Κόσμος

Χανγκζού: «Τώρα είναι η ώρα μας» – Η Silicon Valley της Κίνας δηλώνει έτοιμη για αντεπίθεση

Η Κίνα αντεπιτίθεται με… κώδικα. Η κινεζική πόλη που «διψάει» για τεχνολογική επιτυχία. «Έχουμε τα ταλέντα, έχουμε το περιβάλλον, έχουμε και την πλήρη αλυσίδα εφοδιασμού».
Sky News

Η Χανγκζού, μία από τις πιο ιστορικές και γοητευτικές πόλεις της Κίνας, δεν είναι πια μόνο το «στολίδι» της αρχαιότητας, καθώς η πόλη αυτή έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν σύγχρονο τεχνολογικό κόμβο, γεγονός που της έχει δώσει τη φήμη της κινεζικής «Silicon Valley».

Ειδικότερα, ως κόμβος για επιχειρηματίες και νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, η Χανγκζού φιλοξενεί «success stories» που γεμίζουν πρωτοσέλιδα, όπως η Alibaba και η πρωτοποριακή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek.

Στο πλαίσιο του κλιμακούμενου ανταγωνισμού με την Αμερική, ο κόσμος δίνει όλο και μεγαλύτερη προσοχή στην πόλη αυτή. Όσοι συμμετέχουν στην τεχνολογική της σκηνή ξεχειλίζουν από ενθουσιασμό, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο Sky News.

«Ήρθε η ώρα μας»: Η Κίνα χτίζει τη δική της Silicon Valley

Πίνοντας καφέ σε ένα υπερσύγχρονο συγκρότημα της Χανγκζού, άνθρωποι περιγράφουν πόσο συναρπαστική είναι αυτή η στιγμή, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις τους, αλλά και για την Κίνα.

«Έχουμε τα ταλέντα, έχουμε το περιβάλλον και έχουμε την πλήρη αλυσίδα εφοδιασμού, παρόλο που έχουμε ένα δύσκολο περιβάλλον», λέει η Grace Zheng, η οποία εργάζεται από την ίδρυσή της στην εταιρεία δημιουργό γυαλιών τεχνητής νοημοσύνης Looktech.

Χανγκζού: «Τώρα είναι η ώρα μας» - Η Silicon Valley της Κίνας είναι έτοιμη για αντεπίθεση

«Ήρθε η ώρα μας», αναφέρει.

Άλλοι γελούν και γνέφουν. «Συμφωνώ με αυτό», λέει ο Jia Dou, του οποίου η εταιρεία Wuli Coffee, δημιουργεί υψηλής τεχνολογίας αυτοματοποιημένες μηχανές καφέ. «Και νομίζω ότι είναι η ώρα μας να δείξουμε και να πολεμήσουμε με άλλες ξένες χώρες».

Και είναι αυτή η μάχη μια μάχη που η Κίνα θα μπορούσε τώρα να κερδίσει; «Φυσικά», είναι η απάντηση.

Κάτοικοι της πόλης αφηγούνται ιστορίες για το πώς οι κτηματομεσίτες στη Χανγκζού αφιέρωσαν ώρες από τον χρόνο τους για να βρουν τον τέλειο εργαστηριακό χώρο και πώς η τοπική κυβέρνηση τους «όπλισε» με επιχορηγήσεις και κίνητρα – τόσο «πεινασμένη» είναι αυτή η πόλη για τεχνολογική επιτυχία.

«Η Χανγκζού λέει ότι εμείς θα παρέχουμε τον ήλιο και το νερό, εσείς προχωρήστε και αναπτυχθείτε», εξηγεί η Zhang Jie.

Είναι η επικεφαλής αυτής της ομάδας. Επιχειρηματίας η ίδια και ιδρυτής μιας ακμάζουσας «θερμοκοιτίδας» για νεοφυείς επιχειρήσεις, έχει επενδύσει και καθοδηγήσει όλους τους άλλους γύρω από το τραπέζι.

Είναι παθιασμένη, ενεργητική και έχει μια μοναδική κατανόηση του τι κάνει την τεχνολογική σκηνή της Χανγκζού και της Κίνας τόσο επιτυχημένη. «Στην Κίνα, έχουμε περισσότερους από 10 εκατομμύρια φοιτητές πανεπιστημίων και κολεγίων που αποφοιτούν. Τότε μιλάμε για τουλάχιστον πέντε με έξι εκατομμύρια μηχανικούς με πανεπιστημιακό υπόβαθρο», λέει.

«Έτσι, με μια τόσο μεγάλη ομάδα νέων και έξυπνων ανθρώπων με ένα καλό περιβάλλον, ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα, είμαι σίγουρη ότι θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες εταιρείες στο μέλλον».

«Υπάρχουν ήδη εταιρείες στην Κίνα που πιθανώς θα είναι μεγαλύτερες από την Apple»

Πράγματι, οι τοπικές ρυθμίσεις (ασυνήθιστο στην Κίνα γενικότερα) σε συνδυασμό με ένα από τα πιο επιχειρηματικά προσανατολισμένα και ελεύθερα σκεπτόμενα πανεπιστήμια της χώρας, το Πανεπιστήμιο Zhejiang, θεωρείται από πολλούς ως η «μυστική συνταγή» επιτυχίας της Χανγκζού.

