Κόσμος

Ινδία – Πακιστάν: Η «θηριώδης» αερομαχία με 125 πολεμικά αεροσκάφη – Τι έγινε με τα Rafale

«Βροχή» οι καταρρίψεις drone καμικάζι της Ινδίας. Έκλεισαν 21 αεροδρόμια στη βόρεια και βορειοδυτική χώρα.
AP Photo/Manish Swarup

Η «αερομαχία» μεταξύ πακιστανικών και ινδικών μαχητικών αεροσκαφών, η οποία, σύμφωνα με πακιστανούς αξιωματούχους, οδήγησε σε κατάρριψη πέντε ινδικά αεροσκάφη, ήταν μία από τις «μεγαλύτερες και εντονότερες στην πρόσφατη αεροπορική ιστορία», δήλωσε στο CNN ανώτερη πακιστανική πηγή ασφαλείας.

Συνολικά 125 μαχητικά αεροσκάφη μάχονταν για πάνω από μία ώρα, χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να εγκαταλείπει τον δικό της εναέριο χώρο, σύμφωνα με την πηγή, η οποία ανέφερε λεπτομερώς ότι οι ανταλλαγές πυραύλων γίνονταν σε αποστάσεις που μερικές φορές ξεπερνούσαν τα 160 χιλιόμετρα.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν ήταν διατεθειμένη να στείλει τους πιλότους της πάνω από τα σύνορα λόγω μιας πολύ μικρότερης αερομαχίας το 2019. Ένας πιλότος της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας καταρρίφθηκε σε πακιστανικό έδαφος και παρουσιάστηκε στην τηλεόραση πριν επιστρέψει στην Ινδία. Μια ταπείνωση, είπε, που καμία από τις δύο πλευρές δεν ήθελε αυτή τη φορά.

Κατά καιρούς, η ινδική Πολεμική Αεροπορία χρειάστηκε να κάνει πολλαπλές προσβολές στόχων, σύμφωνα με την πηγή. Το Πακιστάν έκανε ό,τι μπορούσε για να προειδοποιήσει τους αμάχους σε περιοχές που πίστευε ότι ήταν πιθανοί στόχοι, είπε η πηγή, και ότι ο στρατός κατάφερε να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων.

«Βροχή» οι καταρρίψεις ινδικών drone

Το Πακιστάν δήλωσε ότι κατέρριψε 25 ινδικά drones τύπου «loitering munition» σε όλη τη χώρα, μετά από αυτό που χαρακτήρισε ως «σοβαρή πρόκληση» από το Νέο Δελχί, που τραυμάτισε τέσσερις στρατιώτες και σκότωσε έναν πολίτη.

«Συντρίμμια drones Harop κατασκευής Ισραήλ ανακτώνται από διάφορες περιοχές σε όλο το Πακιστάν», δήλωσε ο στρατός σε ξεχωριστή ανακοίνωση.

Τα drones Harop είναι μακράς εμβέλειας «περιπλανώμενο πυρομαχικό» (δλδ Drone αυτοκτονίας ή καμικάζι) – ουσιαστικά, βομβαρδιστικά που καθοδηγούνται από έναν χειριστή – και κατασκευάζονται από τη βιομηχανία αεροδιαστημικής Ισραήλ Aerospace Industries.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Πακιστανικού Στρατού, αντιστράτηγος Αχμέτ Σαρίφ Τσόντρι, δήλωσε ότι 12 drones Harop είχαν καταρριφθεί σε όλο το Πακιστάν κατά τη διάρκεια της νύχτας από την Τετάρτη προς την Πέμπτη.

«Αυτή είναι μια σοβαρή πρόκληση», δήλωσε ο Αχμέτ Σαρίφ Τσόντρι. «Η ασφάλεια της περιοχής και πέρα από αυτήν είναι σε κίνδυνο.»

Τα drones καταρρίφθηκαν σε όλο το Πακιστάν, από το Ραουαλπίντι στο βορρά – όπου βρίσκεται η κύρια στρατιωτική διοίκηση – μέχρι μια περιοχή κοντά στην παράκτια πόλη του Καράτσι στον νότο, δήλωσε ο Τσόντρι.

