγούμενους ισχυρισμούς της MSS ότι είχε αποκαλύψει Βρετανούς κατασκόπους, συμπεριλαμβανομένου ενός ατόμου με το επώνυμο Huang, υπήκοο τρίτης χώρας για τον οποίο ισχυρίστηκε ότι τον Ιανουάριο εργαζόταν ως επικεφαλής ξένης εταιρείας συμβούλων στην Κίνα, καταλήγει το δημοσίευμα. 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Στον αέρα 31.000 επιστολικές ψήφοι - Φιάσκο στα ΕΛΤΑ, ευθύνες για Κεραμέως και Χατζηδάκη
«Εκπλήξεις για τον Μητσοτάκη» προαναγγέλλει για τη σημερινή του ομιλία ο Κασσελάκης
Chevron Right