Κόσμος

Ιράν: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από την ισχυρή έκρηξη στο λιμάνι Σαχίντ Ρατζάι (Εικόνες, Βίντεο)

Το Σαχίντ Ρατζάι, στην πόλη Μπαντάρ Αμπάς, αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι του Ιράν.
Ιράν
(Mohammad Rasoul Moradi/IRNA via AP

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο (26/4) από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στο λιμάνι Σαχίντ Ρατζάι της πόλης Μπαντάρ Αμπάς, στο νότιο Ιράν.

Αυτό αναφέρει ο νεότερος απολογισμός που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες.

«Δυστυχώς, τουλάχιστον τέσσερις θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί από τους διασώστες», δήλωσε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων αρωγής της Ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου, Μπαμπάκ Μαχμουντί, στην κρατική τηλεόραση.

Αυτό το σημαντικό για το εμπόριο λιμάνι βρίσκεται περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης, κοντά στη μεγάλη πόλη Μπαντάρ Αμπάς, η οποία βλέπει στα Στενά του Ορμούζ και σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA είναι το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της χώρας.

Ιράν
Mohammad Rasoul Moradi/IRNA via AP

Έκρηξη στο πιο σημαντικό λιμάνι του Ιράν

Περισσότερο από το 70% των εμπορευμάτων του Ιράν διέρχονται από αυτό το λιμάνι, το οποίο συνορεύει με τα Στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

«Το περιστατικό προκλήθηκε από την έκρηξη αρκετών εμπορευματοκιβωτίων που ήταν αποθηκευμένα στην περιοχή της αποβάθρας του λιμανιού Σαχίντ Ρατζάι», δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος των υπηρεσιών διάσωσης Μεχράντ Χασανζαντέχ στην κρατική τηλεόραση.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που δείχνουν ένα μεγάλο σύννεφο μαύρου καπνού να υψώνεται στον ουρανό. Ένα άλλο βίντεο από κάμερα παρακολούθησης, που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Mehr, δείχνει μια έκρηξη σε ένα υπόστεγο που προκαλεί ένα πυκνό σύννεφο καπνού και σκόνης.

Η έκρηξη ακούστηκε σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Ιράν
Mohammad Rasoul Moradi/IRNA via AP

Άλλη μια τραγωδία στο Ιράν τους τελευταίους μήνες

«Το ωστικό κύμα ήταν τόσο ισχυρό που τα περισσότερα κτίρια του λιμανιού υπέστησαν σοβαρές ζημιές», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Ο αριθμός των εργαζομένων που ήταν παρόντες τη στιγμή της έκρηξης, δεν είναι άμεσα γνωστός.

Το Σάββατο είναι η πρώτη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας στο Ιράν.

Η εθνική εταιρεία διανομής πετρελαίου δήλωσε ότι οι εγκαταστάσεις πετρελαίου δεν υπέστησαν ζημιές και λειτουργούν κανονικά.

Εκρήξεις αυτού του μεγέθους είναι σπάνιες στο Ιράν, αλλά η χώρα έχει βιώσει θανατηφόρα περιστατικά τους τελευταίους μήνες.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, μια έκρηξη σε ανθρακωρυχείο άφησε πίσω της περισσότερους από 50 νεκρούς.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Ρεζά Αρεφ διέταξε έρευνα για να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία του περιστατικού και η έκταση των ζημιών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Γιώργος Γεραπετρίτης Chevron Left
Γεραπετρίτης: Καμία συμφωνία για τυπική ή άτυπη αναστολή του διαλόγου με την Τουρκία
Πέθανε η δημοσιογράφος Στέλλα Καλησπεράτου - Σε ηλικία 46 ετών
Chevron Right