Το μεγάλο δίλημμα του Πακιστάν που κρίνει το μέλλον της σύγκρουσης με την Ινδία – Έκρηξη στη Λαχόρη

Ένα από τα drones κατάφερε να «ενεργοποιήσει μερικώς» τον στόχο του κοντά στη Λαχόρη – μια πόλη με περίπου 13 εκατομμύρια κατοίκους κοντά στα σύνορα με την Ινδία – τραυματίζοντας τέσσερα μέλη του στρατού, δήλωσε ο Τσόντρι.

Στην επαρχία Σιντ στο νοτιοανατολικό Πακιστάν, ένας πολίτης σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε λόγω της «δραστηριότητας» του drone, πρόσθεσε.

Ο Τσόντρι δήλωσε ότι οι δυνάμεις αεροπορίας του Πακιστάν βρίσκονται σε «υψηλή κατάσταση επιφυλακής και επαγρύπνησης».

Αυτή η ανάρτηση έχει ενημερωθεί με νέες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των drones που λέει το Πακιστάν ότι κατέρριψε.

 

Γάλλος αξιωματούχος επιβεβαιώνει την κατάρριψη ενός Rafale

AP Photo/Manish Swarup

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν δήλωσε ότι ο στρατός της χώρας χρησιμοποίησε αεροσκάφη κινεζικής κατασκευής για να καταρρίψει πέντε ινδικά μαχητικά αεροσκάφη την προηγούμενη ημέρα.

Το Πακιστάν ανέφερε ότι κατέρριψε τα ινδικά αεροσκάφη – τρία γαλλικής κατασκευής Rafale, ένα MiG-29 και ένα Su-30 – αφού η Ινδία πραγματοποίησε αεροπορικές επιθέσεις σε αυτό που ισχυρίστηκε ότι ήταν «τρομοκρατικές» θέσεις μέσα στο Πακιστάν και το Πακιστανικό Κασμίρ.

Η Ινδία δεν έχει επαληθεύσει τους ισχυρισμούς του Πακιστάν ούτε έχει επιβεβαιώσει απώλειες. Το CNN δεν έχει καταφέρει να επαληθεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς. Όμως, ένας υψηλόβαθμος Γάλλος αξιωματούχος της υπηρεσίας πληροφοριών δήλωσε στο CNN ότι το Πακιστάν κατέρριψε ένα Rafale, και ότι οι γαλλικές αρχές ερευνούν αν έχουν καταρριφθεί και άλλα.

Σύρραξη στο Κασμίρ: Τα 25 λεπτά του τρόμου – «Δείξαμε αυτοσυγκράτηση», λέει η Ινδία

«Τα μαχητικά μας αεροσκάφη ήταν J-10C που κατέρριψαν τα τρία γαλλικά Rafale και άλλα αεροσκάφη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Ισχάκ Ντάρ, την Τετάρτη. Πρόσθεσε ότι μέχρι τις 4 το πρωί της Τετάρτης υπήρχε «ολόκληρη κινεζική ομάδα στο Υπουργείο Εξωτερικών μαζί με τον πρεσβευτή τους», που ενημερωνόταν για τα όσα είχαν συμβεί.

Όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Ντάρ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν ήταν ενήμερος για την κατάσταση και δεν είχε δει «καμία σχετική πληροφορία» για τις δραστηριότητες του Κινέζου πρεσβευτή στο Πακιστάν.

Η Κίνα είναι ο κύριος προμηθευτής όπλων του Πακιστάν, με τα κινεζικά όπλα να αποτελούν το 81% των εισαγωγών όπλων του Πακιστάν τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνούς Έρευνας Ειρήνης της Στοκχόλμης.

Την Τετάρτη, η Κίνα κάλεσε και τις δύο πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση, λέγοντας ότι «εκφράζει λύπη για την στρατιωτική ενέργεια της Ινδίας κατά του Πακιστάν».

