Κόσμος

Πάπας Φραγκίσκος: Οι σταθμοί και το έργο του Ποντίφικα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Οι ημερομηνίες και τα γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία του Πάπα Φραγκίσκου.
AP Photo/Gustavo Garello

O Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο ή αλλιώς Πάπας Φραγκίσκος, ήταν o πρώτος πάπας προερχόμενος από την Λατινική Αμερική, ο θάνατος του οποίου ανακοινώθηκε σήμερα από το Βατικανό, είχε γεννηθεί στις 17 Δεκεμβρίου του 1936 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Η οικογένειά του καταγόταν από το Πεδεμόντιο της βόρειας Ιταλίας: λογιστής στους αργεντίνικους σιδηρόδρομους ο πατέρας του, νοικοκυρά η μητέρα του.

Ακολουθούν ορισμένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής και της διακονίας του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών, όπως τα καταγράφει το Reuters.

1936

17 Δεκεμβρίου – Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο γεννιέται στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, γιος Ιταλών μεταναστών.

1969

13 Δεκεμβρίου – Χειροτονείται ιερέας.

1973

31 Ιουλίου – Γίνεται επικεφαλής των Ιησουιτών στην Αργεντινή.

1992

20 Μαΐου – Ορίζεται Επίσκοπος της Άουκα και Βοηθός Επίσκοπος του Μπουένος Άιρες.

1998

28 Φεβρουαρίου – Ορίζεται Αρχιεπίσκοπος. Γίνεται γνωστός για το ότι πήγαινε στη δουλειά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δεν διέμενε στο αρχιεπισκοπικό μέγαρο και μαγείρευε ο ίδιος τα γεύματά του.

2001

21 Φεβρουαρίου – Ορίζεται καρδινάλιος από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.

2005

19 Απριλίου – Ο Καρδινάλιος Γιόζεφ  Ράτσινγκερ εκλέγεται πάπας μετά από τέσσερις γύρους ψηφοφορίας και λαμβάνει το όνομα Βενέδικτος. Μετέπειτα διαρροές αποκαλύπτουν ότι ο Μπεργκόλιο ήρθε δεύτερος σε όλες τις μυστικές ψηφοφορίες.

2013

13 Μαρτίου – Ο Μπεργκόλιο εκλέγεται πάπας μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου. Λαμβάνει το όνομα Φραγκίσκος και γίνεται ο πρώτος μη Ευρωπαίος πάπας εδώ και 1.300 χρόνια.

8 Ιουλίου – Πραγματοποιεί το πρώτο του ποιμαντικό ταξίδι εκτός Ρώμης, επισκεπτόμενος το νησί Λαμπεντούζα της Ιταλίας, όπου καταδικάζει την «παγκοσμιοποίηση της αδιαφορίας» απέναντι στη δοκιμασία των μεταναστών.

29 Ιουλίου – Κατά την πρώτη του συνέντευξη τύπου στο παπικό αεροπλάνο, ο Φραγκίσκος δηλώνει: «Αν κάποιος είναι ομοφυλόφιλος, αναζητά τον Κύριο και έχει καλή θέληση, ποιος είμαι εγώ για να τον κρίνω;» – δήλωση που θεωρείται ως η πιο συμφιλιωτική στάση πάπα απέναντι στα ΛΟΑΤ άτομα.

26 Νοεμβρίου – Καλεί σε βαθιά ανανέωση της Εκκλησίας μέσω σημαντικού εγγράφου (αποστολική προτροπή), στο οποίο σκιαγραφεί το όραμά του για το παπικό του έργο.

2014

24 Φεβρουαρίου – Δημιουργεί νέο θεσμικό όργανο στο Βατικανό για τον συντονισμό των οικονομικών και διοικητικών υποθέσεων.

24–26 Μαΐου – Επισκέπτεται τους Αγίους Τόπους. Γίνεται ο πρώτος πάπας που αποθέτει στεφάνι στον τάφο του ιδρυτή του σύγχρονου Σιωνισμού. Επίσης προσεύχεται μπροστά στο ισραηλινό τείχος ασφαλείας, το οποίο απεχθάνονται οι Παλαιστίνιοι.

