Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο πρώτος Λατινοαμερικανός Pοντίφικας της ιστορίας που γοήτευσε τον κόσμο με το ταπεινό του ύφος και το ενδιαφέρον του για τους φτωχούς, αλλά αποξένωσε τους συντηρητικούς με τις επικρίσεις του για τον καπιταλισμό και την κλιματική αλλαγή, πέθανε τη Δευτέρα του Πάσχα (21/4). Ήταν 88 ετών.
Πλέον, αρχίζει σταδιακά η διαδικασία εκλογής νέου Πάπα, αφού συγκληθεί το κονκλάβιο, με διαδικασίες τόσο μυστικές που προσιδιάζουν σε έναν… «Κώδικα ντα Βίντσι» της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. H διαδικασία αυτή, μάλιστα, μπορεί να διαρκέσει ημέρες – ακόμα και εβδομάδες – μέχρι να βγει λευκός καπνός από την Καπέλα Σιξτίνα.
BREAKING: The cause of Pope Francis’ death was a cerebral stroke that led to a coma and irreversible heart failure, the Vatican says. He had decreed in his will that he be buried in St. Mary Major Basilica in a simple underground tomb. Follow live updates:https://t.co/VTb7aXBjml
— The Associated Press (@AP) April 21, 2025
Η ανακοίνωση του θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου
Το Βατικανό, σύμφωνα με το AP, ανακοίνωσε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο που τον έθεσε σε κώμα και οδήγησε σε καρδιακή ανεπάρκεια. Οι καμπάνες χτύπησαν σε καθολικές εκκλησίες από τη γενέτειρά του, την Αργεντινή, τις Φιλιππίνες και τη Ρώμη, καθώς η είδηση διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο.
«Στις 7:35 σήμερα το πρωί, ο Επίσκοπος της Ρώμης, Φραγκίσκος, επέστρεψε στο σπίτι του Πατέρα», έγραφε η ανακοίνωση του Βατικανού και σημείωνε το εξής: «Όλη του η ζωή ήταν αφιερωμένη στην υπηρεσία του Κυρίου και της Εκκλησίας του».
Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος έπασχε από χρόνια πνευμονοπάθεια και του αφαιρέθηκε μέρος του ενός πνεύμονα όταν ήταν νέος, εισήχθη στο νοσοκομείο Gemelli στις 14 Φεβρουαρίου 2025 για μια αναπνευστική κρίση που εξελίχθηκε σε διπλή πνευμονία. Πέρασε 38 ημέρες εκεί, η μεγαλύτερη νοσηλεία στη διάρκεια της 12ετούς θητείας του.
Ποιος ήταν ο Πάπας Φραγκίσκος
Ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο (Μπουένος Άιρες, 17 Δεκεμβρίου 1936 – Ρώμη, 21 Απριλίου 2025) ήταν Αργεντίνος ιερέας, ο 266ος Πάπας, Επίσκοπος Ρώμης, επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ανώτατος άρχοντας του ανεξάρτητου κράτους-πόλεως του Βατικανού. Εξελέγη στις 13 Μαρτίου 2013. Το όνομα που επέλεξε ήταν προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης.
Ήταν ο πρώτος Πάπας από την Λατινική Αμερική, αλλά και από την Αμερική γενικότερα, καθώς επίσης και ο πρώτος Ιησουίτης Πάπας. Από το 1988 υπηρέτησε ως αρχιεπίσκοπος Μπουένος Άιρες και το 2001 του απονεμήθηκε ο καρδινάλιος τίτλος του Σαν Ρομπέρτο Μπελαρμίνο.
Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1936 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής από Ιταλούς γονείς. Μετά τις σπουδές του στη σχολή στο Βίλα Ντεβότο, εντάχθηκε στο τάγμα των Ιησουιτών στις 11 Μαρτίου του 1958. Ο Μπεργκόλιο έλαβε πανεπιστημιακό τίτλο στη φιλοσοφία από το Κολέγιο Μάξιμο Σαν Χοσέ στο Σαν Μιγκέλ ντε Τουκουμάν και στη συνέχεια δίδαξε λογοτεχνία και ψυχολογία στο Κολέγιο της Ιμακουλάδα (Αμώμου Συλλήψεως) στη Σάντα Φε και στο Κολέγιο του Σαλβαδόρ (Σωτήρος) στο Μπουένος Άιρες. Χειροτονήθηκε ιερέας στις 13 Δεκεμβρίου του 1969 από τον αρχιεπίσκοπο Χοσέ Ραμόν Καστελλάνο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και Θεολογική Σχολή του Σαν Μιγκέλ. Ο Μπεργκόλιο υπηρέτησε ως διδάσκαλος των δοκίμων και δίδασκε ως θεολόγος.