Το J-10C είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος με έναν κινητήρα. Τα J-10 ξεκίνησαν να πετούν στην κινεζική αεροπορία στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά η τελευταία έκδοση — το J-10C — διαθέτει βελτιωμένα συστήματα όπλων και κατατάσσεται ως μαχητικό 4,5ης γενιάς, μία κλίμακα κάτω από τα μαχητικά steakth τεχνολογίας 5ης γενιάς όπως το κινεζικό J-20 ή το αμερικανικό F-35.

Οι τελευταίες εκδόσεις των αμερικανικών F-16 είναι επίσης μαχητικά 4,5ης γενιάς.

Το J-10C κατασκευάζεται από την κινεζική κρατική εταιρεία Avic Chengdu Aircraft, η οποία είδε τις μετοχές της στη Σεντζέν να εκτοξεύονται μετά την κλιμάκωση της έντασης Ινδίας-Πακιστάν. Οι μετοχές την Πέμπτη έκλεισαν 40% υψηλότερα σε σχέση με την Τρίτη, πριν από την κλιμάκωση, σύμφωνα με δεδομένα από την Refinitiv.

Η Ινδία έπληξε συστήματα αεροπορικής άμυνας

Η Ινδία δήλωσε ότι στόχευσε συστήματα αεροπορικής άμυνας σε αρκετές τοποθεσίες στο Πακιστάν την Πέμπτη το πρωί.

Η ανακοίνωση, σε δήλωση της κυβέρνησης, είναι η πρώτη φορά που η Ινδία επιβεβαιώνει ότι έχει στοχοποιήσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Πακιστάν.

Η Ινδία ανέφερε ότι η τελευταία της αντίδραση ήρθε αφού το Πακιστάν προσπάθησε να επιτεθεί σε αρκετούς στρατιωτικούς στόχους στη βόρεια και δυτική Ινδία κατά τη διάρκεια της νύχτας, χρησιμοποιώντας πυραύλους και drones.

Φόβοι για κλιμάκωση: Έτοιμο για αντίποινα το Πακιστάν μετά τις πυραυλικές επιθέσεις της Ινδίας

«Σφραγίστηκαν» 21 αεροδρόμια στην Ινδία

AP Photo/Mohammad Farooq

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της αστυνομίας, συνολικά 21 αεροδρόμια στη βόρεια και βορειοδυτική Ινδία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι το Σάββατο.

«Όλα τα αεροδρόμια έχουν σφραγιστεί. Κανείς δεν θα επιτρέπεται να εισέλθει ή να εξέλθει, εκτός από το προσωπικό ασφαλείας και το προσωπικό», δήλωσε ο Σρι Σιριβεννέλα από την αστυνομία του Αμριτσάρ στην ινδική ειδησεογραφική υπηρεσία ANI, προσθέτοντας ότι «όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις» στην περιοχή θα επηρεαστούν.

«Μέχρι να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο, θα ακολουθούμε τις αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης», είπε ο Σιριβεννέλα στην ANI.

Πολλές ινδικές και διεθνείς αεροπορικές εταιρείες εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες την Τετάρτη αναφορικά με ακυρώσεις πτήσεων προς και από προορισμούς στη βόρεια Ινδία, μετά την εκτόξευση αεροπορικών επιθέσεων από το Νέο Δελχί προς το Πακιστάν και το Πακιστανικό Κασμίρ το πρωί της Τετάρτης.

Άλλες αεροπορικές εταιρείες ανέφεραν ότι επανασχεδιάζουν ή ακυρώνουν πτήσεις προς και από την Ευρώπη λόγω της κλιμάκωσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, με περισσότερες από δύο δωδεκάδες διεθνείς πτήσεις να παρακάμπτουν τον εναέριο χώρο του Πακιστάν, σύμφωνα με δεδομένα του FlightRadar24.

Αργά τη νύχτα της Τετάρτης (Πέμπτη το πρωί τοπική ώρα), το Reuters ανέφερε ότι το Πακιστάν είχε ανοίξει τον εναέριο χώρο του και ότι τα αεροδρόμιά του ήταν πλήρως λειτουργικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Λέων 14ος: Αμερικανός, με ρίζες στη Λατινική Αμερική και μαθητής του Πάπα Φραγκίσκου
Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον νέο Πάπα
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για νέο Πάπα Chevron Right