Το Ιράν πιστεύει πως η επίτευξη μιας συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμά του είναι πιθανή, εφόσον η Ουάσιγκτον επιδείξει ρεαλιστική στάση.
Η θέση αυτή εκφράστηκε από τα πλέον αρμόδια χείλη, από τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, την παραμονή της έναρξης ενός δεύτερου γύρου συνομιλιών με την αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
«Εάν επιδείξουν σοβαρότητα για τις προθέσεις τους και δεν υποβάλουν μη ρεαλιστικά αιτήματα, η επίτευξη μιας συμφωνίας είναι πιθανή», είπε ο Αραγτσί κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα, μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε στη ρωσική πρωτεύουσα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Πάντως, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις «σοβαρές αμφιβολίες του» για τις προθέσεις των ΗΠΑ.
«Αν και είχαμε σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τις προθέσεις και τα κίνητρα της αμερικανικής πλευράς, θα συμμετάσχουμε στις αυριανές διαπραγματεύσεις», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αραγτσί.
«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης που θα αφορά το ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, που θα μεταβεί αύριο στην ιταλική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στις συνομιλίες.
Η απειλή του Τραμπ στο Ιράν για τα πυρηνικά του
Το Ιράν είχε σημειώσει τη σοβαρότητα των ΗΠΑ στον πρώτο γύρο των συνομιλιών για τη συμφωνία, που πραγματοποιήθηκε στο Ομάν την περασμένη εβδομάδα, είπε ο Αραγτσί. Ο δεύτερος γύρος αναμένεται στη Ρώμη το Σάββατο (19/4).
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει απειλήσει να επιτεθεί στο Ιράν, εάν η Τεχεράνη δεν καταλήξει σε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμά της, για το οποίο το Ιράν διαβεβαιώνει πως είναι ειρηνικό, όμως η Δύση υποστηρίζει ότι στοχεύει στην κατασκευή μιας ατομικής βόμβας.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη να βοηθήσει, να μεσολαβήσει και να διαδραματίσει οποιονδήποτε ρόλο που θα ήταν επωφελής στο Ιράν και τις ΗΠΑ».