Κατά τη δεύτερη ημέρα του Κονκλαβίου του 2013, μετά από την παραίτηση του Βενεδίκτου ΙΣΤ΄, εξελέγη Πάπας. Αν και δεν ήταν ο πρώτος μη Ευρωπαίος Πάπας (ο Γρηγόριος ο τρίτος, συριακής καταγωγής, διετέλεσε Πάπας από το 731 έως το 741), ήταν ο πρώτος Νοτιοαμερικανός.
Ήταν ο πρώτος Πάπας από την Αμερική ή το νότιο ημισφαίριο. Από το 741 που πέθανε ο γεννημένος στη Συρία Γρηγόριος Γ΄ είχε να υπάρξει μη Ευρωπαίος επίσκοπος της Ρώμης. Eπίσης, ήταν ο πρώτος Ιησουίτης που εξελέγη στο θρόνο του Αγίου Πέτρου – οι Ιησουίτες αντιμετωπίζονταν ιστορικά με καχυποψία από τη Ρώμη.
Ο προκάτοχος του Πάπα Φραγκίσκου, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’, ήταν ο πρώτος Πάπας που αποσύρθηκε οικειοθελώς ύστερα από σχεδόν 600 χρόνια και για σχεδόν μια δεκαετία οι Κήποι του Βατικανού φιλοξένησαν δύο Πάπες. Ως καρδινάλιος Μπεργκόλιο της Αργεντινής, ήταν ήδη στα 70 του όταν έγινε Πάπας το 2013.
«Ήθελε μία Εκκλησία για τους φτωχούς»
Ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε, όταν εξελέγη Ποντίφικας, να πάει με το λεωφορείο αντί του παπικού αυτοκινήτου στο ξενοδοχείο του, όπου πλήρωσε ο ίδιος τον λογαριασμό του πριν μετακομίσει στον ξενώνα του Βατικανού, αποφεύγοντας τα πολυτελή παπικά διαμερίσματα. Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση στα ΜΜΕ, εξέφρασε την επιθυμία του για «μια φτωχή Εκκλησία και μια Εκκλησία για τους φτωχούς».
Έστρεψε την παπική προσοχή στη φτώχεια και την ανισότητα, χαρακτηρίζοντας τον ανεξέλεγκτο καπιταλισμό ως «κοπριά του διαβόλου». Δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, εξέδωσε μια εγκύκλιο 180 σελίδων για το περιβάλλον, ζητώντας από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου να πληρώσουν το «βαρύ κοινωνικό χρέος» τους προς τους φτωχούς. Η κλιματική αλλαγή, δήλωνε, αποτελεί «μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα».
Ακόμα, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε σε συμπόνια και γενναιοδωρία απέναντι στους πρόσφυγες, λέγοντας ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «πιόνια στη σκακιέρα της ανθρωπότητας». Ύστερα από επίσκεψή του στο νησί της Λέσβου, προσέφερε καταφύγιο στο Βατικανό σε 12 Σύρους. Οι κρατούμενοι, τα θύματα σύγχρονης δουλείας και εμπορίας ανθρώπων αποτελούσαν επίσης συχνά αντικείμενο των εκκλήσεών του για έλεος και κοινωνική δράση. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης νοσηλείας του, συνέχιζε τις τηλεφωνικές κλήσεις προς την Εκκλησία της Αγίας Οικογένειας στη Γάζα, μια βραδινή ρουτίνα από τις 9 Οκτωβρίου 2023.
Σεξουαλική παρενόχληση και ομοφυλόφιλοι ιερείς
Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετώπισε ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν αυτό της σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς και της συγκάλυψης των εγκλημάτων από ιερείς και επισκόπους. Στα πρώτα χρόνια της παποσύνης του, καθώς κύματα σκανδάλων συγκλόνιζαν την Εκκλησία, κατηγορήθηκε από επιζώντες και άλλους ότι δεν κατανοούσε το μέγεθος της κρίσης και την ανάγκη για αποφασιστική δράση.
