Κόσμος

Ερντογάν: Φίλος μου ο Τραμπ – Λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες της Τουρκίας

Για τις σχέσεις με την Ελλάδα, τα Κατεχόμενα, τη συνάντηση με την Μελόνι και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή μίλησε ο Ερντογάν.
AP Photo / Evan Vucci

Σε μια σειρά θεμάτων αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω δηλώσεών του σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής του από τη Ρώμη.

Ο Τούρκος πρόεδρος ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Ιταλία, όπου συναντήθηκε με την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, με την οποία υπέγραψε 12 συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και για συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία.

Μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στον Ντόναλντ Τραμπ που χαρακτήρισε φίλο του, με τον οποίο «θα προσθέσουμε μια πολύ διαφορετική δυναμική στις διμερείς μας σχέσεις στη νέα εποχή», ενώ ανέφερε πως ο ομόλογός του των ΗΠΑ «λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες της Τουρκίας».

Όπως ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ ο Τούρκος πρόεδρος, δεν πρόκειται να παραμείνει για πολύ εντός συνόρων, αφού το Σάββατο (3/5) πρόκειται να επισκεφθεί τα Κατεχόμενα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αεροδιαστημικής Teknofest.

Ο Ερντογάν θα εγκαινιάσει το νέο «Προεδρικό Μέγαρο» και θα απευθύνει ομιλία στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Teknofest TRNC 2025». Η εκδήλωση που διεξάγεται για δεύτερη φορά εκτός Τουρκίας και για πρώτη φορά στα Κατεχόμενα, προβάλλεται ευρέως από τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας ως μέσο ενίσχυσης της διεθνούς εικόνας του ψευδοκράτους, ενώ σύμφωνα με το Anadolu περισσότεροι από 47.000 συμμετέχοντες από 22 χώρες έχουν καταθέσει αίτηση συμμετοχής.

Τέλος, αναφορικά με την Ελλάδα, επανέλαβε ότι στόχος του είναι οι δύο χώρες να αναπτύξουν σχέσεις βασισμένες στη συνεργασία και την καλή γειτονία.

Συνοπτικά οι δηλώσεις Ερντογάν:

Σχετικά με το ταξίδι του το Σάββατο στα Κατεχόμενα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Teknofest, επισήμανε: «Αν θέλει ο Θεός, το Σάββατο θα είμαστε στη “Βόρεια Κύπρο”. Όπως γνωρίζετε, χτίσαμε ένα υπέροχο κτίριο του “Κοινοβουλίου” και ένα “Προεδρικό Μέγαρο” στη “Βόρεια Κύπρο”. Και τα δύο είναι αξιοζήλευτα έργα. Από την άλλη, κάνουμε βήματα για να ξεκινήσει η ανέγερση δικαστικών κτιρίων. Έχουμε δημιουργήσει ένα πραγματικά υπέροχο έργο εκεί, με τους δημόσιους κήπους και τον εξοπλισμό του».

Αναφορικά με τις κινήσεις που γίνονται για το Κυπριακό, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να αφήσουμε πίσω τα ιστορικά προβλήματα με μια λύση δύο κρατών στο νησί της Κύπρου και προχωράμε το έργο μας προς αυτήν την κατεύθυνση. Θα συνεχίσουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αναγνώριση της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Ως Τουρκία δεν θα αφήσουμε ποτέ την “ΤΔΒΚ” μόνη και έρημη. Ως Δημοκρατία της Τουρκίας, είναι ιστορική και ανθρωπιστική μας ευθύνη να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων σε κάθε πλατφόρμα. Είμαστε εξαιρετικά αποφασισμένοι να εκπληρώσουμε αυτήν την ευθύνη».

