Στην επιβεβαίωση ότι οι Ειδικές Δυνάμεις του κατέστρεψαν τον περασμένο Σεπτέμβριο ένα υπόγειο εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων στη Συρία, προχώρησε ο Στρατός του Ισραήλ.
Περισσότεροι από 100 στρατιώτες της μονάδας Σάλνταγκ μεταφέρθηκαν στις 8 Σεπτεμβρίου με ελικόπτερα σε αυτό το εργοστάσιο, που το παρακολουθούσε εδώ και χρόνια το Ισραήλ. Αφού πρώτα προσγειώθηκαν στον περίβολο της εγκατάστασης, στην περιοχή Μασιάφ της επαρχίας Χάμα, κοντά στα παράλια της Μεσογείου, στη συνέχεια προχώρησαν στην καταστροφή της.
«Οι στρατιώτες κατέστρεψαν το συγκρότημα και επέστρεψαν με ασφάλεια στο ισραηλινό έδαφος», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε αναφέρει εκείνη την περίοδο ότι 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) δεν ανέφεραν κάποιον απολογισμό ενώ ΜΜΕ στη Συρία έκαναν λόγο τότε για 16 νεκρούς από «ισραηλινά πλήγματα» στην περιοχή.
Το Ισραήλ σπανίως σχολιάζει τα πλήγματά του στη Συρία, αλλά επαναλαμβάνει ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν, τον ορκισμένο εχθρό του, να εδραιωθεί στα σύνορά του.
To βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ισραηλινός Στρατός:
«Οι στρατιώτες προσγειώθηκαν με τη βοήθεια ελικοπτέρων, με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων», τόνισαν οι IDF, σημειώνοντας ότι ο στόχος ήταν υπόγειες εγκαταστάσεις, «χρηματοδοτούμενες από το Ιράν».
«Το συγκρότημα περιλάμβανε προηγμένες γραμμές συναρμολόγησης για την κατασκευή τηλεκατευθυνόμενων πυραύλων ακριβείας και ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς» που προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ και άλλες «ιρανικές τρομοκρατικές ομάδες» στην περιοχή. Το εργοστάσιο αυτό ήταν σκαμμένο «στην πλαγιά ενός βουνού» στην περιοχή Μασιάφ, σημείωσε ο αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι, ο εκπρόσωπος του Στρατού.
Τα περισσότερα από τα υλικά για την κατασκευή τηλεκατευθυνόμενων πυραύλων ακριβείας και πυραύλων εδάφους-εδάφους προέρχονταν από το Ιράν, πρόσθεσε.
Η μονάδα αυτή είχε τη δυνατότητα να παράγει κάθε χρόνο εκατοντάδες πυραύλους με βεληνεκές έως και 300 χιλιομέτρων.
Το Παρατηρητήριο ανέφερε τον Σεπτέμβριο ότι ο Ισραηλινός Στρατός κατέστρεψε επίσης ένα «κέντρο επιστημονικής έρευνας» για την ανάπτυξη όπλων, στο οποίο εργάζονταν Ιρανοί ειδικοί. Η Τεχεράνη είχε κάνει λόγο για «εγκληματική επίθεση».
Μετά την ανατροπή του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, στις 8 Δεκεμβρίου, το Ισραήλ εξαπέλυσε εκατοντάδες πλήγματα στο συριακό έδαφος, με στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, δηλώνοντας ότι θέλει να αποτρέψει το ενδεχόμενο το οπλοστάσιο του προηγούμενου καθεστώτος να πέσει στα χέρια των νέων Αρχών.
Το Ισραήλ κατέστρεψε εκτοξευτήρες ρουκετών στον Λίβανο
Παράλληλα, ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης 2 Ιανουαρίου 2025 ότι εξαπέλυσε επίθεση και κατέστρεψε εκτοξευτήρες ρουκετών μέσου βεληνεκούς σε μια στρατιωτική εγκατάσταση της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πριν από το πλήγμα οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ ζήτησαν από τον Λιβανέζικο Στρατό να καταστρέψει τις εξέδρες εκτόξευσης. Η επιχείρηση αποφασίστηκε μόνο αφού η λιβανέζικη πλευρά δεν ανέλαβε δράση.
Ο Στρατός του Λιβάνου δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε ένα αίτημα για κάποιο σχόλιο.