Κόσμος
Σύνοδος Κορυφής: Οι 27 έμειναν… 26 για την Ουκρανία – Βέτο Όρμπαν, τι συμφώνησαν για την Άμυνα

Οι ηγέτες των 27 κρατών – μελών της ΕΕ συναντήθηκαν την Πέμπτη (6/3) στις Βρυξέλλες για ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο επιβεβαιώθηκε το χάσμα που υπάρχει στο μπλοκ για τα επόμενα κρίσιμα βήματα.
Στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκαν το Ουκρανικό και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχαν στην ασφάλεια της Ευρώπης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε εξοπλιστικό σχέδιο με την ενεργοποίηση πόρων ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για την αύξηση των αμυντικών δαπανών.
Ωστόσο, στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης (6/3) των Βρυξελλών επιβεβαιώθηκε το χάσμα που υπάρχει στο μπλοκ, καθώς οι 26 ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν το κείμενο υποστήριξης προς την Ουκρανία, με την Ουγγαρία να θέτει βέτο.
Σύμφωνα με το Politico, ο Βίκτορ Όρμπαν αρνήθηκε να υπογράψει τα συμπεράσματα της ΕΕ σχετικά με την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Να συνεχιστεί η αύξηση των δαπανών για την άμυνα
Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε τα συμπεράσματα για την Άμυνα, χαιρετίζοντας την πρόταση της Επιτροπής για ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ως άμεσο μέτρο για τη διευκόλυνση σημαντικών αμυντικών δαπανών σε εθνικό επίπεδο «σε όλα τα κράτη – μέλη».
Στα συμπεράσματα επισημαίνεται ότι η ΕΕ θα επιταχύνει την κινητοποίηση των απαραίτητων μέσων και της χρηματοδότησης προκειμένου να ενισχύσει την ασφάλεια της ΕΕ και την προστασία των πολιτών της. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «η ΕΕ θα ενισχύσει τη συνολική αμυντική της ετοιμότητα, θα μειώσει τις στρατηγικές της εξαρτήσεις, θα αντιμετωπίσει τα κρίσιμα κενά όσον αφορά τις δυνατότητές της και θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή αμυντική τεχνολογική και βιομηχανική βάση ανάλογα σε ολόκληρη την Ένωση, ώστε να είναι σε θέση να προμηθεύει καλύτερα εξοπλισμό στις απαιτούμενες ποσότητες και στον απαιτούμενο ρυθμό. Αυτό θα συμβάλει επίσης στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής και τεχνολογικής ανταγωνιστικότητας».
Στο κείμενο τονίζεται η ανάγκη να συνεχιστεί η ουσιαστική αύξηση των δαπανών για την ασφάλεια και την άμυνα της Ευρώπης και -μεταξύ άλλων- «χαιρετίζει την πρόθεση της Επιτροπής να προτείνει στο Συμβούλιο την ενεργοποίηση, με συντονισμένο τρόπο, της εθνικής ρήτρας διαφυγής στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ως άμεσο μέτρο και καλεί την Επιτροπή να διερευνήσει περαιτέρω μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις του Συμβουλίου, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα του χρέους, για τη διευκόλυνση σημαντικών αμυντικών δαπανών σε εθνικό επίπεδο σε όλα τα κράτη μέλη».
Καλωσορίζεται, επίσης, η πρόθεση της Επιτροπής να υποβάλει πρόταση για ένα νέο μέσο της ΕΕ που θα παρέχει στα κράτη – μέλη δάνεια που υποστηρίζονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους έως 150 δισεκατομμυρίων ευρώ και καλεί το Συμβούλιο να εξετάσει την πρόταση αυτή επειγόντως.
Η Άμυνα σε πρώτο πλάνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση
Ομοίως, καλωσορίζεται η πρόσφατη επιστολή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και τα σχέδια για ενίσχυση της υποστήριξης της Τράπεζας προς την ευρωπαϊκή βιομηχανία ασφάλειας και άμυνας, διαφυλάσσοντας παράλληλα τις λειτουργίες και την ικανότητα χρηματοδότησής της.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσδιόρισε τον κατάλογο τομέων προτεραιότητας για δράση σε επίπεδο ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με το έργο που έχει ήδη γίνει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και σε πλήρη συνοχή με το ΝΑΤΟ.
Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η προστασία και η άμυνα όλων των χερσαίων, εναέριων και θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ συμβάλλει στην ασφάλεια της Ευρώπης στο σύνολό της, ιδίως όσον αφορά τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές που θέτουν η Ρωσία και η Λευκορωσία.
Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε υπόψη τις απειλές στα υπόλοιπα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τονίζει τη σημασία της άμυνάς τους.
Αναφέρθηκε επίσης ότι μια ισχυρότερη και πιο ικανή ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα συμβάλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και θα είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει για τα κράτη που είναι μέλη του, το θεμέλιο της συλλογικής τους άμυνας.
Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται κάλεσα τα κράτη – μέλη της ΕΕ που είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να συντονιστούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 2025.
Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε ότι «προσβλέπει στη Λευκή Βίβλο για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας» που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περί τα μέσα Μαρτίου και θα επανέλθει στο θέμα της Άμυνας, στις Συνόδους του Μαρτίου και του Ιουνίου.
Δείτε πως κατέγραψε το iEidiseis.gr τις εξελίξεις από τις Βρυξέλλες μέσω Blog.
LIVE
Συνάντηση Ζελένσκι - Ρούτε στις Βρυξέλλες
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μάρκ Ρούτε, στο περιθώριο του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, με ανάρτησή του στο Χ έκανε λόγο για «σημαντικές συζητήσεις» με τον πρόεδρο Ζελένσκι, για «την πορεία προς μια διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία».
Επίσης, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ νωρίτερα δήλωσε «επιφυλακτικά αισιόδοξος» ως προς τις συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και των ΗΠΑ.
Important discussions with President @ZelenskyyUa about the path to a lasting peace in Ukraine. pic.twitter.com/0YuXEPtT5d
— Mark Rutte (@SecGenNATO) March 6, 2025
Χριστοδουλίδης: Η ΕΕ πρέπει να πετύχει στρατηγική αυτονομία σε άμυνα και ασφάλεια
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο περιθώριο της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το ζήτημα της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής άμυνας, ενώ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να επιτευχθεί η στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως τόνισε, «θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική τη συζήτηση που γίνεται σε σχέση με την ενίσχυση της άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια συζήτηση που έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό. Όπως εύστοχα έχει λεχθεί, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαρτιόμασταν για την άμυνα και την ασφάλειά μας από μια τρίτη χώρα, εξαρτιόμασταν για την ενέργεια μας από μια άλλη τρίτη χώρα και από τις πρώτες ύλες, από άλλη χώρα. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η εξάρτηση δεν μπορούσε να οδηγήσει στη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι, θεωρώ, κοινός στόχος των 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
»Στη δική μας παρέμβαση σήμερα, εκείνο που τονίσαμε ειδικότερα για τα θέματα της άμυνας και της ασφάλειας, είναι ότι μπορεί αυτή η συζήτηση να γίνεται με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία και το γεγονός ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση έχει μια ενδεχομένως διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τις διατλαντικές σχέσεις και τα θέματα άμυνας και ασφάλειας στην Ευρώπη, αλλά η συζήτηση πρωτίστως γίνεται για να πετύχουμε τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
»Αυτός είναι ο στόχος που θέλουμε να εξυπηρετήσουμε μέσα από τη συζήτηση που γίνεται και, όπως η πρόεδρος της Επιτροπής μας έχει ενημερώσει μετά από σχετική συζήτηση που θα γίνει στο Κολέγιο πριν το επόμενο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να ληφθούν αποφάσεις στο θέμα της άμυνας και της ασφάλειας».
Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στις αμυντικές επενδύσεις που θα πρέπει να έχουν ως πυξίδα την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα συμμετέχουν και κυπριακές εταιρείες. Όπως δήλωσε, «πέραν της αναφοράς για την στρατηγική αυτονομία, επαναλαμβάνω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι σημαντικό οι επενδύσεις που θα γίνουν στον τομέα της άμυνας να βοηθήσουν πρωτίστως την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Ήταν το δεύτερο σημείο στο οποίο επισημάναμε την ανάγκη και χαίρομαι για τη σύμφωνη γνώμη αρκετών συναδέλφων μου.
»Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας αλλά την ίδια στιγμή για μας, για να αναφερθώ στην εθνική διάσταση, υπάρχουν στην Κύπρο υποσχόμενες εταιρείες, που εργοδοτούν πολλούς νεαρούς Κύπριους, οι οποίες μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια. Είναι κάτι που επενδύουμε ως κυβέρνηση. Γι’ αυτό προχωρήσαμε και με το Συμβούλιο Αμυντικής Βιομηχανίας αλλά και την συμπερίληψη ρήτρας ότι σε οποιουσδήποτε εξοπλισμούς προχωρά η Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να συμμετέχουν και κυπριακές εταιρείες».
Επίσης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στη διάσταση του ΝΑΤΟ, λέγοντας πως «αντιλαμβάνεστε ότι η πλειοψηφία των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ. Άρα, στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας ετέθη και η διάσταση της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ. Είναι κάτι που ως Κυπριακή Δημοκρατία δεν είμαστε αρνητικοί, δεν είμαστε αντίθετοι όσο γίνονται απόλυτα αποδεκτές, οι βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Η αυτονομία στη λήψη αποφάσεων, οι ιδιαιτερότητες του κάθε οργανισμού και να μην υπάρξει οποιοσδήποτε αποκλεισμός. Όλα αυτά είναι σημαντικό να διασφαλίζονται».
Αναφέρθηκε και στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πρόταση της Επιτροπής να μην υπολογίζονται στο δημόσιο χρέος οι αμυντικές δαπάνες, παρόλο που το δημόσιο χρέος της Κύπρου -όπως τόνισε- είναι σε αξιοσημείωτα χαμηλά επίπεδα.
Στο ζήτημα της Ουκρανίας δήλωσε πως «πετύχαμε με παρέμβαση της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ιταλίας, αλλά και της Ισπανίας η συμπερίληψη συγκεκριμένης αναφοράς, ότι οι απειλές σε σχέση με την ασφάλεια της Ευρώπης δεν περιορίζονται στη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι απειλές σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτείνονται και σε άλλες περιοχές. Και χαίρομαι γιατί υπήρξε από ένα σημαντικό αριθμό κρατών – μελών, τοποθέτηση για την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη σημασία ευρύτερα και στην Μέση Ανατολή, και στις δικές μας παρεμβάσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Ανατολική Μεσόγειο».
Καμπανάκια στην ΕΕ για την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί
Εκτός από τις δεσμεύσεις χρηματοδότησης, οι 26 χώρες της ΕΕ χαιρέτησαν «την ετοιμότητα των κρατών – μελών να εντείνουν επειγόντως τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των πιεστικών στρατιωτικών και αμυντικών αναγκών της Ουκρανίας, ιδίως την παράδοση συστημάτων αεράμυνας».
Με την αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ, στην ΕΕ χτύπησαν καμπανάκια κινδύνου για την πιθανότητα μειωμένων δυνατοτήτων αεράμυνας της Ουκρανίας, καθώς μεγάλο μέρος του εναέριου χώρου της χώρας προστατεύεται από συστήματα Patriot αμερικάνικης κατασκευής ΗΠΑ, τα οποία δώρισαν στο Κίεβο οι δυτικοί σύμμαχοί του.
Χωρίς την υπόσχεση ανεφοδιασμού όπλων από τα αποθέματα των ΗΠΑ, υπάρχουν φόβοι ότι το Κίεβο θα μπορούσε να ξεμείνει από υλικό ικανό να αμυνθεί σε επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων. Η ικανότητα της Ευρώπης να βοηθήσει, παρεμποδίζεται από τα μικρότερα αποθέματά της και τη χαμηλότερη παραγωγική της ικανότητα.
Τι αναφέρει το τελικό κείμενο για το φυσικό αέριο από τη Ρωσία
Ως μέρος των τελικών δεσμεύσεών τους για την Ουκρανία, τα 26 κράτη-μέλη που υπέγραψαν το σχετικό κείμενο, περιόρισαν την αμφιλεγόμενη γλώσσα σχετικά με την επανέναρξη της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή, τη Σλοβακία και την Ουκρανία να εντείνουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση εφαρμόσιμων λύσεων στο ζήτημα της μεταφοράς φυσικού αερίου, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ανησυχίες που εξέφρασε η Σλοβακία», αναφέρεται τώρα στο τελικό κείμενο.
Μια προηγούμενη έκδοση που είχε δει το Politico έκανε λόγο πως όλες οι επιλογές θα εξετάζονταν στο συγκεκριμένο ζήτημα, «συμπεριλαμβανομένης της επανέναρξης» της μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, πίεσε το Κίεβο να υπογράψει μια συμφωνία με τη Μόσχα, η οποία θα επιτρέψει στη χώρα του να συνεχίσει να εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο, παρά το γεγονός ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε κάτι τέτοιο.
Η κοινή δήλωση για το Ουκρανικό
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες -πλην του Ουγγρικού, Βίκτορ Όρμπαν- υπέγραψαν κοινή δήλωση που τονίζει την ανάγκη να στηρίξει η ΕΕ την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί, «ενόψει της νέας δυναμικής για διαπραγματεύσεις που θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη».
Σε μια αποστολή πέντε σημείων, οι 26 χώρες -μέλη (που συμφώνησαν πάνω στο Ουκρανικό) σημειώνουν ότι δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου και ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει μια θέση στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) για μια εκεχειρία που πρέπει να είναι προπομπός μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας.
Τέλος, τονίζεται ότι η Ουκρανία πρέπει να έχει εγγυήσεις ασφαλείας και ότι η εδαφική της ακεραιότητα πρέπει να γίνεται σεβαστή.
Η δήλωση, που εκδόθηκε από «τον συνασπισμό των πρόθυμων», όπως χαρακτηρίστηκε από τον Κιρ Στάρμερ την προηγούμενη Κυριακή (2/3), αποφασίζει επίσης να ενισχύσει την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Συζήτηση μετά... φαγητού για την Ουκρανία
Όπως αναφέρει το Poltico, δεν αναμένονται αλλαγές στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί… Συνεπώς, οι ηγέτες της ΕΕ μπορούν να συζητήσουν επάνω σε αυτήν τη βάση, σε ανεπίσημο ωστόσο τόνο, καθώς ακολουθεί δείπνο.
Το μενού είναι ιδιαίτερο. Μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.
Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα εργαστεί εποικοδομητικά με τον Τραμπ
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε ότι οι Ουκρανοί διαπραγματευτές θα συναντηθούν με Αμερικανούς αξιωματούχους στη Σαουδική Αραβία την επόμενη εβδομάδα.
«Την ερχόμενη Δευτέρα, έχω προγραμματίσει μια επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία για μια συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο. Μετά από αυτό, η ομάδα μου θα παραμείνει στη Σαουδική Αραβία για να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς εταίρους μας», ανέφερε ο Ζελένσκι.
Παράλληλα, ο Ζελένσκι έκανε σαφές ότι η Ουκρανία θα εργαστεί «εποικοδομητικά» με τον πρόεδρο Τραμπ για να επιτευχθεί μια «γρήγορη» και «διαρκής» ειρήνη.
Διαφωνεί η Μελόνι με την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε στους δημοσιογράφους που παρακολουθούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετείχε και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι η ιδέα της αποστολής «μη αναγνωρισμένων, ευρωπαϊκών» στρατευμάτων στην Ουκρανία ως τη «λιγότερο αποτελεσματική» επιλογή.
«Είμαι πολύ μπερδεμένη», σημείωσε κατά την έξοδό της από τη Σύνοδο Κορυφής και πρόσθεσε: «Ορισμένες εγγυήσεις ασφαλείας είναι πάντα εντός της Ατλαντικής Συμμαχίας».
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός σημείωσε ακόμ ότι μια σταθερή, διαρκής και αποτελεσματική εγγύηση ασφάλειας θα επεκτείνει το Άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ στο Κίεβο, που σημαίνει ότι μια επίθεση κατά της Ουκρανίας θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων των μελών του ΝΑΤΟ.
Η Ισπανία θέλει συντονισμό για τις στρατιωτικές δαπάνες
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν να ενισχύσουν τις αμυντικές δαπάνες, αλλά το πώς θα το κάνουν είναι ακόμη σε εκκρεμότητα.
Οι χώρες θα πρέπει να συντονίσουν τα αιτήματά τους για δημοσιονομική ευελιξία και δάνεια, είπε ένας αξιωματούχος της ισπανικής κυβέρνησης σύμφωνα με το Politico. Η ίδια πηγή προειδοποίησε ότι ασυντόνιστες ενέργειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις στην αγορά των κρατικών ομολόγων.
Ως μέρος των συζητήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη χρήση ενός κανόνα έκτακτης ανάγκης που θα επέτρεπε σε κάθε χώρα να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα από ό,τι θα επιτρεπόταν διαφορετικά σε ατομική βάση. Θα επέτρεπε επίσης δάνεια εγγυημένα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Ωστόσο, η Ισπανία φοβάται ότι, χωρίς συντονισμό, ορισμένες χώρες θα ωφεληθούν περισσότερο από τα χρήματα της ΕΕ από άλλες.
Η κοινή δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις αμυντικές δαπάντες
Υπενθυμίζεται ότι οι 27 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα στα συμπεράσματα για την άμυνα, στα οποία κατέληξε η Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναρτήθηκε και η σχετική δήλωση, η οποία αναφέρει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιταχύνει την κινητοποίηση των απαραίτητων μέσων και της απαιτούμενης χρηματοδότησης, προκειμένου να ενισχύσει την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την προστασία των πολιτών μας».
Το κείμενο για την Ουκρανία δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, το οποίο -σύμφωνα με το Politico- δεν υπέγραψε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν. Οι άλλοι 26 ηγέτες φέρεται να το έκαναν.
Το κείμενο των συμπερασμάτων
Το Politico αναφέρει ότι είδε ένα αντίγραφο των συμπερασμάτων στα οποία κατέληξαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ σχετικά με την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών σε ολόκληρο το μπλοκ.
Το έγγραφο δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί επίσημα, αλλά σε αυτό οι ηγέτες υποστηρίζουν σχέδια για χαλάρωση των κανόνων σχετικά με τα όρια δαπανών έτσι, ώστε οι μεμονωμένες χώρες να μπορούν να επενδύσουν περισσότερα χρήματα στη στρατιωτική και αμυντική βιομηχανία τους.
Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι θέλουν να εξετάσουν τα σχέδια που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτήν την εβδομάδα για δάνεια έως και 150 δισ. ευρώ για τα κράτη-μέλη προς αυτόν τον σκοπό.
Χαιρέτησαν επίσης τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των ιδιωτών επενδυτών να βοηθήσουν τις χώρες της ΕΕ να επενδύσουν στην άμυνα.
Κεντρικό πρόσωπο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Όρμπαν
Βέτο της Ουγγαρίας στον επανεξοπλισμό της Ουκρανίας
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αρνήθηκε να υπογράψει τα συμπεράσματα της ΕΕ σχετικά με την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Αυτό σημαίνει ότι οι 26 από τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν το κείμενο, με τον Όρμαν να αποτελεί εξαίρεση και να δείχνει το χάσμα που υπάρχει.
