Κόσμος

Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος ξεκίνησε στο Μόναχο: Η Αμερική του Τραμπ κατά της Ευρώπης

Πολεμικά πυρά από Βανς και απαντήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων. Δείτε όσα έγιναν στη Διάσκεψη του Μονάχου.

Ένα νέος Ψυχρός Πόλεμος αναδύθηκε στο Μόναχο, μόνο που αυτήν τη φορά οι δύο πόλοι της σύγκρουσης δεν είναι η Δύση και η Ρωσία, αλλά οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Η επίθεση του Τζέι Ντι Βανς στην Ευρώπη επισκίασε -δίχως καμία αντίρρηση- τις διαβουλεύσεις για την Ουκρανία στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας.

Η προοπτική των ειρηνευτικών συνομιλιών αναμενόταν να κυριαρχήσει στην ετήσια Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου μετά από την αιφνίδια επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όμως, στην πραγματικότητα ο αντιπρόεδρος Βανς δεν ανέφερε σχεδόν καθόλου τη Ρωσία ή την Ουκρανία στην ομιλία του στη διάσκεψη. Αντίθετα, βρέθηκε αντιμέτωπος με τους Ευρωπαίους ηγέτες, κατηγορώντας τους ότι «λογοκρίνουν την ελευθερία του λόγου» και ότι απέτυχαν να ελέγξουν τη μετανάστευση, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος κατηγόρησε «το κατεστημένο της ΕΕ» για «αλαζονικές δηλώσεις» σχετικά με τη δημοκρατία και την κατανόηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μίλησε για «λογοκρισία». Προειδοποίησε δε την Ευρώπη για «απειλές εκ των έσω», και υπαναχώρηση από τις αξίες της.

Ο Βανς ουσιαστικά ανέφερε ότι θεωρεί «αντιδημοκρατική» την Ευρώπη.

Ακόμη, ο Βανς δήλωσε ότι η απειλή για την Ευρώπη που τον ανησυχεί περισσότερο, δεν είναι η Ρωσία ή η Κίνα, αλλά «ο εσωτερικός εχθρός της Ευρώπης», αυτό που χαρακτήρισε μια υπαναχώρηση από τις θεμελιώδεις αξίες της προστασίας της ελευθερίας του λόγου, καθώς και η μετανάστευση, η οποία -όπως είπε- είναι «εκτός ελέγχου» στη γηραιά ήπειρο.

Ο Τζέι Ντι Βανς αναφέρθηκε και στην ακύρωση των εκλογών στη Ρουμανία, λέγοντας ότι η εξέλιξη έγινε «με βάση τις σαθρές υποψίες μιας υπηρεσίας πληροφοριών και την τεράστια πίεση των γειτόνων της».

«Μπορείτε να πιστεύετε ότι είναι λάθος για τη Ρωσία να αγοράζει διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επηρεάσει τις εκλογές σας. Σίγουρα το κάνει», δήλωσε και πρόσθεσε: «Μπορείτε να το καταδικάσετε ακόμη και στην παγκόσμια σκηνή, αλλά αν η δημοκρατία σας μπορεί να καταστραφεί με μερικές ψηφιακές διαφημίσεις 100.000 δολαρίων από μια ξένη χώρα, τότε δεν ήταν πολύ δυνατή από την αρχή».

Πυρ ομαδόν από την Ευρώπη κατά Βανς και ΗΠΑ

Απαντώντας στην ομιλία του ο Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος επέκρινε την ΕΕ για υποχώρηση της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, τόνισε πως οι δηλώσεις του ήταν «απαράδεκτες». Κατά την ομιλία του μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου, σημείωσε: «Αν τον κατάλαβα σωστά, συνέκρινε μέρη της Ευρώπης με αυταρχικά καθεστώτα. Αυτό δεν είναι αποδεκτό».

Η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας, αντιδρώντας στην ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, δήλωσε ότι αισθάνθηκε σαν η Ουάσιγκτον να «προσπαθεί να ξεκινήσει καβγά» με την Ευρώπη.

«Ακούγοντας αυτήν την ομιλία, προσπαθούν να ξεκινήσουν καβγά μαζί μας και εμείς δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε μια μάχη με τους φίλους μας», σημείωσε ακόμη και πρόσθεσε ότι οι σύμμαχοι θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μεγαλύτερες απειλές, όπως η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη δική της ομιλία, ανέφερε πως η Ευρώπη «θα εντείνει το έργο για να επιταχύνει τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ», καθώς «είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας και εδώ βρίσκεται το μέλλον της».

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Κομισιόν, «έχουμε ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά τώρα είναι και πάλι η ώρα να μετακινήσουμε βουνά» και πρόσθεσε πως «τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ θέλουν να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία».

Υπογράμμισε ότι και οι δύο «θέλουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, μια ειρήνη που οδηγεί σε μια κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία, στην οποία θα πρέπει να δοθούν σταθερές εγγυήσεις ασφαλείας».

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ, απάντησε στην κριτική που άσκησε ο Βανς. Τα σχόλια του Αμερικανού αντιπροέδρου έγιναν αντιληπτά στη Σουηδία ως αναφορά στην καταδίκη του Σαλμάν Ματζέκ, ο οποίος συμμετείχε σε αρκετές καύσεις του Κορανίου στη Στοκχόλμη. 

Μιλώντας στο TV4, σημείωσε ότι η χώρα της «έχει μια πολύ εκτεταμένη ελευθερία της έκφρασης» και αρνήθηκε με νόημα να σχολιάσει την υπόθεση. «Ως Σουηδή πολιτικός, δεν εξετάζω (τις αποφάσεις των) ανεξάρτητων δικαστηρίων και νομίζω ότι οι πολιτικοί σε άλλες χώρες θα πρέπει επίσης να απέχουν από αυτό», δήλωσε.

Θυμηθείτε πως μετέδωσε μέσω του LIVE BLOG το iEidiseis.gr όλες τις εξελίξεις στο Μόναχο.

LIVE

21:48:01

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία χαρακτηρίζει την ομιλία του Βανς «προσβλητική»

Αναφερόμενος στην ομιλία που εκφώνησε λίγο νωρίτερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ JD Vance, ένας πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Ρωσία τη χαρακτήρισε προσβλητική για την Ευρώπη.

«Υπήρχε μια υπόθεση στην ομιλία ότι οι Ευρωπαίοι στις δημοκρατίες δεν επιτρέπεται να μιλήσουν και δεν εκπροσωπούνται», λέει ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία, Michael McFaul, σε συνέντευξή του στο Politico.

«Η αντίληψη ότι υπάρχει λογοκρισία – [ο Βανς] χρησιμοποίησε τη λέξη «κομισάριοι» για να περιγράψει την Ευρωπαϊκή Ένωση – αυτό είναι απλώς προσβλητικό και εμπειρικά δεν ισχύει».

21:20:14

Την ηγέτιδα του AfD συνάντησε ο Βανς

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντι Τζέι Βανς συναντήθηκε με την ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), Αλίς Βάιντελ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έξω από τον χώρο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, επειδή το AfD δεν είχε προσκληθεί στη διάσκεψη, αναφέρει το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ο Βανς φάνηκε να στηρίζει το AfD όταν ζήτησε τον τερματισμό των πολιτικών «τειχών προστασίας», μια αιχμηρή αναφορά στη συναίνεση των γερμανικών κομμάτων να μην συνεργαστούν με το AfD.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο Βανς δεν πρέπει να παρέμβει στις επερχόμενες εκλογές. «Δεν νομίζω ότι είναι σωστό για τους ξένους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από φιλικές ξένες χώρες, να παρεμβαίνουν τόσο εντατικά σε μια προεκλογική εκστρατεία εν μέσω προεκλογικής περιόδου», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

21:05:53

Χήρα Ναβάλνι: Δεν έχει νόημα η διαπραγμάτευση με τον Πούτιν

Η Γιούλια Ναβάλναγια, η χήρα του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, προειδοποίησε ότι «δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε» με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, εν μέσω συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ακόμη και αν αποφασίσετε να διαπραγματευτείτε με τον Πούτιν, απλά να θυμάστε ότι θα πει ψέματα», δήλωσε η Ναβάλναγια στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια την Παρασκευή, σύμφωνα με το Agence-France-Presse.

Ο Πούτιν «θα προδώσει», είπε η ίδια. «Θα αλλάξει τους κανόνες την τελευταία στιγμή και θα σας αναγκάσει να παίξετε το παιχνίδι του».

Υπάρχουν μόνο δύο πιθανά αποτελέσματα για οποιαδήποτε συμφωνία με τον Πούτιν. Εάν παραμείνει στην εξουσία, θα βρει τρόπο να σπάσει τη συμφωνία. Εάν χάσει την εξουσία, η συμφωνία θα καταστεί άνευ νοήματος.

20:49:14

Συμφωνία Βανς με τον Βρετανό ΥΠΕΞ: Ο Ζελένσκι πρέπει να συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε συνομιλίες

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας David Lammy δήλωσε ότι ο ίδιος και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς συμφώνησαν ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρέπει να συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.

«Ήμουν πολύ ενθαρρυμένος στις συζητήσεις μας για την Ουκρανία», δήλωσε ο Lammy στο Reuters μετά τη συνάντησή του με τον Vance νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Ο Lammy δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Βανς «συμμερίζονται την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει μια διαρκής ειρήνη» και συμφώνησαν ότι η Ουκρανία «θα πρέπει να είναι μέρος αυτής της διαπραγμάτευσης».

