Μιλώντας στο πλαίσιο της Παρέλασης για την Ημέρα της Νίκης στη Μόσχα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε πως «είναι καθήκον μας να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια του ρωσικού στρατού».
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η κοινωνία της Ρωσίας στηρίζει τους «συμμετέχοντες στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση», κάνοντας σαφή αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν υποστήριξε ότι «η αλήθεια και η δικαιοσύνη είναι με το μέρος μας» και συνέδεσε τη σημερινή κατάσταση με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λέγοντας ότι «σχεδόν το 80% του πληθυσμού συμμετείχε στον πόλεμο» και ότι «η Ρωσία συνέτριψε τον ναζισμό».
«Σας συγχαίρω για τα 80 χρόνια από τη Νίκη στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας: «Σήμερα, μας ενώνει όλους ένα αίσθημα χαράς και θλίψης, υπερηφάνειας και ευγνωμοσύνης, θαυμασμού για τη γενιά που συνέτριψε τον ναζισμό και με κόστος εκατομμυρίων ζωών κέρδισε την ελευθερία και την ειρήνη για όλη την ανθρωπότητα».
Live εικόνα από την παρέλαση:
Στο πλευρό του Πούτιν βρίσκονται ηγέτες περίπου 20 χωρών, μεταξύ των οποίων οι ομόλογοί του της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, καθώς και οι ηγέτες χωρών συμμάχων της Ρωσίας, όπως το Καζακστάν, η Λευκορωσία, το Βιετνάμ, η Αρμενία, η Κούβα και η Βενεζουέλα.
Παρά την πολιτική της απομόνωσης που προωθείται από τους Δυτικούς, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο -αψηφώντας τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και ο αρχηγός του κράτους της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς παρίσταντο όπως και ο πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος καταζητείται από τη βοσνιακή δικαιοσύνη.
Εικόνες από την παρέλαση στη Μόσχα
Οι δρόμοι της ρωσικής πρωτεύουσας είναι στολισμένοι με τα εθνικά χρώματα και τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια έχουν κολλήσει αφίσες που καλούν τους πολίτες «να θυμηθούν» τη νίκη του 1945 και να είναι «υπερήφανοι».
Αυτά τα τρία τελευταία χρόνια, ο Πούτιν έχει αναφερθεί στη μνήμη της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας για να υπερασπιστεί τη στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, με τη Ρωσία να διαβεβαιώνει πως θέλει να «αποναζιστικοποιήσει» αυτή τη γειτονική χώρα, της οποίας ελέγχει περίπου το 20% του εδάφους.
Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 20 εκατομμύρια ανθρώπους στην ΕΣΣΔ και απαίτησε εξωφρενικές θυσίες από τον πληθυσμό, έχει προκαλέσει ένα τραύμα το οποίο εξακολουθεί να είναι αισθητό στους κόλπους της κοινωνίας και εξέθρεψε έναν πατριωτισμό τον οποίο εκμεταλλεύεται ο πρόεδρος Πούτιν.