Η Μελόνι διαφώνησε για τις αμυντικές δαπάνες... στο όνομα
Όπως γράφει το Politico, η Τζόρτζια Μελόνι κατέστησε σαφές ότι δεν της αρέσει το όνομα «ReArm Europe» («Επανεξοπλίστε την Ευρώπη») που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σχέδιό της να στείλει δάνεια έως και 150 δισεκατομμυρίων ευρώ στις κυβερνήσεις για να τις βοηθήσει να ενισχύσουν τις στρατιωτικές δαπάνες.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να έχουμε την κοινή αντίληψη κατά νου, καθώς η ασφάλεια δεν είναι μόνο τα όπλα, όπως δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ που γνωρίζει τη συζήτηση.
Ο Μελόνι εξέφρασε επίσης ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν τα δάνεια στην αντίληψη των αγορών για το χρέος των 3 τρισεκατομμυρίων ευρώ της Ιταλίας και ζήτησε να τεθούν σε εφαρμογή άλλα εργαλεία.
Στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ο Τζιανκάρλο Τζορτζέτι (Ιταλός ΥΠΟΙΚ) θα υποβάλει πρόταση για κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων, πρόσθεσε η ίδια.
«Ευχαριστώ» Ζελένσκι σε Μακρόν
Στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε συναντήσεις με ηγέτες της ΕΕ μεταξύ αυτών με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Γάλλο ομόλογό του για «τη σαφή και τεκμηριωμένη στάση του υπέρ της Ουκρανίας» και την ανάγκη για νέα, «πιο ουσιαστικά βήματα» για την προστασία ολόκληρης της Ευρώπης
Παράλληλα τόνισε πως «έχουμε ένα απολύτως σαφές κοινό όραμα ότι η πραγματική και διαρκής ειρήνη είναι δυνατή μέσω της συνεργασίας μεταξύ της Ουκρανίας, όλης της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών».
Αναλυτικά η ανάρτηση του Ζελένσκι:
«Είχα μια συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα στις Βρυξέλλες. Τον ευχαρίστησα για τη σαφή και τεκμηριωμένη στάση του υπέρ της Ουκρανίας και την ανάγκη για νέα, πιο ουσιαστικά βήματα για την προστασία ολόκληρης της Ευρώπης – των λαών μας, των θεσμών μας και του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας.
Συζητήσαμε την επικείμενη συνάντηση στις 11 Μαρτίου σε επίπεδο στρατιωτικών εκπροσώπων των χωρών που είναι πρόθυμες να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να εξασφαλίσουν αξιόπιστη ασφάλεια στο πλαίσιο του τερματισμού αυτού του πολέμου. Συντονίσαμε τις θέσεις μας και τα επόμενα βήματα.
Έχουμε ένα απολύτως σαφές κοινό όραμα ότι η πραγματική και διαρκής ειρήνη είναι δυνατή μέσω της συνεργασίας μεταξύ της Ουκρανίας, όλης της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό».
I had a meeting with French President @EmmanuelMacron on the sidelines of the European Council meeting today in Brussels. I thanked Emmanuel for his clear and principled stance in support of Ukraine and the need for new, more substantial steps to protect our entire Europe—our… pic.twitter.com/lulIKiXAKI
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 6, 2025
Συμφωνία για τις αμυντικές δαπάνες της ΕΕ
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν για το πώς θα ενισχύσουν δραματικά τις αμυντικές δαπάνες σε ολόκληρο το μπλοκ, χρησιμοποιώντας μια σειρά από νέα χρηματοδοτικά μέσα, όπως αναφέρει το Politico.
Στη συνέχεια θα γίνει η συζήτηση για τη στήριξη της Ουκρανίας. Αυτ;h είναι πιθανό να αποδειχθεί πιο δύσκολη, αφού η Ουγγαρία έχει επισημάνει δημόσια ότι σκοπεύει να προσπαθήσει να μπλοκάρει ένα προσχέδιο που περιλαμβάνει πρόσθετη βοήθεια στο Κίεβο και περαιτέρω κυρώσεις στη Μόσχα.
Στις ΗΠΑ ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζον Χίλι, έφτασε στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Πιτ Χέγκσεθ, στο Πεντάγωνο.
Ο Χίλι βγήκε από το αυτοκίνητο και τον υποδέχτηκε ο Χέγκσεθ στα σκαλιά του κτιρίου του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
Η ουκρανική αντιπολίτευση αρνείται να «ρίξει» τον Ζελένσκι
Οι ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης επιβεβαίωσαν ότι είχαν συζητήσεις με μέλη του περιβάλλοντος του Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο αρνήθηκαν ότι συμμετείχαν σε μια αναφερόμενη συνωμοσία από πλευράς Λευκού Οίκου για την απομάκρυνση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την εξουσία, σύμφωνα με τον Guardian.
Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε ότι είχε συνομιλίες με εκπροσώπους των ΗΠΑ, αλλά πρόσθεσε ότι αντιτίθεται στις απαιτήσεις του Τραμπ για εκλογές εν καιρώ πολέμου. Ο άνθρωπος που έχασε από τον Ζελένσκι στις προεδρικές εκλογές του 2019, σημείωσε ότι μια εκλογική διαδικασία πρέπει να διεξαχθεί μόνο όταν τελειώσει ο στρατιωτικός νόμος.
Η Γιούλια Τιμοσένκο, πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, ανέφερε επίσης ότι ήταν αντίθετη στις εκλογές, ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται. Πρόσθεσε ότι η ομάδα της «μιλά με όλους τους συμμάχους μας, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στην εξασφάλιση μιας δίκαιης ειρήνης το συντομότερο δυνατό».
Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Politico γράφει ότι οι μυστικές συζητήσεις έγιναν στο πλαίσιο μιας προσπάθειας του Λευκού Οίκου να απομακρύνει τον Ζελένσκι από τη θέση του προέδρου της Ουκρανίας.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι τέσσερα ανώτερα μέλη της ομάδας Τραμπ συμμετείχαν, προσθέτοντας ότι πιστεύουν ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα έχανε τις εκλογές -σε περίπτωση που αυτές γίνονταν.
Επιβεβαίωση από Ζελένσκι για τη συνάντηση Ουκρανίας - ΗΠΑ
Η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες «άρχισαν ξανά τις συνομιλίες» και πρόκειται να έχουν μια «ουσιαστική συνάντηση» την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Συνάντηση ΗΠΑ - Ουκρανίας την ερχόμενη εβδομάδα στο Ριάντ
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται κρίσιμη συνάντηση στο Ριάντ μεταξύ Αμερικανών και Ουκρανών αξιωματούχων, όπως αναφέρει το FoxNews.
Ειδικότερα, η ανταποκρίτρια του αμερικανικού Μέσου (φίλα προσκείμενο στους Ρεπουμπλικάνους) στον Λευκό Οίκο αναφέρει ότι η συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών Κιέβου και Ουάσιγκτον πρόκειται να πραγματοποιηθεί την επόμενη Τρίτη, 11 Μαρτίου.
Η Τζάκι Χέινριχ δημοσίευσε στο Χ: «Ρούμπιο, Γουίτκοφ, Βαλτς κατευθύνονται στο Ριάντ την Τρίτη για να συναντηθούν με Ουκρανούς, συμπεριλαμβανομένου του Γέρμακ».
Από την πλευρά του, το Axios γράφει ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Μαρτίου.
Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.
Μητσοτάκης: Αναγκαία η συνολική εξέταση της ευρωπαϊκής ασφάλειας
Την ανάγκη συνολικής εξέτασης της ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η έννοια της ασφάλειας δεν μπορεί να περιορίζεται στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, καθώς υπάρχουν -όπως είπε- απειλές ασφάλειας και στα Δυτικά Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Ζελένσκι: Να περάσει η πρόταση της εκεχειρίας σε αέρα και θάλασσα
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε του ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες να υποστηρίξουν την πρόταση για εκεχειρία σε αέρα και θάλασσα με σκοπό την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία.
«Όλοι πρέπει να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία, ως η μοναδική πηγή αυτού του πολέμου, θα αποδεχθεί την ανάγκη να τερματισθεί. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο μορφές κατάπαυσης του πυρός που είναι εύκολο να καθιερωθούν και να παρακολουθούνται, πιο συγκεκριμένα, δηλαδή, όχι επιθέσεις σε ενεργειακές και άλλες αστικές υποδομές- εκεχειρία στους πυραύλους, βόμβες και μεγάλου βεληνεκούς μη επανδρωμένα αεροσκάφη και το δεύτερο εκεχειρία στη θάλασσα, που σημαίνει όχι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Κείμενο Συνόδου Κορυφής: Διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία, δεν μπορούν να γίνουν»
«Δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία χωρίς την ίδια την Ουκρανία», αναφέρεται στο προσχέδιο της κοινής δήλωσης της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με το Associated Press. Επίσης επισημαίνεται πως «οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμμετέχουν σε οποιεσδήποτε συζητήσεις που αφορούν την ασφάλειά τους».
Η εκεχειρία, τονίζεται, «μπορεί να επιτευχθεί μόνο ως μέρος μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε πλήρη ειρηνική συμφωνία». «Κάθε συμφωνία πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρές και αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία».
Η Ουκρανία ελπίζει σε «ουσιαστική συνάντηση» με τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, λέει ο Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσίευσε μια δήλωση σχετικά με τις συνομιλίες που είχε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με τους ευρωπαίους ηγέτες.
Όπως ανέφερε ελπίζει να έχει μια «ουσιαστική συνάντηση» με τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συζητήσεις για τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο των ενεργειών του Ντόναλντ Τραμπ για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Στη δήλωσή του ο Ζελένσκι μεταξύ άλλων:
- Υποστηρίζει τη μερική εκεχειρία που πρότεινε ο Εμανουέλ Μακρόν σε αέρα και θάλασσα ως πρώτο βήμα προς μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία
- Καλεί τη Ρωσία να συμφωνήσει σε μια συμφωνία για την απελευθέρωση κρατουμένων «ως μέσο για τη δημιουργία μιας βάσης εμπιστοσύνης» για τις μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις
- Τονίζει ότι «οι Ουκρανοί θέλουν πραγματικά ειρήνη, αλλά όχι με κόστος την παράδοση της Ουκρανίας», θέτοντας παράλληλα το ερώτημα εάν «η Ρωσία είναι ικανή να εγκαταλείψει τον πόλεμο».