2015

18 Ιουνίου – Δημοσιεύει το πρώτο παπικό έγγραφο αφιερωμένο στο περιβάλλον, την εγκύκλιο Laudato Si’, καλώντας τους ηγέτες του κόσμου να ακούσουν «την κραυγή της γης και την κραυγή των φτωχών».

2016

8 Απριλίου – Σε έγγραφο για την οικογενειακή ζωή, ο Φραγκίσκος καλεί τους ιερείς να είναι πιο δεκτικοί προς διαζευγμένους ή ξαναπαντρεμένους καθολικούς, καθώς και προς μονογονεϊκές οικογένειες και ΛΟΑΤ άτομα. Ωστόσο, απορρίπτει την έννοια του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

26 Ιουνίου – Δηλώνει ότι οι Χριστιανοί οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από την ΛΟΑΤ κοινότητα και από άλλους που έχουν προσβληθεί ή κακοποιηθεί από την Εκκλησία.

2 Νοεμβρίου – Αναφέρει σε δημοσιογράφους ότι η απαγόρευση χειροτονίας γυναικών στην Καθολική Εκκλησία ισχύει για πάντα.

2017

2 Ιανουαρίου – Ο Πάπας Φραγκίσκος δηλώνει σε επιστολή του ότι οι επίσκοποι πρέπει να επιδεικνύουν μηδενική ανοχή απέναντι σε κληρικούς που κακοποιούν σεξουαλικά παιδιά. Ζητά συγγνώμη για «μια αμαρτία που μας ντροπιάζει».

28 Ιουνίου – Ο Καρδινάλιος Τζορτζ Πελ, τον οποίο ο Φραγκίσκος είχε διορίσει υπεύθυνο για την οικονομία του Βατικανού, κατηγορείται για πολλαπλά σεξουαλικά εγκλήματα από το παρελθόν στην πατρίδα του, την Αυστραλία. Καταδικάζεται αρχικά τον Δεκέμβριο του 2018, αλλά αθωώνεται σε έφεση τον Απρίλιο του 2020.

1 Ιουλίου – Σε σημαντικό ανασχηματισμό, ο Φραγκίσκος αντικαθιστά τον κορυφαίο θεολόγο του Καθολικισμού, έναν συντηρητικό Γερμανό καρδινάλιο που είχε συγκρουστεί με το όραμα του πάπα για μια πιο συμπεριληπτική Εκκλησία.

2018

30 Ιανουαρίου – Λίγες μόλις ημέρες αφού υπερασπίστηκε Χιλιανό επίσκοπο που κατηγορήθηκε για σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων, ο Πάπας στέλνει κορυφαίο ειδικό για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης στη Χιλή για να διερευνήσει την υπόθεση. Τον Απρίλιο, παραδέχεται ότι έκανε «σοβαρά λάθη» στη διαχείριση της κρίσης στη Χιλή και ζητά συγχώρεση

18 Μαΐου – Με μια πρωτοφανή κίνηση, όλοι οι επίσκοποι της Χιλής προσφέρουν τις παραιτήσεις τους μετά από συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο. Τους επόμενους μήνες, ο Πάπας αποδέχεται πολλές από αυτές.

28 Ιουλίου – Αποδέχεται την παραίτηση του Αμερικανού Καρδινάλιου Θεόδωρου ΜακΚάρικ. Τον Φεβρουάριο του 2019, ο Φραγκίσκος τον καθαιρεί από το ιερατικό αξίωμα αφού η Εκκλησία τον κρίνει ένοχο για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων – η πρώτη φορά που καθαιρείται καρδινάλιος για τέτοιο αδίκημα.

25–26 Αυγούστου – Επισκέπτεται την Ιρλανδία και δηλώνει ότι η αποτυχία της Εκκλησίας να αντιμετωπίσει επαρκώς τα «αποτρόπαια» εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης κληρικών αποτελεί πηγή ντροπής για τους καθολικούς. Ζητά συγχώρεση.

26 Αυγούστου – Ο πρώην ανώτατος αξιωματούχος του Βατικανού, Αρχιεπίσκοπος Κάρλο Μαρία Βιγκανό, κατηγορεί τον Πάπα ότι γνώριζε για χρόνια τις καταγγελίες εναντίον του ΜακΚάρικ και ζητά την παραίτησή του. Μήνες αργότερα, το Βατικανό κατηγορεί τον Βιγκανό για συκοφαντία.

