Τα νέα δεδομένα καταδεικνύουν ότι η κλεψύδρα αδειάζεται επικινδύνως γρήγορα για το Κίεβο, τόσο από τον πιεζόμενο να μην παραχωρήσει γη και ύδωρ Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και από τον αδιάλλακτο Βλάντιμιρ Πούτιν. Ιδίως ύστερα -και- από τις άκαρπες διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στην Αττάλεια. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ηλίου φαεινότερον ότι οδεύει προς μια τελική αναμέτρηση μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.
Ειδικότερα, μεταφέροντας τις τελευταίες πληροφορίες του για τα μέτωπα, ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου είπε από τις Ηνωμένες Πολιτείες (επικαλούμενος προερχόμενες από το αμερικανικό Πεντάγωνο αναφορές) ότι το βράδυ της Πέμπτης οι ρωσικές δυνάμεις αρχικά απέκλεισαν τη Μαριούπολη και στη συνέχεια επήλασαν προς το Κίεβο κατά πέντε χιλιόμετρα, όπερ σημαίνει ότι βρίσκονται πλέον μόλις δώδεκα χιλιόμετρα μακριά από την πολιορκούμενη πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
Η μητέρα των μαχών, ενδεχομένως, δεν θα αποφευχθεί από τους Ρώσους και τους Ουκρανούς. Ισχυρές ουκρανικές δυνάμεις έχουν ταμπουρωθεί εντός του Κιέβου, το οποίο οι ντόπιοι έχουν κυριολεκτικώς γεμίσει με αναχώματα, χαρακώματα και πολυβολεία. Τις τελευταίες ώρες, άρματα μάχης των επιτιθεμένων κοντοζυγώνουν την περικυκλωμένη πόλη. Η ρωσική φλόγα σχεδόν αγγίζει τη θρυαλλίδα του ολέθρου: ίσως μιας εκατόμβης αμάχων.
Παράλληλα, κατά το πιο πρόσφατο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΟΡΕΝ, οκτακόσιοι εβδομήντα πέντε ρωσικοί πύραυλοι έχουν «κλειδώσει» ουκρανικούς στόχους. Όλα μοιάζουν έτοιμα για μιαν ολομέτωπη επίθεση εκ μέρους της Μόσχας. Η διπλωματία έχει προς το παρόν αποτύχει παταγωδώς και τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί, ούτε ένα σενάριο, όσο κακοσήμαδο κι αν είναι. Τα πάντα, δυστυχώς, είναι πιθανά…
Η Ρωσία έχει δώσει εντολή σε μεγάλο τμήμα των στρατιωτικών δυνάμεών της που δρουν στην Ουκρανία να περικυκλώσουν πόλεις-κλειδιά της χώρας, επιβραδύνοντας κατ’ αυτόν τον τόπο την πρόοδό τους εντός του εχθρικού εδάφους. Αυτό φαντάζει πια να έχει επιτευχθεί και πλέον η τακτική οδηγεί τον πρόεδρο της Ρωσίας στην απόλυτη κλιμάκωση, ενόσω το αιματοκύλισμα συνεχίζεται και η αγωνία κορυφώνεται – ιδιαιτέρως για τη μοίρα των απλών πολιτών, των γυναικών, των παιδιών.
«Εξαιτίας της σθεναρής ουκρανικής αντίστασης, η ρωσική στρατιωτική διοίκηση έχει δεσμεύσει έναν αυξημένο αριθμό των δυνάμεων που έχει αναπτύξει για να περικυκλώσει πόλεις-κλειδιά. Ως εκ τούτου έχουν μειωθεί οι διαθέσιμες δυνάμεις που θα συνέχιζαν την προέλασή τους και επιβραδύνεται περαιτέρω η ρωσική πρόοδος», τονίζει ο υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.
Στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων βρέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας στο Χάρκοβο, όπου βρίσκεται ένας πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας, δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αντιδραστήρας είναι απενεργοποιημένος, ενώ το κτήριο υπέστη ζημιές από την επίθεση. Λίγα λεπτά νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κοινοβουλευτικές πηγές από την Ουκρανία, μετέδωσε ότι ξέσπασε πυρκαγιά σε ξενώνα που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.
