Κόσμος

Σύσκεψη Ευρωπαίων στο Λονδίνο για την Ουκρανία – Φοβούνται διχασμό μετά την «ντρίπλα» του Πούτιν

«Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι για την Ουκρανία», το μήνυμα που έστειλε ο υπ. Εξωτερικών της Βρετανίας.
Carlos Jasso / AP

Το τελευταίο 48ωρο οι εξελίξεις σχετικά με την Ουκρανία ήταν ραγδαίες. Αρχικά ΕΕ και ΗΠΑ εμφανίστηκαν ως «ενιαίο μέτωπο» να στέλνουν «τελεσίγραφο» στη Ρωσία για άμεση 30ημερη κατάπαυση του πυρός, απειλώντας τη Μόσχα με περαιτέρω κυρώσεις.

Το Κρεμλίνο απάντησε άμεσα με μια «διπλωματική ντρίπλα»: Αψηφώντας τα τελεσίγραφα, απέρριψε την κατάπαυση του πυρός και αντιπρότεινε άμεσε συνομιλίες με την ουκρανική ηγεσία στην Κωνσταντινούπολη την ερχόμενη Πέμπτη.

Ξαφνικά το «μέτωπο» έσπασε – και πάλι – με τον Ντόναλντ Τραμπ να καλεί τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δεχτεί την πρόταση και να συμμετάσχει σε άμεσες διαπραγματεύσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πέφτοντας σε μια «παγίδα», απότοκο του τελεσιγράφου που έστειλαν στον Ρώσο Πρόεδρο, οι Ευρωπαίοι εκφράζουν πλέον ανησυχία για ρήγμα στην ενότητα, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επαναλάβει τους όρους του για τερματισμό του πολέμου, οι οποίοι είναι ξεκάθαροι και περιλαμβάνονται και στο σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ: Αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου στην Κριμαία και τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από την έναρξη του πολέμου, αλλά και δέσμευση μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Επίσημα, η παραχώρηση εδαφών απορρίπτεται κατηγορηματικά από το Κίεβο – τουλάχιστον μέχρι τώρα. Ανεπίσημα όλο και περισσότεροι δυτικοί ηγέτες φαίνεται να αποδέχονται πως για να τελειώσει ο πόλεμος η Ουκρανία θα πρέπει να αποδεχτεί μια οδυνηρή παράδοση εδαφών. «Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι, σύμμαχοι στην προστασία της κυριαρχίας, της ειρήνης και της Ουκρανίας», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέβιντ Λάμι , αντανακλώντας τις ανησυχίες στον «Συνασπισμό των Προθύμων».

Σύσκεψη του σχήματος της «Βαϊμάρης» στο Λονδίνο

Σημειώνεται πως στο Λονδίνο διεξάγεται η συνάντηση – σε επίπεδο υπ. Εξωτερικών –  του λεγόμενου «Σχήματος της Βαϊμάρης», το οποίο συστάθηκε τον Φεβρουάριο και έχει συνεδριάσει συνολικά έξι φορές. Σε αυτό συμμετέχουν εκτός από τη Βρετανία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας.

Σημειώνεται πως ήδη η Ιταλία έχει εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία της με την αποστολή στρατού – ως δύναμη ασφαλείας – στην Ουκρανία, σπάζοντας τον αποκαλούμενο «Συνασπισμό των Προθύμων», στον οποίο πρωτοστατούν η Γαλλία και η Βρετανία. Ακόμη όμως και η Πολωνία, από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Κίεβου, έχει απορρίψει την αποστολή στρατού, υπογραμμίζοντας πως οι εγγυήσεις ασφαλείας μπορούν να δοθούν μόνο με τη συμμετοχή των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας πριν από τη συνάντηση στο Λονδίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέβιντ Λάμι, τόνισε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα πρέπει «να πάρει σοβαρά» τα όσα του διεμήνυσαν οι Ευρωπαίοι, να αποφασίσει κατάπαυση του πυρός και να πάρει στα σοβαρά τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου. Επανέλαβε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι «προετοιμασμένοι αν αυτή δεν είναι η στιγμή της σοβαρότητας από τον Πούτιν».

