Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, πρότεινε την Κυριακή (11/5) απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία με στόχο τον τερματισμό του πολέμου, μια πρωτοβουλία που χαιρετίστηκε από τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε ότι το Κίεβο είναι πρόθυμο να συνομιλήσει, αλλά τόνισε ότι η Μόσχα πρέπει να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, εξαπολύοντας έναν πόλεμο που σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες και προκάλεσε τη σοβαρότερη αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.
Πούτιν: «Απευθείας διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις»
Με τις ρωσικές δυνάμεις να προελαύνουν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προσφέρει ελάχιστες, αν όχι καθόλου, παραχωρήσεις μέχρι στιγμής, αλλά πρότεινε συνομιλίες με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη οι οποίες – όπως είπε – θα διεξαχθούν χωρίς προϋποθέσεις και θα αποσκοπούν σε μια διαρκή ειρήνη.
«Προτείνουμε στο Κίεβο να επαναλάβει τις απευθείας διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεοπτική δήλωση από το Κρεμλίνο, τονίζοντας: «Προσφέρουμε στις Αρχές του Κιέβου να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις ήδη από την Πέμπτη (15/5), στην Κωνσταντινούπολη».
Ζελένσκι: «Θετικό σημάδι, αλλά…»
Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε σε δήλωσή του στο Χ ότι ήταν «ένα θετικό σημάδι ότι οι Ρώσοι άρχισαν επιτέλους να εξετάζουν το ενδεχόμενο τερματισμού του πολέμου», αλλά πρόσθεσε πως το πρώτο βήμα για τον πραγματικό τερματισμό οποιουδήποτε πολέμου είναι η κατάπαυση του πυρός».
Επίσης, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας σημείωσε: «Περιμένουμε από τη Ρωσία να επιβεβαιώσει μια κατάπαυση του πυρός – πλήρη, διαρκή και αξιόπιστη – από αύριο, 12 Μαΐου, και η Ουκρανία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί».
It is a positive sign that the Russians have finally begun to consider ending the war. The entire world has been waiting for this for a very long time. And the very first step in truly ending any war is a ceasefire.
There is no point in continuing the killing even for a single…
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) May 11, 2025
Απάντηση της Ζαχάροβα στον Ζελένσκι
Με ειρωνικό τρόπο σχολίασε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, την απάντηση που έδωσε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν για διαπραγματεύσεις.
«Δεν κατάλαβε τι είπε ο Πούτιν», είπε η Μαρία Ζαχάροβα, αντιδρώντας στη θέση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι για να γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα πρέπει πρώτα να προηγηθεί εκεχειρία ανάμεσα στις δύο χώρες. Όπως εξήγησε η ίδια, με την πρότασή του ο Βλαντίμιρ Πούτιν εννοούσε ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για «τις ριζικές αιτίες» της σύγκρουσης και τότε μόνο θα μπορέσουν να γίνει συζήτηση για εκεχειρία.
Τραμπ: «Μια μεγάλη για Ρωσία και Ουκρανία»
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θέλει να τον θυμούνται ως ειρηνοποιό και έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να τερματίσει τον πόλεμο, δήλωσε ότι ξημερώνει «μια μεγάλη μέρα» για τη Ρωσία και την Ουκρανία, εάν μπορέσει να τερματιστεί το «λουτρό αίματος» του πολέμου.
«Μια δυνητικά μεγάλη μέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία!», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social, συμπληρώνοντας: «Σκεφτείτε τις εκατοντάδες χιλιάδες ζωές που θα σωθούν καθώς αυτό το ατελείωτο “λουτρό αίματος”, ελπίζουμε ότι θα τελειώσει».
