Η Ρωσία απάντησε στην πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία, μέσω του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία θα εξετάσει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός 30 ημερών στην Ουκρανία, ενώ η Μόσχα έχει τη δική της θέση.
Οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις στήριξαν την πρόταση για άνευ όρων 30ήμερη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, με τη σύμφωνη γνώμη και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και απείλησαν τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με «τεράστιες» νέες κυρώσεις εάν δεν την δεχτεί εντός των επόμενων ημερών.
Η Μόσχα προειδοποίησε πάντως ότι είναι «μάταιο» να της ασκούνται πιέσεις.
«Πρέπει να το εξετάσουμε, πρόκειται για μια νέα εξέλιξη», είπε ο Πεσκόφ μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Αλλά, να προσπαθούν να μας ασκήσουν πιέσεις είναι εντελώς μάταιο», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επισήμανε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει, πριν από μερικές ημέρες, τριήμερη εκεχειρία, χωρίς να υπάρξει απάντηση από το Κίεβο.
«Ακούσατε κάποια απάντηση από το Κίεβο; Όχι, ούτε εμείς. Ακούσατε κάποια κριτική προς το Κίεβο για το γεγονός ότι δεν απαντά ή δεν επιθυμεί να απαντήσει; Όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.
Τελεσίγραφο σε Πούτιν από Ευρωπαίους και Τραμπ: Εκεχειρία 30 ημερών ή οικονομικός «στραγγαλισμός»
Είχε προηγηθεί, κοινό τελεσίγραφο προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν που απηύθυναν το Σάββατο οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, κατά την κοινή τους επίσκεψη στο Κίεβο. Μέσω αυτού, ζήτησαν την άμεση εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας από τη Δευτέρα 12 Μαΐου, αλλιώς προειδοποίησαν με ενίσχυση των κυρώσεων και της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Πριν την ανακοίνωση, οι τέσσερις ηγέτες πραγματοποίησαν κοινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαιώνοντας τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη διαδικασία πίεσης προς τη Ρωσία.
«Όλοι εμείς εδώ, μαζί με τις ΗΠΑ, καλούμε τον Πούτιν να αποδείξει αν είναι σοβαρός σχετικά με την ειρήνη. Έχει τώρα την ευκαιρία», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από κοινού με τους άλλους τέσσερις ηγέτες στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Ο Στάρμερ ξεκαθάρισε ότι οι ηγέτες απαιτούν «άμεση και άνευ όρων εκεχειρία, απορρίπτοντας τους όρους του Πούτιν» και πρόσθεσε πως αν η Ρωσία απορρίψει την ειρήνη, «θα ενισχύσουμε τις κυρώσεις και θα αυξήσουμε τη στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία, σε συνεργασία με τον πρόεδρο Τραμπ και όλους τους εταίρους μας».
Ο Στάρμερ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτζ έφτασαν στο Κίεβο με το ίδιο τρένο το πρωί του Σαββάτου, ενώ ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ ταξίδεψε με ξεχωριστή αποστολή. Οι τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Για τον Μακρόν, είναι η πρώτη επίσκεψη στο Κίεβο από το καλοκαίρι του 2022, ενώ για τον Μερτζ είναι το πρώτο του ταξίδι ως καγκελάριος, αφού ανέλαβε καθήκοντα μόλις αυτή την εβδομάδα.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σίμπιχα ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι όλοι οι ηγέτες είχαν μια «παραγωγική συνομιλία με τον @POTUS με επίκεντρο τις ειρηνευτικές προσπάθειες», ανεβάζοντας και φωτογραφία όπου οι πέντε άνδρες φαίνονται συγκεντρωμένοι γύρω από ένα κινητό τηλέφωνο σε λειτουργία ανοιχτής ακρόασης.
Ο Σίμπιχα επανέλαβε ότι «η Ουκρανία και όλοι οι σύμμαχοί της είναι έτοιμοι για πλήρη, άνευ όρων εκεχειρία σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, διάρκειας τουλάχιστον 30 ημερών από τη Δευτέρα». Αν η Ρωσία αποδεχθεί και υπάρξει αξιόπιστος μηχανισμός παρακολούθησης, «αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει εκφράσει την υποστήριξή της σε μια τέτοια εκεχειρία, θεωρώντας την ως πρώτο βήμα προς μια βιώσιμη συμφωνία ειρήνης. Η Ουκρανία δηλώνει έτοιμη να την εφαρμόσει. Η Μόσχα, ωστόσο, απορρίπτει μέχρι στιγμής την πρόταση, ζητώντας ως όρο την πλήρη διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση προς το Κίεβο.
Σε μια πρώτη ένδειξη απόρριψης του τελεσιγράφου, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επιτέθηκε με ύβρεις μέσω της πλατφόρμας Χ: «Ο Μακρόν, ο Μερτζ, ο Στάρμερ και ο Τουσκ υποτίθεται ότι πήγαν να μιλήσουν για ειρήνη στο Κίεβο. Αντ’ αυτού ξεστομίζουν απειλές κατά της Ρωσίας… Νομίζετε ότι είστε έξυπνοι; Χώστε αυτά τα σχέδια ειρήνης στον πισινό σας».
Macron, Merz, Starmer, and Tusk were supposed to discuss peace in Kiev. Instead, they are blurting out threats against Russia. Either a truce for the respite of Banderite hordes or new sanctions. You think that’s smart, eh? Shove these peace plans up your pangender arses!
— Dmitry Medvedev (@MedvedevRussiaE) May 10, 2025
Ο πρόεδρος Μακρόν προειδοποίησε από το Κίεβο ότι «αν η Ρωσία παραβιάσει την εκεχειρία, θα επιβληθούν μαζικές και συντονισμένες κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ», στοχεύοντας κυρίως τους τομείς ενέργειας και τραπεζών της ρωσικής οικονομίας.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι η εκεχειρία πρέπει να ξεκινήσει από τη Δευτέρα 12 Μαΐου και να καλύπτει αέρα, ξηρά και θάλασσα.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία είναι θετική στην ιδέα της 30ήμερης εκεχειρίας, αλλά «με ορισμένες λεπτομέρειες που πρέπει να ληφθούν υπόψη». Σε δηλώσεις του στο ABC, ανέφερε ότι η συνέχιση της δυτικής στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία καθιστά την εκεχειρία αδύνατη: «Διαφορετικά, θα είναι πλεονέκτημα για την Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά.