Κόσμος
Παράταση στην αγωνία για το «Habemus Papam» – Τι ακολουθεί για την εκλογή του νέου Πάπα

Για την Πέμπτη ή ακόμα και αργότερα μετατίθεται το άκουσμα της φράσης «Habemus Papam» δηλαδή «Έχουμε Πάπα» αφού οι 133 εκλέκτορες που κλείστηκαν στην Καπέλα Σιξτίνα για το Κονκλάβιο δεν κατέληξαν από την πρώτη ψηφοφορία στον διάδοχο του Πάπα Φραγκίσκου.
Μετά από μεγάλη αναμονή που έκανε το πλήθος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ανυπόμονο από την καμινάδα βγήκε μαύρος καπνός, σημάδι της αδυναμίας εκλογής Ποντίφικα.

Αυτό ήταν αναμενόμενο – έστω και αν πήρε περισσότερο χρόνο από ό,τι αρχικά προβλεπόταν.
Έχουμε 133 καρδινάλιους, πολλοί από τους οποίους είναι νέοι – διορισμένοι από τον Πάπα Φραγκίσκο – και έτσι δεν γνωρίζονται τόσο καλά μεταξύ τους.
Είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αποφασίσουν για το σωστό πρόσωπο που θα επιβεβαιωθεί ως Πάπας.
Η καθυστέρηση είναι ενδιαφέρουσα, αλλά υπάρχουν τόσοι πολλοί πιθανοί λόγοι γι’ αυτό και δεν θα ήταν σοφό να γίνονται εικασίες.

Οι καρδινάλιοι θα επιστρέψουν την Πέμπτη για περισσότερες ψηφοφορίες: έως και τέσσερις γύρους, αν χρειαστεί. Δύο το πρωί, δύο το απόγευμα.
Στο ερώτημα, τι να περιμένουμε συνοπτικά μπορούμε να πούμε τα εξής:
- Ο πρώτος γύρος ψηφοφορίας αναμένεται στις 9.30 π.μ. τοπική ώρα, και ο δεύτερος μέχρι το μεσημέρι.
- Στη συνέχεια, οι καρδινάλιοι θα κάνουν διάλειμμα για μεσημεριανό γεύμα μέχρι τις 4μμ, ενώ άλλοι δύο γύροι αναμένεται να γίνουν γύρω στις 5.30μμ και 7μμ τοπική ώρα.
Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια του Κονκλάβιου, οι καρδινάλιοι διαμένουν στο Casa Santa Marta, έναν πενταόροφο ξενώνα με 106 σουίτες, 22 μονόκλινα δωμάτια και ένα κρατικό διαμέρισμα.
Το Κονκλάβιο – η συνέλευση των καρδιναλίων για την εκλογή του Πάπα – πραγματοποιείται στην Καπέλα Σιξτίνα. Οι καρδινάλιοι απαγορεύεται να μιλούν σε ξένους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Αν και η απομόνωσή τους μπορεί να διαρκέσει επ’ αόριστον, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Πάπας Φραγκίσκος όσο και ο προκάτοχός του, Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’, εξελέγησαν μετά από δύο ημέρες.

Παρακολουθήστε πως μετέδωσε το iEidiseis όλες τις εξελίξεις από το Κονκλάβιο:
LIVE
Άκαρπη η πρώτη ψηφοφορία για τον Πάπα
Μαύρος καπνός από την Καπέλα Σιξτίνα οπότε δεν έχουμε ακόμα νέο Πάπα.
Τέσσερις πιθανοί λόγοι για την καθυστέρηση
Δημοσιογράφος του SKY NEWS που βρίσκεται στο Βατικανό, μίλησε με πηγές σχετικά με το γιατί υπάρχει καθυστέρηση για τον καπνό.
Ακολουθούν οι τέσσερις πιθανοί λόγοι:
- Το κήρυγμα του Raniero Cantalamessa, ενός Ιταλού καρδινάλιου, πριν από την ψηφοφορία πήρε περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο,
- Οι καρδινάλιοι συζητούν και ως εκ τούτου χάνουν χρόνο αντί να ψηφίζουν,
- Θα μπορούσε να έχει προκύψει κάποιο επείγον περιστατικό υγείας,
- Οι καρδινάλιοι εξέλεξαν πάπα.
Τα πλήθη γίνονται ανυπόμονα στο Βατικανό: «Πότε θα βγει καπνός»
Ο κόσμος κοντά στην πλατεία του Αγίου Πέτρου αρχίζει να γίνεται ανυπόμονος σύμφωνα με το SKY NEWS.
Κάποιο ρωτούν: «Πότε θα βγει καπνός;».
Πώς χρησιμοποιείται ο καπνός για να ανακοινωθεί ο νέος Πάπας
Για τον έξω κόσμο, η μόνη πληροφορία για το πώς εξελίσσεται το Κονκλάβιο είναι ο καπνός που βγαίνει από την καμινάδα του παρεκκλησίου όταν καίγονται τα ψηφοδέλτια μετά από κάθε γύρο ψηφοφορίας. Ο μαύρος καπνός σηματοδοτεί την αποτυχία.
Ο λευκός καπνός σημαίνει ότι έχει επιλεγεί ένας νέος Πάπας. Ο νέος ποντίφικας εμφανίζεται συνήθως στο μπαλκόνι που βλέπει στην πλατεία του Αγίου Πέτρου μέσα σε μία ώρα από την επιλογή του.
Ο ανώτερος καρδινάλιος επιβεβαιώνει την απόφαση με τις λέξεις «Habemus Papam» – στα λατινικά «έχουμε Πάπα» – και παρουσιάζει τον νέο ποντίφικα με το παπικό όνομα που έχει επιλέξει, το οποίο μπορεί να μην είναι το αρχικό του όνομα.
Για παράδειγμα, ο Πάπας Φραγκίσκος γεννήθηκε ως Jorge Mario Bergoglio, αλλά επέλεξε το παπικό του όνομα για να τιμήσει τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης.
Πόσες ψήφοι απαιτούνται συνήθως για την εκλογή του Πάπα;
Ιστορικά, ορισμένα κονκλάβια ήταν πραγματικά χρονοβόρα: τον 13ο αιώνα, χρειάστηκαν τρία χρόνια, πάνω από 1.000 ημέρες, για να εκλεγεί ο Γρηγόριος Χ.
Υπήρξε επίσης ένα που έληξε την ίδια ημέρα, αν και ξεκίνησε νωρίτερα το πρωί: Ο Ιούλιος Β’ το 1503 εξελέγη μετά από μόλις 10 ώρες.
Αλλά τα τελευταία 150 χρόνια, η διαδικασία ήταν συνήθως πολύ πιο σύντομη: η μεγαλύτερη, για τον Πίο ΙΑ΄ το 1922, διήρκεσε 5 ημέρες.
Ο Φραγκίσκος εξελέγη τη δεύτερη ημέρα το 2013, μετά από πέντε γύρους ψηφοφορίας- ομοίως, ο Βενέδικτος ΙΣΤ‘ χρειάστηκε μόλις τέσσερις γύρους για να επιβεβαιωθεί ως νέος Πάπας το 2005, όπως και ο Ιωάννης Παύλος Ι το 1978.
Λίγο περισσότερος χρόνος χρειάστηκε για να επιβεβαιωθεί ο Ιωάννης Παύλος ΙΙ – τρεις ημέρες, οκτώ γύροι – το 1978, και ο Ιωάννης XXIII το 1958, με 11 ψηφοφορίες σε τέσσερις ημέρες. Αλλά τότε ο άμεσος προκάτοχός του, ο Πίος ΧΙΙΙ, εξελέγη μετά από μόλις τρεις γύρους.
Έτσι, η πρόσφατη ιστορία φαίνεται να υποδηλώνει ότι θα μπορούσαμε κάλλιστα να έχουμε έναν νέο Πάπα πριν από το Σαββατοκύριακο.
