Κόσμος

Γαλλία: Ο Μπαϊρού προτείνει δημοψήφισμα για τον προϋπολογισμό

Ο Εμανουέλ Μακρόν θεώρησε ότι ήταν δύσκολο σε αυτό το στάδιο να σχολιάσει την ιδέα ενός δημοψηφίσματος στη Γαλλία.
Φρανσουά Μπαϊρού Γαλλία
AP | Julien de Rosa

Ο πρωθυπουργός στη Γαλλία, Φρανσουά Μπαϊρού. το Σάββατο (3/5) ζήτησε μια εκτεταμένη μεταρρύθμιση των δημόσιων οικονομικών και πρότεινε την υποβολή του κρατικού προϋπολογισμού σε δημοψήφισμα. Αυτή η πρωτοφανής πρωτοβουλία στο πλαίσιο της Πέμπτης Δημοκρατίας δεν κατάφερε να πείσει τον Πρόεδρο της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν.

Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξή του στο «Le Journal Du Dimanche», ο Φρανσουά Μπαϊρού ανέφερε σχετικά με την πιθανή διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τον προϋπολογισμό στη Γαλλία: «Αυτό είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θέλω να υποβάλω. Θα απαιτήσει προσπάθειες από όλους, και δεδομένης της κλίμακας που πρέπει να λάβει, δεν μπορεί να πετύχει αν ο γαλλικός λαός δεν το υποστηρίξει. Ένα δημοψήφισμα μπορεί να αποφασιστεί μόνο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση προτείνει, ο Πρόεδρος αποφασίζει, αλλά το ζήτημα της υποστήριξης των μεταρρυθμίσεων από τον γαλλικό λαό είναι το κεντρικό ζήτημα».

Εξοικονόμηση 40 δισ. ευρώ στη Γαλλία

Η κυβέρνηση του Φρανσουά Μπαϊρού πέρασε με επιτυχία τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025 και τον προϋπολογισμό κοινωνικής ασφάλισης νωρίτερα φέτος, αποφεύγοντας μια σειρά από προτάσεις μομφής. Ωστόσο, η προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2026 αποδεικνύεται πιο περίπλοκη και θα αμφισβητηθεί έντονα από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα.

Πράγματι, η κυβέρνηση στη Γαλλία έχει εκτιμήσει ότι πρέπει να βρει 40 δισεκατομμύρια ευρώ για να επιτύχει τους στόχους της για μείωση του δημόσιου ελλείμματος από 5,4% του ΑΕΠ φέτος σε 4,6% το επόμενο έτος.

Σε αυτή τη συνέντευξη, ο Φρανσουά Μπαϊρού υποσχέθηκε για άλλη μια φορά να ανακοινώσει τις δημοσιονομικές του επιλογές για το 2026 πριν από τις 14 Ιουλίου. «Η χώρα μας αντιμετωπίζει δύο τεράστιες προκλήσεις, τις σοβαρότερες στην πρόσφατη ιστορία της – ανεπαρκή παραγωγή και συντριπτικό χρέος», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη Γαλλία, προσθέτοντας: «Χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να επιστρέψουμε στην ισορροπία. Μια συνιστώσα της παραγωγής και μια συνιστώσα των δημόσιων οικονομικών. Και τα δύο είναι απαραίτητα».

Μπαϊρού: «Η λύση δεν βρίσκεται σε νέους φόρους»

Ο Φρανσουά Μπαϊρού ανέφερε ότι το σχέδιό του »πρέπει να προτείνει ακριβείς λύσεις, με σαφή στόχο να είμαστε λιγότερο εξαρτημένοι από το χρέος από φέτος και εντός τεσσάρων ετών να επιστρέψουμε κάτω από το όριο του 3% του δημόσιου ελλείμματος». Έτσι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό στη Γαλλία, «αυτό θα απαιτήσει μια αποφασιστική μείωση των δαπανών, μέσω της απλούστευσης, μέσω μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας του κράτους και της δημόσιας δράσης εν γένει», ενώ επαναβεβαίωσε ότι «η λύση δεν βρίσκεται σε νέους φόρους».

Με αυτή την ιδέα του δημοψηφίσματος, ο Φρανσουά Μπαϊρού επιδιώκει να αποφύγει τα μπλοκαρίσματα που συνδέονται, μεταξύ άλλων, με την έλλειψη πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση. Ο ίδιος σημείωσε το εξής: «Όταν κάνεις μεταρρυθμίσεις μέσω των παραδοσιακών διαύλων, με το ζόρι, τι συμβαίνει; Η χώρα απεργεί, οι διαδηλώσεις διαδέχονται η μία την άλλη και κανείς δεν ξέρει αν αυτοί που διαδηλώνουν, κατανοούν πραγματικά το περιεχόμενο αυτού για το οποίο διαμαρτύρονται».

Επιφυλακτικός ο Μακρόν

Ωστόσο, ο Εμανουέλ Μακρόν θεώρησε ότι ήταν δύσκολο σε αυτό το στάδιο να σχολιάσει την ιδέα ενός δημοψηφίσματος για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους.

«Ο πρωθυπουργός μιλάει για ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και εξοικονόμησης πόρων και είναι δύσκολο να πούμε οτιδήποτε μέχρι να παρουσιαστεί αυτό το σχέδιο», δήλωσε στο AFP μία πηγή προσκείμενη στον Γάλλο Πρόεδρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Δανάη Μπάρκα Chevron Left
Δανάη Μπάρκα: Πρόωρο τέλος για το «Πάμε Δανάη» - πότε θα βγει στον αέρα η τελευταία εκπομπή
Παπασταύρου: Το νέο ΠΔ για τους οικισμούς είναι η σημαντικότερη πολεοδομική μεταρρύθμιση εδώ και 100 χρόνια
Παπασταύρου: Το νέο ΠΔ για τους οικισμούς είναι η σημαντικότερη πολεοδομική μεταρρύθμιση εδώ και 100 χρόνια Chevron Right