Πάνω από 80.000 άτομα απομακρύνθηκαν από πολιορκούμενες πόλεις το τελευταίο 48ωρο
Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες από το Σούμι, μια πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία και από τα περίχωρα του Κιέβου, ανακοίνωσε την Πέμπτη η ουκρανική κυβέρνηση.
Στα βορειοανατολικά, από το Τροστιάνετς, το Σούμι και την Κρασνοπίλια αναχώρησαν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι με προορισμό την Πολτάβα, 150 χιλιόμετρα νοτιότερα, όπως είπε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Telegram.
Από τα περίχωρα του Κιέβου (Μποροντιάνκα, Μπούτσα, Ιρπίν και Χοστόμελ) έφυγαν περίπου 20.000 άνθρωποι ενώ άλλες 3.000 κάτοικοι «έφυγαν, με δυσκολία», από το Ιζιούμ, στην ανατολική Ουκρανία, τις τελευταίες 48 ώρες.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε σε άλλο βίντεο, επίσης στο Telegram ότι στις εκκενώσεις των πολιορκούμενων πόλεων που έγιναν την Τετάρτη απομακρύνθηκαν 60.000 Ουκρανοί.
Η Βέρεστσουκ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «κάνει τα πάντα για να λειτουργήσουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι» και να εφοδιαστούν οι πόλεις με φάρμακα, τρόφιμα και πόσιμο νερό.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν φύγει από τη χώρα τους μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία στην Ουκρανία.
Στην Οδησσό μετά από τη Μαριούπολη
Εν τω μεταξύ, οι Times του Λονδίνου μετέδωσαν ότι η κατάληψη της Μαριούπολης θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα.
Εάν η πόλη-λιμάνι καταληφθεί, τότε οι ρωσικές δυνάμεις θα δημιουργήσουν έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ περιοχών που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία και την προσαρτημένη Κριμαία.
Διά μέσου της παραπάνω επέκτασης, η Ρωσία θα μπορεί πολύ πιο εύκολα να θέσει υπό τον έλεγχό της τις ουκρανικές ακτές στη θάλασσα του Αζόφ, στοχεύοντας στην Οδησσό, σύμφωνα πάντοτε με το βρετανικό μέσο ενημέρωσης.
Ρωσικό «όχι» στην κατάπαυση του πυρός
«Άκαρπη» ήταν η συνάντηση του υπουργού εξωτερικών της Ρωσίας Ρώσου Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, η οποία έγινε νωρίτερα την Πέμπτη στην Αττάλεια παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Από τις δηλώσεις των δυο αξιωματούχων διαπιστώθηκε πως το χάσμα ανάμεσα στις χώρες τους είναι προς το παρόν αγεφύρωτο, ενόσω ο πόλεμος μαινόταν επί 15η ημέρα.
Ο Κουλέμπα έκανε σαφές ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη πρόοδος, αφού η στάση της Ρωσίας παραμένει αδιάλλακτη. «Ήρθα για να συμφωνήσουμε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Μαριούπολη», είπε ο Ουκρανός, τονίζοντας ότι στην πόλη η κατάσταση είναι απελπιστική. «Δυστυχώς ο Λαβρόφ δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια ανέφερε τα θέματα που έθεσε στο «τραπέζι» των συνομιλιών. «Θέσαμε το θέμα μιας 24ωρης κατάπαυσης πυρός για να λυθούν κάποια ανθρωπιστικά ζητήματα αλλά ούτε σε αυτό συμφωνήσαμε. Μάλλον πρέπει να αποφασίσουν άλλοι στη Ρωσία», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε τις κατηγορίες της Μόσχας πως οι «εθνικιστές στην Ουκρανία χρησιμοποιούν αμάχους ως ασπίδες» και ότι η Μόσχα αναμένει μια σοβαρή συζήτηση που δεν θα περιορίζεται στα τυπικά και πως θα κάνει τα πάντα για να επιλυθεί ουσιαστικά η ουκρανική κρίση.