Περιμένοντας τον λευκό καπνό (Εικόνες)
Αρκετοί πιστοί περιμένουν να δουν τον «λευκό καπνό» να βγαίνει από την Καπέλα Σιξτίνα.
Τα στατιστικά του Κονκλάβιου
Αυτό το κονκλάβιο έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο και ενδεχομένως το πιο απρόβλεπτο κονκλάβιο που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία του Βατικανού.
Υπάρχουν 133 καρδινάλιοι – εκλογείς (τεχνικά είναι 135, αλλά δύο ήταν πολύ άρρωστοι για να παρευρεθούν) από 70 χώρες, από 115 από 48 έθνη στο τελευταίο κονκλάβιο το 2013.
Ο νεότερος είναι ο Mykola Bychok, 45 ετών, από την Ουκρανία- ο γηραιότερος είναι ο Carlos Osoro Sierra, ο οποίος κλείνει τα 80 του χρόνια σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Όσοι είναι άνω των 80 ετών δεν συμμετέχουν στη διαδικασία.
107 από αυτούς διορίστηκαν από τον Πάπα Φραγκίσκο, 21 από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’ και πέντε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ.
Ο επιτυχών υποψήφιος χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων, 89 ψήφους, για να εκλεγεί.
Από πού προέρχονται λοιπόν;
Η υψηλότερη εθνική εκπροσώπηση προέρχεται από την Ιταλία (17), μπροστά από τις ΗΠΑ (10), τη Βραζιλία (7), την Ισπανία και τη Γαλλία (από 5).
Ουρές πιστών στον τάφο του Πάπα Φραγκίσκου
Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Βατικανό, οι πενθούντες συνεχίζουν να προσέρχονται μαζικά για να δουν τον τάφο του Πάπα Φραγκίσκου στη Βασιλική Santa Maria Maggiore στη Ρώμη.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές ότι η ουρά για να δουν τον τάφο του είναι πολύ μεγάλη σήμερα και οι πιστοί χρειάζεται να περιμένουν περισσότερο από μία ώρα.

Πότε θα εκλεγεί νέος Πάπας;
Σημειώενται πως δεν εξελέγη ποτέ νέος ποντίφικας στην πρώτη ψηφοφορία.
Η εκλογή του διαδόχου του Φραγκίσκου θεωρείται πιθανότερη, από αύριο το μεσημέρι και πέρα, δηλαδή μετά την τρίτη ψηφοφορία.
Η στιγμή που οι πόρτες της Καπέλα Σιξτίνα κλείνουν
Η στιγμή που οι πύλες της Καπέλα Σιξτίνα κλείνουν.
Η «ακτινογραφία» του Κονκλάβιου
Πρόκειται για το κονκλάβιο με την μεγαλύτερη συμμετοχή εκλεκτόρωνστο οποίο, όπως παντα, η επίσημη γλώσσα ειναι τα λατινικά.
Μπορεί να χαρακτηριστεί “το κονκλάβιο της παγκοσμιοποίησης”: 53 καρδινάλιοι προέρχονται απο την Ευρώπη, 37 απο την βόρεια και νότια Αμερική, 23 απο την Ασία, 18 απο την Αφρική και 4 απο την Ωκεανία.
Δυο δεν μπόρεσαν να έρθουν στην Ρώμη, για λόγους υγείας.
Αρχίζει η διαδικασία
Οι πόρτες της Καπέλα Σιξτίνα έχουν πλέον κλειδωθεί.
Η επίσημη διαδικασία εκλογής αρχίζει εδώ.
Μετά το «extra omnes» αρχίζει η μάχη της διαδοχής
Μόλις τελειώσουν οι ατομικοί όρκοι θα ακουστεί το «extra omnes» – όλοι έξω.
Όλοι οι παρευρισκόμενοι, εκτός από τους εκλέκτορες καρδιναλίων και μια χούφτα αξιωματούχων και γιατρών, θα αποχωρήσουν τώρα και οι πόρτες θα κλειδωθούν.
