Η Δανία δεν έμεινε ανεπηρέαστη από τις συνέπειες της μετανάστευσης στα εδάφη της. Ωστόσο, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που ανέλαβε τα ηνία της χώρας το 2019 υποσχέθηκε να περιορίσει μετανάστευση για να «προστατεύσει τη δανική ταυτότητα» – και έκανε πράξη την υπόσχεσή της, όπως μεταδίδει σε ανάλυσή της η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».
Ειδικότερα, η Δανία απαγόρευσε την μπούρκα, το ένδυμα που καλύπτει πλήρως το πρόσωπο και το σώμα και φοριέται από τις ευσεβείς μουσουλμάνες γυναίκες. Τέθηκαν σε ισχύ νέοι κανόνες που υποχρέωναν όλους τους νεοεισερχόμενους και τα παιδιά τους να μάθουν δανικά, αλλιώς θα έχαναν τα επιδόματα που προορίζονται για τους αιτούντες άσυλο.
Παράλληλα, οι κάτοικοι ενός διαβόητου οικισμού, του Mjolnerparken -ο οποίος είχε κατηγοριοποιηθεί επίσημα από τη Δανία ως «γκέτο για μη δυτικούς»- μετακινήθηκαν σε όλη τη χώρα για να μπει «φρένο» στην ανάπτυξη μιας «παράλληλης» ξένης κοινωνίας.
«Τώρα η περιοχή είναι κατά 99% ασφαλέστερη», δήλωσε στο βρετανικό μέσο ο 62χρονος Schbaita, παλαιστινιακής καταγωγής, ο οποίος διατηρεί κατάστημα στην περιοχή.
«Πολλοί που ζούσαν στο γκέτο έχουν διαλυθεί. Οι εγκληματίες στο Mjolnerparken έχουν απελαθεί. Η Δανία έκανε αυτό που μας υποσχέθηκε».
Πράγματι, η Δανία θεωρείται πρότυπο για τον επιτυχή έλεγχο της μετανάστευσης.
Στο επίκεντρο της πολιτικής είναι η αποφασιστικότητα να προστατευθούν τα μέσα διαβίωσης των Δανών της εργατικής τάξης, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους και να σταματήσουν τα σχολεία και τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας να κατακλύζονται από τους μετανάστες..
Στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης δείχνουν ότι στα δανέζικα σχολεία, όσο χαμηλότερη είναι η ηλικία των μαθητών, τόσο περισσότεροι Δανοί υπάρχουν στην τάξη.
Αυτό αποτελεί μια ένδειξη ότι το ποσοστό των νέων οικογενειών εθνικών μειονοτήτων μειώνεται – και είναι το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει -για παράδειγμα- σε μεγάλο μέρος του εκπαιδευτικού συστήματος της Αγγλίας, όπου πέρυσι το 37% των μαθητών είχαν μειονοτικό εθνοτικό υπόβαθρο.
Δανία: Οι Σοσιαλδημοκράτες τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια της Δεξιάς
Ένα παράπλευρο όφελος για τους Σοσιαλδημοκράτες της πρωθυπουργού της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν είναι ότι η πολιτική της έχει ουσιαστικά τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια των δεξιών πολιτικών της αντιπάλων.
Το σκανδιναβικό παράδειγμα δείχνει ότι ακόμη και μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να ελέγξει το θέμα της μετανάστευσης, αν χρησιμοποιήσει την κοινή λογική.
Οι αιτήσεις ασύλου έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 90% την τελευταία δεκαετία. Πέρυσι μειώθηκαν κατακόρυφα σε 2.333, ενώ –για παράδειγμα- ο συνολικός αριθμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ των 108.138.
Και όμως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Δανία, με πληθυσμό μόλις έξι εκατομμυρίων, είχε κάποτε ένα τεράστιο πρόβλημα – οι αιτήσεις ασύλου εδώ έφτασαν τις 21.316 το 2015, καθώς το κύμα των μεταναστών εισήλθε στην Ευρώπη μετά από πρόσκληση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
Ωστόσο, φαίνεται ότι έχει ελέγξει τους αριθμούς εισάγοντας εντελώς σκόπιμα ένα εχθρικό περιβάλλον για τους μετανάστες. Στους αιτούντες άσυλο που αρνούνται το δικαίωμα παραμονής δεν χορηγούνται επιδόματα. Παίρνουν φαγητό, που σερβίρεται τρεις φορές την ημέρα, στα δύο στρατόπεδα απέλασης της χώρας. Στα στρατόπεδα αυτά αποστέλλονται μέχρι την απέλασή τους από τη Δανική Υπηρεσία Επιστροφών, η οποία λαμβάνει επιπλέον χρηματοδότηση για τα αποτελέσματα.
Αναγεννήθηκαν κεντρικές πόλεις με τον νόμο για τα γκέτο
Αμφιλεγόμενα, η συνοριακή δύναμη της Δανίας έχει την εξουσία να κατάσχει αντικείμενα όπως κοσμήματα και ρολόγια από τους εισερχόμενους μετανάστες για να χρηματοδοτήσει το κόστος της διαμονής τους. «Οι υπάλληλοι θα αφαιρέσουν ακόμη και τον χρυσό που κουβαλάει μια χήρα, της οποίας ο σύζυγος της τον χάρισε σε περίπτωση που πέθαινε στη μάχη και έπρεπε να διαφύγει στην Ευρώπη», παραπονέθηκε ένας αριστερός πολιτικός στην Κοπεγχάγη.
Στους μετανάστες που επιστρέφουν οικειοθελώς στην πατρίδα τους δίνεται ένα επίδομα 5.200 ευρώ για να φύγουν. Και αν η χώρα προέλευσης ενός μετανάστη θεωρηθεί «ασφαλής», όπως η Συρία μετά την πρόσφατη πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ακόμη και ένας επιτυχημένος αιτών άσυλο μπορεί να χάσει την άδεια παραμονής και να επιστρέψει στην πατρίδα του.
Το κρίσιμο σημείο είναι ότι ο «νόμος του γκέτο» οδήγησε στην αναγέννηση των κεντρικών πόλεων, οι οποίες έπρεπε να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες εισροές μεταναστών μετά το 2015.
Μέρη όπως το Mjolnerparken έχουν μετατραπεί σε χίπστερ περιοχές με μοντέρνες μπουτίκ, vegan καφέ μπαρ, χώρους εργασίας και νεόδμητα συγκροτήματα κατοικιών.
Μια εξαιρετικά επιτυχημένη εκστρατεία δημοσίων σχέσεων στο εξωτερικό ξεκίνησε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το μήνυμα από την Κοπεγχάγη ήταν ότι οι μετανάστες δεν ήταν ευπρόσδεκτοι και αυτό γρήγορα απέτρεψε πολλούς από το να προσπαθήσουν καν να εισέλθουν στη χώρα.
Όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών αυτών. Αλλά αυτό επιτεύχθηκε μόνο με τη λήψη σκληρών μέτρων – και, αναπόφευκτα, κάποια άτομα πιάνονται στα δίχτυα που ίσως δεν το αξίζουν…