«Όλοι μας έχουμε αυτή την επιθυμία να τερματίσουμε αυτόν τον φρικτό πόλεμο», είπε, προσθέτοντας: «Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη αρχίσει. Πρόκειται για συνομιλίες, αν θέλετε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία».

20:23:19

Το Κρεμλίνο ετοιμάζει τη διαπραγματευτική «dream team» της

Το Κρεμλίνο συγκεντρώνει μια υψηλόβαθμη διαπραγματευτική ομάδα για να συμμετάσχει σε απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει το CNN, επικαλούμενο πηγές.

Τα μέλη της ρωσικής διαπραγματευτικής ομάδας θα περιλαμβάνουν κορυφαία στελέχη από την πολιτική, την οικονομία και τις μυστικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Kirill Dmitriev, στενού συμβούλου του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος διαδραμάτισε βασικό ρόλο στο παρασκήνιο στην πρόσφατη απελευθέρωση από τη Ρωσία του Αμερικανού δασκάλου Marc Fogel, αναφέρει το πρακτορείο.

Το CNN αναφέρει ότι ο Dmitriev, επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Ρωσίας στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις, υπήρξε ξεκάθαρος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ και δήλωσε ότι η νίκη του Τραμπ «ανοίγει νέες ευκαιρίες για την επαναφορά των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η συμμετοχή του Dmitriev σε πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες δείχνει ότι η διαπραγματευτική στρατηγική της Ρωσίας θα επικεντρωθεί κατά πάσα πιθανότητα στη μείωση των κυρώσεων.

19:57:13

Τι έλεγε ο Μάικ Πενς στο Μόναχο το 2017 – Οι διαφορές με τον Βανς

Το 2017 ο Μάικ Πενς, ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ, στάλθηκε επίσης στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ. Ακριβώς όπως και ο Τζέι Ντι Βανς.

Ενώ ο Βανς κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι υποχωρούν από την ελευθερία του λόγου, ο Πενς προσπάθησε να τους διαβεβαιώσει για την υποστήριξη της Αμερικής.

Αλλά ο Πενς ανέφερε τον Τραμπ 19 φορές κατά τη διάρκεια της 20λεπτης ομιλίας του, κάτι που ο συγγραφέας και ιστορικός Ρόμπερτ Κάγκαν σημείωσε τότε ότι ήταν, κατά την άποψή του, ένας «ρομποτικός χαιρετισμός στον άνθρωπο που βρίσκεται στην εξουσία».

«Σήμερα, εκ μέρους του προέδρου Τραμπ, σας μεταφέρω αυτή τη διαβεβαίωση: οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υποστηρίζουν σθεναρά το ΝΑΤΟ και θα είμαστε αμετακίνητοι στη δέσμευσή μας σε αυτή τη διατλαντική συμμαχία», είπε ο Πενς, προσφέροντας «χαιρετισμούς από τον Τραμπ.

Επανέλαβε επίσης τις αμερικανικές εκκλήσεις για περισσότερες αμυντικές δαπάνες σε αντάλλαγμα: «Καθώς διατηρείτε την πίστη σας μαζί μας, υπό τον Πρόεδρο Τραμπ θα διατηρούμε πάντα την πίστη μας μαζί σας». Οι Ευρωπαίοι δεν καθησυχάστηκαν, είπαν τότε.

19:45:24

Αιχμές Κάλλας για Βανς: Έμοιαζε σαν οι ΗΠΑ «να προσπαθούν να μας πολεμήσουν»

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλλας, αντιδρώντας στην ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, δήλωσε ότι αισθάνθηκε σαν η Ουάσινγκτον να «προσπαθεί να ξεκινήσει καβγά» με την Ευρώπη.

Η Κάγια Κάλλας δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Ακούγοντας αυτή την ομιλία, προσπαθούν να ξεκινήσουν καβγά μαζί μας και εμείς δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε μια μάχη με τους φίλους μας.

Πρόσθεσε ότι οι σύμμαχοι θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μεγαλύτερες απειλές, όπως η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

19:36:34

Για εγγυήσεις ασφαλείας επέμεινε ο Ζελένσκι

Σύμφωνα με το Associated Press ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η χώρα του θέλει «εγγυήσεις ασφαλείας» πριν από οποιεσδήποτε συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας.

Ο Ζελένσκι έκανε σαφείς τις θέσεις του την Παρασκευή κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς. Οι δύο τους συναντήθηκαν στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Δίνοντας τον απολογισμό της συνάντησης με τον Βανς, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει ότι είχαν μια «καλή συζήτηση» και ότι αυτή «είναι η πρώτη μας συνάντηση, όχι η τελευταία».

«Πρέπει να μιλήσουμε περισσότερο, να δουλέψουμε περισσότερο και να προετοιμάσουμε ένα σχέδιο για να σταματήσουμε τον Πούτιν και να τελειώσουμε τον πόλεμο», λέει – αφού νωρίτερα είχε δηλώσει ότι θα συνομιλούσε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μόνο εφόσον είχε συμφωνηθεί ένα ειρηνευτικό σχέδιο με τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

19:33:51

Βανς: «Γόνιμες συζητήσεις» με πολλά θέματα προς επεξεργασία

Στις πρώτες δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ JD Vance, από τη στιγμή που συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε πως οι δυο τους είχαν «γόνιμες συνομιλίες», με «πράγματα που θα ακολουθήσουν» εν ευθέτω χρόνω.

Οι ΗΠΑ θέλουν να επιτύχουν μια «ανθεκτική, διαρκή ειρήνη» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, λέει ο Βανς στους δημοσιογράφους, αλλά δεν διευκρινίζει λεπτομερώς πώς θα συμβεί αυτό.

19:28:36

Νορβηγός πρωθυπουργός: Η χαμένη ευκαιρία του Βανς

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Jonas Gahr Støre μόλις έδωσε τη δική οπτική για την ομιλία του JD Vance.

Είπε ότι το γεγονός ότι μπόρεσε να εκφωνήσει την ομιλία του σε μια κεντρική θέση, ακόμη και αν οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνούν μαζί του, δείχνει ότι η ελευθερία του λόγου πάει καλά στην Ευρώπη, σας ευχαριστώ πολύ.

«Ο αντιπρόεδρος (των ΗΠΑ) μπορεί να αποφασίσει ότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ήθελε να απευθυνθεί στο ακροατήριό του. Του αρέσει να θίγει αυτά τα θέματα, και παρόλο που μπορεί να διαφωνούμε ότι είναι αυτό είναι αρκετά δίκαιο», λέει. Αλλά επέκρινε έντονα τον Βανς επειδή «δεν ασχολήθηκε με ορισμένα από τα βασικά ζητήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε σήμερα», κάτι που χαρακτηρίζει «χαμένη ευκαιρία».

«Το τι συμβαίνει στην Ουκρανία, το τι συμβαίνει στη Ρωσία, το τι συμβαίνει στην Κίνα είναι λιγότερο σημαντικό από την υποτιθέμενη απώλεια της ελευθερίας του λόγου στην Ευρώπη; Διαφωνώ», είπε.

19:23:53

Ζελένσκι: Η συνάντηση με τον Βανς είναι η πρώτη, όχι η τελευταία

Ο Ζελένσκι είπε ότι η συνάντηση με τον Βανς είναι η πρώτη, όχι η τελευταία.

Σύμφωνα με το Reuters ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι πρέπει να «προετοιμάσουμε το σχέδιο για το πώς θα σταματήσουμε τον Πούτιν».

19:21:18

Η συνάντηση Βανς - Ζελένσκι: Η πρώτη φωτογραφία

zelenskyy 1 b4d65

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Βανς, δεύτερος δεξιά, συναντάται με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τρίτος αριστερά, κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια στο Μόναχο. Φωτ: Matthias Schräder/AP

19:15:02

Το Ριάντ χαιρετίζει την πιθανότητα συνάντησης Τραμπ-Πούτιν στη Σ. Αραβία

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι επιδοκιμάζει την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και χαιρετίζει την ιδέα να συναντηθούν στο βασίλειο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι μπορεί να χρειασθούν μήνες για να διοργανωθεί μία συνάντηση μεταξύ του Πούτιν και του Τραμπ, πιθανώς στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν την Τετάρτη και ανακοίνωσαν την πρόθεση τους να συναντηθούν κατ’ ίδιαν.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που κάλεσε ο Τραμπ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Κατά την διάρκεια ομιλίας του μέσω βιντεοκλήσης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Αμερικανός πρόεδρος περιέγραψε τον πρίγκιπα διάδοχο ως «έναν φανταστικό τύπο».

Ο Πούτιν, ο οποίος επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2023, δήλωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι είναι ευγνώμων στον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επειδή αυτός βοήθησε να οργανωθεί η μεγαλύτερη αμερικανο-ρωσική ανταλλαγή κρατουμένων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

19:09:21

Πρόεδρος Γερμανίας: Άλλος κόσμος ο Τραμπ από εμάς, πήραμε το μήνυμα για το ΝΑΤΟ

Η Γερμανία «έλαβε το μήνυμα» σχετικά με την αύξηση των δαπανών από τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ πάνω από το 2% του ΑΕΠ, δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ μετά τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επέκρινε τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «κοσμοθεωρία η οποία δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τους καθιερωμένους κανόνες και εξέφρασε την ανησυχία του για τη συγκέντρωση εξουσίας μεταξύ των επιχειρηματιών στις ΗΠΑ.

