Κόσμος

Το Κίεβο υπογράφει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις σπάνιες γαίες – Στην Ουάσινγκτον η υπ. Οικονομίας

Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου για τον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας.
Ουκρανία και ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπογράψουν τη συμφωνία για τον ορυκτό πλούτο

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία για τους φυσικούς πόρους με τις ΗΠΑ, δήλωσε πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να ενισχύσει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς το Κίεβο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου για τη διαχείριση των επενδυτικών σχεδίων της Ουκρανίας, έχει οριστικοποιηθεί και μπορεί να υπογραφεί ήδη σήμερα Τετάρτη, δήλωσε η εν λόγω πηγή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή οι συνομιλίες είναι ιδιωτικές.

Η υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας Γιούλια Σβιρίντενκο φέρεται να βρίσκεται καθ’ οδόν προς την Ουάσινγκτον για την υπογραφή του ντιλ, που αποτελούσε μια βασική προτεραιότητα του Ντόναλντ Τραμπ. Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία πυροδότησε σφοδρή αντιπαράθεση με τον Ζελένσκι, όταν ο τελευταίος αρνήθηκε να προχωρήσει στην υπογραφή της, υποστηρίζοντας πως με αυτήν «υποθηκεύεται το μέλλον πολλών γενεών Ουκρανών».

Η συμφωνία προβλέπει ότι τα έσοδα από το ταμείο, το οποίο θα ελέγχεται από την Ουάσινγκτον, θα μεταβιβάζονται με προτεραιότητα στις ΗΠΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο προσχέδιο επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την πρόθεση του Κιέβου να διασφαλιστεί ότι η συμφωνία δεν θα συγκρουστεί – με οποιονδήποτε τρόπο – με τα σχέδιά του για ένταξη στην ΕΕ. Πρόκειται για ένα σημείο που θεωρείται αδιαπραγμάτευτο από την ουκρανική πλευρά.

Επιπλέον, ένα ακόμη κρίσιμο σημείο της συμφωνίας είναι η απόφαση των ΗΠΑ να υπολογίζονται μόνο οι μελλοντικές στρατιωτικές ενισχύσεις προς την Ουκρανία ως συνεισφορά στο κοινό ταμείο. Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμυχάλ, δήλωσε την Κυριακή ότι η Ουάσινγκτον απέσυρε την απαίτηση να περιληφθούν στη συμφωνία τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια που έχουν ήδη παρασχεθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως εργαλείο ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας των δύο πλευρών, με στόχο την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της Ουκρανίας. Παράλληλα θεωρεί τη συμφωνία ως «εγγύηση ασφαλείας» για το Κίεβο, καθώς η παρουσία αμερικανικών συμφερόντων στην Ουκρανία είναι μια «σημαντική εξασφάλιση», όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ.

Παρότι δύο τεχνικές συμφωνίες που θα καθορίσουν τον τρόπο λειτουργίας του κοινού ταμείου παραμένουν υπό διαπραγμάτευση, η τελική υπογραφή θεωρείται πλέον θέμα ημερών. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν σχολίασε άμεσα το θέμα.

Ντιλ με φόντο το σχέδιο για τερματισμό του πολέμου

Η συμφωνία έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις της στις ουκρανικές πόλεις και στα μέτωπα, ενώ οι διαπραγματεύσεις για ειρήνευση με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ παραμένουν στάσιμες. Ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίζεται απογοητευμένος από τις καθυστερήσεις στην επίτευξη κατάπαυσης πυρός, επιμένοντας ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος. Ωστόσο το σχέδιο που προωθεί βρίσκει την ισχυρή αντίθεση του Κιέβου που μέχρι τώρα αρνείται οποιαδήποτε αναγνώριση της Κριμαίας και παραχώρηση των εδαφών που έχουν καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό.

Ωστόσο αυτό αποτελεί βασικό όρο της Μόσχας, η οποία την Τετάρτη (30/04) σημείωσε πως «η ειρήνη στην Ουκρανία δεν μπορεί να έρθει τόσο γρήγορα όσο θέλει» ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως παρότι η Ρωσία επιθυμεί την ειρήνη, η σύγκρουση είναι εξαιρετικά περίπλοκη και η ταχεία πρόοδος που επιθυμεί η Ουάσινγκτον είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

«Καταλαβαίνουμε ότι η Ουάσινγκτον θέλει να υπάρξει γρήγορη επιτυχία σε αυτή τη διαδικασία, αλλά ταυτόχρονα ελπίζουμε ότι υπάρχει κατανόηση πως η επίλυση της ουκρανικής κρίσης είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία, που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες και μικρά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν πριν υπάρξει συμφωνία», δήλωσε.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η Μόσχα πρέπει να επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία, αλλά επίσης ότι είναι έτοιμη για απευθείας διαπραγματεύσεις με το Κίεβο για τον τερματισμό του πολέμου, υπό τους όρους που έχει θέσει. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, επανέλαβε την Τρίτη ότι ο Τραμπ εξακολουθεί να πιστεύει πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία, παρά τις δυσκολίες.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Με ραπ και χορό γιόρτασε ο Μαρκ Κάρνι τη νίκη στον Καναδά - Το viral βίντεο με τον πρωθυπουργό
Αδημοσίευτο κείμενο του Πάπα Φραγκίσκου για τον γάμο: «Δεν παίζουμε με την αγάπη»
Πάπας Φραγκίσκος Chevron Right