22 Σεπτεμβρίου – Το Βατικανό υπογράφει ιστορική συμφωνία που του παρέχει λόγο στον διορισμό επισκόπων στην Κίνα – κάτι που επιδίωκε εδώ και δεκαετίες. Οι επικριτές θεωρούν τη συμφωνία υποχώρηση προς το Κομμουνιστικό Κόμμα.

2019

21 Φεβρουαρίου – Ο Πάπας ανοίγει μια πρωτοφανή τετραήμερη συνάντηση με καθολικούς ηγέτες από όλο τον κόσμο για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση. Καλεί σε «συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα».

19 Απριλίου – Συναντά τους πρώην αντιμαχόμενους ηγέτες του Νότιου Σουδάν και τους φιλά τα πόδια, παρακαλώντας τους να μην επιστρέψουν στον εμφύλιο πόλεμο.

24 Μαΐου – Διορίζει για πρώτη φορά γυναίκες σε βασικό τμήμα του Βατικανού. Τον Ιανουάριο του 2020 ορίζει την πρώτη γυναίκα σε υψηλόβαθμη θέση στη Γραμματεία του Κράτους, τον Αύγουστο του 2020 έξι γυναίκες στο Οικονομικό Συμβούλιο, και τον Νοέμβριο του 2021 μία γυναίκα στη δεύτερη υψηλότερη θέση στη διοίκηση του Βατικανού. Τον Μάρτιο του 2022 εισάγει μεταρρύθμιση που επιτρέπει σε καθολικές γυναίκες να αναλαμβάνουν ηγεσία στα περισσότερα τμήματα.

2 Ιουνίου – Κατά την επίσκεψή του στη Ρουμανία, ζητά συγγνώμη εκ μέρους της Καθολικής Εκκλησίας για την κακομεταχείριση των Ρομά.

2020

12 Φεβρουαρίου – Σε φαινομενική νίκη των συντηρητικών κληρικών, απορρίπτει την πρόταση να επιτραπεί η χειροτονία έγγαμων ανδρών σε απομακρυσμένες περιοχές του Αμαζονίου.

7 Μαρτίου – Ακυρώνει όλες τις τακτικές δημόσιες εμφανίσεις λόγω της πανδημίας COVID-19. Ακυρώνονται και τα ταξίδια του. Στις 27 Μαρτίου, πραγματοποιεί μόνος του προσευχή στην άδεια Πλατεία του Αγίου Πέτρου.

24 Σεπτεμβρίου – Αποπέμπει τον Ιταλό Καρδινάλιο Τζοβάνι Άντζελο Μπετσού από ισχυρή θέση στο Βατικανό, κατηγορώντας τον για κατάχρηση και νεποτισμό. Ο Μπετσού αρνείται τις κατηγορίες. Κατηγορείται επισήμως τον Ιούλιο του 2021 και καταδικάζεται τον Δεκέμβριο του 2023 για υπεξαίρεση και απάτη σε ποινή φυλάκισης 5,5 ετών. Παραμένει ελεύθερος εν αναμονή της έφεσης.

5 Νοεμβρίου – Αναδιοργανώνει τη διαχείριση των οικονομικών του Βατικανού μετά το σκάνδαλο αγοράς ακινήτων στο Λονδίνο.

31 Δεκεμβρίου – Λόγω υποτροπής ισχιαλγίας που προκαλεί πόνο στο δεξί του πόδι, απουσιάζει από τις λειτουργίες της παραμονής και της πρώτης ημέρας του νέου έτους – η πρώτη φορά που προβλήματα υγείας τον εμποδίζουν να παραστεί σε μεγάλα θρησκευτικά γεγονότα.

2021

11 Ιανουαρίου – Ο Φραγκίσκος, σε ακόμη ένα βήμα προς την ισότητα των φύλων στην Καθολική Εκκλησία, αλλάζει τον κανονικό νόμο, επιτρέποντας στις γυναίκες να υπηρετούν ως αναγνώστριες στη λειτουργία, βοηθοί στο ιερό και διανομείς της Θείας Κοινωνίας.

21 Ιανουαρίου – Δικαστήριο του Βατικανού καταδικάζει τον Άντζελο Καλόια, πρώην επικεφαλής της Τράπεζας του Βατικανού, για υπεξαίρεση και ξέπλυμα χρήματος – γίνεται έτσι ο υψηλότερος σε βαθμό αξιωματούχος του Βατικανού που καταδικάζεται για οικονομικό έγκλημα.

