Η κυβέρνηση Τραμπ φέρεται έτοιμη να αναγνωρίσει τον ρωσικό έλεγχο στην Κριμαία, στο πλαίσιο πρότασης που στοχεύει στον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει το περιεχόμενο του σχεδίου.
Η πρόταση, όπως ανέφερε η εν λόγω πηγή στο CNN, περιλαμβάνει επίσης την εγκαθίδρυση εκεχειρίας κατά μήκος της γραμμής του μετώπου.
Το προσχέδιο κοινοποιήθηκε σε Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Παρίσι, ενώ μεταφέρθηκε και τηλεφωνικά από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο στον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, το σχέδιο παραμένει ατελές και απομένουν επιμέρους λεπτομέρειες προς διαμόρφωση. Σύμφωνα με την πηγή, οι ΗΠΑ προγραμματίζουν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με την Ευρώπη και την Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο.
Παράλληλα, η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει νέα συνάντηση ανάμεσα στον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, και Ρώσους αξιωματούχους, με στόχο να εξασφαλίσει τη στήριξη της Μόσχας στο ευρύτερο αμερικανικό σχέδιο.
Υπενθυμίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την Κριμαία το 2014, με τη Μόσχα να προχωρά σε προσάρτηση που θεωρήθηκε παράνομη από τις δυτικές χώρες.
Η πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός
Οι ΗΠΑ υπέβαλαν στους συμμάχους τους την πρότασή τους «για να καταστεί δυνατή μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», ανέφερε σε δημοσίευμά του και το Bloomberg. Όπως προστίθεται, σε αυτήν (την πρόταση) συμπεριλαμβάνεται η περιγραφή των όρων για τον τερματισμό των μαχών, μεταξύ των οποίων βρίσκεται «η χαλάρωση των κυρώσεων στη Ρωσία σε περίπτωση διαρκούς εκεχειρίας».
Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος σημείωσε ότι είτε θα βρεθεί λύση πολύ σύντομα, είτε οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε άλλα θέματα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόταση τέθηκε επί τάπητος σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη (17/4) στο Παρίσι, με τη συμμετοχή αξιωματούχων από ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ουκρανία, καθώς και στη συνάντηση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι η αμερικανική πρόταση περιλαμβάνει ουσιαστικά ένα «πάγωμα» της σύγκρουσης, με τις ρωσικές δυνάμεις να παραμένουν στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές, ενώ τίθεται στο περιθώριο το αίτημα ένταξης του Κιέβου στο ΝΑΤΟ.
Βάσει των ίδιων πηγών, η πρόταση δεν ισοδυναμεί με μια οριστική συμφωνία ειρήνης, ενώ επισημαίνεται πως καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα αναγνωρίσει επίσημα την κυριαρχία της Ρωσίας στις κατεχόμενες περιοχές. Παράλληλα, η εφαρμογή του σχεδίου εξαρτάται πλήρως από τη βούληση του Κρεμλίνου να σταματήσει τις εχθροπραξίες.
Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ πρέπει να προχωρήσουν
Υπενθυμίζεται πως ο Ρούμπιο δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από το Παρίσι, ότι «εάν δεν είναι δυνατόν να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, πρέπει να προχωρήσουμε». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «πρέπει να καθορίσουμε πολύ γρήγορα τώρα, και μιλάω για θέμα ημερών, αν αυτό είναι εφικτό ή όχι».
Ειδικότερα, σύμφωνα με το CNN, οι δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ έγιναν μία ημέρα μετά τη συνάντηση του ίδιου και του ειδικού απεσταλμένου, Στιβ Γουίτκοφ, με Ευρωπαίους και Ουκρανούς συμμάχους, καθώς η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Επισημαίνεται ότι ένα περίγραμμα ειρηνευτικού σχεδίου που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ είχε τύχει «ενθαρρυντικής υποδοχής» στις συνομιλίες, σύμφωνα με ένα κείμενο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο, όμως, δεν έδωσε λεπτομέρειες για το περίγραμμα.