Κόσμος

Πέθανε ο Πάπας Φραγκίσκος

Το Βατικανό επιβεβαίωσε τον θάνατο του Ποντίφικα σε ηλικία 88 ετών. LIVE εικόνα από την πλατεία του Αγίου Πέτρου.
AP Photo/Gregorio Borgia

Ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε τη Δευτέρα του Πάσχα, 21 Απριλίου 2025, σε ηλικία 88 ετών στην κατοικία του στο Casa Santa Marta του Βατικανού.

Ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε σε ηλικία 88 ετών, ανακοίνωσε το Βατικανό.

Ο καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο εξελέγη για να ηγηθεί της Καθολικής Εκκλησίας τον Μάρτιο του 2013 μετά την παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’.

Πέθανε ο Πάπας Φραγκίσκος
AP Photo/Andrew Medichini, file

LIVE εικόνα από την πλατεία του Αγίου Πέτρου μετά το θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου

Η ανακοίνωση του θανάτου από το Βατικανό

Πριν από λίγο, ο Σεβασμιότατος Καρδινάλιος Farrell ανακοίνωσε με θλίψη τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, με τα εξής λόγια: «Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, με βαθιά θλίψη πρέπει να ανακοινώσω τον θάνατο του Αγίου Πατέρα μας Φραγκίσκου.

Στις 7:35 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα), ο επίσκοπος της Ρώμης Φραγκίσκος επέστρεψε στο σπίτι του Πατέρα. Όλη του η ζωή ήταν αφιερωμένη στην υπηρεσία του Κυρίου και της Εκκλησίας Του.

Μας δίδαξε να ζούμε τις αξίες του Ευαγγελίου με πίστη, θάρρος και καθολική αγάπη, ιδιαίτερα υπέρ των φτωχότερων και πιο περιθωριοποιημένων».

Ο Farrell προσθέτει: «Με απέραντη ευγνωμοσύνη για το παράδειγμά του ως αληθινού μαθητή του Κυρίου Ιησού, παραδίδουμε την ψυχή του Πάπα Φραγκίσκου στην άπειρη ελεήμονα αγάπη του Ενός και Τριαδικού Θεού».

Ποιος ήταν ο Πάπας Φραγκίσκος

Ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο (Μπουένος Άιρες, 17 Δεκεμβρίου 1936 – Ρώμη 21 Απριλίου 2025) ήταν Αργεντίνος ιερέας, ο 266ος Πάπας, Επίσκοπος Ρώμης, επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ανώτατος άρχοντας του ανεξάρτητου κράτους-πόλεως του Βατικανού. Εξελέγη στις 13 Μαρτίου 2013. Το όνομα που επέλεξε ήταν προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης.

Ήταν ο πρώτος Πάπας από την Λατινική Αμερική, αλλά και από την Αμερική γενικότερα, καθώς επίσης και ο πρώτος Ιησουίτης Πάπας. Από το 1988 υπηρέτησε ως αρχιεπίσκοπος Μπουένος Άιρες και το 2001 του απονεμήθηκε ο καρδινάλιος τίτλος του Σαν Ρομπέρτο Μπελαρμίνο.

AP Photo/Andrew Medichini, File

Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1936 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής από Ιταλούς γονείς. Μετά τις σπουδές του στη σχολή στο Βίλα Ντεβότο, εντάχθηκε στο τάγμα των Ιησουιτών στις 11 Μαρτίου του 1958. Ο Μπεργκόλιο έλαβε πανεπιστημιακό τίτλο στη φιλοσοφία από το Κολέγιο Μάξιμο Σαν Χοσέ στο Σαν Μιγκέλ ντε Τουκουμάν και στη συνέχεια δίδαξε λογοτεχνία και ψυχολογία στο Κολέγιο της Ιμακουλάδα (Αμώμου Συλλήψεως) στη Σάντα Φε και στο Κολέγιο του Σαλβαδόρ (Σωτήρος) στο Μπουένος Άιρες. Χειροτονήθηκε ιερέας στις 13 Δεκεμβρίου του 1969 από τον αρχιεπίσκοπο Χοσέ Ραμόν Καστελλάνο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και Θεολογική Σχολή του Σαν Μιγκέλ. Ο Μπεργκόλιο υπηρέτησε ως διδάσκαλος των δοκίμων και δίδασκε ως θεολόγος.

Κατά τη δεύτερη ημέρα του Κονκλαβίου του 2013, μετά από την παραίτηση του Βενεδίκτου ΙΣΤ΄, εξελέγη Πάπας. Αν και δεν ήταν ο πρώτος μη Ευρωπαίος Πάπας (ο Γρηγόριος ο τρίτος, συριακής καταγωγής, διετέλεσε Πάπας από το 731 έως το 741), ήταν ο πρώτος Νοτιοαμερικανός.

Εξελέγη Πάπας σε μεγάλη ηλικία

  • Ήταν ο πρώτος Πάπας από την Αμερική ή το νότιο ημισφαίριο. Από το 741 που πέθανε ο γεννημένος στη Συρία Γρηγόριος Γ΄ είχε να υπάρξει μη Ευρωπαίος επίσκοπος της Ρώμης.
  • Ήταν επίσης ο πρώτος Ιησουίτης που εξελέγη στο θρόνο του Αγίου Πέτρου – οι Ιησουίτες αντιμετωπίζονταν ιστορικά με καχυποψία από τη Ρώμη.
  • Ο προκάτοχος του Φραγκίσκου, ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄, ήταν ο πρώτος Πάπας που αποσύρθηκε οικειοθελώς μετά από σχεδόν 600 χρόνια και για σχεδόν μια δεκαετία οι Κήποι του Βατικανού φιλοξένησαν δύο Πάπες.
  • Ως καρδινάλιος Bergoglio της Αργεντινής, ήταν ήδη στα εβδομήντα του όταν έγινε Πάπας το 2013.
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
ΣΥΡΙΖΑ γραφεία Chevron Left
ΣΥΡΙΖΑ: Η 21η Απριλίου αποτελεί υπόμνηση του καθήκοντος θωράκισης και υπεράσπισης της Δημοκρατίας
Ανδρουλάκης: Τιμούμε αυτούς που έδωσαν το αίμα τους για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία
Νίκος Ανδρουλάκης Chevron Right