Κόσμος

Πέρασε 38 χρόνια πίσω από τα κάγκελα για ένα φόνο που δεν έκανε – Η ιστορία του Πίτερ Σάλιβαν

Ο Σάλιβαν πέρασε 14.113 ημέρες στη φυλακή για ένα έγκλημα που ποτέ δεν έκανε ποτέ. Ο μακρύς δρόμος προς τη δικαίωση.
Merseyside Police

Πέρασε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες στη φυλακή (38 χρόνια για την ακρίβεια) καταδικασμένος για τον φόνο μιας γυναίκας το 1986.

Ο 68χρονος πια, Πίτερ Σάλιβαν, αθωώθηκε την Τρίτη από τη βρετανική δικαιοσύνη, που αναγνώρισε μια από τις χειρότερες δικαστικές πλάνες στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Σάλιβαν, που ήταν 30 ετών όταν καταδικάστηκε, αγωνιζόταν επί χρόνια να αποδείξει την αθωότητά του, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Η απελευθέρωσή του ήρθε 38 χρόνια, επτά μήνες και 21 ημέρες μετά τη σύλληψή του, συνολικά 14.113 ημέρες κράτησης.

Το Εφετείο του Λονδίνου τον αθώωσε την Τρίτη, εξηγώντας ότι το γενετικό υλικό που βρέθηκε πάνω στο θύμα δεν ήταν δικό του.

Ο Πίτερ Σάλιβαν παρακολούθησε τη διαδικασία μέσω βιντεοκλήσης από τη φυλακή όπου κρατείται και άκουσε την απόφαση με το κεφάλι σκυμμένο και τα χέρια σταυρωμένα. Έκλαψε, βάζοντας την παλάμη στο στόμα του, όταν ακυρώθηκε η καταδίκη του.

«Έχασα την ελευθερία μου για ένα έγκλημα που δεν διέπραξα»

Στην ανακοίνωση που διάβασε ο δικηγόρος του ανέφερε ότι «δεν είναι θυμωμένος», ούτε «πικραμένος».

«Έχασα την ελευθερία μου πριν από τέσσερις δεκαετίες εξαιτίας ενός εγκλήματος που δεν διέπραξα. Αυτό που μου συνέβη ήταν πολύ άδικο αλλά δεν μειώνει το γεγονός ότι όλα αυτά έγιναν λόγω ενός στυγερού φόνου», τόνισε.

Η μπαργούμαν Νταϊάν Σίνταλ, 21 ετών, είχε βρεθεί νεκρή στο Μπέμπινγκτον του Μέρσεϊσαϊντ, στη βορειοδυτική Αγγλία, τον Αύγουστο του 1986. Ο Σάλιβαν συνελήφθη τον επόμενο μήνα και καταδικάστηκε τον Νοέμβριο του 1987.

Η αστυνομία εξήγησε ότι την εποχή που διεξήχθη η αρχική έρευνα η εξέταση DNA δεν ήταν διαθέσιμη. Οι αστυνομικοί «θα κάνουν τα πάντα» για να εντοπίσουν τον άνθρωπο, το DNA του οποίου βρέθηκε στο σημείο της δολοφονίας της Σίνταλ, είπε η επιθεωρήτρια Κάρεν Τζόντριλ.

«Δυστυχώς, το DNA που έχουμε στην κατοχή μας δεν αντιστοιχεί σε κανένα από αυτά που υπάρχουν στην εθνική βάση δεδομένων», είπε.

Η αδελφή του Πίτερ Σάλιβαν, η Κιμ Σμιθ, είπε στους δημοσιογράφους ότι είναι «ενθουσιασμένη» με την απόφαση του Εφετείου. Αλλά «είναι ντροπή που συνέβησαν όλα αυτά», τόνισε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μητροκτονία στη Λάρισα: «Θα το κάνω και σε σένα» απείλησε ο 21χρονος τον ξάδελφό του