Το 2019, συγκάλεσε συνέλευση Επισκόπων από όλο τον κόσμο στη Ρώμη για να συζητήσουν την κρίση και αργότερα εξέδωσε διάταγμα που απαιτούσε από ιερείς και μοναχούς να αναφέρουν τη σεξουαλική κακοποίηση και τη συγκάλυψή της στις εκκλησιαστικές Αρχές, παρέχοντας προστασία στους καταγγέλλοντες. Ήταν μια σημαντική κίνηση για την ανάληψη ευθύνης από την Εκκλησία και προχώρησε περισσότερο από οποιονδήποτε από τους προκατόχους του.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας, ο Πάπας Φραγκίσκος αναγκάστηκε επίσης να ανταποκριθεί σε επαναλαμβανόμενες πράξεις τρομοκρατίας και διωγμών. Τόνιζε συνεχώς ότι η βία δεν έχει καμία θέση στην αληθινή θρησκευτική πρακτική και ότι δεν πρέπει να συγχέονται οι τρομοκρατικές ενέργειες με το Ισλάμ. «Δεν θεωρώ σωστό να ταυτίζουμε το Ισλάμ με τη βία», είχε δηλώσει μετά τη δολοφονία ενός Καθολικού ιερέα στη Γαλλία το 2016. «Πιστεύω ότι σχεδόν σε κάθε θρησκεία υπάρχει πάντα μια μικρή ομάδα φονταμενταλιστών», είχε προσθέσει, λέγοντας «Έχουμε και εμείς [σ.σ. οι Καθολικοί] τέτοιους».
Μίλησε με συμπόνια για ζητήματα σεξουαλικότητας [απαντώντας «Ποιος είμαι εγώ να κρίνω;» σε ερώτηση για ομοφυλόφιλους ιερείς)] για την οικογένεια και τον ρόλο των γυναικών στην κοινωνία – ενώ παρέμενε πιστός στη παραδοσιακή καθολική διδασκαλία για τον γάμο, την αντισύλληψη και την άμβλωση. Αν και πολλοί από την Αριστερά προσπάθησαν να τον θεωρήσουν δικό τους, ο Φραγκίσκος δεν μπορούσε να ενταχθεί εύκολα ούτε στους φιλελεύθερους ούτε στους συντηρητικούς.
Δεκτός σαν ροκ σταρ στα ταξίδια του στο εξωτερικό
Στα πολλά του ταξίδια στο εξωτερικό, ο Πάπας Φραγκίσκος γινόταν δεκτός σαν ροκ σταρ, με εκατοντάδες χιλιάδες – ακόμη και εκατομμύρια – να περιμένουν για ώρες για να τον δουν στο ανοιχτό παπικό αυτοκίνητο. Η απήχησή του ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στους νέους, τους οποίους συχνά προέτρεπε να απορρίψουν τον υλισμό και την υπερβολική εξάρτηση από την τεχνολογία.
«Η ευτυχία… δεν είναι μια εφαρμογή που μπορείς να κατεβάσεις στο τηλέφωνό σου», είχε πει σε νεολαία Καθολικών τον Απρίλιο του 2016 – ενώ είχε σχεδόν 19 εκατομμύρια ακολούθους στον αγγλόφωνο λογαριασμό του στο Twitter.
Η πρώτη νύχτα στο Βατικανό χωρίς τον Πάπα Φραγκίσκο
Καθώς νύχτωσε και τελείωσε η προσευχή, η κίνηση γύρω από την Πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό, έγινε πολύ πιο έντονη αφού ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε, το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα (21/4).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, η Βασιλική του Αγίου Πέτρου είναι φωταγωγημένη. Πάρα πολλοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Βατικανό και κάποιοι από αυτούς θα μπορούσαν να είναι κάτοικοι της Ρώμης, που επέστρεψαν μετά τις διακοπές του Πάσχα και θέλουν να δουν το Βατικανό την πρώτη του νύχτα χωρίς τον Πάπα Φραγκίσκο.
Οι άνθρωποι μιλούν όλες τις γλώσσες, καθώς το Βατικανό πραγματικά έχει γεμίσει. Επισημαίνεται ότι για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στην περιοχή, θα πρέπει να δώσουν προσοχή ως προς το τι μπορεί να είναι κλειστό.
Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Ποντίφικα
Πάντως, το απόγευμα της 21ης Απριλίου, ο καρδινάλιος Κέβιν Τζόζεφ Φάρελ προήδρευσε της διαδικασίας της πιστοποίησης του θανάτου και της τοποθέτησης της σορού του Πάπα Φραγκίσκου στο φέρετρο.
Ο Πάπας Φραγκίσκος θα ταφεί σε ένα απλό ξύλινο φέρετρο αντί για τα πολλά φέρετρα από κυπαρίσσι, μόλυβδο και δρυ, που είχαν επιλέξει οι προκάτοχοί του. Αυτό, άλλωστε, είχε εκφράσει και στη διαθήκη του, γράφοντας την τελευταία του επιθυμία.
