Τους απεσταλμένους του Ντόναλντ Τραμπ, Μάρκο Ρούμπιο και Στιβ Γουίτκοφ, υποδέχθηκε στο Παρίσι την Πέμπτη (17/4) ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με αντικείμενο τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σημειώνεται ότι τόσο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας όσο και ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, βρίσκονται στη γαλλική πρωτεύουσα για συνομιλίες που θα αφορούν κυρίως τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι τεταμένες.
Όπως είχε ενημερώσει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρούμπιο και Γουίτκοφ θα βρεθούν στο Παρίσι για «συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους προκειμένου να προωθήσει τον στόχο του προέδρου Τραμπ να βάλει τέλος στον πόλεμο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας και να σταματήσει τη σφαγή».
Το Ελιζέ ενημέρωσε πως ο πρόεδρος Μακρόν είχε επικοινωνία με τον ομόλογό του της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πριν συναντηθεί με την αμερικανική αντιπροσωπεία.
Εκτός από τον Μακρόν, ο Ρούμπιο θα έχει επίσης επαφές την Πέμπτη (17/4) με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

Αυτό είναι το τρίτο ταξίδι του Ρούμπιο στην Ευρώπη από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, μετά τη συμμετοχή του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια στα μέσα Φεβρουαρίου και τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο.
Ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ βρίσκεται στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, μετέβη στην Ουάσιγκτον, όπου είναι προγραμματισμένες συνομιλίες με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ.
Και ο Μακρόν στο… κόλπο για την εκεχειρία στην Ουκρανία
Εκτός από το ακανθώδες θέμα των τελωνειακών δασμών, που ενισχύει τις εντάσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, η κυβέρνηση Τραμπ συνεχίζει να αυξάνει την πίεσή της στους Ευρωπαίους, τους οποίους κατηγορεί ότι εκμεταλλεύονταν τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής -κυρίως στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Οι διαπραγματεύσεις με πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ για μια γενικευμένη εκεχειρία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας δεν έχουν επί του παρόντος θετική κατάληξη.
Η επίθεση την Κυριακή (13/4) εναντίον της πόλης Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, η οποία προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 35 αμάχων, για την οποία το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα, υπενθυμίζει -σύμφωνα με την Ουάσιγκτον και το Παρίσι- την επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης λύσης στη σύγκρουση.
Μια ημέρα αργότερα, τη Δευτέρα (14/4), τουλάχιστον τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, σύμφωνα με απολογισμό των τοπικών Αρχών, οι οποίες απέδωσαν το χτύπημα σε ουκρανικά drones.
Ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου είχε δηλώσει τη Δευτέρα (14/4), τρείς ημέρες μετά μια νέα συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι οι συνομιλίες για μια ειρηνική διευθέτηση βρίσκονταν «στα όρια» της προόδου.

Οι επαφές στο Παρίσι πραγματοποιούνται τη στιγμή που σπάνιες συνομιλίες μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο (12/4) στο Ομάν και ένας νέος γύρος έχει προγραμματιστεί για τις 19 Απριλίου στη Ρώμη, πάντα υπό τη διαμεσολάβηση της Μουσκάτ.