Κόσμος

Οι ΗΠΑ «φρέναραν» μυστική επίθεση της Ουκρανίας κατά ρωσικών δυνάμεων στη Συρία

Η σχεδιαζόμενη από την Ουκρανία επίθεση θα γινόταν μέσω της οργάνωσης PKK/YPG, η οποία χρησιμοποιεί το όνομα SDF.

 Η εφημερίδα Washington Post αναφέρει σε δημοσίευμα της ότι τα έγγραφα του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ που διέρρευσαν περιέχουν πληροφορίες ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες σχεδίαζαν μυστική επίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία μέσω της οργάνωσης PKK/YPG, η οποία χρησιμοποιεί το όνομα SDF.

Στην είδηση της εφημερίδας με βάση τα έγγραφα που διέρρευσαν, υπήρχαν πληροφορίες για τις λεπτομέρειες των σχεδίων επίθεσης και πώς η διαδικασία θα συνεχιστεί εάν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν σταματήσει την επιχείρηση.

Στα έγγραφα, υποστηρίχθηκε ότι οι αξιωματικοί της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών σχεδίαζαν να εκπαιδεύσουν μαχητές του PKK/YPG στη βόρεια Συρία και να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις μέσω αυτών των ομάδων, προκειμένου να αποφύγουν οποιαδήποτε σύνδεση με την κυβέρνηση στην πιθανή επίθεση που σχεδιάζεται κατά της Ρωσίας.

Εκτός από τα σχέδια που περιλάμβαναν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) κατά των ρωσικών δυνάμεων της ομάδας Βάγκνερ, στα εμπιστευτικά έγγραφα αναφερόταν ότι το PKK/YPG ήταν «ζεστό» στην προσφορά, εάν του εγγυούνταν ότι ο ρόλος του στην εκπαίδευση, την υλικοτεχνική υποστήριξη, τα αμυντικά συστήματα και τις επιχειρήσεις θα παρέμενε μυστικός και ότι το PKK/YPG όριζε επίσης ότι δεν θα γίνονταν επιθέσεις κατά ρωσικών θέσεων στις κουρδικές περιοχές.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Ζελένσκι ανέστειλε τα σχέδια της επιχείρησης στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου και οι λόγοι γι’ αυτό θα μπορούσαν να είναι ο εντοπισμός υλικοτεχνικών δυσκολιών, όπως «το ζήτημα του ελέγχου των συνόρων μεταξύ των Κούρδων και της δημιουργίας ενός κέντρου επιχειρήσεων», η περιορισμένη προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Ουκρανία, οι αμφιβολίες για την επιτυχία των επιθέσεων και οι πιέσεις των ΗΠΑ.

Το άρθρο ανέφερε ότι εάν η Ρωσία επρόκειτο να ελέγξει «πιο επιθετικά» τον συριακό εναέριο χώρο ή να μεταφέρει όπλα αεράμυνας, τέτοιες επιθέσεις θα «περιέπλεκαν» τις επιχειρήσεις του αμερικανικού συνασπισμού στην ανατολική Συρία.

Στο σχόλιο της εφημερίδας αναφέρεται ότι η Ουκρανία, με το σχέδιό της να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στη Συρία, στόχευε να αυξήσει το κόστος και τις απώλειες των ρωσικών δυνάμεων και των δυνάμεων της ρωσικής ιδιωτικής ομάδας ασφαλείας Βάγκνερ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, μετατοπίζοντας έτσι τους ρωσικούς πόρους από την Ουκρανία στη Συρία.

Ο Άρον Λουντ από το think tank Century International δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία μπορεί να ήθελε να αποκτήσει πλεονέκτημα αναγκάζοντας τους Ρώσους να μετατοπίσουν δυνάμεις από το μέτωπο στην Ουκρανία στην περιοχή μέσω επιθέσεων κατά των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν στις 7 Απριλίου περιέχουν κυρίως λεπτομέρειες για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, ενώ οι αποκαλύψεις που προέκυψαν το Σαββατοκύριακο περιλαμβάνουν επίσης θέματα όπως οι δραστηριότητες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στον πόλεμο, οι προσπάθειες των ΗΠΑ να παρακολουθούν το Ιράν και την Κίνα και η υποκλοπή των συναντήσεων ορισμένων συμμάχων.

Στα έγγραφα, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης πληροφορίες σχετικά με την τοποθέτηση από τις ΗΠΑ πηγών πληροφοριών σε ρωσικά ιδρύματα, σημειώνεται ότι αξιωματικοί των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών διείσδυσαν στα ανώτατα επίπεδα του ρωσικού στρατού και κυριάρχησαν στη ροή των εσωτερικών πληροφοριών σε βαθμό που μπορούσαν να προβλέψουν τις επιθέσεις στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Η φαμίλια και το δωράκι στο Family Offices
Ο Σωτήρης Ρίζος εκθέτει την Σακελλαροπούλου, για αμέλεια στην τήρηση του Συντάγματος
Chevron Right