Η ανθρωπότητα έχει ήδη εισέλθει στην εποχή των Killer Robots των αυτόνομων οπλικών συστημάτων και οι κορυφαίες στρατιωτικές δυνάμεις στον κόσμο επιδίδονται σε μια κούρσα για την απόκτηση των πιο εξελιγμένων και φονικότερων πολεμικών ρομπότ. ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Iσραήλ, Βρετανία, Γερμανία, Τουρκία και άλλες χώρες, «τρέχουν» θέλοντας να αποκτήσουν προβάδισμα στον «πόλεμο του μέλλοντος», ο οποίος δεν είναι τόσο μακριά, όσο ορισμένοι μπορεί να πιστεύουν.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει χαρακτηριστεί ως ο «πόλεμος των drones». Η εκτεταμένη χρήση τους και από τις δυο πλευρές έχει επιταχύνει τις επενδύσεις και τις εξελίξεις στην τεχνολογία των μη επανδρομένων αεροσκαφών. Startups εταιρείες της πολεμικής βιομηχανίας προβάλλουν των εκσυγχρονισμό των νέων όπλων τους και μάλιστα σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος – και σίγουρα σε πολύ χαμηλότερο συγκριτικά με τα άρματα μάχης ή τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Τα νέα drones είναι πιο έξυπνα, πιο ευέλικτα, πιο φονικά και πιο αυτόνομα.
Drones που επιλέγουν και χτυπούν στόχο χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση
Η γερμανική Stark με έδρα το Μόναχο προχώρησε σε μια ανακοίνωση που καταδεικνύει πως εν γένει τα Killer Robots – και όχι μόνο τα αυτόνομα drones – θα κυριαρχούν τα επόμενα χρόνια στα πεδία των μαχών.
Πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν ήδη να πλοηγούνται αυτόνομα και να παρακολουθούν κινούμενους στόχους, ωστόσο ο Philip Lockwood, διευθύνων σύμβουλος της Stark, δήλωσε ότι η εταιρεία προχωράει στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς drones – που δεν απαιτούν ανθρώπινη έγκριση για την επιλογή και προσβολή στόχων.
Ο φονικός φαύλος κύκλος των Killer Robots
Επίσημα οι αρμόδιες παγκόσμιες και ευρωπαϊκές αρχές εκφράζουν ενστάσεις για την ανάπτυξη τέτοιου είδους οπλικών συστημάτων, ωστόσο φαίνεται πως αυτές οι αντιδράσεις είναι μόνο σε «ρητορικό επίπεδο», χωρίς κάποια νομοθετική απαγόρευση, και έτσι η ανάπτυξη των Killer Robots συνεχίζεται ανεμπόδιστα. Οι δε προσπάθειες για επίτευξη μιας διεθνούς συνθήκης μέσω του ΟΗΕ, σε αυτή τη φάση και με τα κράτη να εξοπλίζονται μαζικά σε επίπεδα ψυχροπολεμικής περιόδου, φαντάζει – τουλάχιστον – «ανυπόστατη».
► Killer Robots: Όταν οι αλγόριθμοι της τεχνητής νοημοσύνης σκοτώνουν
Κανένα κράτος δεν επιθυμεί να κάνει πίσω, υπό το φόβο πως κάποιος άλλος θα μπορούσε να αποκτήσει προβάδισμα στη νέα φονική τεχνολογία. Η δήλωση του Philip Lockwood, που στο παρελθόν ηγήθηκε της καινοτομίας στο ΝΑΤΟ, καταδεικνύει αυτή την αντίληψη.
Ο CEO της Stark προειδοποίησε ότι άλλες χώρες στον κόσμο – εκτός Ευρώπης – μπορεί να έχουν λιγότερους ενδοιασμούς όσον αφορά την ανάπτυξη τέτοιων όπλων. «Πιστεύω ότι πρέπει να μας ανησυχεί το γεγονός ότι οι αντίπαλοί μας, όπως η Ρωσία και η Κίνα, δεν θα πρόβλημα για τον τρόπο που χρησιμοποιούνται αυτά τα συστήματα», τόνισε.
Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται ήδη σε πολλά οπλικά συστήματα. Για παράδειγμα drones στην Ουκρανία τη χρησιμοποιούν για να χαράσσουν τη δική τους πορεία, να αντιστέκονται σε παρεμβολές και να εντοπίζουν και να παρακολουθούν κινούμενους στόχους. Στο Ισραήλ η AI φτιάχνει τις «λίστες θανάτου» στη Λωρίδα της Γάζας. Οι αλγόριθμοι επιλέγουν ποιοι, πόσοι και που θα σκοτωθούν και οι στρατιωτικοί απλώς εγκρίνουν το χτύπημα σε ένα εργοστάσιο «μαζικών δολοφονιών».
► H μυστική τεχνητή νοημοσύνη του Ισραήλ που φτιάχνει τις «λίστες θανάτου» στη Λωρίδα της Γάζας
Στα πεδία μαχών της Ουκρανίας, η αμερικανική εταιρεία Anduril είναι η μεγάλη κερδισμένη πουλώντας τα υπερσύγχρονα drones της με τεχνητή νοημοσύνη. Εκατοντάδες Altius-600M χρησιμοποιούνται στις πρώτες γραμμές του πολέμου. Από κοντά και η τουρκική Baykar που επίσης πουλάει τα υπερσύγχρονα drone της στο Κίεβο.
Το πρώτο drone της Stark, το OWE-V, παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και διαθέτει λογισμικό που του επιτρέπει να λαμβάνει αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο για την αποφυγή άλλων πολεμικών συστημάτων ακόμη και για να επιλέγουν και να προσβάλλουν στόχους, σε απόσταση έως και 100 χιλιομέτρων.
Στην παρούσα φάση, ο Lockwood υπογράμμισε ότι η εταιρεία διαθέτει μηχανισμούς ελέγχου ώστε να εξασφαλίζεται η ανθρώπινη παρέμβαση σε όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται. «Δεν είμαστε σε αυτό το στάδιο άνετοι με τη μείωση αυτών των ελέγχων», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως οι δυνατότητες υπάρχουν.
Η πίτα μεγαλώνει, τα κέρδη αυξάνονται
Οι παραδοσιακοί κατασκευαστές όπλων, όπως αναφέρουν οι Financial Times, αντιδρούν στους ισχυρισμούς των νέων «νεοφυών» ανταγωνιστών τους ότι τα drones, που μπορεί να κοστίζουν από λίγες χιλιάδες έως μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ορισμένα δαπανηρά οπλικά συστήματα.
«Τα drones δεν είναι παράγοντας που αλλάζει το παιχνίδι. Η τρέχουσα συζήτηση αφήνει να εννοηθεί ότι τα drones από μόνα τους μπορούν να κερδίσουν έναν πόλεμο — αυτό σίγουρα δεν ισχύει», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο Armin Papperger, διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας πυρομαχικών Rheinmetall.
► Ιστορικό «μπαμ» στα εξοπλιστικά σε όλο τον πλανήτη – Οι χώρες που ξοδεύουν τα περισσότερα
Ωστόσο, οι νεοφυείς εταιρείες κατασκευής drones εμφανίζονται βέβαιες ότι μπορούν να πάρουν σημαντικό μερίδιο από την πίτα της ταχέως αυξανόμενης αμυντικής δαπάνης στην Ευρώπη.
Εξάλλου τα εξοπλιστικά προγράμματα στην ΕΕ θα ανέλθουν σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια και ακόμη κι αν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην ενίσχυση του στρατού τους. Όπως υπογράμμισε ο Lockwood με ικανοποίηση για το μέλλον της Stark: «Η δυσπιστία προς τη Ρωσία θα διαρκέσει για πολλά, πολλά, πολλά χρόνια — πιθανώς για γενιές».