Έρχεται και αμυντική συνεργασία ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου

Από την πλευρά της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας κατηγορεί τη Ρωσία ότι «παίζει παιχνίδια», ενώ προανήγγειλε μια σημαντική αμυντική συμφωνία ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου την επόμενη εβδομάδα.

«Πρέπει να ασκήσουμε πίεση στη Ρωσία να θέλει πραγματικά ειρήνη και να καθίσει και να μιλήσει με την Ουκρανία», τόνισε. «Αν συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την Ουκρανία συνεχώς, αν δεν υπάρχει εκεχειρία, δεν μπορούν να υπάρξουν και συνομιλίες υπό βομβαρδισμούς», ανέφερε στους δημοσιογράφους προσερχόμενη στη συνάντηση του σχήματος της Βαϊμάρης.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μιας νέας αμυντικής συνεργασίας της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κάλας ανέφερε ότι πρόκειται για μια «πολύ σημαντική σχέση σε αυτήν την ταραγμένη εποχή» και εξέφρασε την ελπίδα της να υπογραφεί αυτή η κρίσιμη συμφωνία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Γαλλία: Κατάπαυση πυρός και διαπραγματεύσεις, αλλιώς κυρώσεις στη Ρωσία

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, δήλωσε ότι το μήνυμα που στέλνεται στη Μόσχα είναι ξεκάθαρο: Η θέση της Γαλλίας είναι «πολύ σαφής: θέλουμε ειρήνη, θέλουμε διαπραγματεύσεις. Μια άνευ όρων εκεχειρία σε αέρα, θάλασσα και ξηρά για 30 ημέρες είναι απαραίτητη για να ξεμπλοκαριστούν οι συνομιλίες».

«Ο Πρόεδρος Ζελένσκι έχει δείξει ξανά και ξανά ότι είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις, ότι θέλει διπλωματία, ότι θέλει ειρήνη… Εν τω μεταξύ, η μόνη απάντηση του Πούτιν ήταν περισσότεροι βομβαρδισμοί», είπε και πρόσθεσε πως η Γαλλία θα επαναλάβει την πρότασή και «για μαζικές κυρώσεις εάν η Ρωσία αρνηθεί για άλλη μια φορά να εμπλακεί σοβαρά στη διπλωματία και συνεχίσει την επιθετικότητά της εναντίον του ουκρανικού λαού».

Τα μηνύματα από Γερμανία και Πολωνία

Η Γερμανία «αναμένει από τη Ρωσία να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια να διαπραγματευτεί», τόνισε με τη σειρά του ο νέος Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόχαν Βάντεφουλ. Σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών, η Γερμανία ήταν έτοιμη να προσφέρει περαιτέρω πακέτα όπλων στην Ουκρανία, ενώ ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών προειδοποίησε επίσης τη Ρωσία για πιθανές περαιτέρω συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Η Δύση πρέπει να πιέσει τον Πούτιν να εγκαταλείψει τους στόχους του στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι. «Ελπίζουμε ότι τα εμπλεκόμενα μέρη θα βρουν έναν τρόπο να καταπαύσουν τον πυρ και να διεξαγάγουν παραγωγικές, πραγματικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό αυτού του πολέμου και την αποκατάσταση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου», είπε.

Η Δύση συλλογικά πρέπει να συνεχίσει να ασκεί πίεση στον Πούτιν για να «εγκαταλείψει τους στόχους του στην Ουκρανία», ανέφερε και πρόσθεσε: «Εάν απορρίψει για άλλη μια φορά την κατάπαυση του πυρός, τότε το λογικό συμπέρασμα είναι ότι η πίεση δεν πρέπει να ασκηθεί στο θύμα της επιθετικότητας, αλλά στον δράστη της επιθετικότητας, μέχρι να νιώσει τον πόνο και να γίνει πιο λογικός» .

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει ασύδοτη κερδοσκοπία ιδιωτικών νοσοκομείων και ασφαλιστικών εταιρειών Chevron Left
Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει ασύδοτη κερδοσκοπία ιδιωτικών νοσοκομείων και ασφαλιστικών εταιρειών
Σε εξέλιξη η συνάντηση Μελόνι – Μητσοτάκη στη Ρώμη
Σε εξέλιξη η συνάντηση Μελόνι – Μητσοτάκη στη Ρώμη Chevron Right