5 Μαρτίου – Επανεκκινώντας τα ταξίδια του μετά την κρίση της COVID-19, ο Φραγκίσκος πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη πάπα στο Ιράκ.

4 Ιουλίου – Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση μέρους του παχέος εντέρου και παραμένει 11 ημέρες στο νοσοκομείο για ανάρρωση.

16 Ιουλίου – Σε πλήγμα για τους συντηρητικούς, ο Φραγκίσκος αναιρεί αποφάσεις των δύο προκατόχων του και επαναφέρει περιορισμούς στη λεγόμενη Παλαιά Λειτουργία στα λατινικά, η οποία προτιμάται από τους παραδοσιακούς καθολικούς.

29 Οκτωβρίου – Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δηλώνει, μετά από συνάντηση με τον πάπα, ότι εκείνος του είπε πως είναι «καλός καθολικός» και μπορεί να κοινωνεί – κάτι που διευρύνει το χάσμα με τους συντηρητικούς ιεράρχες.

2022

25 Φεβρουαρίου – Παρακάμπτοντας το διπλωματικό πρωτόκολλο, ο Πάπας επισκέπτεται την πρεσβεία της Ρωσίας στο Βατικανό για να εκφράσει προσωπικά την ανησυχία του για την εισβολή στην Ουκρανία. Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες ζητά επανειλημμένα τον τερματισμό του πολέμου και γίνεται ολοένα και πιο επικριτικός προς τη Μόσχα.

24 Ιουλίου – Ξεκινά εξαήμερη επίσκεψη στον Καναδά, κατά την οποία ζητά επανειλημμένα συγγνώμη για τη σεξουαλική κακοποίηση που συνέβη σε οικοτροφεία για αυτόχθονα παιδιά, τα οποία λειτουργούσαν καθολικά τάγματα.

31 Δεκεμβρίου – Πεθαίνει ο Πάπας Βενέδικτος στο μοναστήρι του Βατικανού, όπου ζούσε από την παραίτησή του το 2013.

2023

11 Ιανουαρίου – Πεθαίνει στη Ρώμη ο συντηρητικός Καρδινάλιος Τζορτζ Πελ. Αργότερα αποκαλύπτεται ότι είχε γράψει ανώνυμο υπόμνημα το 2021, στο οποίο καταδίκαζε το παποτικό έργο του Φραγκίσκου ως «καταστροφή».

29 Μαρτίου – Ο Πάπας εισάγεται στο νοσοκομείο Τζεμέλλι της Ρώμης με αναπνευστική λοίμωξη.

7 Ιουνίου – Εισάγεται ξανά στο νοσοκομείο Τζεμέλλι για χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα.

4 Οκτωβρίου – Ο Φραγκίσκος ξεκινά μια σύνοδο επισκόπων διάρκειας ενός μήνα για να συζητηθούν πιθανά καθοριστικά ζητήματα για την Εκκλησία. Ωστόσο, η σύνοδος ολοκληρώνεται χωρίς σαφείς θέσεις σε θέματα όπως η χειροτονία διακονισσών και η αποδοχή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

11 Νοεμβρίου – Με μια σπάνια κίνηση, ο Πάπας αποπέμπει τον Επίσκοπο Τζόζεφ Στρίκλαντ από το Τάιλερ του Τέξας, έναν από τους πιο έντονους επικριτές του μεταξύ των Αμερικανών καθολικών συντηρητικών.

28 Νοεμβρίου – Σε μια ακόμη ενέργεια κατά συντηρητικού επικριτή, ο Φραγκίσκος τιμωρεί τον Καρδινάλιο Ρέιμοντ Μπερκ των ΗΠΑ απομακρύνοντάς τον από διαμέρισμα του Βατικανού και διακόπτοντας τον μισθό του.

28 Νοεμβρίου – Ο Πάπας ακυρώνει το προγραμματισμένο του ταξίδι στη διάσκεψη για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι, λόγω φλεγμονής στον πνεύμονα.

18 Δεκεμβρίου – Το Βατικανό ανακοινώνει ιστορική απόφαση, εγκεκριμένη από τον Πάπα, που επιτρέπει στους καθολικούς ιερείς να δίνουν ευλογίες σε ομόφυλα ζευγάρια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν αποτελούν μέρος των επίσημων τελετών ή λειτουργιών της Εκκλησίας.

