Κόσμος

Μετωπική Κάρνεϊ – Τραμπ στον Λευκό Οίκο: «Ο Καναδάς δεν θα είναι ποτέ προς πώληση», «Ποτέ μην λες ποτέ!»

Άλλη μία επεισοδιακή συνάντηση είχε ο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, αυτή τη φορά με τον νέο πρωθυπουργό του Καναδά.
Ντόναλντ Τραμπ και Μάικ Κάρνεϊ στον Λευκό Οίκο
AP Photo / Evan Vucci

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Μαρκ Κάρνεϊ, την Τρίτη (6/5) έφτασε για συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει μια διακρατική σχέση που έχει υπονομευθεί από τους δασμούς του Αμερικανού Προέδρου, αλλά κατέστησε σαφές πως «ο Καναδάς δεν είναι προς πώληση». Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν το άφησε να περάσει και μπροστά στις κάμερες απάντησε: «Ποτέ μην λες ποτέ!».

«Όπως γνωρίζετε από τα ακίνητα, υπάρχουν κάποια μέρη που δεν πωλούνται», είπε ο Μαρκ Κάρνεϊ και πρόσθεσε: «Η ευκαιρία βρίσκεται στη σύμπραξη». Έτσι, λοιπόν, απομακρύνεται η επίτευξη μιας συμφωνίας, στον απόηχο των δηλώσεων Τραμπ να προσαρτήσει τον Καναδά στις ΗΠΑ, καθιστώντας τον ως την «51η Πολιτεία».

Τραμπ: «Από τον Καναδά δεν χρειαζόμαστε τίποτα»

Λίγο πριν από την άφιξη του Μαρκ Κάρνεϊ, ο Ντόναλντ Τραμπ ανήρτησε ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνοντας το εξής: «Ανυπομονώ να συναντήσω τον νέο πρωθυπουργό του Καναδά, Μαρκ Κάρνεϊ. Θέλω πάρα πολύ να συνεργαστώ μαζί του, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω μια απλή αλήθεια: Γιατί η Αμερική επιδοτεί τον Καναδά με 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, εκτός από το να τους δίνει δωρεάν στρατιωτική προστασία και πολλά άλλα πράγματα; Δεν χρειαζόμαστε τα αυτοκίνητά τους, δεν χρειαζόμαστε την ενέργειά τους, δεν χρειαζόμαστε την ξυλεία τους, δεν χρειαζόμαστε τίποτα που έχουν, εκτός από τη φιλία τους, την οποία ελπίζουμε ότι θα διατηρούμε πάντα. Αυτοί, από την άλλη πλευρά, χρειάζονται τα πάντα από εμάς! Ο πρωθυπουργός θα φτάσει σύντομα και αυτή θα είναι, πιθανότατα, η μόνη μου ερώτηση που θα έχει σημασία».

Ο Μαρκ Κάρνεϊ, ένας 60χρονος πρώην κεντρικός τραπεζίτης χωρίς προηγούμενη πολιτική εμπειρία, εξελέγη ηγέτης των Φιλελευθέρων τον Μάρτιο για να αντικαταστήσει τον Τζάστιν Τριντό, ο οποίος είχε κακή σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Είναι σημαντικό να εμπλακούμε άμεσα και είμαι ευτυχής που έχω την ευκαιρία για ένα αρκετά ολοκληρωμένο σύνολο συναντήσεων», δήλωσε ο Μαρκ Κάρνεϊ σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή (2/5), προσθέτοντας ότι αναμένει ότι οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες αλλά εποικοδομητικές. «Μην περιμένετε λευκό καπνό από αυτή τη συνάντηση», τόνισε ο Καναδός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο σήμα που στέλνει το Βατικανό για να δείξει ότι έχει επιλεγεί ο νέος Πάπας.

Η εμπορική σχέση Καναδά – ΗΠΑ

Ο Καναδάς είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μεμονωμένος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ – μετά το Μεξικό – και η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τα αμερικανικά προϊόντα. Περισσότερα από 760 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγαθά ανταλλάγησαν πέρσι μεταξύ των δύο χωρών , και ενώ ο Καναδάς παρουσίασε εμπορικό πλεόνασμα άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία δύο χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος αυτού προέρχεται από την ιδιότητά του ως ο μεγαλύτερος ξένος προμηθευτής πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Πριν από τη συνάντηση, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανέφερε ότι το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου αγαθών του Καναδά με τις ΗΠΑ μειώθηκε σε χαμηλό πέντε μηνών τον Μάρτιο, δηλαδή τον μήνα κατά τον οποίο τέθηκαν σε ισχύ οι βαρείς δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο. Οι καναδικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια, η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Κωστής Χατζηδάκης Chevron Left
Χατζηδάκης: Επιστρέφουν οι Έλληνες της γενιάς του brain drain - Θετικό το ισοζύγιο μετανάστευσης το 2023
Λαϊκό Λαχείο 6/5/2025: Αυτός είναι ο πίνακας κερδών στην 18η κλήρωση
Λαϊκό Λαχείο 6/5/25: Ο πίνακας κερδών στην 18η κλήρωση Chevron Right