Στη Μόσχα έφτασε το πρωί της Παρασκευής (25/4) ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ, ο Στιβ Γουίτκοφ, προκειμένου να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν – με την Ουκρανία να βρίσκεται στο «μενού».
Ο Γουίτκοφ έχει αναδειχθεί σε κρίσιμο διαπραγματευτή της Ουάσιγκτον με τον Πούτιν καθώς ο Τραμπ ωθεί για μια συμφωνία ώστε να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, και είχε ήδη τρεις μακρές συναντήσεις με τον ηγέτη του Κρεμλίνου.
Η επίσκεψή του στη Μόσχα έρχεται μία ημέρα αφότου ο Τραμπ επέκρινε για πρώτη φορά τον Πούτιν για τη ρωσική επίθεση με πυραύλους και drones στο Κίεβο, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων, και έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Βλαντίμιρ, ΣΤΑΜΑΤΑ!».
Όμως ο Τραμπ είπε επίσης ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες.
«Οι λίγες επόμενες ημέρες θα είναι πολύ σημαντικές. Συναντήσεις γίνονται αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους χθες, Πέμπτη. «Πιστεύω πως θα κάνουμε συμφωνία… πιστεύω πως είμαστε πολύ κοντά».
Πρώτη ευθεία επίθεση του Τραμπ στον Πούτιν
Πριν τις παραπάνω δηλώσεις, ο Τραμπ έβαλε για πρώτη φορά στο στόχαστρό του τον Πούτιν, με ανάρτηση στην πλατφόρμα Τruth Social.
«Δεν είμαι ευχαριστημένος με τα ρωσικά πλήγματα στο ΚΙΕΒΟ. Δεν ήταν απαραίτητα και έγιναν σε πολύ κακή χρονική στιγμή. Βλαντιμίρ, ΣΤΑΜΑΤΑ! 5.000 στρατιώτες πεθαίνουν κάθε εβδομάδα. Ας ολοκληρώσουμε αυτήν την ειρηνευτική συμφωνία!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.
Η συμφωνία Τραμπ – Πούτιν για την Ουκρανία και το μεγάλο δίλημμα της Ευρώπης
Την ίδια ώρα, «τρικυμία» έχει προκαλέσει στην Ευρώπη η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, με αρκετούς να εκφράζουν ανησυχία για τις συνέπειες της. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μια από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές της πρότασης αφορά την αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία. Αυτό δημιουργεί ένα δύσκολο δίλημμα για τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με την απόφαση να στηρίξουν το Κίεβο ή να ακολουθήσουν την πορεία των ΗΠΑ.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, έριξε «βόμβα» χθες Τετάρτη (24/4) στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, απευθύνοντας τελεσίγραφο τόσο προς το Κίεβο όσο και προς τη Μόσχα: αν δεν αποδεχθούν την αμερικανική πρόταση ειρήνης, η Ουάσιγκτον θα αποχωρήσει από το τραπέζι των συνομιλιών. Την ίδια ώρα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραμένει ανυποχώρητος, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την κυριαρχία της Ρωσίας σε κανένα από τα κατεχόμενα εδάφη από το 2014 και μετά.
Έτσι, η σύγκρουση εισέρχεται πλέον σε νέα, επικίνδυνη φάση, με τον διπλωματικό πυρετό να χτυπά «κόκκινο».
«Crash test» για τη διατλαντική ενότητα η πρόταση του Τραμπ για την Ουκρανία
Μάλιστα, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα των Financial Times, ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν έντονη ανησυχία ότι το αμερικανικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ενδέχεται να προκαλέσει ρωγμές στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Λονδίνο και το Βερολίνο. Η προτεινόμενη γραμμή των ΗΠΑ θεωρείται από πολλούς ως «τεστ αντοχής» για τη διατλαντική ενότητα, σε μια κρίσιμη καμπή για το γεωπολιτικό μέλλον της Ευρώπης.
«Το χειρότερο σενάριο θα ήταν αν (σ.σ. οι ΗΠΑ) δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, και όλα αυτά επιβληθούν στην Ουκρανία. Τότε θα πρέπει η Ευρώπη να επιλέξει (σ.σ. μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ)» δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.
► FT: Η συμφωνία Τραμπ – Πούτιν για την Ουκρανία «αδειάζει» την Ευρώπη
Δυτικοί αξιωματούχοι τόνισαν στους FT ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν θα υποστηρίξουν καμία κίνηση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Κριμαία ως ρωσική ή να πιέσουν το Κίεβο να συμφωνήσει.
«Η Κριμαία και οι μελλοντικές φιλοδοξίες ένταξης στο ΝΑΤΟ είναι ‘κόκκινες γραμμές’ για εμάς» δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. «Δεν μπορούμε να τις εγκαταλείψουμε» σημείωσε.
Μάλιστα, η κυβέρνηση του Τραμπ έχει ήδη ενημερωθεί σχετικώς, σύμφωνα με ανώτερο ευρωπαίο αξιωματούχο.
Όλα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ρήξεις και εντός της ΕΕ, ιδίως σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον αποφασίσει να άρει τα περιοριστικά μέτρα.
«Τα πράγματα δεν φαίνονται καθόλου καλά» δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ. Οποιαδήποτε κίνηση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Κριμαία ως ρωσική ή να απαιτήσουν από τις ευρωπαϊκές χώρες να χαλαρώσουν τις κυρώσεις, θα «σκότωνε την ενότητα της ΕΕ».