Κόσμος

Λίβανος: Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε ηγετικό στέλεχος της Χεζμπολάχ

Από τον βομβαρδισμό στα νότια του Λιβάνου υπήρξαν και τρεις τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί.
Χτύπημα στον Λίβανο από ισραηλινές δυνάμεις
AP Photo / Mohammed Zaatari

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε την Τρίτη (15/4) σε μια νέα ισραηλινή επίθεση στον νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο Ισραηλινός Στρατός που επιβεβαιώνει ότι προχώρησε στο χτύπημα, ισχυρίζεται ότι σκότωσε έναν διοικητή της Χεζμπολάχ.

«Ένα πλήγμα με ισραηλινό drone με στόχο ένα αυτοκίνητο στην Αϊταρούν είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό τριών, ανάμεσά τους ένα παιδί», τόνισε το λιβανικό υπουργείο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, από την πλευρά τους, ανακοίνωσαν ότι εξουδετέρωσαν «έναν διοικητή που ανήκε στην μονάδα ειδικών επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ» στην περιοχή αυτή.

Λίβανος: Έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 71 άμαχοι από ισραηλινά πυρά

Ο Ισραηλινός Στρατός παραμένει σε πέντε τοποθεσίες στον νότιο Λίβανο όπου εξαπολύει τακτικά επιθέσεις παρά την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ στις 27 Νοεμβρίου πέρσι.

Νωρίτερα την Τρίτη (15/4) ο ΟΗΕ ανέφερε ότι τουλάχιστον 71 άμαχοι -μεταξύ τους 14 γυναίκες και 9 παιδιά- έχουν σκοτωθεί από δυνάμεις του Ισραήλ στον Λίβανο, από την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας αυτής.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ορίζει ότι μόνο κυανόκρανοι του ΟΗΕ και ο Λιβανικός Στρατός μπορούν να αναπτυχθούν στα νότια της χώρας, στα σύνορα με το Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ, σοβαρά αποδυναμωμένη από τον πόλεμο με το Ισραήλ, καλείται από την πλευρά της να αποσυρθεί βόρεια του ποταμού Λιτάνι, περίπου 30 χλμ. από τα ισραηλινά σύνορα και να διαλύσει την εναπομείνασα στρατιωτική της υποδομή στον νότιο Λίβανο.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν δήλωσε ότι θέλει να κάνει το 2025 το έτος που το κράτος θα έχει το «μονοπώλιο των όπλων», αναφερόμενος στα όπλα της Χεζμπολάχ, της οποίας οι στρατιωτικές δομές διαλύονται από τον στρατό του Λιβάνου, σύμφωνα με τον Αούν.

Λίβανος: Απορρίφθηκε η ιδέα ενσωμάτωσης της Χεζμπολάχ στον στρατό

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, που ξέσπασε τον Οκτώβριο του 2023, ώθησε τη Χεζμπολάχ να ανοίξει ένα μέτωπο με το Ισραήλ στον νότιο Λίβανο προς υποστήριξη της Χαμάς.

Τον Σεπτέμβριο του 2024, οι συγκρούσεις στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ κλιμακώθηκαν και εξελίχθηκαν σε ανοιχτό πόλεμο: ισραηλινοί βομβαρδισμοί αποδεκάτισαν την ηγεσία της Χεζμπολάχ και άφησαν πίσω τους πάνω από 4.000 νεκρούς.

Σε δήλωσή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Araby, ο Αούν απέρριψε την ιδέα ενσωμάτωσης της Χεζμπολάχ ως αυτόνομης μονάδας στον στρατό, αλλά δήλωσε ανοιχτός στην ατομική ενσωμάτωση μελών της μέσω εκπαίδευσης παρόμοιας με εκείνη που εφαρμόστηκε μετά τον εμφύλιο πόλεμο (1975-90).

Σε άλλη τηλεοπτική συνέντευξη στο κανάλι Al-Jazeera του Κατάρ, το βράδυ της Δευτέρας (14/4), ο Αούν τόνισε ότι ο Λιβανικός Στρατός «εκπληρώνει την αποστολή του», «διαλύοντας σήραγγες και αποθήκες όπλων» νότια του ποταμού Λιτάνι, ακόμη και βόρεια του ποταμού, όπου «έχει ολοκληρώσει πολλές αποστολές».

Ένας Λιβανέζος στρατιώτης σκοτώθηκε τη Δευτέρα 14 Απριλίου και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε έκρηξη στο νότιο τμήμα χώρας, καθώς συμμετείχαν σε επιχείρηση εκκαθάρισης ναρκών σε σήραγγα, σύμφωνα με την Προεδρία και τον Στρατό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Suzuki e Vitara - 7 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της ιαπωνικής μάρκας
Νέο μπλόκο του Λευκού Οίκου στο AP παρά τη δικαστική απόφαση
Λευκός Οίκος Chevron Right