Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (25/4) η προσέλευση των πιστών στο Βατικανό, όπου σύμφωνα με στοιχεία της Αγίας Έδρας, από το πρωί της Τετάρτης 23 Απριλίου περισσότεροι από 250.000 πιστοί απέτισαν φόρο τιμής στον Πάπα Φραγκίσκο.
Στις 20:00 (ώρα Ελλάδας), όπως ήταν προγραμματισμένο, οι θύρες της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου έκλεισαν και ολοκληρώθηκε με αυτόν τον τρόπο η δημόσια προβολή του ανοιχτού φέρετρου του αποβιώσαντα Ποντίφικα.
Παράλληλα σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το σφράγισμα του φέρετρου ολοκληρώθηκε στις 9 το βράδυ (πάντα ώρα Ελλάδας), σε μία ιδιωτική τελετή που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, όπως ήταν και επιθυμία του Πάπα Φραγκίσκου.
Στη Ρώμη βρίσκονται ήδη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι θα παραστούν στην κηδεία. Το «παρών» θα δώσουν επίσης και τουλάχιστον 130 ηγέτες χωρών.

Η πομπή του Σαββάτου (26/4) με το φέρετρο του Αργεντινού Πάπα πρόκειται να διαρκέσει περίπου μισή ώρα, μέχρι να φτάσει στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζιόρε.
Στο μεταξύ, με μια παρέμβαση της τελευταίας στιγμής, μπορεί να αποφασιστεί να γραφτεί με πιο έντονους χαρακτήρες το όνομα του Φραγκίσκου στα λατινικά (Franciscus), διότι έχει σκαλιστεί στο μάρμαρο με πολύ αχνό τρόπο και διακρίνεται με δυσκολία.
Αφού γίνουν όλα αυτά, το απόγευμα της Κυριακής (27/4), όλοι οι καρδινάλιοι της Καθολικής Εκκλησίας πρόκειται να μεταβούν στη Βασιλική, για να προσευχηθούν μπροστά στον τάφο του πρώτου Λατινοαμερικανού Ποντίφικα στην ιστορία.
Κηδεία Πάπα Φραγκίσκου: Το dress code των παρευρισκόμενων
Σημειώνεται πως η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου θα γίνει στις 11:00, στο ίδιο μέρος όπου έκανε την τελευταία του δημόσια εμφάνιση την Κυριακή του Πάσχα, 20 Απριλίου.
Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι αναμένεται να παρευρεθούν στην τελετή, συμπεριλαμβανομένων περίπου 130 αντιπροσωπειών από χώρες σε όλο τον κόσμο και 50 αρχηγών κρατών.
Σύμφωνα με το Sky News, οι θέσεις τους έχουν καθοριστεί εκ των προτέρων, με τους αρχηγούς κρατών να κάθονται με αλφαβητική σειρά -σύμφωνα με το γαλλικό αλφάβητο (η γαλλική γλώσσα θεωρείται ιστορικά η γλώσσα της διπλωματίας) και με βάση το όνομα της χώρας τους.
Εξαίρεση αποτελούν οι πρόεδροι της Ιταλίας και της Αργεντινής, οι οποίοι έχουν τις καλύτερες θέσεις, επειδή ο Πάπας ζούσε στην Ιταλία και ήταν Αργεντινός.
Οι αρχιεπίσκοποι και οι επίσκοποι θα καθίσουν σε ειδικά διατεθειμένη θέση από τις 9:30.
Ο ενδυματολογικός κώδικας απαιτεί από τους άνδρες να φορούν σκούρο κοστούμι με μαύρη γραβάτα και κουμπί του ίδιου χρώματος στο αριστερό πέτο του σακακιού, όπου μπορούν να τοποθετηθούν μόνο τα παράσημα του Βατικανού. Ωστόσο, επιτρέπεται να φορούν λευκά πουκάμισα.
