Ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ στη Θάλασσα του Μαρμαρά έχει προκαλέσει διχογνωμία μεταξύ των σεισμολόγων για το αν τελικά το ρήγμα μπορεί να δώσει ένα σεισμό που μπορεί να φτάσει τα 7,8 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη.
Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το σπάσιμο του ρήγματος – μετά τη χθεσινή δόνηση – αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ άλλοι θεωρούν ότι η εκτόνωση της ενέργειας είναι θετική εξέλιξη.
► Γιατί προκαλούν μεγάλο φόβο οι σεισμοί στην Ελλάδα τον Απρίλιο
Πάντως, σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται και σήμερα το πρωί, με μετασεισμούς που φτάνουν τα 4,1 Ρίχτερ. Η χθεσινή δόνηση έγινε αισθητή και στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στον Έβρο.



«Ο κίνδυνος μεγάλου σεισμού μειώθηκε»
Ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του Κέντρου Σεισμικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Γκαζί, Καθ. Δρ. Σουλεϊμάν Παμπάλ, δήλωσε:
«Το ρήγμα που έσπασε είναι το ρήγμα του Κουμπουργκάζ, στο Κεντρικό Μαρμαρά. Είναι το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε δύο καταστροφικούς σεισμούς το 1766. Εδώ συσσωρευόταν ενέργεια για 250 χρόνια. Περιμέναμε να σπάσει – και ένα μέρος του έσπασε. Αυτό μειώνει την πιθανότητα για έναν μεγαλύτερο σεισμό. Το ρήγμα έχει συρρικνωθεί, άρα πιθανώς θα έχουμε σεισμό μικρότερο των 7 Ρίχτερ. Εκτιμάται ότι έσπασε τουλάχιστον 15 χιλιόμετρα από το ρήγμα.»
«Υπάρχει σοβαρή εκτόνωση ενέργειας με τους μετασεισμούς. Μετά από αυτό, θα σπάσει το ανατολικό μέρος του ρήγματος. Το δυτικό μέρος έσπασε ήδη. Δεν αναμένω σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ, αλλά δεν είναι εύκολο να πούμε τίποτα με βεβαιότητα. Το σημερινό ρήγμα δεν αυξάνει το μέγεθος του αναμενόμενου Μεγάλου Σεισμού της Κωνσταντινούπολης».
«Ήταν καλό που έσπασε έτσι»
Ο Διευθυντής του Κέντρου Σεισμικών Ερευνών και Εφαρμογών του Πανεπιστημίου Dokuz Eylül (DEU), Καθ. Δρ. Χασάν Σοζμπιλίρ, σημείωσε:
«Ήταν ένας σεισμός μεσαίου μεγέθους για τη χώρα μας, αλλά έγινε αισθητός σε μεγάλη περιοχή επειδή είχε μικρό εστιακό βάθος. Αυτός ο σεισμός δεν είναι ο “μεγάλος σεισμός” της Κωνσταντινούπολης, αλλά ένας σεισμός στο ίδιο ρήγμα. Έσπασε ένα μικρό τμήμα του. Αν το ρήγμα συνεχίσει να σπάει κομμάτι-κομμάτι με τέτοιους σεισμούς, μειώνεται η πιθανότητα για έναν μεγάλο σεισμό, γιατί δεν θα μείνει ρήγμα να σπάσει. Θα ήταν καλό να συνεχιστεί έτσι, με σεισμούς τέτοιου μεγέθους. Οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν μέχρι να “σπάσουν” όλα τα εμπόδια στο ρήγμα».
«Δεν υπάρχει κίνδυνος»
Ο Καθηγητής Γεωλογίας, Σενέρ Ουσουμέζσοι, δήλωσε: «Το ρήγμα που έσπασε τώρα είναι εκείνο που δεν είχε σπάσει στον σεισμό της Κωνσταντινούπολης το 1894. Δεν αναμένω μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Το στρες εκτονώθηκε. Το ρήγμα αυτό ήταν το μοναδικό που δεν είχε σπάσει στην περιοχή. Δεν υπάρχει κίνδυνος για νέο σεισμό. Μπορούμε να πούμε ότι έγινε και τελείωσε.»
«Η ενέργεια χάνεται σταδιακά»
Ο Γεωλόγος-Μηχανικός, Καθ. Δρ. Οσμάν Μπεκτάς, ανέφερε: «Το ρήγμα στην περιοχή εκτόνωσε σταδιακά την ενέργειά του μέσω μικρών κινήσεων (creeping – ‘ερπυσμός’). Δεν περιμένουμε σεισμό μεγαλύτερο από αυτόν στην περιοχή».