Ακόμα, η σορός του Πάπα Φραγκίσκου θα μεταφερθεί στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, το πρωί της Τετάρτης (23/4), για λαϊκό προσκύνημα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Ματέο Μπρούνι, προσθέτοντας ότι τα τελικά σχέδια θα ανακοινωθούν στις την Τρίτη του Πάσχα (22/4). Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε ζητήσει να παραμείνει μέσα στο φέρετρο με το καπάκι κλειστό αντί να τοποθετηθεί σε υπερυψωμένη πλατφόρμα στη Βασιλική.
Συνήθως, η σορός ενός Πάπα παραμένει σε δημόσια έκθεση για λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια του εννιαήμερου πένθους.
Πότε η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου
Το Βατικανό δεν έχει ακόμη ανακοινώσει συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου.
Ωστόσο, σύμφωνα με το USA Today, η κηδεία πραγματοποιείται εντός των εννέα ημερών πένθους που είναι γνωστές ως Novemdiales, συνήθως τέσσερις έως έξι ημέρες μετά τον θάνατό του. Πραγματοποιείται έξω από την Πλατεία του Αγίου Πέτρου για να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό πενθούντων.
Ο Πάπας Φραγκίσκος θα ταφεί στη Ρώμη, στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε, σπάζοντας την παράδοση των πρακατόχων του που έχουν ταφεί στο Βατικανό.
Ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος Πάπας
Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιος θα είναι ο επόμενος Πάπας. Ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος δεν επρόκειτο να γίνει Πάπας και δεν ήθελε να γίνει, όπως αποκάλυψε μετά την εκλογή του. Ωστόσο, ακολουθούν οι πιθανοί διάδοχοί του.
Πιέτρο Παρολίν, 70 ετών
Εάν ο επόμενος Ποντίφικας είναι Ιταλός, ο Πιέτρο Παρολίν, υφυπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, θεωρείται ευρέως ο επικρατέστερος. Γνωστός διπλωμάτης και ισχυρή προσωπικότητα στο Βατικανό, στάλθηκε σε όλο τον κόσμο για να μεταφέρει τη φωνή του Πάπα σε δύσκολες περιοχές. Ήταν στενός σύμμαχος του εκλιπόντος Ποντίφικα και οι ικανότητες διαμεσολάβησης και η ισχυρή προσωπικότητά του θα τον καθιστούσαν ικανό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που άρχισε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ματέο Τσούπι, 69 ετών
Ο πρόεδρος της Επισκοπικής Διάσκεψης της Ιταλίας και αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια είναι ένας άλλος πιθανός υποψήφιος. Ήταν ο ειδικός απεσταλμένος του Πάπα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, πραγματοποιώντας ταξίδια στο Κίεβο, στη Μόσχα, στο Πεκίνο και στην Ουάσινγκτον. Το 1992 βοήθησε, επίσης, να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Μοζαμβίκη, μεσολαβώντας στις διετείς ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με έδρα τη Ρώμη. Έχει συνεργαστεί με την Κοινότητα του Sant’Egidio, την εξέχουσα καθολική ΜΚΟ που είναι αφιερωμένη στις κοινωνικές υπηρεσίες, και θεωρείται ο πιο προοδευτικός μεταξύ των υποψηφίων.

Χοσέ Τελεντίνο ντε Μεντόνσα, 59 ετών
Ο έπαρχος της Υπηρεσίας Πολιτισμού και Παιδείας είναι ένας άλλος πιθανός υποψήφιος. Ο Πορτογάλος καρδινάλιος είναι, επίσης, μέλος της Υπηρεσίας για τη Διδασκαλία της Πίστεως, της Υπηρεσίας για τη Θεία Λατρεία και την Πειθαρχία των Μυστηρίων. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες συλλογές ποιημάτων και πνευματικών κειμένων. Στις 16 Φεβρουαρίου αντικατέστησε τον Πάπα Φραγκίσκο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Βατικανού για το Ιωβηλαίο των Καλλιτεχνών.

Πέτερ Έρντο, 72 ετών
Ο Ούγγρος καρδινάλιος είχε αναφερθεί ως πιθανός υποψήφιος Πάπας κατά τη διάρκεια του τελευταίου κονκλάβιου. Έχει, επίσης, διατελέσει πρόεδρος του Συμβουλίου των Επισκοπικών Διασκέψεων της Ευρώπης.