- Προειδοποιεί για συνεχιζόμενες επιθέσεις από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων και ομάδων σαμποτάζ που «προσπαθούν να εισέλθουν στο ουκρανικό έδαφος» στη Σούμι και στο Χάρκοβο.
- Χαιρετίζει τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επανεξοπλίσει την Ευρώπη, χαρακτηρίζοντάς την «τη σωστή πρωτοβουλία» και προτρέπει την ΕΕ να διαθέσει ορισμένα κονδύλια για την παραγωγή όπλων στην Ουκρανία
- Εξάρει τις προσπάθειες για επενδύσεις στις ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες, λέγοντας ότι η ήπειρος «πρέπει να γίνει ο τόπος όπου παράγονται τα πιο προηγμένα τεχνολογικά και αποτελεσματικά όπλα στον κόσμο».
- Χαιρετίζει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και προτρέπει τους ευρωπαίους ηγέτες να «επισπεύσουν τη διαδικασία» ανάπτυξης ενός ειδικού ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού μέσου για την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας.
- Ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να « ξεμπλοκάρει» τις εργασίες για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
- Ευχαριστεί τους Ευρωπαίους για τη συνεχή υποστήριξη προς την Ουκρανία
Στις 11 Μαρτίου, παρουσία του Μακρόν, η σύνοδος των αρχηγών ΓΕΣ του «συνασπισμού των προθύμων»
Η σύνοδος των αρχηγών των γενικών επιτελείων στρατού των ευρωπαϊκών χωρών που είναι έτοιμες να αποστείλουν στρατό στην Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής δύναμης, θα διεξαχθεί την Τρίτη, 11 Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας προανήγγειλε χθες αυτήν τη σύνοδο, στην οποία θα είναι παρών και ο ίδιος. Αναμένεται να συζητηθεί μια πιθανή «ανάπτυξη ευρωπαϊκών δυνάμεων» στην Ουκρανία, οι οποίες «δεν θα μάχονταν στη γραμμή του μετώπου» αλλά «αντιθέτως, μετά την υπογραφή της ειρήνης, θα αναλάμβαναν να εγγυηθούν την πλήρη τήρησή της», εξήγησε ο Μακρόν το βράδυ της Τετάρτης.
Προς τον σκοπό αυτόν, ανακοίνωσε ότι «την επόμενη εβδομάδα» θα συναντηθούν στο Παρίσι οι επικεφαλής των γενικών επιτελείων στρατού των χωρών που θα επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική δύναμη. Το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για το ποιοι θα συμμετάσχουν στη σύνοδο.
Η Γαλλία θα παρέχει στρατιωτικές πληροφορίες στην Ουκρανία
Η Γαλλία θα συνδράμει την Ουκρανία με παροχή στρατιωτικών πληροφοριών, όπως έκανε γνωστό την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας της χώρας Σεμπαστιάν Λεκορνί.
Η δήλωσή του έρχεται μία μέρα μετά την είδηση ότι η Ουάσινγκτον διέκοψε τη συνεργασία μεταξύ Ηνωμένων Πολειτειών και Ουκρανίας σε επίπεδο πληροφοριών, σε μια προσπάθεια να εντείνει την πίεση στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ευθυγραμμιστεί με τη θέση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη σύγκληση ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο France Inter, o Γάλλος υπουργός είπε επίσης ότι ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν του ζήτησε να επισπεύσει τη διαδικασία για τα γαλλικά πακέτα βοήθειας «για να αντισταθμίσει» την βοήθεια των ΗΠΑ που έχει ανασταλεί.
Πούτιν: Κάποιοι ξέχασαν τι έπαθε ο Ναπολέων
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας μία ημέρα μετά την ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν στην οποία ο Γάλλος πρόεδρος αποκάλεσε τη Ρωσία απειλή για την Ευρώπη και ανέπτυξε την ιδέα να τεθούν υπό την πυρηνική ομπρέλα της Γαλλίας άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είπε σήμερα ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν ξεχάσει τι συνέβη στον Ναπολέοντα.
Ο Πούτιν αναφέρονταν στον Γάλλο αυτοκράτορα ο οποίος διέσχισε με τον στρατό του τη Ρωσία και έφθασε στη Μόσχα το 1812, αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκε λόγω του αδυσώπητου χειμώνα να υποχωρήσει αφού υπέστη τεράστιες απώλειες.
«Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που θέλουν να επιστρέψουν πίσω στην εποχή του Ναπολέοντα, ξεχνώντας πώς τέλειωσε», δήλωσε ο Πούτιν σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, χωρίς να αναφερθεί στον Μακρόν ονομαστικά.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία πρέπει να επιλέξει μια ειρήνη στην Ουκρανία η οποία θα διασφαλίσει μακροπρόθεσμα την ασφάλεια της Ρωσίας και της ουσιαστικής ανάπτυξής της.
«Πρέπει να επιλέξουμε μια ειρήνη που θα μας ταιριάζει και θα διασφαλίσει την ειρήνη για τη χώρα μας μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Πούτιν απευθυνόμενος σε γυναίκες που έχασαν συγγενείς τους στον πόλεμο.
Ο Πούτιν, ερωτηθείς από μια μητέρα ενός πεσόντος στρατιώτη αν η Ρωσία θα υποχωρήσει, είπε ότι δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο. «Δεν χρειαζόμαστε τίποτα άλλο, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε», είπε ο Πούτιν.
«Η Ευρώπη δεν έχει διδαχθεί από το παρελθόν»: Η Ρωσία αντεπιτίθεται στην ΕΕ
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η προοπτική αποστολής ενός ευρωπαϊκού στρατού στην Ουκρανία – έστω και ως ειρηνευτική δύναμη – και μια πιθανή εκεχειρία ενός μήνα, θα κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο τον πόλεμο.
«Η σύγκρουση αναπόφευκτα θα ξαναρχίσει με ανανεωμένη ισχύ… αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο», λέει η Μαρία Ζαχάροβα. Για την ιδέα αποστολής μιας ειρηνευτικής δύναμης της ΕΕ στην Ουκρανία δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες «δεν έχουν διδαχθεί από το παρελθόν».
Ρωσία: «Η παρουσία ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία θα σημαίνει άμεσο πόλεμο»
Η παρουσία ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία θα σημαίνει άμεσο πόλεμο από τις ευρωπαϊκές χώρες κατά της Ρωσίας, δήλωσε την Πέμπτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass.
Όπως προειδοποίησε, η Ρωσία θα εκλάμβανε την παρουσία ειρηνευτικής δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία όπως και την παρουσία του ΝΑΤΟ στη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασαν την ιδέα της δημιουργίας μιας «συμμαχίας των προθύμων» για την υπεράσπιση της Ουκρανίας και τη συμβολή σε οποιοδήποτε μελλοντικό ειρηνευτικό σχέδιο κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στο Λονδίνο την Κυριακή.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει ότι τα ευρωπαϊκά στρατεύματα θα μπορούσαν πιθανώς να αναπτυχθούν στην Ουκρανία μετά από μια ειρηνευτική συμφωνία ενώ ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να στείλει στρατεύματα μετά την κατάπαυση του πυρός.
Όπως τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, «τέτοια πράγματα, εάν αποκαλούνται ειρηνευτική δύναμη, πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν από όλες τις πλευρές. Αυτό είναι κάτι που ούτε ο Μακρόν ούτε ο Στάρμερ ούτε άλλοι υποστηρικτές της ανάπτυξης στρατευμάτων στην Ουκρανία δεν έχουν καν αναφέρει».
«Θα δούμε την παρουσία τέτοιων στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος με τον ίδιο τρόπο που είδαμε μια πιθανή παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία… αυτό θα σήμαινε όχι υποτιθέμενη υβριδική, αλλά άμεση, επίσημη και απροκάλυπτη εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ σε έναν πόλεμο κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σχολίασε επίσης το χθεσινό διάγγελμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στη διάρκεια του οποίου πρότεινε την έναρξη ενός ευρωπαϊκού διαλόγου αναφορικά με τις δυνατότητες χρήσης της γαλλικής πυρηνικής δύναμης για την προστασία των συμμάχων της Γαλλίας στην Ευρώπη. Όπως είπε ο Λαβρόφ, η ρητορική του Γάλλου προέδρου αποτελεί απειλή κατά της Ρωσίας. «Ο Μακρόν συνεχίζει επιθετικά την υπόθεση του Ναπολέοντα, καμουφλάροντας τις πραγματικές του προθέσεις».
Πέρασε του Φίτσο – Οι Ευρωπαίοι υιοθέτησαν το αίτημα για επανεκκίνηση της ροής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας
Ο Ρόμπερτ Φίτσο παρουσιαζόταν ως ένα από τα «αγκάθια» της σημερινής Συνόδου Κορυφής για την επίτευξη ενός κοινού ανακοινωθέντος από τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με τις ενίσχυση των αμυντικών δαπανών και την υποστήριξη στην Ουκρανία.
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είχε τονίσει πως θα μπλόκαρε μια κοινή δήλωση εάν δεν γινόταν δεκτό το αίτημά του για επανεκκίνηση της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω των αγωγών της Ουκρανίας.
Υπενθυμίζεται πως με απόφαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι η ροή είχε διακοπεί από το τέλος του Δεκέμβρη του 2024, γεγονός που αποτέλεσε πλήγμα για τις χώρες της Ευρώπης, όπως η Σλοβακία, που στηρίζονταν για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους στο ρωσικό φυσικό αέριο. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε τονίσει πως η διακοπή της ροής είναι επιτακτική, καθώς επί της ουσίας η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου τροφοδοτεί με τεράστια κεφάλαια τα ταμεία της Μόσχας υποστηρίζοντας τις πολεμικές επιχειρήσεις.