2024

14 Ιουνίου – Ο Πάπας Φραγκίσκος γίνεται ο πρώτος Ποντίφικας που απευθύνεται σε σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7), μιλώντας στους ηγέτες για τις πιθανές απειλές και τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης.

2 Σεπτεμβρίου – Ξεκινά 12ήμερη επίσκεψη σε τέσσερα νησιωτικά κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Ωκεανίας, διανύοντας σχεδόν 33.000 χλμ (20.500 μίλια) – το μεγαλύτερο ταξίδι της παποσύνης του.

26 Σεπτεμβρίου – Πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, όπου δέχεται έντονη κριτική για τη διαχείριση από την Εκκλησία υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς και για τη μεταχείριση των γυναικών.

2 Οκτωβρίου – Ξεκινά μια δεύτερη, μέσα σε δύο χρόνια, σύνοδο καθολικών επισκόπων στο Βατικανό, διάρκειας ενός μήνα. Συζητούνται αμφιλεγόμενα θέματα, όπως η ηγεσία των γυναικών, αλλά η σύνοδος ολοκληρώνεται χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

22 Οκτωβρίου – Το Βατικανό επεκτείνει για ακόμη τέσσερα χρόνια τη συμφωνία του με την Κίνα για τον διορισμό καθολικών επισκόπων. Οι συντηρητικοί επικριτές συνεχίζουν να την χαρακτηρίζουν ως «παράδοση» στο Πεκίνο.

7 Δεκεμβρίου – Ο Πάπας εμφανίζεται σε τελετή στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου με μεγάλο μώλωπα στο πηγούνι· το Βατικανό ανακοινώνει πως πρόκειται για μικρό τραυματισμό από πτώση στην κατοικία του.

24 Δεκεμβρίου – Ο Φραγκίσκος κηρύσσει την έναρξη του Καθολικού Αγίου Έτους 2025, μιας ξεχωριστής περιόδου ειρήνης, συγχώρεσης και άφεσης για τους καθολικούς, η οποία θα διαρκέσει έως τις αρχές του 2026.

2025

6 Ιανουαρίου – Ο Πάπας Φραγκίσκος διορίζει τον Καρδινάλιο Ρόμπερτ ΜακΈλροϊ, γνωστό για τις προοδευτικές του θέσεις, νέο Αρχιεπίσκοπο της Ουάσινγκτον. Ο διορισμός γίνεται λίγες ημέρες πριν από την επανείσοδο του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο – του οποίου την αυστηρή μεταναστευτική πολιτική είχε επικρίνει ο Φραγκίσκος.

6 Φεβρουαρίου – Το Βατικανό ανακοινώνει ότι ο Πάπας πάσχει από βρογχίτιδα, αλλά θα τηρήσει το πρόγραμμά του. Ο ίδιος είχε δηλώσει την προηγούμενη ημέρα ότι είχε «έντονο κρυολόγημα».

14 Φεβρουαρίου – Το Βατικανό ανακοινώνει ότι ο Πάπας εισήχθη στο νοσοκομείο για θεραπεία βρογχίτιδας. Τις επόμενες ημέρες, οι γιατροί αποκαλύπτουν πως πάσχει από διπλή πνευμονία.

23 Μαρτίου – Ο Πάπας λαμβάνει εξιτήριο ύστερα από 38 ημέρες νοσηλείας.

20 Απριλίου – Ανήμερα του Πάσχα, ο Πάπας εμφανίζεται για πρώτη φορά με το ανοιχτό παπικό όχημα στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου μετά την πρόσφατη σοβαρή του ασθένεια, χαιρετώντας δεκάδες χιλιάδες καθολικούς μετά την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία. Επίσης, έχει σύντομη ιδιωτική συνάντηση στο Βατικανό με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Ντ. Βανς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Κυριάκος Μητσοτάκης Chevron Left
Μητσοτάκης για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου: Η σκέψη μας στο ανά τον κόσμο ποίμνιο του Βατικανού
Επιστρέφουν στην Αθήνα οι εκδρομείς του Πάσχα: Αυξημένη η κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου
Chevron Right