 Η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ «έχει μια διαφορετική κοσμοθεωρία από εμάς, μια κοσμοθεωρία που δεν λαμβάνει υπ’όψιν τους καθιερωμένους κανόνες, τις καθιερωμένες συνεργασίες και την εμπιστοσύνη», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ κατά την έναρξη της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC) και προειδοποίησε: «Η απουσία κανόνων δεν πρέπει να γίνει το πρότυπο για μια νέα τάξη πραγμάτων στον κόσμο».

 Ο κ. Σταϊνμάιερ δήλωσε ακόμη ότι οι άλλες χώρες δεν μπορούν ασφαλώς να αλλάξουν την αναδιάταξη της πολιτικής στην Ουάσιγκτον υπό τον Ντόναλντ Τραμπ. «Πρέπει να την αποδεχτούμε και να την αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο, είναι πεπεισμένος, δεν είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας αυτή η κοσμοθεωρία να γίνει το μοναδικό κυρίαρχο παράδειγμα», τόνισε και δήλωσε ανήσυχος για την συγκέντρωση εξουσίας μεταξύ των επιχειρηματιών στις ΗΠΑ.

Εκεί, «εμφανίζεται αυτή τη στιγμή μια συγκέντρωση τεχνολογικής, οικονομικής και πολιτικής ισχύος η οποία είναι, πιστεύω, ιστορικά άνευ προηγουμένου». Ως δημοκράτης, συνέχισε, «ανησυχώ, ανησυχώ πολύ, όταν μια μικρή επιχειρηματική ελίτ έχει την δύναμη, τα μέσα και την βούληση να επαναπροσδιορίσει ένα ουσιαστικό μέρος των κανόνων του παιχνιδιού στις φιλελεύθερες δημοκρατίες».

 Παρά τις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος διαβεβαίωσε τους διεθνείς εταίρους για αξιοπιστία και σταθερότητα. «Μπορείτε να βασιστείτε στη Γερμανία. Μπορείτε να βασιστείτε σε εμάς», υπογράμμισε και, αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι εκλογές διενεργούνται έξι μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο, επισήμανε ότι «πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο σε μια χώρα που είναι συνηθισμένη στη σταθερότητα, μια χώρα που αγαπά τα σχέδια, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

 «Λέω στους εταίρους και τους φίλους μας: η γερμανική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας παραμένει ευρωπαϊκή, παραμένει διατλαντική και παραμένει πολυμερής. Ακόμη και σε μια περίοδο πολιτικής μετάβασης ισχύουν τα εξής: Επιδιώκουμε τα συμφέροντά μας, αναζητούμε κοινές λύσεις, διευρύνουμε τις διεθνείς μας συνεργασίες», ανέφερε ο κ. Σταϊνμάιερ.

«Η Ευρώπη παραμένει ο βασικός άξονας της πολιτικής μας. Η επόμενη γερμανική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της, πρέπει θα προσανατολίσει τις ενέργειές της προς τον σεβασμό και την προώθηση της ευρωπαϊκής ενότητας. Η ευρωπαϊκή πολιτική σπάνια προκύπτει από μια προκαθορισμένη συναίνεση, αλλά από τη συνεχή αναζήτηση και διεύρυνση κοινού εδάφους. Και ακόμα κι αν αυτό παραμένει επίπονο – να είστε σίγουροι: η καρδιά της Γερμανίας θα συνεχίσει να χτυπάει και στο μέλλον για την Ευρώπη», κατέληξε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος.

19:00:17

Σε εξέλιξη η συνάντηση Ζελένσκι - Βανς

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Ντ. Βανς, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου. 

18:52:22

Κίνα: «Άνοιγμα» σε ΕΕ, προειδοποιήσεις σε Τραμπ

Η Κίνα θεωρεί την Ευρώπη σημαντικό πόλο σε έναν πολυπολικό κόσμο και βλέπει τις δύο πλευρές ως εταίρους και όχι ως αντιπάλους, δήλωσε σήμερα στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.

«Ο προστατευτισμός δεν προσφέρει διέξοδο και οι αυθαίρετοι δασμοί δεν παράγουν νικητές», είπε ο Ουάνγκ.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών τόνισε παράλληλα ότι το Πεκίνο «θα παίξει το παιχνίδι των ΗΠΑ μέχρι τέλους» αν η αμερικανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «στραγγαλίσει» την Κίνα. Όπως ανέφερε, το Πεκίνο θα απαντά αποφασιστικά σε μονομερείς πρακτικές «εκφοβισμού», αλλά ελπίζει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συνεργαστούν με την Κίνα προς την ίδια κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ουάνγκ Γι δήλωσε ότι το Πεκίνο πιστεύει ότι όλα τα μέρη και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτές τις συνομιλίες.

Η Ευρώπη πρέπει επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της βασικής αιτίας της κρίσης, τόνισε.

«Οι νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των μερών θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και όλες οι προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρήνη θα πρέπει να υποστηριχθούν», είπε ο Ουάνγκ.

Ωστόσο σημείωσε ότι το Πεκίνο δεν είναι πρόθυμο να ασκήσει πιέσεις στη Μόσχα σταματώντας την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου. «Αν η Κίνα δεν αγοράζει αέριο από τη Ρωσία, ποια χώρα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του κινεζικού λαού με επαρκές αέριο;» ρώτησε στο κοινό στη Διάσκεψη Ασφαλείας. «Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στους πολίτες μας», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας χαρακτήρισε τις σχέσεις με τη Ρωσία «στρατηγική εταιρική σχέση που βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη».

18:46:01

Ιταλία για «ρήτρα διαφυγής»: Το ζητούσαμε εδώ και καιρό

Σε ανακοίνωσή της η ιταλική κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για την επίσημη αναφορά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν “σε νέα μέτρα που έχουν ως στόχο την αύξηση των επενδύσεων στον τομέα της άμυνας αρχίζοντας- όπως ζητούσε εδώ και καιρό η Ιταλία- από την εξαίρεση των δαπανών αυτών από το Σύμφωνο Σταθερότητας”.

Η κυβέρνηση Μελόνι προσθέτει ότι «πρόκειται για ένα πρώτο, βασικής σημασίας βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, μετά το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσει και η δημιουργία κοινών χρηματοοικονομικών εργαλείων».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, τέλος, ότι «η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να εργαστεί εποικοδομητικά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και με τις υπόλοιπες χώρες μέλη για την κοινή επίτευξη των σημαντικών αυτών στόχων αρχίζοντας από την παρουσίαση της Λευκής Βίβλου της Άμυνας της ΕΕ».

18:36:40

Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τη «ρήτρα διαφυγής» που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν

Σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να ενεργοποιηθεί η ρήτρα διαφυγής, προκειμένου να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά αυτή τη θέση εδώ και καιρό, καθώς αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας των κρατών – μελών και, κατ’ επέκταση, για τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης.

18:31:11

Πυρά και από την ΥΠΕΞ της Σουηδίας κατά Βανς

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ απάντησε στην κριτική που άσκησε ο Βανς. Τα σχόλια του Αμερικανού αντιπροέδρου έγιναν αντιληπτά στη Σουηδία ως αναφορά στην καταδίκη του Σαλμάν Ματζέκ, ο οποίος συμμετείχε σε αρκετές καύσεις του Κορανίου στη Στοκχόλμη. 

Η Στένεργκαρντ δήλωσε στο TV4 ότι «η Σουηδία έχει μια πολύ εκτεταμένη ελευθερία της έκφρασης» και αρνήθηκε με νόημα να σχολιάσει την υπόθεση. «Ως Σουηδή πολιτικός, δεν εξετάζω [τις αποφάσεις των] ανεξάρτητων δικαστηρίων και νομίζω ότι οι πολιτικοί σε άλλες χώρες θα πρέπει επίσης να απέχουν από αυτό», δήλωσε.

18:25:55

Επίθεση Γερμανίας κατά Βανς: «Απαράδεκτες» οι δηλώσεις του

Απαντώντας στην ομιλία του ο Τζ. Ντ. Βανς, ο οποίος επέκρινε την ΕΕ για υποχώρηση της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, τόνισε μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου πως οι δηλώσεις του ήταν «απαράδεκτες»

«Αν τον κατάλαβα σωστά, συνέκρινε μέρη της Ευρώπης με αυταρχικά καθεστώτα. Αυτό δεν είναι αποδεκτό», τόνισε.

Ο Τζ. Ντ. Βανς μεταξύ άλλων σημείωσε πως «ο Ψυχρός Πόλεμος τοποθέτησε τους υπερασπιστές της δημοκρατίας έναντι των τυραννικών δυνάμεων στην Ευρώπη και δείτε τώρα αυτό που συμβαίνει με λογοκρισία αντιφρονούντων και ακύρωση εκλογών (σ.σ. εννοούσε την περίπτωση της Ρουμανίας». «Αυτοί είναι οι καλοί του κόσμου; Σίγουρα όχι».

Και συνέχισε: «Δυστυχώς όταν κοιτάζω την Ευρώπη σήμερα, μερικές φορές δεν μου είναι τόσο ξεκάθαρο τι ακριβώς έχει συμβεί σε ορισμένους από τους νικητές του Ψυχρού Πολέμου». Διαβάστε αναλυτικά όσα είπε ο Τζ. Ντ. Βανς σε πρηγούμενες αναρτήσεις (17:26 / 16:58 / 16:49). 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ τόνισε για τις προτροπές Βανς σχετικά με τη συνεργασία των γερμανικών κομμάτων με την ακροδεξιά (AfD): «Δεν πιστεύω ότι είναι σωστό κάποιος από μια φιλική ξένη χώρα να παρεμβαίνει με τόση ένταση και μονόπλευρα κατά την διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας». 

«Υπάρχουν πολιτικές παραδόσεις σε αυτή τη χώρα και είναι καλή πρακτική να αποφασίζουν οι ίδιοι οι πολίτες μιας χώρας ποιες είναι οι αρχές τους χωρίς να λαμβάνουν για αυτό συμβουλές από άλλους», πρόσθεσε. 

Τις δηλώσεις επέκρινε και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ, τονίζοντας ότι «η φιλία τελειώνει όταν τίθεται το ερώτημα ποιος πρέπει να σχηματίσει συνασπισμό με ποιον μετά τις εκλογές και λαμβάνουμε υπ’όψιν κάθε άποψη, αλλά αποφασίζουμε μόνοι μας με ποιον θα κάνουμε συνασπισμό».

Απαγορεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση – ακόμη και από τις ΗΠΑ, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέντερ, ο οποίος χθες το απόγευμα υποδέχθηκε τον αμερικανό αντιπρόεδρο στο Μόναχο. Αναφερόμενος στην προοπτική της διμερούς συνεργασίας Γερμανίας – ΗΠΑ, ο βαυαρός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν θα γκρινιάξει» για τα νέα σχέδια της Ουάσιγκτον, αλλά τόνισε ότι «ούτε όμως θα υποταχτούμε και για αυτό συμβουλεύουμε να συνεργαστούμε αντί να προχωρούμε μόνοι μας».

18:11:45

Υπ. Άμυνας Γερμανίας: Λάθος Τραμπ που «έκαψε» το χαρτί του ΝΑΤΟ - «Χωρίς τις ΗΠΑ δεν μπορούμε»

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας δήλωσε πως ήταν λάθος για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει από το τραπέζι τα διαπραγματευτικά χαρτιά της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και των εδαφικών παραχωρήσεων πριν από ενδεχόμενες συνομιλίες για να τελειώσει ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Μπόρις Πιστόριους είπε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πόυτιν «δεν μετακινήθηκε στο ελάχιστο» από τη διαπραγματευτική θέση του, επομένως δεν είναι προς το συμφέρον της άλλης πλευράς να το κάνει.

«Νομίζω πως ήταν άγαρμπο. Νομίζω ότι ήταν λάθος, είπε για τη θέση του Τραμπ και του Αμερικανού υπουργού Άμυνας. «Θα ήταν πολύ καλύτερα να μιλήσει για ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ και εδαφικές αλλαγές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Αν οι ευρωπαϊκές χώρες πρόκειται να εμπλακούν στην υποστήριξη οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας Ουκρανίας-Ρωσίας, θα πρέπει να εμπλακούν στις διαπραγματεύσεις για αυτήν, είπε ο Πιστόριους, δύο ημέρες αφότου ο Τραμπ είχε τηλεφωνική συνομιλία για την Ουκρανία με τον Πούτιν χωρίς να ενημερώσει τους συμμάχους της Ουάσινγκτον στο ΝΑΤΟ ή την Ουκρανία εκ των προτέρων.

Είπε επίσης πως τα επόμενα χρόνια, η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να εγγυηθεί μια ειρηνευτική συμφωνία μόνη της χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ. Για αυτό τον λόγο, είπε, θα πρέπει να αλλάξουν τόσο τα κριτήρια του Μάαστριχτ στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το χρέος όσο και το φρένο χρέους της ίδιας της Γερμανίας, ώστε να καταστεί πιο εύκολο για τις ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα, όπως απαιτεί η κυβέρνηση Τραμπ.

«Κανείς δεν μπορεί να πιστεύει πια ότι το 2% αρκεί», είπε, αναφερόμενος στον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες των μελών του στο ύψος του 2% του ΑΕΠ. Ο Τραμπ κάλεσε τους Ευρωπαίους συμμάχους αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ.

Είναι λογικό, είπε ο Πιστόριους, οι ΗΠΑ να θέλουν να μεταθέσουν το επίκεντρο για την ασφάλειά τους προς την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού και να δαπανούν λιγότερα για την άμυνα της Ευρώπης, αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει ένας οδικός χάρτης για μια σταδιακή μετάβαση. Σε αυτό, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ συμφώνησε μαζί του, είπε ο Πιστόριους.

18:07:43

Συνάντηση Φον Ντερ Λάιεν, Ζελένσκι και Κόστα: «Η ΕΕ θέλει να θέσει την Ουκρανία σε θέση ισχύος»

Τη βούληση της ΕΕ να θέσει την Ουκρανία σε θέση ισχύος πριν από οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις και να της παράσχει «ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας», εξέφρασαν στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα και η Πρόεδρος της Επιτροπής, φον ντερ Λάιεν, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

 Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής και του Συμβουλίου, η Φον ντερ Λάιεν και ο Αντόνιο Κόστα διαβεβαίωσαν για τη σταθερή υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία μέχρι να επιτευχθεί μια δίκαιη, συνολική και διαρκής ειρήνη που θα οδηγήσει σε μια κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία και θα εγγυηθεί την ασφάλεια της ίδιας και της Ευρώπης. Τόνισαν, επίσης, την ανάγκη οι Ευρωπαίοι να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, να ενισχύσουν τις αμυντικές τους ικανότητες και να βοηθήσουν στην ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Τέλος, ο Αντόνιο Κόστα και η Φον ντερ Λάιεν εξέφρασαν τη βούλησή τους να εντείνουν τις εργασίες για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 «Η Ευρώπη είναι δίπλα σας», ήταν το μήνυμα που έστειλε η πρόεδρος της Κομισιόν για την Ουκρανία μέσω ανάρτησης στο Χ μετά τη συνάντηση. 

18:05:18

ΥΠΕΞ Βρετανίας: Συμφωνία με ΗΠΑ πως ο Ζελένσκι πρέπει να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι δήλωσε σήμερα ότι ο ίδιος και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς συμφώνησαν ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρέπει να συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.

«Με ενθάρρυναν πολύ οι συνομιλίες μας για την Ουκρανία», τόνισε ο Λάμι, μιλώντας στο Reuters στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Βανς.

«Όλοι μας έχουμε αυτή την επιθυμία να τερματίσουμε αυτόν τον φρικτό πόλεμο. Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει διαρκής ειρήνη…υπήρξε μια συμφωνία ότι ο Ζελένσκι και οι Ουκρανοί πρέπει να είναι μέρος αυτής της συμφωνίας που θα είναι το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης», ανέφερε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε να συνομιλήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και πράγματι ήθελε να μιλήσει με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά αυτές είναι απλώς συνομιλίες αυτή τη στιγμή. Απέχουμε από μια ειρήνη που θα είναι το αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης», συμπλήρωσε ο Λάμι.

17:59:28

Επίσκεψη Ζελένσκι σε Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Τουρκία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι θα επισκεφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, καθώς ο πόλεμος της χώρας του με τη Ρωσία εισέρχεται σε μια απρόβλεπτη φάση διπλωματίας.

Ο ουκρανός ηγέτης, ο οποίος έκανε την ανακοίνωση αυτή στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, δεν είπε πότε ακριβώς θα κάνει το ταξίδι. Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει σχέδια να συναντηθεί με αμερικανούς ή ρώσους αξιωματούχους στη διάρκεια αυτών των επισκέψεων.

«Δεν θα δω εκεί τους Ρώσους και δεν θα δω εκεί τους Αμερικανούς», δήλωσε ο Ζελένσκι σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. Διευκρίνισε ότι στην Τουρκία θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

17:43:10

Τι σημαίνει η «ρήτρα διαφυγής» που ανακοίνωσε η Φον Ντερ Λάιεν - Γιατί αφορά την Ελλάδα

Η «ρήτρα διαφυγής», την ενεργοποίηση της οποίας ανακοίνωσε πως θα προτείνει η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, χωρίς να παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Όπως σημειώνει, το Politico, oι χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, έχουν υποστηρίξει αυτή την επιλογή, καθώς εκτιμούν πως θα τους επέτρεπε να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες χωρίς να κάνουν άλλες περικοπές στον προϋπολογισμό.

Ο Φον ντερ Λάιεν είχε προηγουμένως εξετάσει αυτή την επιλογή κατά τη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης με ηγέτες της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.

17:33:49

Ζελένσκι: Να είμαστε ειλικρινείς, οι ΗΠΑ δεν μας είπαν ήθελαν ποτέ στο ΝΑΤΟ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου, αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Είχα μια καλή συνομιλία με τον Πρόεδρο Τραμπ». «Είχαμε και εμείς κάποιες τηλεφωνικές συνομιλίες και συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Πούτιν. Και μου είπε πως νομίζει ότι ο Πούτιν θέλει να τελειώσει τον πόλεμο. Του απάντησε ότι ο Πούτιν είναι ψεύτης».

Συνεχίζοντας και σχολιάζοντας τα όσα συζητούνται στο παρασκήνιο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, υπογράμμισε πως «αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι να μην ληφθούν αποφάσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία». «Αυτή είναι η βασική θέση που δεν θα την αποδεχθούμε ποτέ», τόνισε.

Αναφερόμενος στις πληροφορίες που υπάρχουν για το σχέδιο που προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε: «Να είμαστε πολύ ειλικρινείς, οι ΗΠΑ δεν μας έβλεπαν ποτέ στο ΝΑΤΟ, απλώς μίλησαν για αυτό το ενδεχόμενο, αλλά πραγματικά δεν μας ήθελαν ποτέ στο ΝΑΤΟ».

Συνεχίζοντας τόνισε: «Αν δεν έχουμε το ΝΑΤΟ, το πραγματικό ΝΑΤΟ, τότε πρέπει να κάνουμε ΝΑΤΟ την Ουκρανία. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να αυξήσουμε την στρατιωτική μας ισχύ, να διπλασιάσουμε τον στρατό μας. Έχουμε 110 ταξιαρχίες και η Ρωσία έχει 220 ταξιαρχίες, ταξιαρχίες. Άρα είναι δύο φορές μεγαλύτερες από εμάς σήμερα».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε πως ο μόνος Ρώσος αξιωματούχος με τον οποίο θα μπορούσε να συνομιλήσει είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο όταν η Ουκρανία έχει συμφωνήσει σε ένα κοινό σχέδιο με τον Ντόναλντ Τραμπ και τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, θέλοντας να δείξει την υποστήριξη αλλά και την στενή σχέση που όπως λέει έχει αναπτύξει με τον Τραμπ, ανέφερε ότι του έχει δώσει τον προσωπικό του αριθμό για να του τηλεφωνεί όποτε το επιθυμεί.

17:26:41

Ο Βανς κάλεσε το Βερολίνο να συνεργαστεί με το AfD για τη μετανάστευση

Ο Τζ. Ντ. Βανς στην ομιλία του αναφέρθηκε και στο θέμα της μετανάστευσης. Όπως είπε: «Από όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα έθνη που εκπροσωπούνται εδώ (σ.σ. στη Διάσκεψη του Μονάχου), πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο επείγον από τη μαζική μετανάστευση».

Συνέδεσε μάλιστα το μεταναστευτικό με την αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε με αυτοκίνητο την Πέμπτη στο Μόναχο. «Γιατί συνέβη αυτό στην αρχή; Είναι μια τρομερή ιστορία, αλλά είναι μια ιστορία που την έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές στην Ευρώπη και δυστυχώς, πάρα πολλές φορές και στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε και συνέχισε:

«Ένας αιτών άσυλο, συχνά ένας νεαρός άνδρας γύρω στα 20 του, ήδη γνωστός στην αστυνομία, χτυπά με ένα αυτοκίνητο σε ένα πλήθος. Κανένας ψηφοφόρος σε αυτή την ήπειρο δεν πήγε στις κάλπες για να ανοίξει τις πύλες σε εκατομμύρια μετανάστες που δεν έχουν ελεγχθεί».

«Αλλά ξέρετε τι ψήφισαν; Στην Αγγλία ψήφισαν υπέρ του Brexit και συμφωνούν ή διαφωνούν, το ψήφισαν. Και όλο και περισσότερο, σε όλη την Ευρώπη, ψηφίζουν πολιτικούς ηγέτες που υπόσχονται να βάλουν ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση».

Σε αυτό το πλαίσιο προέτρεψε το Βερολίνο να συνεργαστεί με το ακροδεξιό AfD για τον περιορισμό της μετανάστευσης. Υπενθυμίζεται πως στη Γερμανία υπάρχει μια ανεπίσημη συνεργασία από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου για μη συνεργασία με την ακροδεξιά, ενόψει των εκλογών στις 23 Φεβρουαρίου.

16:58:15

Βανς προς Ευρωπαίους: «Ενισχύστε την άμυνά σας, οι ΗΠΑ θα επικεντρωθούν σε άλλες περιοχές»

Ο Τζ. Ντ. Βανς τόνισε επίσης πως η Ευρώπη θα πρέπει να «ενισχύσει» την άμυνά της, καθώς οι ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθούν σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Όπως τόνισε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, «στην Ουάσινγκτον, υπάρχει νέος σερίφης στην πόλη» και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό, ως μέρος μιας κοινής συμμαχίας, οι Ευρωπαίοι να ενισχύσουν την άμυνά τους, ενώ η Αμερική εστιάζει σε περιοχές του κόσμου που βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο».

Για την Ουκρανία ο Τζ. Ντ. Βανς υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση Τραμπ ανησυχεί πολύ για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και πιστεύει ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια λογική διευθέτηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».

16:52:36

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσον αφορά την ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες, τόνισε στην ομιλία της ότι «η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα» και για να το πετύχει αυτό χρειάζεται να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες που επί του παρόντος στην ΕΕ είναι λίγο κάτω από το 2% του ΑΕΠ πάνω από το 3% του ΑΕΠ και αυτό σημαίνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια περισσότερες επενδύσεις κάθε χρόνο.

Για το λόγο αυτό, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας για τις αμυντικές επενδύσεις. «Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει «ελεγχόμενα και υπό όρους».

Επιπλέον, είπε ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων για την αντιμετώπιση της ειδικής κατάστασης κάθε κράτους μέλους. Τόνισε, ακόμη, ότι «για ένα τεράστιο πακέτο ‘Αμυνας χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στον καθορισμό των επενδυτικών μας προτεραιοτήτων» και αυτό θα επιτρέψει επενδύσεις σε αμυντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που είναι απαραίτητα.

16:49:27

Βανς σε ΕΕ: «Αν η Δημοκρατία σας κινδυνεύει με μερικές ρωσικές διαφημίσεις, τότε δεν είναι και πολύ δυνατή»

Πολλαπλά ήταν τα «καρφιά» που πέταξε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ελευθερία του λόγου και τη Δημοκρατία στην ΕΕ και όπως μεταδίδει το Reuters, η σιωπή στην αίθουσα ήταν «εκκωφαντική». Αυτό που επικρατούσε ήταν δυσπιστία και ανησυχία για όσα ανέφερε.

Μιλώντας προς Ευρωπαίους ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δήλωσε ότι η ελευθερία της έκφρασης «υποχωρεί» ιδιαίτερα στην Ευρώπη, λέγοντας πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα «παλέψει» για να «υπερασπιστεί» την ελευθερία της έκφρασης. 

Αίσθηση προκάλεσε η ιδιαίτερη αναφορά που έκανε στην ακύρωση των εκλογών στη Ρουμανία, υπογραμμίζοντας πως αυτή καταδεικνύει «μια εσωτερική απειλή στην Ευρώπη, την υποχώρηση από ορισμένες από τις θεμελιώδεις αξίες της».

Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο, το ανώτατο δικαστήριο της Ρουμανίας ακύρωσε τις προεδρικές εκλογές μετά από κατηγορίες για ρωσική ανάμειξη και αποφάσισε την Παρασκευή ότι ολόκληρη η διαδικασία θα έπρεπε να επαναληφθεί.

«Το επιχείρημα», είπε ο Τζ. Ντ. Βανς, «ήταν ότι η ρωσική παραπληροφόρηση είχε μολύνει τις ρουμανικές εκλογές».

«Μπορείτε να πιστεύετε ότι είναι λάθος για τη Ρωσία να αγοράζει διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επηρεάσει τις εκλογές σας. Σίγουρα το κάνει», δήλωσε και πρόσθεσε:  

«Μπορείτε να το καταδικάσετε ακόμη και στην παγκόσμια σκηνή, αλλά αν η δημοκρατία σας μπορεί να καταστραφεί με μερικές ψηφιακές διαφημίσεις 100.000 δολαρίων από μια ξένη χώρα, τότε δεν ήταν πολύ δυνατή από την αρχή».

«Η απειλή για την οποία ανησυχώ περισσότερο για την Ευρώπη δεν είναι η Ρωσία, δεν είναι η Κίνα, δεν είναι κάποιος άλλος εξωτερικός παράγοντας. Αυτό που με ανησυχεί είναι η απειλή από μέσα. Η υποχώρηση της Ευρώπης από ορισμένες από τις πιο θεμελιώδεις αξίες της, αξίες που μοιράζονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα από το να μιλάμε για δημοκρατικές αξίες. Πρέπει να τις ζήσουμε», τόνισε και συνέχισε: «Στη Βρετανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη, η ελευθερία του λόγου, φοβάμαι, βρίσκεται σε υποχώρηση».

«Πραγματικά πιστεύω ότι το να επιτρέψουμε στους πολίτες μας να πουν τη γνώμη τους θα τους κάνει ακόμα πιο δυνατούς», είπε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ασφάλεια αν φοβάσαι τις φωνές, τις απόψεις και τη συνείδηση ​​που καθοδηγούν τους ίδιους τους ανθρώπους σου… Αν τρέχεις με φόβο για τους ψηφοφόρους σου, δεν μπορεί να κάνει τίποτα η Αμερική για σένα».

«Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε το μέλλον, μπορείτε να αγκαλιάσετε αυτό που σας λένε οι πολίτες σας, ακόμα κι όταν σας εκπλήσσει, ακόμα κι όταν δεν συμφωνείτε».

 

16:27:11

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Θα επιταχύνουμε την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ανέφερε πως η Ευρώπη «θα εντείνει το έργο για να επιταχύνει τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ».  «Εργαζόμαστε με την Ουκρανία για την ένταξή της στην ΕΕ, γιατί η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας και εδώ βρίσκεται το μέλλον της», ανέφερε και πρόσθεσε: «έχουμε ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά τώρα είναι και πάλι η ώρα να μετακινήσουμε βουνά».

«Μια αποτυχημένη Ουκρανία θα αποδυνάμωνε την Ευρώπη, αλλά θα αποδυνάμωνε και τις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

 Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ θέλουν να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία» και υπογράμμισε ότι και οι δύο «θέλουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, μια ειρήνη που οδηγεί σε μια κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία, στην οποία θα πρέπει να δοθούν σταθερές εγγυήσεις ασφαλείας».

 Κατά την ομιλία της, η Πρόεδρος της Επιτροπής, υπογράμμισε τα «ιστορικά ποσά» με τα οποία οι Ευρωπαίοι έχουν στηρίξει την Ουκρανία. «Οικονομικά και στρατιωτικά η συνολική στήριξη ανέρχεται σε 134 δισ. ευρώ. Αυτό είναι περισσότερο από ό,τι έχει συνεισφέρει οποιοσδήποτε άλλος», τόνισε και σημείωσε ότι το ποσό αυτό περιλαμβάνει 52 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια – ίση με αυτή των ΗΠΑ.

Παράλληλα, υπενθύμισε τις «σκληρές κυρώσεις» που έχει θέση η Δύση κατά της οικονομίας της Ρωσίας, καθώς και τη σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.

 Συνεχίζοντας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκτίμησε ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι είναι έτοιμος να εργαστεί «για μια ειρήνη που τιμά τη θυσία της χώρας του και των πεσόντων συμπατριωτών του» και υπογράμμισε ότι η Ουκρανία θέλει μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη» περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον.

Από την άλλη πλευρά, είπε, ο Ρώσσος Πρόεδρος Πούτιν λέει ότι είναι πρόθυμος να συναντηθεί, αλλά δε γνωρίζουμε με ποιους όρους. «Είναι στο χέρι του να αποδείξει ότι το συμφέρον του δεν είναι να παρατείνει αυτόν τον πόλεμο. Είναι στο χέρι του να δείξει ότι έχει εγκαταλείψει τη φιλοδοξία του να καταστρέψει την Ουκρανία», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν.

15:57:35

Ο Βανς μίλησε για πιθανές «στρατιωτικές πιέσεις» στη Ρωσία – Εξηγήσεις ζητά η Μόσχα

Το Κρεμλίνο ζήτησε από τις ΗΠΑ να αποσαφηνίσουν τα σχόλια του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς ότι η Ουάσινγκτον έχει στρατιωτικούς, καθώς και οικονομικούς μοχλούς για να πιέσει τη Ρωσία να συμφωνήσει σε μια καλή ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία.

Ο Τζ. Ντ. Βανς δήλωσε σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal πριν από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ότι οι ΗΠΑ έχουν εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να ενθαρρύνουν τη Ρωσία να προχωρήσει σε μια διευθέτηση για τον τερματισμό του πολέμου.

«Υπάρχουν οικονομικά εργαλεία μόχλευσης, υπάρχουν φυσικά στρατιωτικά εργαλεία μόχλευσης» που οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν εναντίον του Πούτιν, δήλωσε ο Βανς.

Ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά σε στρατιωτικούς μοχλούς, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως η Μόσχα θέλει να μάθει περισσότερα. «Αυτό ήταν ένα νέο στοιχείο για τη θέση (των ΗΠΑ). Δεν είχαμε ακούσει τέτοιες διατυπώσεις μέχρι τώρα, δεν είχαν εκφρασθεί προηγουμένως», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

«Έτσι, φυσικά, στη διάρκεια αυτών ακριβώς των επαφών για τις οποίες μιλούσαμε, φυσικά, ελπίζουμε να λάβουμε μερικές πρόσθετες διευκρινίσεις».

15:48:57

Αντιπρόεδρος ΗΠΑ: Η Ευρώπη πρέπει να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, αλλά και να πληρώσει περισσότερο

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι ευρωπαίοι σύμμαχοι πρέπει να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαπραγμάτευση για την Ουκρανία.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Βανς απάντησε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις δίπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

«Ασφαλώς και πρέπει. Ασφαλώς», δήλωσε ο αμερικανός αντιπρόεδρος, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι Ευρωπαίοι οφείλουν να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες στους κόλπους του ΝΑΤΟ για να «μοιρασθούν το βάρος» της άμυνας της ηπείρου.

15:46:50

Υπ. Εξωτερικών Γερμανία: Χωρίς την Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία

Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία χωρίς τους Ουκρανούς και τους Ευρωπαίους, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κατά την έναρξη της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Μια ψευδοειρήνη – χωρίς τη συμμετοχή των Ουκρανών και των Ευρωπαίων – δεν θα έχει κανένα όφελος», ανέφερε σε δήλωσή της και πρόσθεσε: «Μια ψευδοειρήνη δεν θα φέρει μόνιμη ασφάλεια ούτε για τον λαό της Ουκρανίας ούτε για εμάς στην Ευρώπη ή στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η Μπέρμποκ έκανε έκκληση για εντατικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ και διεθνείς εταίρους στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, μια διεθνή διάσκεψη που διεξάγεται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή πολιτικών ηγετών, στρατιωτικών αξιωματούχων και διπλωματών στη γερμανική πόλη.

«Η ειρήνη θα έρθει μόνο μέσω της ισχύος. Αυτό απαιτεί σκληρές και μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, ισχυρό ΝΑΤΟ και πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.

15:41:49

Υπ. Οικονομικών ΗΠΑ: Το σχέδιο Τραμπ συνδέει την οικονομία της Ουκρανίας με αυτή των ΗΠΑ

Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία θα συνδέσει την οικονομία της Ουκρανίας με αυτή των ΗΠΑ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ ​​Μπέσεντ την Παρασκευή στο Fox Business Network.

Ο Μπέσεντ είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα φέρουν τις «βέλτιστες πρακτικές» ιδιωτικοποιήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος ταξίδεψε στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα, είπε για το σχέδιο: «μέρος του ξεκινά με τη μεγαλύτερη σύνδεση της ουκρανικής οικονομίας με τις ΗΠΑ και τη διασφάλιση ότι οι φορολογούμενοι των ΗΠΑ θα λαμβάνουν την επιστροφή για τα χρήματα που καταθέτουν».

15:39:17

Ένα σκληρό μάθημα για Ουκρανία και Ζελένσκι

Τραμπ και Πούτιν μοιράζουν την Ουκρανία, ενώ ο Ζελένσκι μετράει αντίστροφα για το «πολιτικό» του τέλος.

Ακούστε ΕΔΩ το νέο επεισόδιο του Global View, του podcast του iEidiseis.gr, για διεθνή θέματα με καλεσμένο τον Γιώργο Φίλη, διδάκτορα γεωπολιτικής και καθηγητή διεθνών σχέσεων.

15:33:57

Κρεμλίνο: Οι δηλώσεις ΗΠΑ για Ουκρανία και ΝΑΤΟ δείχνουν ρεαλισμό

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι οι δηλώσεις των ΗΠΑ για την Ουκρανία και η επισήμανση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ ότι η χώρα δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ως μέρος οποιασδήποτε διευθέτησης, βασίζονται στον ρεαλισμό.

«Πάντα λέγαμε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι απαράδεκτη για τη Ρωσία. Αποτελεί σοβαρή απειλή για τη ρωσική ασφάλεια και θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την Ευρώπη», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Οι δηλώσεις που ακούμε από την Ουάσιγκτον αποτελούν μια ρεαλιστική προσέγγιση για την κατάσταση».

15:27:52

Το «δεξί χέρι» του Ζελένσκι συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ

Ο κορυφαίος συνεργάτης του Ζελένσκι συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ και συζήτησαν τη μελλοντική υποστήριξη των ΗΠΑ.

Όπως είπε ο Αντρίι Γερμάκ «ο Πούτιν δεν παίζει ποτέ με τους κανόνες… Οποιεσδήποτε συμφωνίες χωρίς ισχυρό εξαναγκασμό στη Ρωσία δεν θα λειτουργήσουν».

14:56:34

Μαρκ Ρούτε: «Η Ευρώπη πρέπει να καταθέσει το σχέδιο της για την Ουκρανία αν θέλει να έχει λόγο σε μια συμφωνία»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς, δήλωσε πως ήρθε η ώρα οι Ευρωπαίοι να καταθέσουν συγκεκριμένα σχέδια για την Ουκρανία «εάν θέλουν να έχουν λόγο σε μια ειρηνευτική συμφωνία».

Επίσης ο Μαρκ Ρούτε επανέλαβε τη συμφωνία του με το αμερικανικό αίτημα σχετικά με μεγαλύτερες δαπάνες της Ευρώπης για την άμυνα. «Τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα. Δεν δίνουμε αρκετά», είπε, ο ολλανδός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να το κάνουμε μόνο επειδή είναι δίκαιο απέναντι στους Αμερικανούς που θέλουν να κάνουμε περισσότερα, να αναλάβουμε μεγαλύτερο μερίδιο του βάρους, αλλά και επειδή πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να προστατευτούμε».

«Η κυβέρνηση Τραμπ είναι πλήρως αφοσιωμένη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε και συνέχισε: «Όταν δεσμευόμαστε σε κάποιο ποσοστό δαπανών, πρέπει να έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα. Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε το 2014 όπου είπαμε 2% και μετά δεν συμβαίνει τίποτα μέχρι να γίνει πρόεδρος ο Τραμπ… πρέπει πραγματικά τώρα να δεσμευτούμε σε ένα ισχυρό χρονοδιάγραμμα».

14:35:30

Πιτ Χέγκσεθ: «Η ΕΕ δεν μπορεί να πιστεύει πως οι ΗΠΑ θα βρίσκονται στην Ευρώπη για πάντα»

«Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στην άμυνα τώρα καθώς δεν μπορεί να υποθέτει ότι η παρουσία της Αμερικής στην ήπειρο θα διαρκέσει για πάντα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, σε συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογό του. 

Υποδεικνύοντας την Πολωνία, η οποία σχεδιάζει να δαπανήσει το 4,7% του ΑΕΠ για την άμυνα φέτος, ως «πρότυπο σύμμαχο», ο Χέγκσεθ αύξησε τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον σε ό,τι αφορά το οικονομικό βάρος που θα πρέπει να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι για τη δική τους ασφάλεια.

«Αυτό που θα συμβεί σε πέντε ή 10 ή 15 χρόνια από τώρα είναι μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης που αντικατοπτρίζει το επίπεδο απειλής, τη στάση της Αμερικής, τις ανάγκες μας σε όλο τον κόσμο, αλλά το πιο σημαντικό, την ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών να ενισχυθούν», είπε ο Χέγκσεθ και πρόσθεσε:

«Και γι’ αυτό το μήνυμά μας είναι τόσο έντονο προς τους Ευρωπαίους συμμάχους. Τώρα είναι η ώρα να επενδύσουμε, γιατί δεν μπορείτε να υποθέσετε ότι η παρουσία της Αμερικής θα διαρκέσει για πάντα».

poland_22a1b.jpg

14:27:10

Ζελένσκι: «Θα μιλήσουμε με τη Ρωσία όταν υπάρξει κοινή θέση με ΗΠΑ και ΕΕ»

Η Ουκρανία θα διαπραγματευτεί με τη Ρωσία όταν το Κίεβο, η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί τους θα έχουν κοινή θέση, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημειώνοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει «έτοιμο κάποιο σχέδιο» για τον τερματισμό του πολέμου.

«Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε με την Αμερική και με τους συμμάχους μας. Εάν μας δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις στα συγκεκριμένα αιτήματά μας και (αποκτήσουμε) κοινή συναίσθηση του κινδύνου Πούτιν, τότε με αυτή την ενιαία θέση θα είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε με τους Ρώσους», δήλωσε στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

zelensky_4e9c7.jpg

14:23:29

Οι σκανδιναβικές και οι βαλτικές χώρες θα ενισχύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία

Οι ηγέτες των Σκανδιναβικών και Βαλτικών κρατών δήλωσαν την Παρασκευή σε κοινή δήλωση ότι οι χώρες τους θα ενισχύσουν περαιτέρω την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία.

14:22:24

Βανς: Πιθανές οι κυρώσεις στη Ρωσία εάν αρνηθεί την «καλή ειρηνευτική συμφωνία»

Σε αντίθεση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που υποστήριξε πως «οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη κάποιο σχέδιο ειρήνης για την Ουκρανία», ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal δήλωσε πως υπάρχει ένα σχέδιο μιας «καλής ειρηνευτικής συμφωνίας».

Φαίνεται μάλιστα η Ρωσία να έχει απόλυτη γνώση για αυτό, καθώς ο Βανς υπογράμμισε πως εάν η Ρωσία αρνηθεί την καλή ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία που της προτείνεται, τότε θα υπάρξουν πιθανές κυρώσεις.

«Υπάρχουν οικονομικά εργαλεία μόχλευσης, υπάρχουν φυσικά στρατιωτικά εργαλεία μόχλευσης» που οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν εναντίον του Πούτιν, δήλωσε ο Βανς. 

14:17:15

Ζελένσκι: Στην Ευρώπη όλοι φοβούνται πως μπορεί να μείνουν χωρίς τις ΗΠΑ και αυτό δεν είναι καλό

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας σε δημοσιογράφου στη Διάσκεψη του Μονάχου, προχώρησε σε ένα «αιχμηρό» σχόλιο για τους ευρωπαίους, υπογραμμίζοντας πως στην Ευρώπη, «όλοι φοβούνται ότι μπορεί να μείνουν χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ. Πιστεύω ότι αυτό δεν είναι καλό».

 

14:15:06

Η Γερμανία λέει ότι «η απομάκρυνση από την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι λάθος»

«Είναι λάθος να απομακρυνθούμε από την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ από το τραπέζι και να κάνουμε εδαφικές παραχωρήσεις», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

Ο Πιστόριους πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν είχε κινηθεί ούτε εκατοστό όσον αφορά τη θέση της για την Ουκρανία. Επανέλαβε δε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμμετέχουν σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για μια ειρηνευτική διευθέτηση στην ήπειρο. Όπως τόνισε δεν μπορούν να εμπλακούν στην εξασφάλιση μιας συμφωνίας όταν δεν θα έχουν συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση για αυτήν.

13:51:12

Ζελένσκι: Δεν υπάρχει ακόμη σχέδιο των ΗΠΑ για ειρήνη στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε σε δημοσιογράφους στο Μόναχο σχετικά με τις εξελίξεις και τις επαφές για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ακολουθούν τα βασικά σημεία των δηλώσεών του, σύμφωνα με το Reuters:

  • Δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ έχουν ακόμη σχέδιο για ειρήνη στην Ουκρανία
  • Δεν γνωρίζει για καμία συνάντηση με Ρώσους στη διάσκεψη του Μονάχου (σ.σ. ο ισχυρισμός Τραμπ περί παρουσίας ρωσικής αντιπροσωπείας διαψεύστηκε και από το Κρεμλίνο)
  • Η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει έως και 3.000 επιπλέον βορειοκορεατικά στρατεύματα στο μέτωπο του Κουρσκ
  • Θα είναι πολύ περίεργο, εάν η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών αλλάξει και μεταφερθεί προς τη Ρωσία.
  • Νομίζω ότι οι ΗΠΑ είναι η κορυφαία δύναμη, και «ναι» μπορούν να σταματήσουν κάθε κακό. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ΗΠΑ πρέπει να είναι στο πλευρό μας επειδή η Ρωσίας μας επιτέθηκε και μας κατέλαβε. Άρα έχουμε εμείς το δίκιο και όχι αυτοί.
  • Η Ευρώπη θα πρέπει να αυξήσει την ενότητα γύρω από την Ουκρανία… γιατί αφορά τη δική της προστασία.

zelensky_II_28d6f.jpg

13:43:47

Συνάντηση Βανς – Σταϊνμάγερ: «Η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία να πληρώσει περισσότερα»

Ο Βανς είχε συνομιλίες με τον Γερμανό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ σε διμερή συνάντηση στο περιθώριο της διάσκεψης το πρωί της Παρασκευής.

«Όπως όλοι γνωρίζετε, ένα από τα πράγματα που πιστεύουμε πραγματικά ο Πρόεδρος και εγώ είναι ότι η Ευρώπη είναι, φυσικά, ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος για τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε αρχικά ο Βανς και πρόσθεσε:

«Πιστεύουμε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι στο μέλλον, η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στη δική της ασφάλεια και προφανώς, η Γερμανία, που είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό».

Από την πλευρά του, ο Σταϊνμάγερ έκανε λόγο για ένα «νέο κεφάλαιο» στις γερμανοαμερικανικές σχέσεις: «Έχετε δίκιο. Πρέπει να συνεχίσουμε να οικοδομούμε τις σχέσεις μας και θα πρέπει να συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε την ευθύνη την κοινής ασφάλειας. Είμαι σίγουρος ότι θα μας παρουσιάσετε τις ιδέες σας και εμείς θα φέρουμε τις δικές μας».

munich_898c3.jpg

13:36:22

Η Ουκρανία παραδίδει στις ΗΠΑ σχέδιο συμφωνίας ορυκτών στις ΗΠΑ

Η Ουκρανία παρέδωσε στις ΗΠΑ ένα σχέδιο συμφωνίας για τη χρήση του ορυκτού πλούτου της χώρας, σύμφωνα με πηγή από την ουκρανική αντιπροσωπεία στη Διάσκεψη του Μονάχου.

Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ έχει ζητήσει ως αντάλλαγμα για την υποστήριξη των ΗΠΑ πρόσβαση στις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας, αλλά και στις πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, οι ΗΠΑ ζήτησαν λίγο χρόνο, μέχρι το απόγευμα, ώστε να το εξετάσουν και να καταθέσουν το τελικό σχέδιό τους.

Το Κίεβο έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμο να καταλήξει σε συμφωνία με την Ουάσιγκτον για να «ανοίξει» τους τεράστιους φυσικούς πόρους  σε αμερικανικές επενδύσεις, καθώς επιδιώκει να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.

Ερωτηθείς στο συνέδριο εάν μπορεί να υπάρξει συμφωνία ορυκτών με την Ουκρανία σήμερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς είπε: «Λοιπόν, ας δούμε».

Σημειώνεται πως οι σπάνιες γαίες είναι μια ομάδα 17 μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή υλικών υψηλής τεχνολογίας και μαγνητών που μετατρέπουν την ισχύ σε κίνηση για ηλεκτρικά οχήματα, κινητά τηλέφωνα, πυραυλικά συστήματα και άλλα ηλεκτρονικά είδη.

Η Κίνα, με την οποία ο Τραμπ έχει απειλήσει με εμπορικό πόλεμο, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών και πολλών άλλων κρίσιμων ορυκτών στον κόσμο. 

13:25:13

«Η ΕΕ θα αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά στους δασμούς του Τραμπ»

«Η ΕΕ θα αντιδράσει αποφασιστικά και άμεσα» στους «αδικαιολόγητους» δασμούς που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε δήλωσή της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η πολιτική των «αμοιβαίων» τελωνειακών δασμών που προτείνει ο Πρόεδρος Τραμπ είναι «βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση», αναφέρει στη δήλωσή της, ως απάντηση στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου να επιβάλει «αμοιβαίους τελωνειακούς δασμούς» για να αποκαταστήσει τη «δικαιοσύνη» στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του υπόλοιπου κόσμου.