Τελικά, σύμφωνα με το Politico, οι ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να συμφώνησαν με τις απαιτήσεις του Φίτσο και προστέθηκε μια παράγραφος που υποστηρίζει το αίτημα της Σλοβακίας για συνέχιση της ροής του φυσικού αερίου με αντάλλαγμα να υπάρξει μια ευρεία συμφωνία για μια κοινή δήλωση.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή, τη Σλοβακία και την Ουκρανία να εντείνουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση εφαρμόσιμων λύσεων στο ζήτημα της διαμετακόμισης φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων μέσω της επανέναρξης του», θα αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.
Αποχώρησε ο Ζελένσκι από τη Σύνοδο - «Ήταν μια ανοιχτή συζήτηση»
«Ήταν μια ανοιχτή συζήτηση που διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα», είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχαν οι ευρωπαίοι ηγέτες με τη συμμετοχή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Ο Πρόεδρος Ζελένσκι ενημέρωσε τους ηγέτες για την κατάσταση το πεδίο των μαχών, τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες και τις προσδοκίες του για το μέλλον εν όψει μιας δίκαιης, συνολικής και διαρκούς ειρήνης».
«Ο πρόεδρος Ζελένσκι χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ και ενθάρρυνε τη χρήση τους για υποστήριξη της στρατιωτικής παραγωγής της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Μετά τη συζήτηση με τον Ζελένσκι, οι ηγέτες των 27 κρατών μελών προχωρούν στο επόμενο στάδιο της Συνόδου που είναι η ενίσχυση των αμυντικών δαπανών. Ακολούθως θα συζητηθούν συγκεκριμένες προτάσεις για την υποστήριξη της Ουκρανίας σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το κενό που αφήνει η διακοπή της βοήθειας των ΗΠΑ.
Η Ιρλανδία υποστηρίζει την αύξηση αμυντικών δαπανών, αλλά τονίζει την ουδετερότητά της
Φτάνοντας στις Βρυξέλλες μετά από συνάντηση που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μάικλ Μάρτιν χαρακτήρισε τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής ως «ευκαιρία» για την ΕΕ να δείξει την υποστήριξή της στην Ουκρανία και χαιρέτισε τις προτάσεις για αύξηση της ασφάλειας των κρατών μελών
«Η ΕΕ υιοθετεί μια καινοτόμο προσέγγιση για να δημιουργήσει μια βάση πόρων για τα κράτη μέλη ώστε να αυξήσουν τις αμυντικές τους δυνατότητες και τις δυνατότητές τους σε ασφάλεια», είπε ο Μάρτιν και πρόσθεσε πως οι δαπάνες είναι «απαραίτητες» και «δεν μπορείς να έχεις μια ισχυρή οικονομία χωρίς ισχυρή ασφάλεια».
Ερωτηθείς εάν το σχέδιο της Ευρώπης να παράσχει περαιτέρω όπλα στην Ουκρανία έρχεται σε αντίθεση με την ουδετερότητα της Ιρλανδίας, ο Μάρτιν απάντησε ότι, κατά τη γνώμη του, «δεν επιβεβαιώνει τη μακροχρόνια δέσμευση της Ιρλανδίας στις ειρηνευτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο».
«Καλή η θερμή υποδοχή στον Ζελένσκι, αλλά εύκολη. Το δύσκολο είναι να καλύψει η ΕΕ το κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ»
Ο ανταποκριτής του BBC στη Σύνοδο Κορυφής Nick Beake, σε σχόλιό του, σημειώνει πως η υποδοχή που έλαβε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας από τους Ευρωπαίους ήταν θερμή και αξιοσημείωτη, ωστόσο αυτό είναι το «εύκολο κομμάτι».
«Το πιο δύσκολο είναι να δοθεί απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα: Πώς η Ευρώπη θα καλύψει το κενό που αφήνει η αναστολή από τον Τραμπ της βοήθειας στην Ουκρανία. Αυτό είναι το επείγον και άμεσα θέμα που συζητείται, ενώ οι ηγέτες των 27 κρατών μελών προσπαθούν επίσης να βρουν τα χρήματα για να αναμορφώσουν την αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια».
«“Πέντε λεπτά πριν τα μεσάνυχτα”, “ώρα αποφάσεων”, “στιγμή αλήθειας”. Επιλέξτε όποιον τίτλο θέλετε από αυτά που λένε οι ηγέτες της ΕΕ. Πώς όμως αυτά μεταφράζονται σε δράση; Το αποτέλεσμα της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης μπορεί να συντρίψει όσους ελπίζουν σε σημαντικές ανακοινώσεις», καταλήγει ο ανταποκριτής του BBC.
Η Τουρκία θέλει να στείλει στρατό στην Ουκρανία - «Η Άγκυρα δεν πρέπει να έχει συμμετοχή» λέει η Κύπρος
Η Τουρκία, η οποία διαθέτει τον δεύτερο σε μέγεθος στρατό του ΝΑΤΟ, είναι έτοιμη να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία «αν υπάρξει ανάγκη», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας. «Το θέμα της συμβολής σε μία αποστολή (…) θα αξιολογηθεί με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές αν κριθεί αναγκαίο για την αποκατάσταση της τοπικής σταθερότητας και της ειρήνης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας.
«Έπειτα από τις πρόσφατες εξελίξεις, δεν είναι δυνατή η προστασία της ευρωπαϊκής ασφάλειας χωρίς την χώρα μας… Ως μέλος του ΝΑΤΟ και του Οργανισμού για την Ασφάλεια κι την Συνεργασία στην Ευρώπη, η Τουρκία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του συστήματος της ευρωπαϊκής ασφάλειας με την αναπτυσσόμενη αμυντική της βιομηχανία, τον σημαντικό της ρόλο στην διευθέτηση τοπικών κρίσεων και τον ισχυρό της στρατό».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως «η Τουρκία πρέπει και δεν μπορεί ούτε να συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, αλλά ούτε και να διαδραματίσει τον οποιονδήποτε ρόλο σε θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων»
Μιλώντας για τις «συνόδους κορυφής των ολίγων» που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η διεξαγωγή συνόδων κορυφής με μερική συμμετοχή κρατών μελών της ΕΕ «δεν συμβάλλει προς την ενότητα που πρέπει να δείχνουμε ως ΕΕ», τη στιγμή μάλιστα που ήδη υπάρχουν διαιρέσεις εντός της ΕΕ, με δύο κράτη-μέλη (Ουγγαρία και Σλοβακία) να αντιδρούν σε κάποιες αποφάσεις.
«Δεν μπορώ να μην σημειώσω το γεγονός ότι σε τέτοιες Συνόδους καλείται, για παράδειγμα, η Τουρκία, που είναι η χώρα η οποία παραβιάζει συνεχώς τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στην ουσία η Τουρκία εκμεταλλεύεται προς δικό της όφελος τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και την ίδια στιγμή προσκαλείται σε Συνόδους σε σχέση με το να στηριχθεί η Ουκρανία», είπε και διερωτήθηκε:
«Μια χώρα η οποία κατέχει παράνομα ευρωπαϊκό έδαφος, πώς μπορεί να διαδραματίσει τον οποιονδήποτε ρόλο σε θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων; Αυτά είναι θέματα που θα συζητήσουμε».
Ο Ν. Χριστοδουλίδης υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, μαζί με άλλα κράτη μέλη, με την Ελλάδα και τη Γαλλία, εδώ και καιρό υποστηρίζουν την ανάγκη η ΕΕ να ενισχύσει τις αποτρεπτικές δυνατότητές της και εξέφρασε την ελπίδα σήμερα να ανοίξει ο δρόμος για να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.
Στο θέμα της Ουκρανίας, ο Ν. Χριστοδουλίδης, τόνισε ότι τα βασικά ζητούμενα είναι ο τερματισμός του πολέμου, ο σεβασμός της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της, επισημαίνοντας ότι «ως ΕΕ οφείλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές σε αυτή την προσπάθεια τερματισμού του πολέμου».
Η Σλοβενία θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2%, η Κροατία στο 2,6%
Η Σλοβενία θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες από το 1,53% στο 2% του ΑΕΠ έως το 2030, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ στους δημοσιογράφους πριν την έναρξη τη συνόδου κορυφής των ευρωπαίων ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η Κροατία θα αυξήσει επίσης τις αμυντικές της δαπάνες στο 2,67% του ΑΕΠ έως το 2017 , δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Αντρέι Πλένκοβιτς.
Κιρ Στάρμερ: Σε συνεργασία με τις ΗΠΑ οι εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία - Ενδιαφέρον από 20 χώρες για τον «συνασπισμό των προθύμων»
Την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται στη Σύνοδο Κορυφής για να εξετάσουν τη δράση τους σχετικά με την Ουκρανία και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ τόνισε πως τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι πλέον στραμμένα «στην ασφάλεια και την άμυνα της Βρετανίας, της Ευρώπης και της Ουκρανίας».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, ο Κιρ Στάρμερ ανέφερε πως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης που θα θέτει οριστικά τέλος στον πόλεμο και θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. «Είναι σημαντικό να επικεντρωθούν όλοι σε αυτό», είπε, προσθέτοντας: «αν υπάρξει συμφωνία… υπερασπιζόμαστε τη συμφωνία».
Αναφερθείς στις πιθανές εγγυήσεις ασφαλείας, τόνισε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο» σε αυτές. Υπογράμμισε όμως πως αυτές «θα πρέπει να είναι σε συνδυασμό με τις ΗΠΑ, καθώς «είναι αλληλένδετες με την άμυνα και την ασφάλεια».