Κριστομπάλ Λόπεθ Ρομέρο, 72 ετών
Ο Ισπανός Αρχιεπίσκοπος του Ραμπάτ μετακόμισε στο Μαρόκο το 2003 ύστερα από ένα μακρύ διάστημα ποιμαντικής εργασίας στη Λατινική Αμερική, ιδίως στην Παραγουάη. Είναι μέλος των Σαλεσιανών – μιας κοινότητας ανδρών της Καθολικής Εκκλησίας.

Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, 69 ετών
Ο Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων έγινε καρδινάλιος από τον Πάπα Φραγκίσκο πριν από δύο χρόνια. Έχει αφιερωθεί στη Μέση Ανατολή, αντιμετωπίζοντας διάφορες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Τα περασμένα Χριστούγεννα τέλεσε λειτουργία στην εκκλησία της Αγίας Οικογένειας στη Γάζα.

Το κονκλάβιο και η εκλογή νέου Πάπα
Δύο έως τρεις εβδομάδες μετά την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκοθ, το Κολέγιο των Καρδιναλίων θα συνέλθει στην Καπέλα Σιξτίνα για να πραγματοποιήσει κονκλάβιο, την άκρως μυστικοπαθή διαδικασία εκλογής του νέου Πάπα. Θεωρητικά, οποιοσδήποτε βαπτισμένος άνδρας Ρωμαιοκαθολικός είναι επιλέξιμος για τον παπισμό, αλλά τα τελευταία 700 χρόνια, ο πάπας επιλέγεται πάντα από το Κολέγιο των Καρδιναλίων.
Η συντριπτική πλειονότητα των 266 Ποντίφικων που εξελέγησαν σε όλη την ιστορία, ήταν Ευρωπαίοι. Ο Πάπας Φραγκίσκος, που γεννήθηκε ως Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο στην Αργεντινή, ήταν ο πρώτος μη Ευρωπαίος Ποντίφικας εδώ και 1.300 χρόνια.
Σε αντίθεση με την κανονική πολιτική, οι υποψήφιοι για τον Πάπα δεν κάνουν ανοιχτή προεκλογική εκστρατεία για τη θέση. Οι παρατηρητές του Βατικανού έχουν θεωρήσει τους καρδιναλίους που έχουν καλές πιθανότητες να γίνουν πάπες papabile, δηλαδή «παπικοί», εξ ου και οι διαδικασίες που μοιάζουν με έναν άτυπο «Κώδικα ντα Βίντσι».
Την ημέρα της ψηφοφορίας, η Καπέλα Σιξτίνα, με τη φημισμένη οροφή της ζωγραφισμένη από τον Μιχαήλ Άγγελο, σφραγίζεται φυσικά και οι καρδινάλιοι, οι οποίοι έχουν δώσει όρκο εχεμύθειας, κλειδώνονται μέσα.
Μόνο οι καρδινάλιοι κάτω των 80 ετών έχουν δικαίωμα ψήφου. Περίπου 120 θα ψηφίσουν μυστικά για τον υποψήφιο της επιλογής τους, γράφοντας το όνομά τους σε ένα ψηφοδέλτιο και τοποθετώντας το σε ένα δισκοπότηρο στην κορυφή της Αγίας Τράπεζας.
Εάν κανένας υποψήφιος δεν λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, πραγματοποιείται άλλος ένας γύρος ψηφοφορίας. Μπορεί να υπάρξουν έως και τέσσερις γύροι ανά ημέρα. Το κονκλάβιο που εξέλεξε τον Πάπα Φραγκίσκο το 2013 διήρκεσε περίπου 24 ώρες και πέντε ψηφοφορίες, αλλά η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο: ένα κονκλάβιο τον 13ο αιώνα διήρκεσε περίπου τρία χρόνια, ενώ ένα άλλο τον 18ο αιώνα τέσσερις μήνες.
Μόλις επιλεγεί ο Πάπας, ένας εκπρόσωπος του Κολλεγίου των Καρδιναλίων διαβάζει τη λατινική ανακοίνωση «Habemus papam!», που σημαίνει «Έχουμε Πάπα», από το κεντρικό μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου με θέα χιλιάδες πρόθυμους πιστούς.
Στη συνέχεια, ο νεοεκλεγείς πάπας, αφού επιλέξει ένα παπικό όνομα (πιθανότατα ένα που τιμά έναν άγιο ή προκάτοχο) και φορέσει ένα λευκό ράσο, βγαίνει στο μπαλκόνι για να απευθύνει την πρώτη του ομιλία στο κοινό. Και με αυτό, ο καθολικός κόσμος έχει έναν νέο ηγέτη.