Η επίσημη διαδικασία εκλογής αρχίζει εδώ.
Μετά από έναν σύντομο διαλογισμό, η πρώτη ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί ακόμη και σήμερα το απόγευμα.
Στη συνέχεια, τέσσερις ψηφοφορίες θα διεξάγονται κάθε μέρα μέχρι ένας υποψήφιος να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων, των 89 ψήφων.
79χρονος Καρδινάλιος δίνει το παρών στην Καπέλα Σιξτίνα παρά την ασθένειά του
Ο Βόσνιος καρδινάλιος Βίνκο Πούλιτς, 79 ετών, ο επίτιμος αρχιεπίσκοπος της Βρμπόσνα, επρόκειτο να ψηφίσει στο κονκλάβιο από το δωμάτιό του στο Casa Santa Marta, καθώς ήταν άρρωστος.
Tο ζήτησε την περασμένη εβδομάδα (ο νόμος για το κονκλάβιο επιτρέπει στους καρδινάλιους να ψηφίζουν από το δωμάτιό τους αν είναι άρρωστοι), αλλά τελικά αποφάσισε να είναι παρών μέσα στην Καπέλα Σιξτίνα και μόλις έδωσε τον όρκο του. Περπατάει με μπαστούνι και τον βοηθά επίσης ένας βοηθός.
Οι καρδινάλιοι άνω των 80 ετών δεν επιτρέπεται να ψηφίσουν στο κονκλάβιο, οπότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία του Πούλιτς.

Η εικόνα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου
Πιστοί, φωτογράφοι και δημοσιογράφοι περιμένουν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου τον πρώτο καπνό για την εκλογή του Πάπα, στην πόλη του Βατικανού.

Καθώς πλησιάζει η ώρα του κονκλάβιου, τα μέτρα ασφαλείας αυξάνονται: έχει αρχίσει η «θωράκιση» του δικτύου κινητής τηλεφωνίας και των δεδομένων σε όλο το κράτος, ώστε να μην έρθουν σε επαφή οι εκλέκτορες καρδινάλιοι με τον έξω κόσμο και, ως εκ τούτου, να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει καμία επιρροή στην ψηφοφορία.
Οι 133 καρδινάλιοι δίνουν όρκο μυστικότητας
Οι 133 καρδινάλιοι έχουν πλέον λάβει τις θέσεις τους στην Καπέλα Σιξτίνα ενόψει του κονκλάβιου.
Δίνουν συλλογικό όρκο μυστικότητας.
Πώς προετοιμάστηκε η Καπέλα Σιξτίνα
Η Καπέλα Σιξτίνα έχει προετοιμαστεί ειδικά για τους εκλέκτορες, ώστε να είναι σύμφωνη με τους κανόνες της διαδικασίας.
Σε κάθε καρδινάλιο διατίθεται ένα γραφείο, πάνω στο οποίο βρίσκεται ένα στυλό και μια στοίβα ψηφοδέλτια με την ένδειξη Eligo in summum pontificem (εκλέγω ως ανώτατο ποντίφικα) τυπωμένη στην κορυφή.
Κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών, γράφουν το όνομα της προτίμησής τους, διπλώνουν το χαρτί στη μέση και το τοποθετούν σε μια χάλκινη λάρνακα.
Τα ψηφοδέλτια καταμετρώνται και επανακαταμετρώνται πριν τα περάσουν με μια βελόνα – που τρυπάει τη λέξη eligo – σε μια δέσμη. Τα χαρτιά καίγονται σε μια σόμπα.
Εάν δεν υπάρχει αποτέλεσμα, προστίθενται χημικά που κάνουν τον καπνό μαύρο- εάν υπάρχει επιτυχών υποψήφιος, τα χημικά μετατρέπουν τον καπνό σε λευκό.
