Κόσμος

Απόλυτος όλεθρος στη Γάζα: Κραυγή αγωνίας από ΠΟΥ για τη διακοπή μεταφοράς ασθενών – Το Ισραήλ «σφυροκοπεί»

Η καρτάσταση στη Γάζα περιγράφεται ως μια κόλαση επί Γης.

Το Ισραήλ συνέχισε τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, με αποτέλεσμα δεκάδες άμαχοι να χάσουν τη ζωή τους, παρά τη διεθνή κατακραυγή και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Τα νέα χτυπήματα έγιναν εν μέσω των διεθνών αντιδράσεων για την επίθεση σε προσφυγικό καταυλισμό την Κυριακή (26/5) και μάλιστα σε περιοχή που είχε χαρακτηριστεί «ζώνη ασφαλείας» από τον ίδιο τον Ισραηλινό Στρατό, κατά το οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 45 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες.

Παράλληλα, πολλοί άνθρωποι βιώνουν τον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους και να προστεθούν στα θύματα του πολέμου, όπως προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η μεταφορά ασθενών από τη Λωρίδα της Γάζας έχει σταματήσει εντελώς από τότε που άρχισαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα πριν από τρείς εβδομάδες, τόνισε ο ΠΟΥ, ο οποίος ζητά εδώ και καιρό μια πρόσβαση που θα επιτρέπει την απομάκρυνση ανθρώπων με σοβαρά ζητήματα υγείας από το παλαιστινιακό έδαφος που μαστίζεται από τον πόλεμο.

Καθώς χιλιάδες Παλαιστίνιοι χρειάζεται επειγόντως να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, ελάχιστοι έως τώρα έχουν λάβει τη σχετική άδεια.

Γάζα: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί σοβαρά από τον πόλεμο

gaza-vomvardismoi-israil-proeidopoiisi-poy-02_048d2.jpg

Από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου να βομβαρδίζει την πόλη της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, «όλες οι μεταφορές ασθενών σταμάτησαν απότομα», που σημαίνει ότι «περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν αναμένοντας την ιατρική περίθαλψη», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χάρις.

Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, 50 με 100 άνθρωποι έβγαιναν καθημερινά από τη Γάζα για να λάβουν πολυσύνθετες θεραπείες, κυρίως για τον καρκίνο, οι οποίες δεν παρέχονταν στο παλαιστινιακό έδαφος. «Οι άνθρωποι αυτοί δεν έφυγαν, απλά γιατί άρχισε η σύγκρουση, χρειάζονται επομένως παρακολούθηση», δήλωσε η Χάρις στους δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Καθώς οι υγειονομικές υποδομές της Γάζας έχουν καταστραφεί, ένας μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων έχει ανάγκη να φύγει για να έχει πρόσβαση σε θεραπείες (χημειοθεραπεία, αιμοκάθαρση…) , τις οποίες μπορούσε να έχει νωρίτερα στο έδαφος, πρόσθεσε.

Εξάλλου, χιλιάδες άλλοι Παλαιστίνιοι που έχουν τραυματιστεί σοβαρά από τον πόλεμο, πρέπει να μεταφερθούν σε νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, «σχεδόν 10.000 άνθρωποι πρέπει να μεταφερθούν για να υποβληθούν στην ιατρική θεραπεία την οποία τόσο πολύ χρειάζονται», δήλωσε η Χάρις. Μεταξύ αυτών, περισσότεροι από 6.000 υποφέρουν από τραυματισμούς και τουλάχιστον 2.000 έχουν προσβληθεί από σοβαρές χρόνιες νόσους.

Από τότε που σταμάτησε εντελώς η μεταφορά ασθενών από τη Γάζα στις 8 Μαΐου, προστέθηκαν σε αυτούς άλλοι χίλιοι ασθενείς βαριά άρρωστοι ή τραυματίες.

Πριν τη διακοπή αυτή, ο ΠΟΥ είχε λάβει την άδεια να προχωρήσει σε 5.800 μεταφορές ασθενών, δηλαδή σχεδόν το ήμισυ αυτών που έχουν ζητηθεί από τότε που άρχισε ο πόλεμος πριν από σχεδόν οκτώ μήνες. Μόνο 4.900 ασθενείς κατέστη δυνατόν πράγματι να μεταφερθούν, διευκρίνισε η Χάρις.

Γάζα: Ο Ισραηλινός Στρατός διέψευσε ότι έπληξε καταυλισμό εκτοπισμένων στο Αλ Μαουάσι

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός Στρατός διέψευσε το βράδυ της Τρίτης (28/5) ότι έπληξε μια «ανθρωπιστική ζώνη» στη δυτική Ράφα, λίγες ώρες αφότου η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Γάζας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βόμβες σε καταυλισμό εκτοπισμένων.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ «σε αντίθεση με τις αναφορές των τελευταίων ωρών, δεν έπληξαν την ανθρωπιστική ζώνη Αλ Μαουάσι», ανέφερε ο στρατός στην ανακοίνωσή του.

Η ζώνη αυτή είχε οριστεί ως καταφύγιο για τους εκτοπισμένους στη Ράφα, αφού ξεκίνησε η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στην πόλη αυτή, στις 7 Μαΐου.

Καμάλα Χάρις: Το πολύνεκρο ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα ήταν «πέρα από τραγικό»

gaza-vomvardismoi-israil-proeidopoiisi-poy-03_7b4f2.jpg

Η λέξη «τραγικό» δεν μπορεί καν να περιγράψει την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που προκάλεσε πυρκαγιά σε έναν καταυλισμό σκηνών στη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 45 Παλαιστίνιοι, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης (28/5) η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.

Το σχόλιο αυτό έγινε ενώ η Χάρις απαντούσε στην ερώτηση ενός δημοσιογράφου, μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό στον καταυλισμό την Κυριακή και σε μια ζώνη εκκένωσης, στη δυτική Ράφα, όπου σκοτώθηκαν σήμερα 21 άνθρωποι, σύμφωνα με τις υπηρεσίες υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Τα γεγονότα αυτά αποτελούν μια ακόμη δοκιμασία για την υπόσχεση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να μην δώσει όπλα στον σύμμαχό των ΗΠΑ εάν προχωρούσε σε μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας που θα έθετε τους εκτοπισμένους σε κίνδυνο στη Ράφα.

Η Χάρις, που έκανε αυτή τη δήλωση σε μια τελετή στην Ουάσινγκτον, δεν απάντησε σε μια επόμενη ερώτηση για το αν οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα συνιστούν παραβίαση της «κόκκινης γραμμής» που έχουν θέσει οι ΗΠΑ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε σήμερα τη «βαθύτατη θλίψη του» για τους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν την Κυριακή στη Ράφα, σημειώνοντας ότι αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας του ισραηλινού στρατού, με την ελπίδα ότι η έρευνα αυτή θα γίνει «γρήγορα και με διαφάνεια».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον θα εξακολουθήσει να επισημαίνει στο Ισραήλ ότι είναι υποχρέωσή του να συμμορφώνεται πλήρως με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να ελαχιστοποιεί τις συνέπειες των επιχειρήσεών του για τους αμάχους και να αυξήσει στο μέγιστο τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς εκείνους που την έχουν ανάγκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τσακώθηκαν με τις πατερίτσες: Καυγάς ανάμεσα σε ποδοσφαιριστές στο Αφρικανικό Κύπελλο Αναπήρων (Βίντεο)
Survivor 2024 28/5: Δύσκολη ψηφοφορία για αποχώρηση - Η Δαλάκα στον τάκο
Chevron Right