A potentially great day for Russia and Ukraine! Think of the hundreds of thousands of lives that will be saved as this never ending “bloodbath” hopefully comes to an end. It will be a whole new, and much better, WORLD. I will continue to work with both sides to make sure that it…
— Donald J. Trump Posts From His Truth Social (@TrumpDailyPosts) May 11, 2025
Το «τελεσίγραφο» των Ευρωπαίων στον Πούτιν
Η πρόταση του Βλαντίμιρ Πούτιν για απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία ήρθε λίγες ώρες αφότου, το Σάββατο (10/5), μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις απαίτησαν στο Κίεβο από τον Ρώσο Πρόεδρο να συμφωνήσει σε μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες ειδάλλως θα αντιμετωπίσει νέες «μαζικές» κυρώσεις.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριψε το αίτημα αυτό, κάνοντας λόγο για «τελεσίγραφα» των ευρωπαϊκών δυνάμεων προς τη Ρωσία. Ακόμα, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν αποκλείει ότι – κατά τη διάρκεια των προτεινόμενων συνομιλιών του στην Τουρκία – οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν σε «κάποιες νέες εκεχειρίες, μια νέα κατάπαυση του πυρός», η οποία όμως θα είναι το πρώτο βήμα προς μια «βιώσιμη» ειρήνη.
Μακρόν – Μερτς: «Ανεπαρκής η ρωσική πρόταση»
Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι η πρόταση του Βλαντίμιρ Πούτιν για απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου δείχνει ότι ο Ρώσος ηγέτης αναζητά μια διέξοδο προς τα εμπρός, αλλά προσπαθεί επίσης να κερδίσει χρόνο. «Είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά δεν είναι αρκετό», δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από την Ουκρανία, νωρίς το πρωί της Κυριακής (11/5), σημειώνοντας: «Της άνευ όρων κατάπαυσης του πυρός δεν προηγούνται διαπραγματεύσεις».
In Kyiv and alongside President Trump, we made a clear proposal: an unconditional 30-day ceasefire starting on Monday.
President Zelensky committed without setting any condition. We now expect an equally clear response from Russia.
There can be no negotiations while…
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) May 11, 2025
Επίσης, μετά τον Εμανουέλ Μακρόν, και ο νέος Γερμανός καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, την Κυριακή (11/5) δήλωσε ότι η προσφορά της Ρωσίας για απευθείας διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία είναι «καλό σημάδι», αλλά «κάθε άλλο παρά επαρκής».
«Αναμένουμε από τη Μόσχα να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία που θα επιτρέψει τη διεξαγωγή πραγματικών συνομιλιών», είπε ο Φρίντριχ Μερτς και πρόσθεσε: «Πρώτα πρέπει να σιγήσουν τα όπλα και μετά μπορούν να αρχίσουν οι συζητήσεις».
Αλληλοκατηγορίες Μόσχας – Κιέβου
Η Ρωσία, είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε προτείνει αρκετές εκεχειρίες, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής χτυπήματος ενεργειακών εγκαταστάσεων, της πασχαλινής εκεχειρίας και πιο πρόσφατα της εκεχειρίας κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τα 80 χρόνια από τη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι – κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας του Μαΐου – η Ουκρανία είχε επιτεθεί στη Ρωσία με 524 εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 45 θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έναν αριθμό δυτικών πυραύλων και η Ρωσία είχε αποκρούσει πέντε επιθέσεις σε ρωσικές περιοχές. Η Ουκρανία, επίσης, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβίασε τις προσωρινές εκεχειρίες, συμπεριλαμβανομένης της εκεχειρίας από τις 8 έψς τις 10 Μαΐου.
Παρά την έκκληση του Βλαντίμιρ Πούτιν για ειρηνευτικές συνομιλίες, την Κυριακή (11/5) η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον του Κιέβου και άλλων περιοχών της Ουκρανίας, τραυματίζοντας ένα άτομο στην περιοχή γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα και καταστρέφοντας αρκετές ιδιωτικές κατοικίες, όπως ανέφεραν Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Ο Πούτιν και ο ρόλος του Ερντογάν
Πάντως, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα βαθύτερα αίτια του πολέμου μιλώντας με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη διευκόλυνση των συνομιλιών οι οποίες – όπως είπε – θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός.
Τέλος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε: «Η πρότασή μας, όπως λένε, βρίσκεται στο τραπέζι. Η απόφαση εναπόκειται πλέον στις ουκρανικές Αρχές και στους επιμελητές τους, οι οποίοι καθοδηγούνται – όπως φαίνεται – από τις προσωπικές τους πολιτικές φιλοδοξίες και όχι από τα συμφέροντα των λαών τους».