Εν τω μεταξύ, σχετικά με τον «συνασπισμό των προθύμων» για την υποστήριξη της Ουκρανίας, του οποίου επιθυμεί να ηγηθεί ο Κιρ Σταρμερ, σύμφωνα με πληροφορίες βρετανών αξιωματούχουν, ήδη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον συμμετοχής περίπου 20 χώρες. Παρότι, όπως επισημάνθηκε από τις ίδιες πηγές, δεν επιθυμούν όλες οι χώρες να στείλουν στρατεύματα, θα μπορούσαν να προσφέρουν υποστήριξη με άλλους τρόπους.
Βαλερί Ζαλούζνι: Οι ΗΠΑ καταστρέφουν την παγκόσμια τάξη
Ο στρατηγός Βαλερί Ζαλούζνι, που πλέον διατελεί χρέη πρεσβευτή της Ουκρανίας στο Λονδίνο, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «καταστρέφουν» την παγκόσμια τάξη, προσπαθώντας να καταλήξουν σε μια συμφωνία με τη Ρωσία.
Προειδοποίησε δε για τον κίνδυνο κατάρρευσης του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Ευρώπη θα μπορούσε να είναι ο επόμενος στόχος της Ρωσίας.
Λαγκάρντ: Η αύξηση των αμυντικών δαπανών μπορεί να φέρει αύξηση και στον πληθωρισμό
H αύξηση των ευρωπαϊκών δαπανών στην άμυνα θα μπορούσε να αυξήσει και τον πληθωρισμό, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Ανέφερε πάντως πως οι δημόσιες δαπάνες σε αυτόν τον τομέα πιθανώς να έχουν και θετική επίδραση στην ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, επισήμανε ότι χρειάζεται να εξεταστούν οι αποφάσεις που θα προκύψουν από τη Σύνοδο Κορυφής επί του θέματος.
Συνάντηση Ζελένσκι - Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ
Ο Βέλγος πρωθυπουργός δεν είναι ο μόνος ηγέτης της ΕΕ που συναντήθηκε χωριστά με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε επίσης κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ουκρανό ηγέτη για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις και τα σχέδια για την Ουκρανία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Οι 27 ηγέτες της ΕΕ είχαν γεύμα εργασίας με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και έπειτα από αυτό ο Ουκρανός πρόεδρος αποχώρησε.
Η αγκαλιά του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Με μια θερμή αγκαλιά υποδέχτηκε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Δείτε το στιγμιότυπο από το Associated Press.

«Δύσκολα μπορεί η Ευρώπη να καλύψει το κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ», λένε οι ειδικοί
Ειδικοί που μίλησαν στο Politico υπογραμμίζουν πως θα είναι δύσκολο για την ΕΕ να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ στην υποστήριξη της Ουκρανίας, τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο πληροφοριών.
«Το τέλος της ανταλλαγής πληροφοριών είναι πράγματι πολύ σημαντικό για την Ουκρανία. Σημαίνει ότι χάνεται η πρόσβαση σε δεδομένα για στόχους πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, αλλά και για την αναχαίτιση εισερχόμενων πυραύλων και drone», ανέφερε ο συνταγματάρχης Φίλιπ Ίνγκραμ, πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών του βρετανικού στρατού.
«Τα κράτη μέλη της ΕΕ απλώς δεν έχουν πολλές δυνατότητες πληροφόρησης σε αυτόν τον τομέα επειδή πολλές χώρες εξαρτώνται αποκλειστικά από το ΝΑΤΟ. Οι ευρωπαίοι καλούνται τώρα να επιταχύνουν, αλλά χρειάζονται δεκαετίες και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια».
Όπως επισήμανε ο Τόμπι Ντίκινσον, πρώην αξιωματικό της Βασιλικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου και σύμβουλος άμυνας, «οι Αμερικανοί παρείχαν προειδοποιήσεις σε πραγματικό ή σχεδόν σε πραγματικό χρόνο για τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές και για άλλες επιθέσεις – και λόγω της τεχνολογίας πίσω από αυτό, θα είναι δύσκολο για τους Ευρωπαίους να αντικαταστήσουν αυτή την πληροφόρηση».
«Χρειάζονται πολλοί πόροι και η αλήθεια είναι πως η Ευρώπη βασίζεται στις ΗΠΑ για αυτά τα πράγματα. Τώρα, το θέμα είναι να αποφασίσουμε τι είναι σημαντικό και να επεξεργαστούμε τι πρόκειται να χρηματοδοτήσουμε», τόνισε.
Λιθουανία: Να ανακοινώσουμε πρόθεση ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου του 2030
Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο πρόεδρος της Λιθουανίας προτείνει να οριστεί μια προσωρινή ημερομηνία για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Συγκεκριμένα πρότεινε αυτή να είναι η 31η Ιανουαρίου του 2030. «Δεν θα πρόκειται για έναν νομικό ορισμό, αλλά για μια πολιτική δέσμευση, που θα ανοίξει το δρόμο στέλνοντας πολύ σαφείς κατευθυντήριες γραμμές», τόνισε.
Η Ουγγαρία λέει «ναι» στην ενίσχυση της άμυνας και «όχι» στην υποστήριξη της Ουκρανίας
Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, σε δηλώσεις του, εμφανίστηκε «ευθυγραμμισμένος» με τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες ως προς την ενίσχυση της Άμυνας και της αμυντικής βιομηχανίας του ευρωπαϊκού μπλοκ. Διαχώρισε ωστόσο τη θέση του ως προς την υποστήριξη της Ουκρανίας.
«Οι συναντήσεις μου στη Γαλλία επιβεβαίωσαν ότι, ενώ μπορεί να διαφωνούμε για τους τρόπους ειρήνης στην Ουκρανία, συμφωνούμε ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις αμυντικές ικανότητες των ευρωπαϊκών κρατών», δήλωσε ο Όρμπαν.
Υπογράμμισε ωστόσο πως και σε αυτό το θέμα η υποστήριξή του είναι υπό όρους. Κατά τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας η Κομισιόν δεν θα πρέπει να έχει υπερβολική εξουσία. Σημειώνεται πως αυτή είναι μια επισήμανση την οποία συμμερίζονται και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι δεν επιθυμούν να παραχωρήσουν τις εξουσίες που σχετίζονται με την άμυνα των κρατών στις Βρυξέλλες.
My meetings in France confirmed that while we may disagree on the modalities of peace, we do agree that we must strengthen the defence capabilities of European nations, & these efforts should empower member states rather than Brussels bureaucrats. pic.twitter.com/FDdZTuOnb8
— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) March 6, 2025
Ο Όρμπαν σηκώνει το «μεσαίο δάχτυλο» στον Μακρόν
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, για τον οποίο πολλοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι φοβούνται ότι μπορεί να δημιουργήσει ζητήματα στη σημερινή σύνοδο κορυφής με τις φιλορωσικές του θέσεις, ξεκίνησε «σηκώνοντας το μεσαίο δάχτυλο» στον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τον φιλοξένησε για ένα δείπνο εργασίας το βράδυ της Τετάρτης.
Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Όρμπαν δημοσίευσε μια φωτογραφία του από τη συνάντηση που είχε με τη Μαρίν Λεπέν, το πρωί της Πέμπτης, αποκαλώντας την, στο σχόλιό του, ως «μελλοντική πρόεδρο της Γαλλίας». Ακολούθως αναχώρησε για τις Βρυξέλλες.
After meeting with both the former and current Presidents of France, it was a pleasure to meet with the future President. Thank you for the insightful discussion @MLP_officiel! pic.twitter.com/ThWhw8xSIU
— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) March 6, 2025
Κρίσιμο στοιχείο η «επίδειξη ενότητας»
Οι διαφωνίες Όρμπαν και Φίτσο θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες στα θέματα που συζητούνται στη Σύνοδο Κορυφής, οπότε αυτό που μένει να φανεί είναι εάν και τα 27 κράτη μέλη μπορούν να καταλήξουν σε μια κοινή δήλωση και σε κοινά Συμπεράσματα του Συμβουλίου. Πρόκειται για μια κρίσιμη, όπως αναφέρουν διπλωμάτες στο Politico, επίδειξη ενότητας.
Εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα θα αναγκαστεί να εκδώσει μια δική του δήλωση, η οποία θα έχει την υποστήριξη όσων κρατών συμφωνούν με αυτήν. Παρότι αυτό θα του έδινε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει μια πιο σκληρή γλώσσα για τη Ρωσία, εν τέλει θα ήταν ένα ακόμη σημάδι ότι η ΕΕ δεν μπορεί να λειτουργήσει στην παρούσα κατάσταση ως ενιαίο μπλοκ και να αναλάβει συλλογική δράση. Αυτό στην πράξη θα σημαίνει πως οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να αναληφθούν από επιμέρους χώρες και όχι από τις Βρυξέλλες.
Η συνεδρίαση ξεκινά – Όλα έχουν να κάνουν με τα χρήματα
Σύμφωνα με το Politico, αυτό που αρχίζει να διαφαίνεται ως το βασικό σημείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι τα χρήματα και συγκεκριμένα πως θα χαλαρώσουν οι κανόνες της ΕΕ για να ενισχυθούν οι αμυντικές δαπάνες.
Το τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής – αυτά αναθεωρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και θα συνεχίσουν να αλλάζουν κατά τη διάρκεια της συνάντησης – καλεί την Κομισιόν να «διερευνήσει περαιτέρω μέτρα» για να δώσει στις χώρες περισσότερο δημοσιονομικό περιθώριο να δαπανήσουν στην άμυνα, πέρα από την άμεση ενεργοποίηση μιας προσωρινής ρήτρας διαφυγής.
Και ενώ οι ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίστηκαν όλοι χαμογελαστοί και ευδιάθετοι κατά την άφιξή τους, σύμφωνα με το Politico, τα όσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης είναι πιο δύσκολα.
