Κόσμος

Η πρώτη αντίδραση του Κρεμλίνου: «Οι ΗΠΑ στέλνουν κάθε μέρα όπλα στην Ουκρανία – Τι εκεχείρια να γίνει;»

«Άρα, αν μιλάμε για εκεχειρία, τι θα κάνουμε με τις αποστολές όπλων που έρχονται καθημερινά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες;», δήλωσε ο Πεσκόφ.
AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Η Ρωσία θα απαιτούσε την παύση της παροχής αμερικανικών και ευρωπαϊκών όπλων προς την Ουκρανία ως όρο για οποιαδήποτε πιθανή εκεχειρία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε συνέντευξή του στο ABC News, λίγο μετά τους εορτασμούς για την Ημέρα της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία.

«Διαφορετικά, αυτό θα αποτελέσει πλεονέκτημα για την Ουκρανία. Η Ουκρανία θα συνεχίσει τη μαζική επιστράτευσή της, φέρνοντας νέα στρατεύματα στο μέτωπο», είπε ο Πεσκόφ. «Η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει αυτήν την περίοδο για να εκπαιδεύσει νέο στρατιωτικό προσωπικό και να ξεκουράσει τους υπάρχοντες στρατιώτες της. Γιατί να της δώσουμε λοιπόν ένα τέτοιο πλεονέκτημα;»

Αποκαλύψεις για τους 3 θανάτους στο Ελληνικό: Η μεγάλη αντίφαση της οικιακής βοηθού

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε την Παρασκευή τη Ρωσία και την Ουκρανία να «τελειώσουν αυτόν τον χαζό πόλεμο», προωθώντας μια εκεχειρία 30 ημερών, στην οποία η Ουκρανία δηλώνει ότι είναι πρόθυμη να συμφωνήσει.

Όμως ο Πεσκόφ, στη συνέντευξή του, επανέλαβε τις ανησυχίες της Ρωσίας που είχε διατυπώσει δημοσίως ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήδη από τις 13 Μαρτίου και τις οποίες είχε θέσει και σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ στις 18 Μαρτίου.

«Ο πρόεδρος Πούτιν υποστήριξε την εκεχειρία, αλλά έθεσε αρκετά ερωτήματα. Είπε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν συγκεκριμένες δυναμικές στο μέτωπο — τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν, και μάλιστα με αρκετή αυτοπεποίθηση», δήλωσε.

«Άρα, αν μιλάμε για εκεχειρία, τι θα κάνουμε με τις αποστολές όπλων που έρχονται καθημερινά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες;»

Τα σχόλιά του υπογράμμισαν την απουσία οποιασδήποτε αλλαγής στη ρωσική στάση απέναντι στην εκεχειρία από τα μέσα Μαρτίου. Σε αυτό το διάστημα, ο Τραμπ —ο οποίος προηγουμένως είχε ασκήσει έντονη πίεση στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι— έχει αρχίσει να δείχνει ολοένα και μεγαλύτερη ανυπομονησία με τη Ρωσία, αναρωτώμενος μάλιστα αν ο Πούτιν «τον δουλεύει».

Ο Πεσκόφ αρνήθηκε αυτόν τον ισχυρισμό και δήλωσε πως είναι η Ουκρανία που αρνείται να μπει σε άμεσες διαπραγματεύσεις.

«Ο πρόεδρος Πούτιν κάνει ό,τι είναι δυνατό για να επιλυθεί το πρόβλημα, για να υπάρξει διευθέτηση με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα. Αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχουν διαθέσιμα ειρηνικά και διπλωματικά μέσα, πρέπει να συνεχίσουμε τη στρατιωτική επιχείρηση», ανέφερε.

Η Ρωσία ελπίζει ότι η μεσολάβηση του Τραμπ θα βοηθήσει να φέρει «λίγη περισσότερη ευελιξία, λίγη περισσότερη πολιτική βούληση και σοφία στο καθεστώς του Κιέβου», είπε ο Πεσκόφ.

Ο Πούτιν είχε ανακοινώσει σύντομη εκεχειρία για το Πάσχα τον περασμένο μήνα, την οποία και οι δύο πλευρές κατηγόρησαν η μία την άλλη ότι παραβίαζε επανειλημμένα, καθώς και μια τριήμερη παύση αυτή την εβδομάδα με αφορμή τον εορτασμό των 80 χρόνων από τη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ουκρανία δεν αποδέχτηκε την πιο πρόσφατη εκεχειρία, δηλώνοντας πως επιθυμεί παύση εχθροπραξιών διάρκειας τουλάχιστον 30 ημερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Αποκαλύψεις για τους 3 θανάτους στο Ελληνικό: Η μεγάλη αντίφαση της οικιακής βοηθού