Η Zhang αναφέρει ότι το τελευταίο τρίμηνο την προσέγγισαν περισσότεροι νέοι με επιχειρηματικές ιδέες από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν και είναι γεμάτη αισιοδοξία για το τρέχον κύμα.

«Υπάρχουν ήδη εταιρείες στην Κίνα που πιθανώς θα είναι μεγαλύτερες από την Apple, σωστά;», αναφέρει γελώντας. Και μπορεί κάλλιστα να έχει δίκιο.

Αλλά υπάρχει ένα όνομα συγκεκριμένα, γεννημένο και μεγαλωμένο στη Χανγκζού, που έχει τραβήξει την προσοχή του κόσμου τους τελευταίους μήνες.

Όταν η DeepSeek παρουσίασε το τελευταίο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα νωρίτερα φέτος, εξέπληξε τον κόσμο, υποστηρίζοντας ότι είναι εξίσου καλή με τους δυτικούς ανταγωνιστές της και με πολύ μικρότερο κόστος.

Πολλοί μιλούν τώρα για τη «στιγμή DeepSeek», μια στιγμή που ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στην Κίνα και έκανε τον υπόλοιπο κόσμο να την προσέξει.

Χανγκζού: «Τώρα είναι η ώρα μας» - Η Silicon Valley της Κίνας είναι έτοιμη για αντεπίθεση
Τα γραφεία της DeepSeek

Πράγματι, επιτυχίες όπως αυτή επαινούνται από τους ηγέτες της Κίνας. Τον Φεβρουάριο, τα αφεντικά της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή της DeepSeek Liang Wenfeng, προσκλήθηκαν σε συμπόσιο με τον Σι Τζινπινγκ και τη στενή ομάδα του.

Διαγνώσεις που ήθελαν έναν μήνα, τώρα βγαίνουν σε… 4 μέρες

Φωτογραφίες και χειραψίες με τον πρόεδρο, μια απότομη αλλαγή από την καταστολή που αντιμετώπιζαν μόλις πριν από λίγα χρόνια. Στην πραγματικότητα, η τεχνολογία τοποθετείται πλέον ως βασικός πυλώνας της μελλοντικής οικονομίας της Κίνας, που τονίζεται επανειλημμένα στις επίσημες ανακοινώσεις.

Αλλά αυτό που θεωρείται ως εμπνευσμένη καινοτομία στην Κίνα, στις ΗΠΑ το αντιμετωπίζουν ως απειλή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προχωρά σε αύξηση των περιορισμών, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων ελέγχων των εξαγωγών στα τσιπ που πωλούνται στην Κίνα.

Οι επιχειρήσεις στη Χανγκζού έχουν φυσικά επίγνωση του εμπορικού πολέμου που εκτυλίσσεται γύρω τους, και πολλές από αυτές που εξάγουν στην Αμερική θα υποστούν σημαντικό πλήγμα, αλλά οι περισσότερες πιστεύουν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Ο Δρ Song Ning είναι ένας από αυτούς.

Η εταιρεία του, Diagens, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να επιταχύνει μαζικά τις ιατρικές διαγνώσεις, μειώνοντας τον χρόνο που απαιτείται για την εκτέλεση ενός χρωμοσωμικού ελέγχου από 30 ημέρες σε… μόλις 4. Εργάζεται επίσης σε ένα chatbot που ονομάζεται WiseDiag, το οποίο έχει πιο προηγμένη ιατρική κατανόηση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους ασθενείς.

Ενώ αναζητούν ενεργά επιχειρήσεις σε περισσότερες από 35 χώρες του εξωτερικού, προς το παρόν, η αναζήτηση για αμερικανούς πελάτες βρίσκεται σε παύση.

«Ο ανταγωνισμός είναι καλό πράγμα… μας κάνει όλους πιο δυνατούς», λέει.

«Δεν νομίζω ότι περιορίζοντας την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο της Κίνας ή άλλων χωρών, ο Τραμπ θα μπορέσει να επιτύχει τον στόχο του, νομίζω ότι είναι μια λανθασμένη παραδοχή. Η πληροφορία είναι τόσο ανεπτυγμένη τώρα, κάθε χώρα έχει πολύ έξυπνους ανθρώπους, αυτό θα μας αναγκάσει μόνο να έχουμε περισσότερη τεχνολογική καινοτομία».

Ενώ τα άτομα παραμένουν προκλητικά, ο εμπορικός πόλεμος θα αφήσει ακόμη ένα μεγάλο κενό στην οικονομία της Κίνας. Οι εταιρείες τεχνολογίας, όσο προηγμένες και αν είναι, δεν μπορούν ακόμη να καλύψουν αυτό το κενό.

Αλλά η καινοτομία εδώ είναι ραγδαία και δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι θα αφήσει το στίγμα της στον κόσμο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Τραμπ Chevron Left
Από τους δασμούς στην… «ευγένεια»: Ο Τραμπ προαναγγέλλει τώρα «σημαντική μείωση» για την Κίνα
Σοκ στο κέντρο της Αθήνας: 20χρονος Τσέχος έπεσε από τον 10ο όροφο ξενοδοχείου
αυτοκτονία ξενοδοχείο Chevron Right