Το βασικό θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι τα χρήματα, ή μάλλον η έλλειψή τους όσον αφορά τη χρηματοδότηση της άμυνας. Ενώ χώρες όπως η Πολωνία και οι Βαλτικές θέλουν να δουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στα κράτη μέλη για αύξηση των δαπανών, άλλες εξακολουθούν να επιθυμούν μια πιο αόριστη συμφωνία. Νέοι μηχανισμοί όπως ένα ταμείο επανεξοπλισμού έχουν προταθεί ως ένας πιθανός τρόπος για να βγει το αδιέξοδο.
Στη συνέχεια, οι συνομιλίες θα στραφούν στο ζήτημα της Ουκρανίας. Το απότομο πάγωμα της βοήθειας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο Κίεβο πυροδότησε μια αγωνιώδη αναζήτηση κεφαλαίων για αντικατάσταση των χαμένων οικονομικών πακέτων αλλά και του στρατιωτικού εξοπλισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωμάτες που μίλησαν στο Politico, οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι απίθανο να μπορέσουν να καλύψουν τις διαφορές στη σημερινή συνεδρίαση. Αντίθετα, είναι πιο πιθανό να υπάρξουν ευρείες δεσμεύσεις για τη στήριξη του Κίεβου για όσο διάστημα χρειαστεί, καθώς και μια πιο ρεαλιστική συζήτηση για το πότε η χώρα θα μπορούσε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μέτσολα: «Ήρθε η ώρα να δώσουμε περισσότερα χρήματα για να σταθούμε στα πόδια μας»
Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα εξέδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την υποστήριξη του νέου αμυντικού σχεδίου της ΕΕ. «Είναι μια κρίσιμη ώρα», είπε στους δημοσιογράφους φτάνοντας στη σύνοδο κορυφής. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι … βάζουμε τα χρήματά μας εκεί που πρέπει», τόνισε.
Συνεχίζοντας πρόσθεσε πως «η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι η ασφάλεια της Ευρώπης» και ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ πρέπει να επενδύσει περαιτέρω στη δική του άμυνα για να στηρίξει μελλοντικές απειλές από τη Ρωσία. «Αυτό είναι κάτι που ζητάμε εδώ και πολύ καιρό ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρώπη, να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της».
Ικανοποίηση Σολτς για την πρόθεση Ζελένσκι να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός
Ο απερχόμενος καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε ικανοποιημένος που ο Ουκρανός Πρόεδρος εμφανίστηκε έτοιμος να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός. Τόνισε επίσης ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει όλα να ξοδέψουν περισσότερα για την άμυνα.
«Η Γερμανία θα προετοιμαστεί για να εξασφαλίσει το οικονομικό υπόβαθρο για αυτό», πρόσθεσε ο Σολτς, ενώ ήδη στο Βερολίνο διεξάγονται συζητήσεις των Σοσιαλδημοκρατών με τους Χριστιανοδημοκράτες, τους νικητές των εκλογών, για τον σχηματισμό κυβέρνησης και τον τρόπο που θα μπορούσε να παρακαμφθεί το συνταγματικό φρένο χρέους, που θέτει συγκεκριμένα όρια στο έλλειμμα του προϋπολογισμού
Η Κάλλας κηρύσσει τον «συνασπισμό των πρόθυμων» για την Ουκρανία
Η Ευρώπη πρέπει να λάβει πρωτοφανή μέτρα για να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δαπάνες, δήλωσε η Κάγια Κάλλας, Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής.
Όσον αφορά τις συνομιλίες για την αντικατάσταση της χαμένης αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία, η Κάλλας δήλωσε ότι ελπίζει ότι μια πολιτική συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι δυνατή. «Η νέα μας πρωτοβουλία είναι ο συνασπισμός των πρόθυμων, έτσι ώστε μια χώρα να μην μπορεί να μπλοκάρει όλες τις άλλες», είπε.
Ο Κάλλας δήλωσε ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν πρώτα τι μπορούν να κάνουν για να ενισχύσουν τις δικές τους άμυνες. «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, από τις επιχορηγήσεις έως την ανακατανομή των κεφαλαίων συνοχής έως την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων. Αυτό έχει ζητηθεί από καιρό και είναι πολύ σημαντικό γιατί πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην άμυνα», είπε.
Ερωτηθείσα εάν η Ευρώπη θα μπορούσε ακόμα να βλέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως σύμμαχο, επέμεινε ότι «όταν η Ευρώπη είναι ισχυρότερη, είμαστε και στα δικά τους μάτια ένας ισχυρότερος εταίρος».
Ντόναλντ Τουσκ: «Η Ευρώπη πρέπει να μπει σε μια κούρσα εξοπλισμών με τη Ρωσία και να την κερδίσει»
«Είναι καιρός να ανταγωνιστούμε την τεράστια πολεμική μηχανή της Ρωσίας», τόνισε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, η νέα προσέγγιση της αμερικανικής ηγεσίας στην Ευρώπη και η κούρσα εξοπλισμών που ξεκίνησε η Ρωσία μας θέτουν εντελώς νέες προκλήσεις», είπε ο Τουσκ προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Η εξοπλιστική κούρσα παρουσιάζει εντελώς νέες προκλήσεις και η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση, σε αυτόν τον αγώνα εξοπλισμών, και πρέπει να τον κερδίσει. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ρωσία θα χάσει αυτή την κούρσα εξοπλισμών, όπως η Σοβιετική Ένωση έχασε μια παρόμοια πριν από 40 χρόνια».
«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής σήμερα, όπου τα πάντα θα μπορούσαν να αλλάξουν – και πιστεύω ότι θα αλλάξουν – όσον αφορά τη δέσμευση της Ευρώπης στον εξοπλισμό, την αμυντική βιομηχανία και την προθυμία να αντιμετωπίσει την πρόκληση που έχει παρουσιάσει η Ρωσία στον κόσμο», τόνισε ο Τουσκ.
«Ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τον τρόπο αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
Η επικεφαλής της φιλελεύθερης ομάδας Renew, Βαλερί Χάγερ, είπε ότι ίσως ήρθε η ώρα η ΕΕ να εξετάσει μια «νέα μορφή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», που θα είναι πιο αποτελεσματική.
Η τρέχουσα δομή του Συμβουλίου ευνοεί την ομοφωνία, δίνοντας μεμονωμένα στους ευρωπαίους ηγέτες τη δυνατότητα να μπλοκάρουν αποφάσεις. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό, ωστόσο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει λάβει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις με τις αντιδράσεις του Ούγγρου Βίκτορ Όρμπαν και του Σλοβάκου Ρόμπερτ Φίτσο να προκαλούν ζητήματα στις συνεδριάσεις.
«Ελπίζω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι η κατάλληλη μορφή για να το κάνει αυτό, αλλά όλοι γνωρίζουμε κάποια υποθετικά εθνικά βέτο, από τον Βίκτορ Όρμπαν και τον Ρόμπερτ Φίτσο, οπότε θα δούμε τι παιχνίδια θα παίξουν σήμερα», είπε και πρόσθεσε: «Αν προτιμούν να παίξουν το παιχνίδι του Πούτιν, το κάνουμε χωρίς αυτούς, μπορούμε να το κάνουμε με 25 ή λιγότερα κράτη μέλη γιατί πρέπει να κινηθούμε γρήγορα».
Η Λετονία θέλει περισσότερη ευελιξία στις αμυντικές δαπάνες
Πριν από τη σημερινή μεγάλη συνάντηση, η πρωθυπουργός της Λετονίας είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη ευελιξία στις αμυντικές δαπάνες.
Αν και βλέπει καλές προτάσεις να έρχονται από την Επιτροπή, «χρειαζόμαστε περισσότερα βήματα προς την ειρήνη μέσω της δύναμης» γιατί «χωρίς αυτό δεν θα υπάρξει μόνιμη ειρήνη». «Εμείς, τα κράτη της Βαλτικής, είμαστε χώρες πρώτης γραμμής, ξοδεύουμε πολλά για την υπεράσπιση των συνόρων μας», είπε ο Siliņa.
Ο Φίτσο δεν θα ήθελε καν να βρίσκεται στη Σύνοδο Κορυφής
Ο Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος αναγνωρίζεται στην ομάδα των φιλορώσων ηγετών της ΕΕ, δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος που συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής με τη συγκεκριμένα ατζέντα.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας ανέφερε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου της χώρας του πως «δεν ήθελε καν να πάει» στις Βρυξέλλες σε αυτό που χαρακτήρισε ως «σύσκεψη μάχης της ΕΕ».
Όπως τόνισε, μιλώντας στους Σλοβάκους βουλευτές, σκοπεύει να εμποδίσει τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής εάν σε αυτά δεν αναφέρεται κάποιας μορφής πίεσης στο Κίεβο για να επανεκκινήσει τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη χώρα του, μέσω της Ουκρανίας. Υπενθυμίζεται πως ο Ζελένσκι αποφάσισε τον τερματισμό της ροής στο τέλος του 2024.
Η Νορβηγία δεσμεύεται να ενισχύσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία εν μέσω επικρίσεων
Ο Νορβηγός πρωθυπουργός δήλωσε πως το κοινοβούλιο θα συζητήσει την αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.
«Θα οργανώσουμε τη διευρυμένη υποστήριξή μας έτσι ώστε να παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή μαχητική δύναμη όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είπε.
Η Νορβηγία βρέθηκε αντικείμενο σπάνιας κριτικής από τους σκανδιναβικούς γείτονές της τις τελευταίες ημέρες για την περιορισμένη υποστήριξή της στην Ουκρανία παρά το γεγονός ότι κέρδισε δισεκατομμύρια από την έναρξη του πολέμου, λόγω των ριζικών αλλαγών στην αγορά ενέργειας στην Ευρώπη.
Ρωσία: «Παραμυθάς και εκτός πραγματικότητας» ο Μακρόν, «δεν θα λείψει σε κανέναν μόλις φύγει από την εξουσία»
Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα.
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο με περισσότερες από 5.000 πυρηνικές κεφαλές η καθεμία, ακολουθούμενες από την Κίνα με περίπου 500 και στη συνέχεια από τη Γαλλία με 290 και το Ηνωμένο Βασίλειο με 225.