Ο τελευταίος καρδινάλιος στην Καπέλα Σιξτίνα θα είναι ο πρώτος που θα ψηφίσει
Καθώς και οι 133 καρδινάλιοι έχουν πλέον εισέλθει στην Καπέλα Σιξτίνα, να κάτι που ίσως δεν γνωρίζετε…
Ο καρδινάλιος George Jacob Koovakad, 51 ετών, από την Ινδία, έγινε καρδινάλιος από τον Πάπα Φραγκίσκο πέρυσι.
Ήταν ο τελευταίος που μπήκε στην Καπέλα Σιξτίνα και θα είναι ο πρώτος που θα ψηφίσει αργότερα.

Στην Καπέλα Σιξτίνα όλα τα βλέμματα
Στην περίφημη Καπέλα Σιξτίνα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του νέου Πάπα – και αυτό συμβαίνει από τον 15ο αιώνα.
Το τελευταίο κονκλάβιο, το 2013, εξέλεξε τον Πάπα Φραγκίσκο μετά από μόλις πέντε γύρους ψηφοφορίας, καθιστώντας την μία από τις ταχύτερες αποφάσεις στη σύγχρονη εποχή. Σε προηγούμενους αιώνες οι διαφωνίες προκαλούσαν μερικές φορές κονκλάβια που διαρκούσαν μήνες.
Μετά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας οι πιστοί που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου – και όσοι παρακολουθούν σε όλο τον κόσμο – θα περιμένουν τη στιγμή που θα βγει καπνός από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα.
Ο μαύρος καπνός σημαίνει ότι αύριο θα διεξαχθούν περισσότερες ψηφοφορίες. Ο λευκός καπνός σημαίνει ότι έχουμε νέο Πάπα.
Πόσο μπορεί να διαρκέσει το κονκλάβιο
Το μεγαλύτερο κονκλάβιο που έγινε ποτέ, διήρκεσε από το 1268 έως το 1271 – όταν ο Πάπας Γρηγόριος Χ εξελέγη ύστερα από μια σχεδόν τριετή διαδικασία.
Από την άλλη, το συντομότερο κονκλάβιο διήρκεσε μόλις 10 ώρες και έληξε με την εκλογή του Πάπα Ιούλιου Β’ το 1503. Στη σύγχρονη εποχή, τα τελευταία έχουν γίνει όλα μέσα σε δύο ή τρεις ημέρες.
Η πρώτη ψηφοφορία γίνεται απόψε και αν δεν υπάρξει απόφαση τότε, οι καρδινάλιοι θα επανέλθουν και θα επαναλάβουν τη διαδικασία αύριο.
Το σημερινό πρόγραμμα
Στις 17:30 (ώρα Ελλάδας), οι καρδινάλιοι θα ξεκινήσουν την πομπή από το Παυλικό Παρεκκλήσι προς την Καπέλα Σιστίνα.
Στις 18:30 (ώρα Ελλάδας), όλοι εκτός από τους εκλέκτορες θα πρέπει να φύγουν από την Καπέλα Σιστίνα – η στιγμή που θα ανακοινωθεί το «extra omnes» και θα σηματοδοτήσει την έναρξη της απομόνωσης των καρδιναλίων και την έναρξη του κονκλάβιου.
Γύρω στις 20:00 (ώρα Ελλάδας), θα απελευθερωθεί καπνός μετά την πρώτη ψηφοφορία.
Η διαδικασία της ψηφοφορίας στο κονκλάβιο
Οι καρδινάλιοι εισέρχονται στην Καπέλα Σιξτίνα, δίνουν όρκο μυστικότητας και σφραγίζουν τις πόρτες της εκκλησίας. Κάθε καρδινάλιος ψηφίζει με μυστική ψηφοφορία. Λέει μια προσευχή και στη συνέχεια ρίχνει το ψηφοδέλτιό του σε ένα μεγάλο δισκοπότηρο, σύμφωνα με τη Διάσκεψη Καθολικών Επισκόπων των ΗΠΑ.
Εάν ένας υποψήφιος δεν λάβει την πλειοψηφία των δύο τρίτων των ψήφων, διεξάγονται νέα ψηφοφορία. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται έως ότου ένας υποψήφιος λάβει τις ψήφους που απαιτούνται.