Κόσμος

Νέος Πάπας: Ποια είναι τα φαβορί μετά την πρώτη άκαρπη ψηφοφορία – Σε λίγη ώρα θα βγει ξανά καπνός

Έως τέσσερις ψηφοφορίες σήμερα στο Βατικανό για την εκλογή του νέου Πάπα.
AP Photo/Francisco Seco

Η αυλαία για την πιο μεγάλη και πολυπολιτισμική Σύνοδο Καρδιναλίων (κονκλάβιο) στην ιστορία άνοιξε χθες στο Βατικανό, με τους 133 εκλέκτορες να συγκεντρώνονται στην Καπέλα Σιξτίνα για να εκλέξουν τον νέο Πάπα, τον νέο ηγέτη των 1,4 δισεκατομμυρίων Ρωμαιοκαθολικών παγκοσμίως.

Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με μια μόνο ψηφοφορία, από την οποία δεν προέκυψε Πάπας – το μαύρο χρώμα του καπνού από την καμινάδα του Βατικανού επιβεβαίωσε το αναμενόμενο: η πρώτη ψηφοφορία δεν οδηγεί ποτέ σε εκλογή.

Έκλεψε την παράσταση ο γλάρος στη καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα

Από σήμερα, όμως, η διαδικασία επιταχύνεται.

Τέσσερις ψηφοφορίες την ημέρα

Από σήμερα Πέμπτη, οι καρδινάλιοι καλούνται να προχωρήσουν σε τέσσερις ψηφοφορίες ημερησίως – δύο το πρωί (10:30 και 12:00) και δύο το απόγευμα (18:30 και 20:00, ώρα Ελλάδας). Ο νέος Πάπας απαιτείται να συγκεντρώσει τουλάχιστον τα δύο τρίτα των ψήφων, δηλαδή 89 ψήφους από τους 133 εκλέκτορες.

Ποιοι είναι τα φαβορί και τα αουτσάιντερ

Δεν υπάρχει σαφές φαβορί, αλλά δύο ονόματα ξεχωρίζουν: ο Ιταλός καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, μέχρι πρότινος «νούμερο δύο» στο Βατικανό υπό τον Πάπα Φραγκίσκο, και ο Φιλιππινέζος καρδινάλιος Λουίς Αντόνιο Τάγκλε. Αν δεν επιτύχουν την αναγκαία πλειοψηφία, οι ψήφοι ενδέχεται να στραφούν σε άλλους υποψηφίους, όπως ο Γάλλος Ζαν-Μαρκ Αβελίν, ο Ούγγρος Πέτερ Έρντο, ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρεβόστ ή ο Ιταλός Πιεμπατίστα Πιτσαμπάλα.

Οι εκλέκτορες μπορεί να συσπειρωθούν γύρω από γεωγραφικά κριτήρια, θεολογικές απόψεις ή ακόμα και κοινή γλώσσα.

Τι συμβαίνει την ώρα του Κονκλάβιου

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, οι καρδινάλιοι παραμένουν πλήρως απομονωμένοι: δεν έχουν πρόσβαση σε τηλέφωνα ή υπολογιστές και μετακινούνται μόνο μεταξύ της Καπέλα Σιξτίνα και των ξενώνων του Βατικανού. Έχουν ορκιστεί απόλυτη μυστικότητα, ενώ οι συζητήσεις, οι ζυμώσεις και οι εκτιμήσεις γίνονται μόνο μεταξύ τους.

Η παρακαταθήκη του Πάπα Φραγκίσκου, που πέθανε πριν από έναν μήνα, φαίνεται να διχάζει: από τη μία βρίσκονται όσοι επιθυμούν συνέχεια στην ανοιχτότητα και τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε, και από την άλλη εκείνοι που θέλουν επιστροφή σε πιο παραδοσιακές αρχές και δομές.

Τι θα συμβεί όταν εκλεγεί ο νέος Πάπας

Μόλις κάποιος καρδινάλιος συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και αποδεχτεί την εκλογή, οδηγείται στην περίφημη «Αίθουσα των Δακρύων» για να φορέσει τα παπικά άμφια και να προσευχηθεί. Το όνομα της αίθουσας συμβολίζει τη συναισθηματική φόρτιση της στιγμής.

Λίγα λεπτά μετά, εμφανίζεται στο μπαλκόνι του Αγίου Πέτρου, όπου ο κόσμος μαθαίνει τα νέα με τη φράση στα λατινικά:

«Annuntio vobis gaudium magnum: Habemus Papam!»

(Σας αναγγέλλω μεγάλη χαρά: Έχουμε Πάπα!)

Ακολουθεί η ανακοίνωση του βαπτιστικού του ονόματος και του νέου παπικού ονόματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Το μεγάλο δίλημμα του Πακιστάν που κρίνει το μέλλον της σύγκρουσης με την Ινδία - Έκρηξη στη Λαχόρη