Θρίλερ με πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα – Χτυπήθηκε από drones ανοιχτά της Μάλτας (Βίντεο)

Η οργάνωση Freedom Flotilla Coalition καταγγέλλει πως η επίθεση στο πλοίο για τη Γάζα, ανοιχτά της Μάλτας, έγινε από το Ισραήλ.

Ένα πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και ακτιβιστές με προορισμό τη Γάζα δέχτηκε επίθεση από drones στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Μάλτας τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της αποστολής, οι οποίοι κατηγορούν το Ισραήλ για το χτύπημα.

Το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα για σχόλιο σχετικά με την καταγγελία του Freedom Flotilla Coalition, της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης που διοργάνωσε την αποστολή.

Η ΜΚΟ και η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ δήλωσαν ότι το πλοίο Conscience παραμένει σε κίνδυνο, παρότι οι πληροφορίες από την κυβέρνηση της Μάλτας ανέφεραν πως η φωτιά έχει σβήσει από ρυμουλκό που βρισκόταν στην περιοχή.

Η Τούνμπεργκ, που βρίσκεται στη Μάλτα, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι επρόκειτο να επιβιβαστεί στο πλοίο στο πλαίσιο της δράσης της Freedom Flotilla για τη Γάζα, η οποία τελεί υπό αποκλεισμό και βομβαρδισμούς από το Ισραήλ.

Η ΜΚΟ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, τραβηγμένο τη νύχτα, που δείχνει φωτιά στο πλοίο Conscience. Στο βίντεο διακρίνονται φώτα στον ουρανό μπροστά από το πλοίο και ακούγονται εκρήξεις.

«Οι Ισραηλινοί πρέσβεις πρέπει να κληθούν και να λογοδοτήσουν για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένου του συνεχιζόμενου αποκλεισμού [της Γάζας] και του βομβαρδισμού του πολιτικού μας πλοίου σε διεθνή ύδατα», ανέφερε η οργάνωση.

Η ανακοίνωση της Μάλτας

Η κυβέρνηση της Μάλτας δήλωσε ότι οι ναυτιλιακές αρχές έλαβαν σήμα κινδύνου λίγο μετά τα μεσάνυχτα από πλοίο εκτός χωρικών υδάτων, στο οποίο επέβαιναν 12 μέλη πληρώματος και 4 πολίτες, και το οποίο ανέφερε πυρκαγιά.

Ένα ρυμουλκό έσπευσε στο σημείο και ξεκίνησε επιχειρήσεις κατάσβεσης, ενώ ένα περιπολικό πλοίο της Μάλτας αναχώρησε επίσης για βοήθεια. Μετά από αρκετές ώρες, το πλοίο και το πλήρωμά του τέθηκαν υπό ασφάλεια, αλλά το πλήρωμα αρνήθηκε να επιβιβαστεί στο ρυμουλκό.

Καταγγελίες από την οργάνωση – «Να σπάσει ο αποκλεισμός»

Η οργάνωση Freedom Flotilla, ωστόσο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η επίθεση με drones προκάλεσε «σημαντικό πρόβλημα στο πλοίο». «Η επίθεση με drone φαίνεται να στόχευσε σκόπιμα τη γεννήτρια του πλοίου, αφήνοντας το πλήρωμα χωρίς ρεύμα και θέτοντας το σκάφος σε μεγάλο κίνδυνο βύθισης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η εκπρόσωπος της οργάνωσης, Caoimhe Butterly, δήλωσε ότι η επίθεση σημειώθηκε τη στιγμή που το πλοίο ετοιμαζόταν να υποδεχτεί ακτιβιστές από άλλο σκάφος. Η μεταφορά σχεδιαζόταν να γίνει στη θάλασσα και όχι στο λιμάνι, για γραφειοκρατικούς λόγους, όπως είπε.

Η Τούνμπεργκ δήλωσε πως, απ’ όσο γνωρίζει, το πλοίο παραμένει στο σημείο όπου δέχτηκε την επίθεση και συνεχίζει να διατρέχει άμεσο κίνδυνο. «Αυτή η επίθεση προκάλεσε έκρηξη και σοβαρές ζημιές στο πλοίο, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη συνέχιση της αποστολής», δήλωσε μέσω Zoom.

«Ήμουν μέλος της ομάδας που επρόκειτο να επιβιβαστεί στο πλοίο σήμερα για να συνεχίσουμε το ταξίδι προς τη Γάζα, στο πλαίσιο μιας από τις πολλές προσπάθειες να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος και να συμβάλλουμε στο σπάσιμο της παράνομης πολιορκίας του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Η Τούνμπεργκ και η οργάνωση δήλωσαν ότι στο πλοίο επέβαιναν 30 άτομα, και όχι 16 όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Μάλτας. Η συμμαχία ανέφερε επίσης ότι η δράση ήταν μη βίαιη και οργανώθηκε υπό άκρα μυστικότητα, χωρίς καμία αναφορά στα ΜΜΕ, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο σαμποτάζ.

Υπενθυμίζεται πως από τις 2 Μαρτίου, το Ισραήλ έχει διακόψει πλήρως κάθε παροχή προς τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας, και τα αποθέματα τροφίμων που είχαν συγκεντρωθεί κατά την εκεχειρία στην αρχή του έτους έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό ανοιχτά της Μάλτας, κατηγορώντας το Ισραήλ για «πειρατεία» και «κρατική τρομοκρατία».

Και Έλληνας καθηγητής στην αποστολή – Η έκκλησή του για βοήθεια στη Γάζα

Σημειώνεται πως στην αποστολή συμμετέχει ο Έλληνας καθηγητής Πανεπιστημίου Τάκης Πολίτης, ο οποίος δεν βρισκόταν στο συγκεκριμένο πλοίο και είναι απόλυτα ασφαλής. Σε ανάρτησή του στο Facebook, περιέγραψε όσα συνέβησαν:

«Ονομάζομαι Τάκης Πολίτης και είμαι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Βρίσκομαι στη Μάλτα συμμετέχοντας στο Στόλο της Ελευθερίας. Ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε ανθρωπιστική δράση αλληλεγγύης για να σπάσουμε τον παράνομο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να μεταφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, που λιμοκτονούν από την σκόπιμη παράνομη απαγόρευση εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας που επιβάλλει το Ισραήλ.

Χθες το βράδυ μετά τα μεσάνυχτα, λίγες ώρες πριν από την επιβίβασή μας, το πλοίο μας χτυπήθηκε από 2 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε διεθνή ύδατα κοντά στη Μάλτα. Ξέσπασε πυρκαγιά και το πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές. Στο πλοίο, την ώρα της επίθεσης, βρίσκονταν 12 μέλη πληρώματος και 6 ακτιβιστές.

Απευθύνω έκκληση στο μεγάλο εκείνο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που καταδικάζει την συνεχιζόμενη γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση για να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ κάθε συνεργασία με το Ισραήλ και να προβεί σε όλες τις δυνατές ενέργειες ώστε να συμβάλει στον τερματισμό αυτής της γενοκτονίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Υδράργυρος σε σχολείο στο Λασίθι της Κρήτης Chevron Left
Κλήρωση για τα πειραματικά σχολεία 2025-2026: Δείτε εδώ
Κατερίνη: 16χρονη το θύμα δολοφονίας από τον 17χρονο Πολωνό - Πώς έγινε το έγκλημα
Chevron Right