Η απόπειρα του Ντόναλντ Τραμπ ρίξει τους τόνους στον εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο προκάλεσε ενθουσιασμό στις αγορές, αλλά και καχυποψία και «χλεύη» στην Κίνα. Οι κινεζικές αρχές αντιμετώπισαν τις δηλώσεις του με ψυχρότητα, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσιάζεται ως… «φοβισμένος».
Την Τρίτη, ο Τραμπ δήλωσε από το Οβάλ Γραφείο ότι οι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα θα μπορούσαν να «μειωθούν δραστικά» και πως στις επόμενες διαπραγματεύσεις θα είναι «πολύ θετικός». Απέφυγε ακόμη και να αναφερθεί στην προέλευση της πανδημίας, για την οποία πρόσφατα η αμερικανική κυβέρνηση υιοθέτησε επίσημα το σενάριο της διαρροής του ιού από εργαστήριο της Κίνας.
Ωστόσο, το Πεκίνο δεν φαίνεται να συγκινήθηκε. Αντίθετα, απαιτεί την πλήρη άρση των αμερικανικών δασμών. «Αυτός που έδεσε τον κόμπο, αυτός πρέπει και να τον λύσει», δήλωσε με νόημα ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου, Χε Γιαντόνγκ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ ξεκίνησαν μονομερώς τον εμπορικό πόλεμο και τώρα πρέπει να άρουν όλα τα μέτρα αν θέλουν ουσιαστική πρόοδο.
Το Πεκίνο διέψευσε επίσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες. Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε πως οι διαβουλεύσεις είναι καθημερινές, το κινεζικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «ψευδείς ειδήσεις».
«Όποιος θέλει σοβαρές διαπραγματεύσεις, ακυρώνει τους δασμούς»
Σχολιάζοντας τη «στροφή» του Τραμπ, αναλυτές στην Κίνα κάνουν λόγο για πανικό λόγω εσωτερικών πιέσεων. Σημειώνεται πως η στροφή Τραμπ ήρθε μία ημέρα μετά από ιδιωτική συνάντηση με τους επικεφαλής των Walmart, Target, Home Depot και Lowe’s, που εξέφρασαν ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις των δασμών.
«Η πίεση αυξάνεται και οι κινήσεις του στοχεύουν στην κατευνασμό της αμερικανικής κοινής γνώμης», ανέφερε ο Γουάνγκ Γιγουέι από το Πανεπιστήμιο Ρενμίν, σύμφωνα με το CNN. Χαρακτηρίζοντάς τον «αναξιόπιστο», σημειώνει πως ο Ντόναλντ Τραμπ αλλάζει συνεχώς θέσεις και «σήμερα λέει αυτό, αλλά αύριο μπορεί να επιβάλει ξανά δασμούς».
Ο καθηγητής Γου Σινμπό από τη Σαγκάη σημείωσε πως η Κίνα δεν βιάζεται. «Είναι προτιμότερο να αντέξουμε λίγο ακόμα. Αυτό θα οδηγήσει σε ευνοϊκότερες συνθήκες για διαπραγματεύσεις».
Το Πεκίνο συνεχίζει να προβάλλει μια εικόνα ισχύος, παρότι η οικονομία του είναι αλήθεια πως δεν διανύει τις καλύτερες ημέρες της. Όμως μοιάζει σε αυτή τη φάση να έχει τη δυνατότητα να παίξει το «χαρτί» του χρόνου. Ο Λευκός Οίκος μιλά για μείωση των δασμών από 145% σε 50–65%, όμως αυτό δεν ικανοποιεί την Κίνα. «Αν θες σοβαρές διαπραγματεύσεις, ακύρωσε πρώτα τους δασμούς. Αν δείξεις αδυναμία, ο Τραμπ θα νομίζει ότι η τακτική του αποδίδει και θα κλιμακώσει», σχολίασε ο Γουάνγκ Γιγουέι.
Στα κινεζικά social media, το hashtag «Ο Τραμπ τα μάζεψε» έφτασε τα 150 εκατομμύρια προβολές στο Weibo, μια από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες. Οι χρήστες ειρωνεύονται την αλλαγή στάσης του και η πλειονότητα υποστηρίζει πως η Κίνα θα πρέπει να παραμείνει πιστή στη δική της γραμμή. «Αν δεν καταργηθούν οι δασμοί, δεν υπάρχει λόγος για συζητήσεις», είναι το σχόλιο που συνοψίζει τις θέσεις των χρηστών.
Οι ανησυχίες και η τακτική των «καθυστερήσεων»
Δεν λείπουν ωστόσο και οι φωνές που ανησυχούν για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στην κινεζική οικονομία. Ορισμένοι ειδικοί, ανώνυμα λόγω λογοκρισίας, υποστηρίζουν πως οι αρχές αποκρύπτουν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και επισημαίνουν τον κίνδυνο η πραγματικότητα να «σκάσει» σαν βόμβα προκαλώντας κοινωνική αναταραχή.
Αν και η κυβέρνηση έθεσε στόχο 5% ανάπτυξη για το 2025, αναλυτές αμφισβητούν αν αυτό είναι εφικτό λόγω των αμερικανικών δασμών. Η Goldman Sachs προειδοποίησε ότι τα μέτρα της Ουάσιγκτον θα πλήξουν σοβαρά την κινεζική οικονομία. Τελικά, όπως παραδέχονται και ορισμένοι Κινέζοι ειδικοί, οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν — αλλά μόνο όταν η Κίνα το θελήσει και με τους δικούς της όρους. Μέχρι τότε, το Πεκίνο παίζει καθυστερήσεις, διατηρώντας το ηθικό υψηλό και περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να εμφανιστεί νικήτρια.