Κόσμος

ΝY Times: Η Ελλάδα σε μυστικές συνομιλίες για να στείλει μία συστοιχία Patriot στην Ουκρανία

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των «New York Times» για πρόσθετη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ουκρανία Patriot
AP | Sean Murphy

Η Ουκρανία πρόκειται να λάβει περισσότερη βοήθεια στον πόλεμό της με τη Ρωσία, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (4/5). Μάλιστα, η Ελλάδα εμπλέκεται ακόμη περισσότερο στη σύγκρουση αφού βρίσκεται σε μυστικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ για να αποστείλει μία συστοιχία Patriot στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με άρθρο των New York Times, ένα σύστημα αεράμυνας Patriot που είχε την έδρα του στο Ισραήλ, θα σταλεί στην Ουκρανία, όπως δήλωσαν τέσσερις νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ κατά τις τελευταίες ημέρες, ενώ οι δυτικοί σύμμαχοι συζητούν την υλικοτεχνική υποδομή της Γερμανίας ή της Ελλάδας που θα δώσει άλλο ένα.

«Ο Τραμπ θέλει να τελειώσει ο πόλεμος»

Πάντως, οι αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας των συζητήσεων, αρνήθηκαν να περιγράψουν την άποψη του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για την απόφαση να μεταφερθούν περισσότερα συστήματα Patriot στην Ουκρανία, ούτε σχολίασαν αν αυτή ελήφθη πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του, δηλαδή κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με την ισχύ και την τοποθέτηση των αμυντικών συστημάτων, δήλωσε ο Τζέιμς Χιούιτ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου. «Ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν σαφής, θέλει να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και να σταματήσουν οι σκοτωμοί», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι «συνεχίζει να παρέχει εξοπλισμό στην Ουκρανία από πακέτα που είχαν εγκριθεί προηγουμένως», αναφερόμενο σε όπλα που αντλήθηκαν από υπάρχοντα αποθέματα και νέες αγορές.

Η παράδοση, η οποία δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως, έρχεται καθώς η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις της στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης μιας πυραυλικής επίθεσης στο Κίεβο στις 24 Απριλίου, η οποία ήταν η πιο θανατηφόρα από το περασμένο καλοκαίρι.

Εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία

Πριν από έναν χρόνο, οι σύμμαχοι δυσκολεύονταν να ανταποκριθούν στο αίτημα του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για επτά συστήματα Patriot. Αν και η Ουκρανία διαθέτει τώρα 8, μόνο 6 λειτουργούν. Τα άλλα δύο ανανεώνονται, όπως δήλωσε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Με το ένα από το Ισραήλ και ένα από τη Γερμανία ή την Ελλάδα, η Ουκρανία θα διέθετε συνολικά 10 συστήματα Patriot, κυρίως για την προστασία της πρωτεύουσας, του Κιέβου.

Καθώς η Ρωσία έχει εντείνει τις πρόσφατες επιθέσεις, οι πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τον πόλεμο έχουν γίνει πιο ήπιες και υπέρ της Ουκρανίας.

Ποιος ο ρόλος του Τραμπ στη σύγκρουση

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε μια εγκάρδια συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, στο Βατικανό, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ύστερα από μια καταστροφική συνάντηση τον Φεβρουάριο στο Οβάλ Γραφείο. Μάλιστα, ο Αμερικανός Πρόεδρος μείωσε την αρνητική ρητορική του για τον Ουκρανό ομόλογό του και αμφισβήτησε αν η Ρωσία είναι σοβαρή για ειρηνευτικές συνομιλίες. Μια καθυστερημένη συμφωνία για τα ορυκτά με την Ουκρανία υπογράφηκε την Τετάρτη (30/4), ανοίγοντας τον δρόμο για περισσότερη αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.

Ακόμα, το Σάββατο (3/5), ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Κίεβο ότι η συμφωνία για τα ορυκτά θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας.

Σύμφωνα με τους αμερικανικούς κανόνες εξαγωγής ευαίσθητου αμυντικού εξοπλισμού, οι ΗΠΑ πρέπει να εγκρίνουν οποιαδήποτε μεταφορά των αμερικανικής κατασκευής πυραυλικών συστημάτων Patriot στην Ουκρανία, ακόμη και αν αυτά έρχονται μέσω άλλων χωρών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει τον τερματισμό του πολέμου έναν από τους χαρακτηριστικούς στόχους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά ταυτόχρονα έχει ανατρέψει την πολιτική αυτή επί τα χείρω. Παρ’ όλο που η Ρωσία άρχισε τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει εκφράσει συχνά τον θαυμασμό του για τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, και έχει υιοθετήσει ορισμένα ρωσικά σημεία συζήτησης, όπως το να λέει ότι η Ουκρανία δεν θα πρέπει να μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ότι η Ουκρανία ήταν κατά κάποιο τρόπο υπεύθυνη για τον πόλεμο παρά την εισβολή.

Τα συστήματα Patriot και η Ουκρανία

Από την έναρξη του πολέμου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα ζητήσει περισσότερα συστήματα Patriot, λέγοντας ότι είναι απαραίτητα για την υπεράσπιση της χώρας του. Κάθε σύστημα επιφανείας-αέρος Patriot αποτελείται από μια πυροβολαρχία με ισχυρό σύστημα ραντάρ και κινητούς εκτοξευτές που εκτοξεύουν πυραύλους για την αναχαίτιση εισερχόμενων βλημάτων.

Οι ΗΠΑ έστειλαν για πρώτη φορά ένα σύστημα Patriot στην Ουκρανία τον Απρίλιο του 2023. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, ωστόσο, υπήρχαν ήδη ελλείψεις πυραύλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Τζόκερ Chevron Left
Τζόκερ κλήρωση 4/5/2025: Μοιράζει τουλάχιστον 1.000.000 ευρώ
Οι ευχές της Γερμανού στην Κατερίνα Καινούργιου: Εμείς είμαστε από το σόι της νύφης
Γερμανού Chevron Right