Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό το άγρυπνο βλέμμα του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκατσαν λίγο μετά τις 10.30 το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.
First photograph of the meeting. pic.twitter.com/oJQlD7y2aq
— NEXTA (@nexta_tv) March 10, 2022
Η συνάντηση είναι η πρώτη που γίνεται σε τόσο υψηλό επίπεδο από την έναρξη του πολέμου πριν από δύο εβδομάδες.
🇺🇦 Глава МЗС Дмитро Кулеба прибув до Анталії. Там заплановані переговори з міністром закордонних справ росії Лавровим. pic.twitter.com/SH2bcu1v6y
— Прямий (@prm_ua) March 10, 2022
Όπως αναφέρει σε tweet του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, πριν από την έναρξη του κρίσιμου τετ-α-τετ, πραγματοποιήθηκαν διμερείς συναντήσεις του ίδιου με τον Κουλέμπα και τον Σεργκέι Λαβρόφ.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'u böyle karşıladı
— Sabah (@sabah) March 10, 2022
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το απόγευμα θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε την ελπίδα η συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών «να ανοίξει τον δρόμο για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός».
Η λεπτή ισορροπία Ερντογάν
Ο κ. Ερντογάν μπορεί να καυχιέται ότι μπόρεσε να οργανώσει αυτή τη συνάντηση «σε ουδέτερο έδαφος», σημειώνει ο Σονέρ Καγκαπτάι, ερευνητής του Washington Institute, αν και ομολογεί πως θα του προκαλούσε «αληθινή έκπληξη» εάν επιτυγχανόταν οποιαδήποτε συμφωνία στην Αττάλεια.
Υπενθύμισε πως και άλλοι ηγέτες ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την επίλυση της κρίσης, ανάμεσά τους ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, χωρίς το παραμικρό απτό αποτέλεσμα προς το παρόν.
Η Άγκυρα από το ξέσπασμα της κρίσης τηρεί πολύ λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη και κατάφερε να κρατήσει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.
«Δεν εγκαταλείπουμε ούτε το Κίεβο, ούτε τη Μόσχα» και δεν «υπαναχωρούμε όσον αφορά τα συμφέροντα της Τουρκίας», συνόψιζε ο κ. Ερντογάν τις πρώτες ημέρες του πολέμου, καταγγέλλοντας την ίδια ώρα την «απαράδεκτη» εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ωστόσο, δεν έχει ανακοινώσει, όπως οι δυτικές χώρες, κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ διατηρεί ανοικτές τις αεροπορικές και τις θαλάσσιες οδούς.
«Αυτή η ενεργή ουδετερότητα επέτρεψε η Τουρκία να βρεθεί στο επίκεντρο του διπλωματικού παιγνιδιού», εκτιμά ο Μπερκ Έσεν. Όποια κι αν είναι τα αποτελέσματα της συνάντησης, πρόκειται «για μείζονα διπλωματική επιτυχία» της τουρκικής κυβέρνησης, οι σχέσεις της οποίας με τη Δύση πέρασαν πολλές τρικυμίες τα τελευταία χρόνια, πάντα σύμφωνα με τον γερμανό αναλυτή.
Κουλέμπα: «Δεν τρέφω πολλές ελπίδες
Ο Κουλέμπα διαβεβαίωσε χθες μέσω Facebook ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου οι συνομιλίες να είναι «όσο πιο αποτελεσματικές είναι δυνατόν», επισημαίνοντας ωστόσο πως οι προσδοκίες του είναι «περιορισμένες».
«Δεν τρέφω μεγάλες ελπίδες, αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να αποσπάσουμε το μέγιστο», ανέφερε προειδοποιώντας πως «όλα θα εξαρτηθούν από τις οδηγίες που θα έχει λάβει ο Λαβρόφ πριν από τις συνομιλίες».