«Αυξάνεται η πίεση»
Στην αντίπερα όχθη, υπάρχουν οι επιστήμονες που υποστηρίζουν πως τίποτα δεν έχει τελειώσει με τα 6,2 Ρίχτερ και ο κίνδυνος για έναν πραγματικά μεγάλο σεισμό παραμένει.
Ο Σεισμολόγος, Καθ. Δρ. Νατζί Γκιουρούρ, δήλωσε: «Υπάρχουν πολλοί σεισμοί στο ρήγμα του Κουμπουργκάζ, στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Αυτοί δεν είναι οι μεγάλοι σεισμοί που αναμένουμε. Αντίθετα, αυξάνουν το στρες στο ρήγμα. Το «πιέζουν» για να σπάσει. Ο πραγματικός σεισμός εδώ θα είναι μεγαλύτερος και πάνω από 7 Ρίχτερ.»
Ο καθηγητής Γεωλογίας, Τζελάλ Σενγκιόρ, τόνισε: «Ο Μεγάλος Σεισμός της Κωνσταντινούπολης έρχεται. Είναι αναπόφευκτος. Ένας σεισμός 7 Ρίχτερ αντιστοιχεί σε 30 σεισμούς σαν τον χθεσινό. Η Κωνσταντινούπολη ένιωσε τον σεισμό ως 4 Ρίχτερ, ενώ οι περιοχές Μπουγιούκτσεκμετζε και Σιλιβρί ως 5. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σπάσουν και τα 130 χλμ του ρήγματος μαζί. Αυτός είναι ο μεγάλος σεισμός. Αν συμβεί, θα έχει μέγεθος 7.2.»
«Απομένουν δύο τμήματα»
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γεωλόγων, Χουσεΐν Αλάν, υπογράμμισε: «Το ρήγμα έχει τρία τμήματα και η πιθανότητα να σπάσουν και τα τρία μαζί είναι υπό συζήτηση για καιρό. Τώρα έσπασε μόνο ένα. Γι’ αυτό και ο σεισμός ήταν μικρότερος από τον αναμενόμενο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πια κίνδυνος για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Ίσως να απαντά εν μέρει στα σενάρια, αλλά δεν είναι το τέλος. Υπάρχει έντονη συσσώρευση ενέργειας στα άλλα δύο τμήματα. Αν σπάσουν ταυτόχρονα, μπορεί να προκαλέσουν σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ.»
«Δεν πρέπει να το υποτιμήσουμε»
Η Γεωλόγος Μηχανικός, Αϊσούν Άικαν, υπενθύμισε: «Ο τελευταίος σεισμός 5,8 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου 2019. Ο αναμενόμενος μεγάλος σεισμός της Θάλασσας του Μαρμαρά θα συμβεί επίσης στο Κεντρικό Τμήμα του Μαρμαρά. Μπορεί να φτάσει έως και τα 7,6 Ρίχτερ. Ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ που έγινε τώρα δεν είναι ο «μεγάλος σεισμός». Δεν γνωρίζουμε πότε θα έρθει ο επόμενος, αλλά δεν πρέπει να υποτιμήσουμε αυτόν».
«Μπορεί να ακολουθήσει μεγαλύτερος»
Ο Γεωλόγος, Καθ. Δρ. Οκάν Τυϊσούζ, προειδοποίησε: «Ο σεισμός μπορεί να καταλαγιάσει με μετασεισμούς, αλλά δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι δεν θα ακολουθήσει μεγαλύτερος. Μπορεί να εκτονώθηκε ενέργεια, αλλά δεν επηρεάζει σημαντικά τον σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ που αναμένουμε. Το ρήγμα του Μαρμαρά «κυοφορεί» ένα μεγάλο σεισμό. Αυτό το γεγονός μπορεί να είναι μια προειδοποίηση.»
«Δεν ήταν ο αναμενόμενος»
Ο Καθ. Δρ. Οβγούν Αχμέτ Ερτζάν κατέληξε: «Θα υπάρξουν τουλάχιστον δύο σεισμοί στο Βόρειο Μαρμαρά. Έναν περιμέναμε μπροστά από το υποκλάδο της Κωνσταντινούπολης, μεταξύ 6.4 και 6.7 Ρίχτερ, και έναν στη Σιλιβρί με μέγεθος 7.2. Ο σημερινός σεισμός έγινε μπροστά από τη Σιλιβρί. Δεν είναι ο μεγάλος σεισμός που αναμένουμε. Είναι ένας μέτριος σεισμός που δείχνει ότι η πίεση αυξάνεται».