Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, και ο εμπορικός αντιπρόσωπος της χώρας, Τζέιμισον Γκριρ, δήλωσαν την Κυριακή (11/5) ότι κατέληξαν σε συμφωνία με την Κίνα για τη μείωση του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος, κάνοντας λόγο για «ουσιαστική πρόοδο» σε συνομιλίες υψηλού κινδύνου με Κινέζους αξιωματούχους, αλλά δεν έδωσαν λεπτομέρειες καθώς ολοκληρώθηκαν οι διήμερες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, ο Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα (12/5) και ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είναι πλήρως ενήμερος για τα αποτελέσματα των «παραγωγικών συνομιλιών» με τον Κινέζο Αντιπρόεδρο, Χε Λιφένγκ, και δύο Κινέζους υφυπουργούς.
«Σκληρή διαπράγματευση»
Οι Σκοτ Μπέσεντ Bessent και Τζέιμισον δεν ανέφεραν κανένα σχέδιο για τη μείωση των τιμωρητικών αμερικανικών δασμών ύψους 145% στα κινεζικά προϊόντα και των δασμών 125% της Κίνας στα αμερικανικά προϊόντα. Δεν δέχθηκαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.
Βέβαια, ο επικεφαλής του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οι δασμοί αυτοί ισοδυναμούν με εμπορικό εμπάργκο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και πρέπει να «αποκλιμακωθούν». Ο Τζέιμισον Γκριρ περιέγραψε την κατάληξη των συναντήσεων της Γενεύης ως «μια συμφωνία που κλείσαμε με τους Κινέζους εταίρους μας», η οποία θα συμβάλει στη μείωση του παγκόσμιου εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ σε αγαθά ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Και αυτό ήταν, όπως τόνισε ο υπουργός, ένα πολύ εποικοδομητικό διήμερο», δήλωσε ο Τζέιμισον Γκριρ, προσθέτοντας: «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πόσο γρήγορα μπορέσαμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, γεγονός που αντανακλά ότι ίσως οι διαφορές δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο ίσως νομίζαμε». Μάλιστα, αποκάλεσε τον Αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Χε Λιφένγκ, τον αναπληρωτή υπουργό Εμπορίου, Λι Τσενγκάνγκ, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Κίνας, Λιάο Μιν, ως «σκληρούς διαπραγματευτές».
BREAKING: U.S. Announces China Trade Deal in Geneva pic.twitter.com/JjgvYAvAGe
— The White House (@WhiteHouse) May 11, 2025
Πώς φτάσαμε στη συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας
Αυτή ήταν η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ ανώτερων οικονομικών αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Κίνας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ και την έναρξη ενός παγκόσμιου δασμολογικού αιφνιδιασμού, που άρχισε με την κήρυξη εθνικής έκτακτης ανάγκης για την κρίση της αμερικανικής φαιντανύλης, επιβάλλοντας τον Φεβρουάριο νέο δασμό 20% στα κινεζικά προϊόντα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, στη συνέχεια, επέβαλε τον Απρίλιο έναν «αμοιβαίο» δασμό 34% στις κινεζικές εισαγωγές τον Απρίλιο και τελικά οι δασμοί εκατέρωθεν ξεπέρασαν κατά πολύ το 100%, φέρνοντας σε αδιέξοδο το αμφίδρομο εμπόριο ύψους σχεδόν 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Κίνα είχε επιμείνει να μειωθούν οι δασμοί σε οποιεσδήποτε συνομιλίες. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε, την Παρασκευή (9/5), ότι ένας δασμός 80% στα κινεζικά προϊόντα «φαίνεται σωστός», προτείνοντας για πρώτη φορά έναν συγκεκριμένο στόχο μείωσης.
Ο Τζέιμισον Γκριρ δήλωσε ότι έγινε πολλή προεργασία πριν από τις συναντήσεις της Γενεύης, το Σάββατο (10/5) και την Κυριακή (11/5), και ότι το αποτέλεσμα θα αντιμετωπίσει την εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ λόγω των αυξανόμενων εμπορικών ελλειμμάτων των ΗΠΑ.
«Είμαστε βέβαιοι ότι η συμφωνία που συνάψαμε με τους Κινέζους εταίρους μας, θα μας βοηθήσει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της επίλυσης αυτής της εθνικής έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Τζέιμισον Γκριρ. Ένα δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου που απλώς επανέλαβε τα σύντομα σχόλια του Σκοτ Μπέσεντ και του Τζέιμισον Γκριρ χωρίς λεπτομέρειες έφερε τον τίτλο: «Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν εμπορική συμφωνία με την Κίνα στη Γενεύη».
Οι Κινέζοι αξιωματούχοι θα ενημερώσουν, αργότερα, τους δημοσιογράφους στη Γενεύη.
«Μοιάζει λίγο με τη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο»
Πάντως, νωρίτερα, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Κέβιν Χάσετ, είχε δηλώσει ότι οι Κινέζοι είναι «πολύ πολύ πρόθυμοι» να συμμετάσχουν σε συζητήσεις και να εξισορροπήσουν τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ο ίδιος είχε αναφέρει, επίσης, στο FOX News ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερες συμφωνίες εξωτερικού εμπορίου με άλλες χώρες ήδη από αυτή την εβδομάδα, μετά την περιορισμένη εμπορική συμφωνία της περασμένης εβδομάδας με το Ηνωμένο Βασίλειο, με αποτέλεσμα δασμούς 10% των ΗΠΑ σε πολλά βρετανικά προϊόντα.
«Όλα μοιάζουν λίγο με τη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η κάθε μία είναι εξατομικευμένη», δήλωσε ο Κέβιν Χάσετ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αναφέρει ότι οι δύο πλευρές διαπραγματεύτηκαν «μια συνολική επανεκκίνηση με φιλικό, αλλά εποικοδομητικό τρόπο».
Χαρακτηριστικά, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε γράψει σε ανάρτησή του στο Truth Social: «Θέλουμε να δούμε, για το καλό τόσο της Κίνας όσο και των ΗΠΑ, ένα άνοιγμα της Κίνας στις αμερικανικές επιχειρήσεις. Έγινε μεγάλη πρόοδος!».
Εμπορικό έλλειμμα 295 δισ. δολαρίων με την Κίνα
Οι διαπραγματευτικές ομάδες συναντήθηκαν στην περιφραγμένη βίλα του πρεσβευτή του ΟΗΕ της Ελβετίας, με θέα τη λίμνη της Γενεύης. Μαύρα φορτηγάκια Mercedes με σειρήνες πηγαινοέρχονταν από και προς τον χώρο.
Η ουδέτερη Ελβετία επιλέχθηκε ως τόπος διεξαγωγής ύστερα από προσεγγίσεις Ελβετών πολιτικών κατά τις πρόσφατες επισκέψεις τους στην Κίνα και τις ΗΠΑ.
Επισημαίνεται ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα αγαθών ύψους 295 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Πεκίνο και να πείσει την Κίνα να εγκαταλείψει αυτό που οι ΗΠΑ λένε ότι είναι ένα μερκαντιλιστικό οικονομικό μοντέλο και να συμβάλει περισσότερο στην παγκόσμια κατανάλωση, μια στροφή που θα απαιτούσε πολιτικά ευαίσθητες εγχώριες μεταρρυθμίσεις.
Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε σε σχόλιό του, το Σάββατο (10/5), ότι η «απερίσκεπτη κατάχρηση των δασμών» από τις ΗΠΑ έχει αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομική τάξη, αλλά πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις αντιπροσωπεύουν «ένα θετικό και απαραίτητο βήμα για την επίλυση των διαφωνιών και την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης».