Κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στο Πραουνχάιμ της Φρανκφούρτης, αποκαλύφθηκε πριν από λίγο καιρό ένα νεκροταφείο του 3ου αιώνα. Σε έναν από τους τάφους, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν πλήρη σκελετό και μια πήλινη κανάτα καθώς και ένα κύπελλο θυμιάματος ως ιερά αντικείμενα.
Μόνο όταν καθαρίστηκαν τα οστά, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Βόννης, οι ερευνητές αναγνώρισαν ένα φυλαχτό, το οποίο αποδείχθηκε συγκλονιστικό εύρημα. Ο αρχαιολόγος και ειδικός στις λατινικές επιγραφές, Δρ. Μάρκους Σολτς από το Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης, αποκρυπτογράφησε την επιγραφή μαζί με τον εκκλησιαστικό ιστορικό Δρ. Βόλφραμ Κίντσιχ από το Πανεπιστήμιο της Βόννης και άλλους ερευνητές.
Η επιγραφή που «έκρυβε» το φυλαχτό
Το φυλαχτό περιείχε έναν τυλιγμένο πάπυρο στο μέγεθος δύο δακτύλων. Το Ερευνητικό Ινστιτούτο και Μουσείο Leibniz για την Αρχαιολογία (LEIZA) στο Μάιντς προχώρησε σε τομογραφικές εικόνες του παπύρου για επανασχεδιασμό και ψηφιακή ανακατασκευή. Στη συνέχεια, τα κομμάτια συναρμολογήθηκαν εικονικά για να γίνουν ορατές οι λέξεις. Ο καθηγητής Δρ. Βόλφραμ Κίντσιχ από το Τμήμα Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Ευαγγελικής Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βόννης ασχολήθηκε με την αποκρυπτογράφηση και ερμηνεία της λατινικής γραφής, η οποία περιέχει και ελληνικά στοιχεία.
Πηγή εικόνας: Πανεπιστήμιο Βόννης | LEIZA, Μάιντς | I. Calandra, J. Stelzner
«Η ασημένια επιγραφή του Πράουνχάιμ είναι μία από τις παλαιότερες μαρτυρίες για τη διάδοση της Καινής Διαθήκης στη ρωμαϊκή Γερμανία, επειδή παραθέτει απόσπασμα “Προς Φιλιππησίους” σε λατινική μετάφραση», ανέφερε ο Δρ. Βόλφραμ Κίντσιχ, προσθέτοντας: «Δείχνει εντυπωσιακά πώς τα βιβλικά αποσπάσματα χρησιμοποιούνταν για μαγικούς σκοπούς για την προστασία των νεκρών». Ακόμα, η επιγραφή περιέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την πρώιμη ανάπτυξη των λειτουργικών τύπων από μια εποχή κατά την οποία δεν έχουν διασωθεί πλήρεις λατινικές λειτουργίες. «Είναι επομένως ανεκτίμητης αξίας για την ιστορία της Βίβλου και της χριστιανικής λατρείας», σημείωσε ο εκκλησιαστικός ιστορικός του Πανεπιστημίου της Βόννης.
Τέλος, οι Αρχές της Φρανκφούρτης, τα ιδρύματα και οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανακάλυψη και στην ανάλυση των ευρημάτων, την Τετάρτη (11/12) παρουσίασαν το αντικείμενο στο κοινό μέσα σε γυάλινη προθήκη για λόγους συντήρησης.