Επιτέθηκε δε και στη Δύση, λέγοντας πως όσοι προσφέρουν όπλα και μισθοφόρους στην Ουκρανία θα πρέπει να κατανοήσουν ότι φέρουν ευθύνη για τις ενέργειές τους. Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στον βομβαρδισμό νοσοκομείου παιδιών στη Μαριούπολη, λέγοντας αυτός έγινε μετά την κατάληψή του από ένα εθνικιστικό ουκρανικό τάγμα, το οποίο το χρησιμοποιούσε ως βάση του, ενώ τόνισε ότι δεν υπήρχαν ασθενείς σε αυτό.
«Αυτή η μαιευτική κλινική είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από το τάγμα Αζόφ και άλλους ακραίους και όλες οι έγκυες, όλες οι νοσηλεύτριες και όλο το προσωπικό είχε εκδιωχθεί», είπε, καταγγέλλοντας ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μόνο την ουκρανική άποψη. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο Λαβρόφ τόνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις της Ρωσίας να επιτεθεί σε άλλη χώρα. Και οι δύο συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες.
Δραματική η κατάσταση στη Μαριούπολη
Στην πολιορκούμενη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, «ο κόσμος έχει αρχίσει να τσακώνεται για τα τρόφιμα», σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.
«Όλα τα καταστήματα και τα φαρμακεία λεηλατήθηκαν πριν από τέσσερις-πέντε ημέρες. Ορισμένοι έχουν ακόμη τρόφιμα, αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμη», είπε ο Σάσα Βολκόφ, από τη Μαριούπολη, σε ένα ηχογραφημένο μήνυμα που έστειλε στα μέσα ενημέρωσης. «Πολλοί δεν έχουν καθόλου πόσιμο νερό […]. Πολλοί άνθρωποι λένε ότι δεν έχουν φαγητό για τα παιδιά τους», συνέχισε.
Πολιορκούμενοι εδώ και πολλές ημέρες από τα ρωσικά στρατεύματα, οι κάτοικοι της πόλης δεν διαθέτουν πλέον ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και φυσικό αέριο. Οι απόπειρες εκκένωσης της πόλης και απομάκρυνσης χιλιάδων πολιτών απέτυχαν κατ’ επανάληψη, με τις δύο πλευρές να επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.
Τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα κοριτσάκι, σκοτώθηκαν όταν οι Ρώσοι βομβάρδισαν ένα παιδιατρικό νοσοκομείο, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμος. Η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασαν το «έγκλημα πολέμου», η Ρωσία από την πλευρά της υποστήριξε ότι στο κτίριο στεγάζονταν Ουκρανοί υπερεθνικιστές μαχητές.
«Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να τσακώνονται για το φαγητό. Κάποιοι κατέστρεψαν το αυτοκίνητο ενός ανθρώπου για να του πάρουν τη βενζίνη, είπε ο Σάσα Βολκόφ που εργάζεται για τον Ερυθρό Σταυρό. Έχει ήδη οργανωθεί μια «μαύρη αγορά» όπου μπορεί κανείς να βρει λαχανικά, όχι όμως και κρέας, πρόσθεσε.
Οι κάτοικοι δεν έχουν πού να πάνε και συχνά μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.
Οι εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται στην πόλη επισκέφθηκαν τα κατεστραμμένα σπίτια για να δώσουν τρόφιμα στους ενοίκους τους, για να επιβιώσουν για λίγες ημέρες.
«Πολλοί από εμάς αρρωστήσαμε εξαιτίας του κρύου και της υγρασίας», προσέθεσε.
Περίπου 65 άνθρωποι κρύβονται στο κτίριο όπου βρίσκεται ο Βολκόφ. «Το καταφύγιο στο υπόγειο είναι αποκλειστικά για τα παιδιά και τις μητέρες τους. Όλοι άλλοι, άνω των 12 ετών, κοιμούνται στα γραφεία», εξήγησε.