Για την αμυντική συνεργασία με την Ιταλία, τόνισε: «Υπάρχει ισχυρό δυναμικό για συνεργασία και κοινά έργα μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας. Ένας από τους τομείς συνεργασίας μας με την Ιταλία είναι η αμυντική βιομηχανία. Από αυτήν την άποψη, τόσο οι επενδύσεις των εταιρειών μας εκεί όσο και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ιταλικών εταιρειών για την Τουρκία, επηρεασμένο από τη γεωγραφική και πολιτιστική εγγύτητα, είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Αξιολογούμε τις ευκαιρίες συνεργασίας όχι μόνο στην αμυντική βιομηχανία, αλλά και σε τομείς προσανατολισμένους στην υψηλή τεχνολογία, όπως η αεροπορία και το διάστημα».

Συνεχίζοντας επί του ίδιου θέματος, σημείωσε: «Η αμυντική βιομηχανία είναι ένας τομέας στον οποίο εστιάζουν οι ευρωπαϊκές χώρες τον τελευταίο καιρό. Έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα από αυτήν την άποψη όλα αυτά τα χρόνια και έχουμε φτάσει σε κάποια απόσταση. Συνεχίζουμε την πρόοδό μας. Τα οπλικά συστήματα, αεροπορικά, χερσαία και θαλάσσια πυρομαχικά, καθώς και ο εξοπλισμός που αναπτύσσουμε, παρακολουθούνται με μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο.

»Η Ιταλία είναι μια χώρα με εμπειρία στην αμυντική βιομηχανία. Η αμοιβαία μεταφορά τεχνολογίας θα ενισχύσει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και θα προσφέρει στην Ιταλία μια νέα προοπτική και ενέργεια. Η αλληλεγγύη που θα δημιουργήσουμε με μια σημαντική χώρα όπως η Ιταλία σε αυτόν τον τομέα θα αυξήσει την απόσταση που θα διανύσουν οι χώρες μας. Η άποψή μας για αυτό το θέμα είναι να πετύχουμε τον στόχο μας για 100% εγχώρια και εθνική αμυντική βιομηχανία».

Η αναφορά Ερντογάν στην Ελλάδα

Σε εκείνο το σημείο του έγινε μια ερώτηση σχετικά με την Ελλάδα και την πρόθεσή της να αγοράσει δύο φρεγάτες από την Ιταλία. Ο Ερντογάν ανέφερε: «Προσπαθούμε να αναπτύξουμε σχέσεις με την Ελλάδα, βασισμένες στη συνεργασία, την καλή γειτονία, τη φιλία και τη συμμαχία».

Για την επικείμενη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, σχολίασε: «Θα συναντηθούμε πρόσωπο με πρόσωπο με τον κ. Τραμπ με την πρώτη ευκαιρία. Η τηλεφωνική μας συνομιλία ήταν εγκάρδια, παραγωγική και φιλική. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι έχουν βάθος. Έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε και πολλά βήματα να κάνουμε. Για το λόγο αυτό, τα υπουργεία μας συνεχίζουν το έργο τους για τη συνάντηση που θα διαμορφώσει την πορεία των σχέσεων Τουρκίας – ΗΠΑ. Το χρονοδιάγραμμα εξετάζεται επίσης στο πλαίσιο αυτών των μελετών.

»Έχουμε κατά καιρούς επαφές με τον κ. Τραμπ μέσω τηλεφωνικής διπλωματίας. Πιστεύω ότι ο φίλος μου Τραμπ και εγώ θα προσθέσουμε μια πολύ διαφορετική δυναμική στις διμερείς μας σχέσεις στη νέα εποχή. Υποστηρίζουμε επίσης το όραμά του για ειρήνη, ειδικά μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Χαιρετίζουμε που λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες της Τουρκίας. Βλέπουμε ότι εμείς, ως δύο ηγέτες, καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον για το θέμα της Συρίας.

»Φυσικά, θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε συμβιβασμούς για εύλογους λόγους σε τομείς, όπου έχουμε διαφορετικές απόψεις. Είμαστε δύο ηγέτες που πιστεύουμε ότι μπορούμε μέσω διαλόγου και διπλωματίας να ξεπεράσουμε ζητήματα που θεωρούνται κίνδυνοι από διαφορετικούς κύκλους μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας».

