Κόσμος

Συνάντηση Μακρόν – Μερτς: Δύο «λαβωμένοι» ηγέτες που θέλουν να κάνουν restart στην Ευρώπη

Εμανουέλ Μακρόν και Φρίντριχ Μερτς αναζητούν μια νέα εποχή στη γαλλογερμανική συνεργασία.
Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Φρίντριχ Μερτς στη συνάντησή του στο Παρίσι.
AP

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, είχαν την Τετάρτη την πρώτη επίσημη συνάντησή τους στο Παρίσι. Μια ημέρα μετά την εκλογή θρίλερ του Μερτς στην ηγεσία της Γερμανίας, εμφανίστηκαν με ένα κοινό όραμα για τον εξοπλισμό της Ευρώπης και τη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα.

Στο τραπέζι της συνάντησης τέθηκαν οι τρόποι με τους οποίους ο γαλλογερμανικός άξονας μπορεί να βοηθήσει την ΕΕ να αντιμετωπίσει κρίσιμα ζητήματα: την αποσύρση των ΗΠΑ από τον διεθνή ηγετικό της ρόλο, την αύξηση των αμυντικών δαπανών, τη στήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία, και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.

«Θέλουμε να απαντήσουμε μαζί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη», δήλωσε ο Μακρόν.

Σύμφωνα με το Politico, Μακρόν και Μερτς, ύστερα από χρόνια διαφωνιών με τον πρώην καγκελάριο Όλαφ Σολτς, θέλησαν να δείξουν πως εγκαινιάζουν μια νέα, συντονισμένη και δραστήρια συνεργασία. Ο Μακρόν έκανε λόγο για «μια νέα σελίδα στη γαλλογερμανική φιλία», ενώ ο Μερτς τόνισε πως ήδη μοιράζεται έναν «βαθύ προσωπικό δεσμό» με τον Γάλλο πρόεδρο.

Για Ουκρανία, ευρωπαϊκή άμυνα και επιχειρηματικότητα

Οι δύο ηγέτες έδειξαν να συμφωνούν στο θέμα της Ουκρανίας. Ο Μερτς εξέφρασε την πρόθεσή του η Γερμανία να προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας στο Κίεβο, σε περίπτωση εκεχειρίας που θα προέκυπτε από συνομιλίες Ρωσίας – ΗΠΑ. Υποσχέθηκε μάλιστα να επισκεφθεί την Ουκρανική πρωτεύουσα τις επόμενες εβδομάδες.

Ανέφερε επίσης πως «υποστηρίζουμε πλήρως και τον Πρόεδρο Τραμπ στην προσπάθειά του να σταματήσει η αιματοχυσία και να λήξει ο πόλεμος». «Όταν επιτευχθεί εκεχειρία, είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στην παρακολούθησή της υπό αμερικανική ηγεσία», είπε, παρότι η Ουάσινγκτον έχει ξεκαθαρίσει – τουλάχιστον μέχρι τώρα – πως δεν επιθυμεί να έχει καμία ενεργή συμμετοχή στην επιτήρηση της εκεχειρίας και στις εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Μακρόν έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να παρέχουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, ακόμα και με την αποστολή στρατευμάτων, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της Ουάσινγκτον — γεγονός που ίσως δείχνει ότι δεν υπάρχει απόλυτη ταύτιση με το Βερολίνο.

Σε συμφωνία βρέθηκαν επίσης όσον αφορά στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας αλλά και στη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, βάσει των προτάσεων από την έκθεση Ντράγκι.

Δύο «λαβωμένοι» ηγέτες που θέλουν να δώσουν «ώθηση» στην Ευρώπη

Ωστόσο, όπως σχολιάζει το Politico, η εικόνα μιας δυναμικής Γερμανίας που θέλησε να προβάλλει ο Μερτς, «ξεθωριάζει» από το ιστορικό φιάσκο που σημειώθηκε στη διαδικασία εκλογής του στην Καγκελαρία.

Ο Μερτς απέτυχε να εκλεγεί καγκελάριος στην πρώτη ψηφοφορία, καθώς βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού (του κόμματός του CDU και του SPD) τον καταψήφισαν με αποτέλεσμα να μη συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων. Χρειάστηκαν ώρες παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων και μια δεύτερη ψηφοφορία για να εκλεγεί τελικά νέος καγκελάριος της Γερμανίας.

Την ίδια ώρα, ο Μακρόν αντιμετωπίζει σοβαρό αδιέξοδο στο γαλλικό κοινοβούλιο, καθώς η κυβέρνησή του δεν διαθέτει την πλειοψηφία, και αδυνατεί να περάσει το οικονομικό πρόγραμμά τους. Επιπλέον η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς λόγω σημαντικών ελλειμμάτων.

Επιπλέον, διαφορές απόψεων έχουν ήδη εμφανιστεί σε θέματα εμπορικής πολιτικής της ΕΕ. Ο Μερτς πιέζει για την άμεση έγκριση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις χώρες του Mercosur, ως μέσο αναζωογόνησης της εξαγωγικής οικονομίας της Γερμανίας. «Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί και να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατό», δήλωσε.

Από την άλλη, ο Μακρόν συμφώνησε ότι η ΕΕ χρειάζεται νέες εξαγωγικές αγορές, ειδικά μετά τα προβλήματα που προκάλεσαν οι δασμοί Τραμπ. Όμως προειδοποίησε πως οι εμπορικές συμφωνίες πρέπει να εξυπηρετούν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και να διασφαλίζουν ότι τα εισαγόμενα προϊόντα πληρούν αυστηρά περιβαλλοντικά και υγειονομικά πρότυπα.

Η Γαλλία διατηρεί εδώ και χρόνια ενστάσεις για τη συμφωνία Mercosur, εκφράζοντας φόβους ότι θα οδηγήσει σε πληθώρα φθηνών αγροτικών προϊόντων από χώρες της Νότιας Αμερικής, τα οποία δεν πληρούν τα ίδια πρότυπα — απειλώντας την επιβίωση των Γάλλων αγροτών. «Είμαστε υπέρ των εμπορικών συμφωνιών, εφόσον προστατεύουν τους ευρωπαίους παραγωγούς και εξασφαλίζουν ίση μεταχείριση», τόνισε ο Μακρόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Νίκος Πορτοκάλογλου Chevron Left
Νίκος Πορτοκάλογλου: Μέσα από την τραπ νομιμοποιούνται πράγματα που είναι απαράδεκτα