Μια τηλεφωνική συνομιλία μόλις 15 λεπτών φαίνεται πως ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει την τελευταία κίνηση-τελεσίγραφο της Δύσης απέναντι στη Ρωσία.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και οι ηγέτες τεσσάρων μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών —Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας και Πολωνίας— μίλησαν το Σάββατο με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή τους στην πρόταση για άμεση και άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών που ξεκινά από τη Δευτέρα.
Η επικοινωνία έγινε αμέσως μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Ζελένσκι στο Κίεβο, με φόντο τις συνεχιζόμενες επιθέσεις και την αβεβαιότητα από την πλευρά της Μόσχας.
Η πρόταση Τραμπ και η ευρωπαϊκή στήριξη
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε καλέσει νωρίτερα την εβδομάδα και τις δύο πλευρές του πολέμου να αποδεχθούν μια 30ήμερη κατάπαυση του πυρός, προειδοποιώντας ότι η χώρα που θα την απορρίψει θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέες σκληρές κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Η Ουκρανία απάντησε θετικά στο κάλεσμα, τονίζοντας ότι είναι έτοιμη όχι μόνο να σταματήσει τις επιχειρήσεις σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, αλλά και να ξεκινήσει άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, εάν υπάρξει συναίνεση και αποτελεσματικός μηχανισμός παρακολούθησης της εκεχειρίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρίι Σίμπιχα, δήλωσε:
«Η Ουκρανία και όλοι οι σύμμαχοι είναι έτοιμοι για μια πλήρη και άνευ όρων εκεχειρία από τη Δευτέρα. Αν η Ρωσία συμφωνήσει, αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για διαπραγματεύσεις ειρήνης».
Το παρασκήνιο της κρίσιμης συνομιλίας
Σύμφωνα με το Axios που επικαλείται δύο πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο της 15λεπτης τηλεφωνικής επικοινωνίας, οι ηγέτες ενημέρωσαν τον Τραμπ ότι εφόσον η Ρωσία αποδεχθεί την πρόταση, η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου άμεσα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Τραμπ χαιρέτισε τη στάση της Ουκρανίας και εξέφρασε ικανοποίηση που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συντάσσονται με την πρότασή του.
«Φάνηκε ικανοποιημένος που Ουκρανία και Ευρώπη συμφωνούν στην έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων», δήλωσε μια από τις πηγές. «Πλέον περιμένουμε την κίνηση της Ρωσίας», τόνισε η δεύτερη.

Εν αναμονή της απάντησης της Μόσχας
Παρά το ενωμένο μέτωπο Ουκρανίας–ΗΠΑ–Ευρώπης, το Κρεμλίνο δεν έχει απαντήσει ξεκάθαρα στην πρόταση. Εάν η Ρωσία δεν αποδεχθεί την εκεχειρία έως τη Δευτέρα, όπως ξεκαθάρισαν οι ηγέτες στο Κίεβο, τότε θα τεθούν σε εφαρμογή νέες «μαζικές κυρώσεις», με έμφαση στον τραπεζικό και ενεργειακό τομέα.
Ο κόσμος παρακολουθεί με αγωνία την αντίδραση της Μόσχας – και όλα δείχνουν πως η ιστορική αυτή συνομιλία ίσως ήταν η αρχή του τέλους για τον πόλεμο ή το προοίμιο μιας νέας κλιμάκωσης.
Η μοναδική αντίδραση από τη Μόσχα ήρθε από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες για αντιφατικές και συγκρουσιακές δηλώσεις.
«Ακούμε πολλές αντιφατικές δηλώσεις από την Ευρώπη. Είναι γενικά συγκρουσιακής φύσης, αντί να αποσκοπούν στην αναθέρμανση των σχέσεών μας. Τίποτα περισσότερο» δήλωσε.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμος για επαφές με οποιονδήποτε ηγέτη», πρόσθεσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το Reuters.
«Και είναι ανοιχτός σε αλληλεπίδραση, σε διάλογο με οποιονδήποτε ηγέτη, στον βαθμό που οι ίδιοι οι ηγέτες είναι έτοιμοι».