«Η ΕΕ διατηρεί μερικούς από τους χαμηλότερους δασμούς στον κόσμο και δεν βλέπει καμία δικαιολογία για τους αυξημένους δασμούς των ΗΠΑ στις εξαγωγές της», απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προειδοποιεί: «Η ΕΕ θα προστατεύει πάντα τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές από αδικαιολόγητα δασμολογικά μέτρα».

Επιπλέον, η Επιτροπή προειδοποιεί ότι «οι δασμοί ενισχύουν την οικονομική αβεβαιότητα και διαταράσσουν την αποτελεσματικότητα και την ολοκλήρωση των παγκόσμιων αγορών» και υπενθυμίζει ότι το παγκόσμιο εμπόριο έχει ανθίσει κάτω από προβλέψιμους, διαφανείς κανόνες και χαμηλούς δασμούς.

Σημειώνει, επίσης, ότι «επί δεκαετίες, η ΕΕ συνεργάστηκε με εμπορικούς εταίρους όπως οι ΗΠΑ για να μειώσει τους δασμούς και άλλους εμπορικούς φραγμούς παγκοσμίως, ενισχύοντας αυτό το άνοιγμα μέσω ισχυρών δεσμεύσεων στο σύστημα εμπορικών συναλλαγών που βασίζεται σε κανόνες – δεσμεύσεις τις οποίες τώρα οι ΗΠΑ υπονομεύουν».

13:14:43

Και η Μόσχα διαψεύδει τον Τραμπ

«Ρώσοι αξιωματούχοι δεν θα παραστούν στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη το βράδυ το Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει πως στη Διάσκεψη θα υπάρξουν συναντήσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ με εκπροσώπους από Ρωσία και Ουκρανία. 

13:06:49

Στάρμερ: Η Ουκρανία θα μπει στο ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία βρίσκεται σε «μη αναστρέψιμη πορεία» για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανέφερε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Σταρμερ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πρόκειται για την πρώτη σαφή διαφωνία της Βρετανίας με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, όπως επισημάνθηκε και πριν δύο 24ωρα από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ προβλέπει τη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

«Η Ουκρανία χρειάζεται ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας, περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια και ένα κυρίαρχο μέλλον και για αυτά μπορεί να βασιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Στάρμερ.

«Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να είναι η Ουκρανία σε μια μη αναστρέψιμη πορεία προς το ΝΑΤΟ, όπως συμφωνήθηκε από τους Συμμάχους στη Σύνοδο Κορυφής της Ουάσιγκτον πέρυσι», ανέφερε η ανακοίνωση της βρετανικής πρωθυπουργίας.

Επισημαίνεται δε ότι ο Στάρμερ ήταν επίσης «σαφής ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν συνομιλίες για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία».

starmer_Zelensky_c5761.jpg

13:00:15

Συνάντηση Ζελένσκι με Βανς και Ρούμπιο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο εντός της ημέρας. Πηγή της ουκρανικής αντιπροσωπείας είπε στο Reuters ότι η συνάντηση με θα πραγματοποιηθεί στις 5 μ.μ. (τοπική ώρα).

12:58:13

Τραμπ και Ουκρανία διαφωνούν για τις συνομιλίες με Ρώσους στο Μόναχο

Ο Ντόναλντ Τραμπ  ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν στο Μόναχο την Παρασκευή και ότι προσκλήθηκε και η Ουκρανία σε αυτές τις συναντήσεις. Σημειώνεται πως επίσημα η Ρωσία δεν συμμετέχει στη Διάσκεψη.

Το Κίεβο απάντησε πως δεν γνωρίζει τίποτα και δεν αναμένεται οι εκπρόσωποί του να έχουν συνομιλίες με Ρώσους στο περιθώριο της Διάσκεψης. «Δεν αναμένονται συνομιλίες με Ρώσους στο Μόναχο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος επικοινωνίας του Ζελέσνσκι, Ντμίτρο Λύτβιν.

12:53:58

Η ανάρτηση του Ρούτε για τη συνάντηση με τον Βανς

«ΝΑΤΟ και ΗΠΑ πάνε χέρι – χέρι» έγραψε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε μετά τη συνάντηση με τον Βανς.

12:52:11

Συνάντηση Βανς – Ρούτε και συμφωνία: Η ΕΕ πρέπει να πληρώσει περισσότερα για το ΝΑΤΟ

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς και επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε συναντήθηκαν στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου και συζήτησαν για το μέλλον της Συμμαχίας.

«Επιθυμία του προέδρου των ΗΠΑ είναι να δει περισσότερους πόρους από την πλευρά των ευρωπαίων. Και ξέρω ότι αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφωνεί μαζί μου ο Ρούτε», δήλωσε ο Τζ. Ντ. Βανς.

«Κοιτάξτε, η Ευρώπη είναι, φυσικά, ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Το ΝΑΤΟ είναι μια πολύ σημαντική στρατιωτική συμμαχία, φυσικά, στην οποία είμαστε το πιο σημαντικό μέρος», δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε:

«Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι το ΝΑΤΟ μπορεί πραγματικά να έχει μέλλον και πιστεύουμε ότι ένα μεγάλο μέρος αυτού είναι η διασφάλιση ότι η Ευρώπη θα επωμιστεί ένα μεγαλύτερο βάρος, ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να μπορούν να επικεντρωθούν σε ορισμένες από τις προκλήσεις μας στην Ανατολική Ασία».

«Θα μιλήσουμε, φυσικά, για τη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας και πώς να την φέρουμε σε μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων», είπε.

Ο Μαρκ Ρούτε συμφώνησε λέγοντας πως οι ΗΠΑ «έχουν απόλυτο δίκιο». «Η Ευρώπη ανεβαίνει, το ευρωπαϊκό τμήμα του ΝΑΤΟ ενισχύεται. Πρέπει να γίνουν περισσότερα. Πρέπει να μεγαλώσουμε με αυτή την έννοια», είπε ο γγ του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε:

«Πρέπει επίσης να συζητήσουμε και το ζήτημα της παραγωγής. Φυσικά αυτό είναι ένα πρόβλημα που έχουμε τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο υπόλοιπο ΝΑΤΟ, απλά δεν παράγουμε αρκετά. Δεν συμβαδίζουμε με τους Ρώσους ή την Κίνα», είπε και πρόσθεσε: «Και φυσικά θα συζητήσουμε και για την Ουκρανία. Πώς μπορούμε να φέρουμε μια διαρκή ειρήνη».

munich_II_79150.jpg

12:45:10

Μακρόν: «Η συνθηκολόγηση της Ουκρανίας θα είναι κακά νέα για όλους»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αφήνοντας αιχμές για την επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν, τόνισε πως μόνο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μπορούσε να διαπραγματευτεί εκ μέρους της χώρας του με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Μακρόν προειδοποίησε ότι «η ειρήνη που είναι συνθηκολόγηση» θα ήταν «κακά νέα για όλους», συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

«Το μόνο ερώτημα σε αυτό το στάδιο είναι εάν ο Πρόεδρος Πούτιν είναι πραγματικά και αξιόπιστα πρόθυμος να συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Μακρόν, τονίζοντας πως «εναπόκειται στους Ουκρανούς να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία».

12:38:35

Σημαντικές διμερείς συναντήσεις στο «Νταβός της Άμυνας»

Στο περιθώριο της Διάσκεψης αναμένεται να πραγματοποιηθούν σημαντικές διμερείς συναντήσεις, όπως αυτή του Τζέι Ντι Βανς και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Ρούμπιο με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη μιλήσει για συνάντηση απόψε «υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των ΗΠΑ», χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης θα συναντηθούν επίσης ο υποψήφιος για την καγκελαρία Φρίντριχ Μερτς (CDU) με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος μάλιστα αρνήθηκε να συναντηθεί με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, εκτιμώντας, σύμφωνα με το Politico, ότι θα χάσει τις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου.

12:37:40

61η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια - Ποιοι συμμετέχουν

Στο μόναχο βρίσκονται ήδη δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί Εξωτερικών και ‘Αμυνας, εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού και του οικονομικού τομέα, με τις διατλαντικές σχέσεις και την Ουκρανία να κυριαρχούν στην ατζέντα της συνάντησης.

Μεταξύ άλλων συμμετέχουν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Φινλανδίας, της Ισλανδίας, της Λετονίας, της Δανίας, της Τσεχίας και της Κροατίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, των ΗΠΑ, της Κίνας, του Ισραήλ και του Καναδά και πολλοί άλλοι.

Επίσημα η Διάσκεψη θα αρχίσει νωρίς το απόγευμα με χαιρετισμό του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αλλά λίγο αργότερα το ενδιαφέρον στρέφεται στην ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος αναμένεται να αναπτύξει την θέση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης για τον παγκόσμιο ρόλο των ΗΠΑ και την σχέση τους με τους εταίρους τους.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Καταγγελία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ: «Οργανωμένη επιχείρηση λάσπης τα περί εσωκομματικής αναταραχής»
Eurojackpot - Αποτελέσματα κλήρωσης 14/2/25: Ένας υπερτυχερός πήρε 10 εκατ. ευρώ - Δείτε τον πίνακα κερδών
Chevron Right