Από την άλλη, οι γυναίκες καλούνται να φορούν μαύρα μακριά φορέματα, γάντια και πέπλο. Το μόνο κόσμημα που επιτρέπεται να φορούν, είναι ένα κολιέ από μαργαριτάρια.
Οι πατριάρχες και οι καρδινάλιοι καλούνται να φορούν τις λευκές δαμασκηνές μίτρες τους, ενώ οι αρχιεπίσκοποι και οι επίσκοποι καλούνται να φορούν το άμισο, το ράσο, τη ζώνη και την κόκκινη στολή.
Πάπας Φραγκίσκος: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Τα μέτρα για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου αναμένονται να είναι δρακόντεια.
Έχουν τοποθετηθεί κιγκλιδώματα εντός και εκτός της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου για την ομαλή ροή του πλήθους, έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι ασφαλείας και διανέμονται μπουκάλια με νερό λόγω ζέστης.
Επίσης, έχουν αναπτυχθεί υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας στη Ρώμη και στον εναέριο χώρο της, όπως αντι-drone εξοπλισμός, ζώνη απαγόρευσης πτήσεων με μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα παρεμβολών. Μονάδες αντιτρομοκρατίας και αντιμετώπισης δολιοφθοράς έχουν ήδη πάρει τη θέση τους.
Η περιοχή της Βασιλικής περιπολείται από περισσότερους από 2.000 αστυνομικούς μέχρι και την ολοκλήρωση του Κονκλάβιου που αναμένεται στις αρχές του επόμενου μήνα για την εκλογή νέου Πάπα. Τους συνδράμουν 400 τροχονόμοι που θα διαχειριστούν την κυκλοφορία των διπλωματικών αποστολών.
Ποιοι ξένοι ηγέτες και μέλη βασιλικών οικογενειών θα παρευρεθούν
Ο Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου οι πολιτικές για τη μετανάστευση και τις απελάσεις είχαν επικριθεί από τον Φραγκίσκο, θα παραστεί στην κηδεία μαζί με τη σύζυγό του Μελάνια.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετέβη με το Air Force One στη Ρώμη αργά το βράδυ της Παρασκευής (25/4), στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο.
Μεταξύ άλλων αναμένονται:
- ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα και Τζόρτζια Μελόνι,
- ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες,
- ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν,
- ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, καθώς και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ,
- ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας,
- ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μάικλ Χίγκινς και Μάικλ Μάρτιν,
- ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα,
- ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα και Λουίς Μοντενέγκρο.
Από τη Λατινική Αμερική θα παρευρεθούν ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, και ο πρόεδρος της Αργεντινής -πατρίδας του Φραγκίσκου- Χαβιέρ Μιλέι.
Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σέινμπαουμ, δεν θα παραστεί, αλλά θα εκπροσωπηθεί από την υπουργό Εσωτερικών, Ρόζα Ιθέλα Ροδρίγκες.
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Φερνινάντο Μάρκος Τζούνιορ -από τη χώρα με τον μεγαλύτερο καθολικό πληθυσμό στην Ασία- θα είναι επίσης στη Ρώμη.
Η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί από την υπουργό Πολιτισμού, Όλγκα Λιούμπιμοβα. Σημειώνεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει ταξιδέψει σε δυτική χώρα από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία και είναι υπόλογος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Μεταξύ των ηγετών της αντιπολίτευσης που θα παρευρεθούν είναι ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό της συντηρητικής Λαϊκής Παράταξης της Ισπανίας και ο Ζορντάν Μπαρντέλα, πρόεδρος του ακροδεξιού γαλλικού κόμματος Εθνικός Συναγερμός, ο οποίος -παρά τη σκληρή του στάση στο μεταναστευτικό- εξήρε πρόσφατα τη «σταθερή προσήλωση του Πάπα Φραγκίσκου στους ξεχασμένους και στην αξιοπρέπεια των πιο ευάλωτων».