Για τη συνάντηση με τους Σέρτζιο Ματαρέλα και Τζόρτζια Μελόνι, τόνισε: «Τους εξέφρασα ότι αναμένουμε συγκεκριμένες συνεισφορές από την Ιταλία, η οποία έχει αποδείξει με συνέπεια την υποστήριξή της στη διαδικασία ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προς αυτή την κατεύθυνση. Τονίσαμε στις συναντήσεις μας την κρίσιμη σημασία της Τουρκίας για την οικονομική και στρατιωτική ασφάλεια της Ευρώπης, σε μια περίοδο που συζητείται έντονα η Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Ασφάλειας. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε το έργο μας σε στενό συντονισμό για αυτά τα θέματα. Συζητήσαμε επίσης τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο και στο διπλωματικό τραπέζι στο πλαίσιο της Ουκρανίας.

»Η Ιταλία μας έχει κάνει μια πρόταση να κάνουμε κοινά βήματα, ειδικά στην Αφρική. Κατά τη γνώμη μας, δεν υπάρχει λόγος να μην συνεργαστούμε. Μπορούμε εύκολα να κάνουμε ένα τέτοιο βήμα με την Ιταλία. Εξέφρασα και στην κυρία Μελόνι κατά τη συνάντησή μας ότι είμαστε θετικοί σε αυτή την προσφορά. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν προσδοκίες από την Αφρική αυτήν τη στιγμή. Η προσέγγισή μας στην Αφρική είναι σαφής. Έχουμε κάνει ιστορικά βήματα σε πολλούς τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η ανθρωπιστική βοήθεια και η διπλωματία με την Αφρική.

Έχουμε δημιουργήσει μια σχέση “win-win” με τις αφρικανικές χώρες και θα την επεκτείνουμε. Θα χαρούμε να επεκτείνουμε τη βάση συνεργασίας μας στην αφρικανική ήπειρο με δυτικές χώρες που συμμερίζονται αυτήν την προσέγγιση. Από αυτήν την άποψη, χαιρετίζουμε πάντα διμερείς και τριμερείς συνεργασίες και συνεργασίες».

Αναφορικά με τον παράγοντα Ισραήλ και τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, επισήμανε ότι το Τελ Αβίβ «καταβάλλει προσπάθειες να σκορπίσει σύγκρουση, αίμα και δάκρυα στην περιοχή μας. Σταδιακά διευρύνει το κύμα βίας και επιθετικότητας που ξεκίνησε στις παλαιστινιακές πόλεις, ιδιαίτερα στη Γάζα. Το αίμα που έχυσαν στον Λίβανο και τα δεινά που προκάλεσαν στον λιβανικό λαό είναι προφανή.

»Τώρα άρχισαν να απλώνουν τη “φωτιά” στη Συρία και να χύνουν αίμα και εκεί. Οι επιθέσεις του Ισραήλ στο συριακό έδαφος είναι μια προσπάθεια υπονόμευσης του θετικού κλίματος που ξεκίνησε με τη νέα διοίκηση στη Συρία. Αυτό που κάνει το Ισραήλ είναι πρόκληση και είναι απαράδεκτο. Θα δείξουμε την αντίδρασή μας ποικιλοτρόπως σε κάθε προσπάθεια να σύρουμε τη γειτονική μας Συρία σε ένα νέο βάλτο αστάθειας. Το μέλημά μας δεν είναι περισσότερες συγκρούσεις στην περιοχή μας, αλλά περισσότερη ειρήνη και ηρεμία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Άρης Μουγκοπέτρος Chevron Left
Συμπληρωματικό υπόμνημα κατέθεσε ο Άρης Μουγκοπέτρος: Προσπάθησε και άλλες φορές να μου δώσει την κροτίδα
The 2Night Show: Νίκος Φλώρος, Ήρα Κατσούδα και Emily Λυμπεροπούλου οι νέοι καλεσμένοι
The 2Night Show Chevron Right