Το κοινοβούλιο στη Σερβία ενέκρινε, την Τετάρτη (16/4), τον πολιτικά άπειρο καθηγητή Ιατρικής, Τζούρο Ματσούτ, ως πρωθυπουργό ύστερα από μήνες διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς που οδήγησαν τον προκάτοχό του σε παραίτηση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, η ψηφοφορία ήταν τυπική, καθώς το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του λαϊκιστή Προέδρου στη Σερβία, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, διαθέτει πλειοψηφία 156 βουλευτών στο κοινοβούλιο των 250 εδρών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει μεταβατική κυβέρνηση πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2027, κάτι που ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και οι σύμμαχοί του απέρριψαν.
The National Assembly of the Republic of Serbia elected the new Government of the Republic of Serbia, which will be headed by Prime Minister Đuro Macut: https://t.co/BX8mjNrzJh pic.twitter.com/obsla1czn2
— Serbian Government (@SerbianGov) April 16, 2025
Ποια η νέα κυβέρνηση στη Σερβία
Η νέα κυβέρνηση θα έχει 31 υπουργούς, 22 από τους οποίους υπηρετούσαν υπό τον τέως πρωθυπουργό, Μίλος Βούτσιτς, ο οποίος παραιτήθηκε εν μέσω διαδηλώσεων που άρχισαν τον Νοέμβριο, δηλαδή μετά την κατάρρευση της οροφής ενός σιδηροδρομικού σταθμού στο Νόβι Σαντ, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 16 άνθρωποι.
Βέβαια, οι καθημερινές διαδηλώσεις υπό την ηγεσία φοιτητών εξαπλώθηκαν σε όλη τη Σερβία και αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη πρόκληση στη διακυβέρνηση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς Βούτσιτς, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν εκτεταμένη διαφθορά και ανικανότητα που οδήγησαν στην καταστροφή.
Παρ’ όλα αυτά, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και οι σύμμαχοί του τα αρνούνται αυτά. Ο Τζούρο Ματσούτ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί τον τερματισμό των διαδηλώσεων και κάλεσε σε διάλογο με τους διαδηλωτές. «Η Σερβία έχει κουραστεί από τα μπλόκα», δήλωσε ο Τζούρο Ματσούτ στην ομιλία του προς τους βουλευτές. Κατά τις τελευταίες δύο ημέρες, οι διαδηλωτές απέκλεισαν τις εισόδους στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Σερβίας (RTS) και συνεπλάκησαν με την Αστυνομία.
«Κανείς δεν θα σας ρωτήσει για τίποτα»
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι το υπουργικό συμβούλιο του Μακούτ θεωρείται ως μια κυβέρνηση συνέχειας, στην οποία ο Βούτσιτς θα συνεχίσει να ασκεί σημαντική επιρροή, ανεξάρτητα από τη σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπική του θέση. «Είναι εντελώς άσχετο ποιοι είναι οι υπουργοί, κανείς δεν θα σας ρωτήσει τίποτα», δήλωσε ο Μίροσλαβ Αλέκσιτς από το κόμμα Λαϊκό Κίνημα της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
Ο Τζούρο Ματσούτ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θέλει να διατηρήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα εντός του 3% του ΑΕΠ έως το 2027 και να διατηρήσει τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς κανόνες έως το 2029. Επίσης, είπε ότι το Βελιγράδι θα συνεχίσει να ισορροπεί μεταξύ της υποψηφιότητάς του για ένταξη στην Ε.Ε. και των δεσμών με την Κίνα, έναν σημαντικό επενδυτή, τη Ρωσία, έναν παραδοσιακό σύμμαχο, και τις ΗΠΑ.