«Καθημερινά κάνει κάποιου είδους δηλώσεις απολύτως εκτός πραγματικότητας, που διαψεύδουν τις προηγούμενες. Είναι ένας παραμυθάς», είπε η Ζαχάροβα, σύμφωνα με το RIA.
Ρώσοι αξιωματούχοι και βουλευτές επέκριναν σήμερα τον Μακρόν και προειδοποίησαν ότι τέτοιου είδους δηλώσεις κινδυνεύουν να οδηγήσουν τη Δύση προς την άβυσσο ενός νέου παγκοσμίου πολέμου. «Μια τέτοιου είδους εσφαλμένη ανάλυση οδηγεί σε μοιραία λάθη», σχολίασε ο Κονσταντίν Κοσάτσεφ, ανώτερος Ρώσος γερουσιαστής.
“Ο Μακρόν επιβάλλει μανιωδώς στους πολίτες του, τους συμμάχους και ολόκληρο τον κόσμο μια απολύτως ψευδή ερμηνεία του τι συμβαίνει–‘Ερχονται οι Ρώσοι!’. Αυτού του είδους τα εσφαλμένα συμπεράσματα και οι ψευδείς ισχυρισμοί οδηγούν στην άβυσσο”, σχολίασε.
Ο Κοσάτσεφ είπε ακόμη ότι ο Μακρόν απομακρύνεται από την κληρονομιά του Σαρλ ντε Γκολ και είναι προφανές ότι επιχειρεί να μεταφέρει την ευθύνη για όλα τα προβλήματα της Γαλλίας και της Ευρώπης στη Ρωσία.
Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι ο σκληρός λόγος του Μακρόν, του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων τις τελευταίες ημέρες δεν υποστηρίζεται από μια στιβαρή στρατιωτική ισχύ και επισημαίνουν τις επιτυχίες της Μόσχας επί του πεδίου στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τον περασμένο χρόνο την αύξηση των δυνάμεων του ρωσικού στρατού κατά 180.000 σε 1,5 εκατομμύριο στρατιώτες, μια κίνηση που καθιστά τον ρωσικό στρατό τον δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο μετά την Κίνα.
Η Ζαχάροβα χλεύασε τα σχόλια του Μακρόν ότι η Γαλλία διαθέτει τον πιο αποτελεσματικό στρατό στην Ευρώπη προτείνοντας ότι θα πρέπει μάλλον να κάνει κάποιες ασκήσεις αριθμητικής.
Από την πλευρά του, ένας πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου, ο Σεργκέι Μαρκόφ, κατηγόρησε τον Μακρόν ότι συκοφαντεί τη Ρωσία με ψέματα και στρατιωτική προπαγάνδα.
Νωρίτερα σήμερα, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ χλεύασε την προειδοποίηση του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Ρωσία συνιστά απειλή λέγοντας ότι ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος δεν συνιστά καμία απειλή αφού, όταν θα αποσυρθεί από τον δημόσιο βίο, δεν θα λείψει σε κανέναν.
Το Κρεμλίνο προειδοποιεί τον Μακρόν: Το σχέδιο του συνιστά απειλή για τη Ρωσία
Οι δηλώσεις Μακρόν για μια γαλλική πυρηνική ομπρέλα ως μέσο αποτροπής για την προστασία της Ευρώπης συνιστούν απειλή για τη Ρωσία, τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Λαβρόφ σχολίασε το χθεσινό διάγγελμα του Γάλλου προέδρου στη διάρκεια του οποίου ο Μακρόν είπε ότι εξετάζει να θέσει τους ευρωπαίους συμμάχους υπό την προστασία του γαλλικού πυρηνικού οπλοστασίου.
«Αν μας θεωρεί απειλή, ενώ ταυτόχρονα καλεί τους αρχηγούς των Ενόπλων δυνάμεων κάποιων χωρών της ΕΕ και τη Βρετανία στο Παρίσι, λέει ότι είναι απαραίτητη η χρήση πυρηνικών όπλων, ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα κατά της Ρωσίας, αυτό φυσικά συνιστά απειλή», δήλωσε ο Λαβρόφ, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο χαρακτήρισε εξαιρετικά συγκρουσιακό το διάγγελμα του Γάλλου προέδρου στο οποίο χαρακτηρίζει τη Ρωσία απειλή για την Ευρώπη.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι τα σχόλια του Γάλλου ηγέτη αποτελούν ένδειξη ότι το Παρίσι προσβλέπει στην παράταση του πολέμου στην Ουκρανία.
«Το διάγγελμα είναι πράγματι υπερβολικά συγκρουσιακό. Δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ομιλία αρχηγού κράτους που ενδιαφέρεται για την ειρήνη. Πιο πολύ, από αυτά που είπε, κάποιος μπορεί να συμπεράνει ότι η Γαλλία σκέφτεται περισσότερο τον πόλεμο, τη συνέχισή του», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.
Οπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Μακρόν παρέλειψε σημαντικά γεγονότα και δεν αναφέρθηκε στις «νόμιμες ανησυχίες και φόβους της Ρωσίας για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, προς τα ρωσικά σύνορα».
Οσον αφορά τις δηλώσεις Μακρόν περί γαλλικής πυρηνικής ομπρέλας, ο Πεσκόφ κρίνει ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με «διεκδίκηση της πυρηνικής ηγεσίας στην Ευρώπη», το οποίο είναι… «πολύ, πολύ συγκρουσιακό».
Ζελένσκι: Να μη χαλαρώσει η πίεση προς τη Ρωσία
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα από τη διεθνή κοινότητα να μη χαλαρώσει την πίεση στη Ρωσία, μία ημέρα μετά από ρωσικό πλήγμα σε ξενοδοχείο στην Κρίβι Ριχ, όπου διέμεναν Αμερικανοί και Βρετανοί εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Συνάντηση Μητσοτάκη - Μερτς στο περιθώριο της Συνόδου
Σύντομο τετ α τετ με τον Φρίντριχ Μερτς, επικεφαλής του CDU και εν αναμονή καγκελάριο της Γερμανίας,είχε στις Βρυξέλλες, λίγο πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και το κρίσιμο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ουκρανία και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
«Ναι» στη γαλλική πυρηνική ομπρέλα λέει η Λιθουανία
Μία γαλλική πυρηνική ομπρέλα, όπως προτείνει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μπορεί να αποτελέσει σοβαρή αποτροπή απέναντι στην Ρωσία, δήλωσε προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.
«Πιστεύω ότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα. Μία πυρηνική ομπρέλα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πραγματικά πολύ σοβαρή αποτροπή απέναντι στην Ρωσία», είπε.
«Η Ευρώπη είναι ισχυρότερη από την Ρωσία και είναι ικανή να νικήσει σε οποιουδήποτε είδους σύγκρουση», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ.
«Η Ευρώπη ως σύνολο είναι πραγματικά ικανή να νικήσει σε οποιαδήποτε στρατιωτική, χρηματοπιστωτική, οικονομική σύγκρουση με την Ρωσία – είμαστε απλώς ισχυρότεροι», δήλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους. «Μόνο που πρέπει να αρχίσουμε να το πιστεύουμε. Και σήμερα φαίνεται ότι συμβαίνει».
Σολτς: Δεν γίνεται να επιβληθεί η ειρήνη στην Ουκρανία
Ο απερχόμενος γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς απέρριψε την προοπτική μίας «επιβεβλημένης ειρήνης» στην Ουκρανία, συνεπεία της προσέγγισης ανάμεσα στον Λευκό Οίκο του Τραμπ και το Κρεμλίνο του Πούτιν.
«Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία δεν θα είναι αναγκασμένη να δεχθεί μία επιβεβλημένη ειρήνη, αλλά ότι θα πρόκειται για μία ειρήνη δίκαιη και ισότιμη που θα εγγυάται την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας».
Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη και η Ουκρανία βρίσκονται σε μια αποφασιστική στιμή
Η Ευρώπη και η Ουκρανία βρίσκονται σε «αποφασιστική στιγμή», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο πλευρό του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από την έναρξη της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σαφή και άμεσο κίνδυνο και οφείλει να είναι σε θέση να προστατευθεί, να αμυνθεί, επίσης οφείλουμε να δώσουμε στην Ουκρανία τα μέσα για να προστατευθεί και να επιδιώξει μία δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Ζελένσκι: «O Ουκρανικός λαός δεν είναι μόνος»
Τον Β. Ζελένσκι υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τις χώρες της ΕΕ για την «ισχυρή στήριξή τους από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία» και τόνισε ότι «ο Ουκρανικός λαός δεν είναι μόνος του» , καθώς «το μήνυμά σας είναι ισχυρό, προς τον ουκρανικό λαό και τους πολεμιστές στο μέτωπο».
«Είμαστε ευγνώμονες που δεν είμαστε μόνοι. Και αυτά δεν είναι απλώς λόγια. Το αισθανόμαστε. Είναι πολύ σημαντικό που στείλατε ένα ισχυρό μήνυμα στον ουκρανικό λαό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ουκρανός ηγέτης.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι σήμερα αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, μέσα από την οποία θα ενισχυθεί και η άμυνα της Ουκρανίας. «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την Ουκρανία για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη ειρήνη», είπε.
Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για μια κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη. «Η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να είναι σε θέση να προστατεύσει τον εαυτό της και να αμυνθεί. Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να βάλουμε και την Ουκρανία σε θέση ώστε να μπορεί να προστατεύει τον εαυτό της», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας το σχέδιο «Επανεξοπλισμού της Ευρώπης», που παρουσίασε η Επιτροπή πριν από δύο ημέρες και με το οποίο θα μοχλευθούν ως και 800 δισ. ευρώ.
Μητσοτάκης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Αναγκαία η δημοσιονομική ευελιξία για την ενίσχυση της Άμυνας»
«Έφτασε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για την ΕΕ», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.